PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk-İslam San'atı - Ebru

Sayfa : [1] 2 3

enkas
18-01-07, 20:26
Ebru Sanatı;

http://www.anlamak.com/gormek/ebru/ebrular/Fasut-Basar1.jpgFuat Başar eseridir.

Ebru kelimesinin; Farsça ebr (bulut) sözcüğünden türemiş olabileceği öne sürülmektedir. Aslında güçlü bir istinaddır, zira boyalar suyun üzerine serpildiğinde bulutları andıran bir hareketliliğe sahip olurlar.
Yine Farsça “ab” (su) ve “ru” (yüz) sözcüklerinden yola çıkarak “su yüzü resmi” anlamı da çıkarılmaktadır.
Ebru, sıvı bir yüzey üzerinde boyaları şekillendirerek kâğıt üzerine aktarılmasıyla meydana gelen bir çeşit resimdir. Desenlerinin damarlı mermere benzetilmesinden ötürü İngilizce’de “marbling” olarak karşılık bulur.
Ebru sanatıyla ilgilenenler usta çırak ilişkisi etrafında çalışmalarının yanı sıra, kendilerince belirli metotlar geliştirmişlerdir. Boyaya şekil veren sanatçı, iç dünyasının yansımalarını renk cümbüşüyle bu sanatla rahatlıkla anlatabilmektedir.
Ebru sanatının doğuşuna gitmek istediğimizde ne yazık ki elimizde çok fazla bilgi olmadığını görüyoruz. Bu sanatın tam olarak nerede doğduğu bilinmiyor. Fakat bilinen şu ki; ebru sanatını biz Türkler sahiplemiş olup günümüze kadar yaşatmayı başarmışız. Öyle ki, bir dönem Osmanlı dünyaya Ebru ihrac etmeye başladığı rivayetler arasındadır.
Ebru sanatının bilinen en eski örneği 1539 tarihini taşıyan “Gay-i Çevgan” adlı Topkapı Sarayı’nda bulunan kitaptaki ebrulardır.
Ebru sanatı’nın kullanım alanından bahsedildiğinde daha çok, Hat sanatının yazı zemininde, yazı kenar süslemelerinde ve kitap ciltlerinde sıkça kullanıldığını görürüz...

Kaynak : http://www.anlamak.com/gormek/ebru/index.htm

orkhun
18-01-07, 20:54
bir ara arkadaşla başlamayı düşünüyorduk.. hatta ankara'da kurs veren birisini bulmuştuk, herşeyi ayarladık ama bir türlü başlayamadık.. bu kültürün yaşatılması gerektiğini düşünüyorum..

Yağız
24-02-07, 11:42
Suyun üstüne çinliler ve japonlar da resim yapıyorlar. Üstelik daha karmaşık olarak.
Aslında Ebru'nun tarihçesini araştırdığınızda bu sanatın onlara ait olduğunu da okumuş oluyorsunuz.
Evet, biz de yapıyoruz bu sanatı. Araplar da. Çinliler de, Japonlar da..

Ama sanata anlam veren en önemli şey onun evrensel olması değil midir aynı zamanda..

Sonuçta benim için bu sanatın milli ya da dini kimliği değil, sanatın kendisi önemlidir.

Sevgiler..

enkas
24-02-07, 19:59
Suyun üstüne çinliler ve japonlar da resim yapıyorlar. Üstelik daha karmaşık olarak.
Aslında Ebru'nun tarihçesini araştırdığınızda bu sanatın onlara ait olduğunu da okumuş oluyorsunuz.
Evet, biz de yapıyoruz bu sanatı. Araplar da. Çinliler de, Japonlar da..

Ama sanata anlam veren en önemli şey onun evrensel olması değil midir aynı zamanda..

Sonuçta benim için bu sanatın milli ya da dini kimliği değil, sanatın kendisi önemlidir.

Sevgiler..
Evet benim içinde önemli olan sanatın evrenselliğidir.Ama çeşitli çevrelerce türk islam san'atı olarak bilinir ve galiba en güzel örneğinide müslüman türkler vermiş olmalılar ki yabancılar "bizde yapıyoruz ama sizinkisi bir başka" deme samimiyetini göstermişler..
Çinlilerin yaptığı eserlerden bir kaçını vede tarihçesini paylaşırsanız sevindirirsiniz.Ayrıca ebruda adeta gönlün suya yansıması vardır,aynı boyalardan aynı teknede aynı teknikle yapılan ebruların arasında çoğu zaman büyük farklar gözlemledim.
Saygılar

enkas
24-02-07, 20:05
bir ara arkadaşla başlamayı düşünüyorduk.. hatta ankara'da kurs veren birisini bulmuştuk, herşeyi ayarladık ama bir türlü başlayamadık.. bu kültürün yaşatılması gerektiğini düşünüyorum..

Bencede yaşatılması gereken san'atlarımızdan biridir ebru.. Tarihi nerelere dayanır,aslı kimlerle uzlaşır bilmiyorum ama öyle güzel örneklerini vermişki bizim san'atçılarımız adeta kültürümüzün bir parçası haline gelmiş..
İnşaallah en yakın zamanda başlarsınız, ama başladıktan sonra bırakacağınızı zannetmiyorum..Eliniz bir kere o fırçayı tutmaya görsün,bir aşk haline geliyor..Suda boyaların dansı ve her defasında nasıl şekilleneceğini bilmediğiniz için bir heyecan..
Saygılar..