Orijinalini görmek için tıklayınız : Devlet kurmak
cumhurbaşkanlığı forsunun simgesi 16 yıldızdır.Bunlar geçmişte kurulan devletleri simgeler.Peki gerçekten bunlar devlet miydi?
Çağdaş tanıma göre devlet,yönettiği toplumdan aldığı vergilerle çalışan bir örgütlenme biçimidir.Gerekli vergiyi toplayabilmek içinse 1) yeterli artık ürün 2) vergi toplama gücü gibi iki temel koşul vardır.
Türklerin o devirlerde göçebe yaşama sahip oldukları bir gerçek.Vergi vermek için halkın mülkiyet hakkı olması gerekir.Göçebeliğin çıkması burda.Ayrıca göçebe demek ordu demek.yani göçebeyi vergi toplayacağım diye kızdırırsanız orduyu kaybederseniz.
Buna göre Halil Berktay sadece Karahanlı ve İran Selçukilerini devlet olarak tanımlar.Buna Gazne,Babür Şahın Hindistandaki türk devletini ve Harezm devletini katanlarda var.
Size göre bu yaklaşım doğru mu ve Göktürk uygur gibi kabile federasyonları devletten sayılır mı?
saygılar
çağdaş tanım derken aslında kendinizi cevaplıyorsunuz zaten sayın bozkır.. zamanın şartları düşünüldüğünde göktürklere yada bir uygurlara devlet denilebilir.. sadece nitelik olarak farklılık göstereceklerdir bence..
sn orkhun
geçmişe bugünün gözleriyle asla bakmam.Bu tarihe saygısızlık olur.çağdaş tanımdan kastım sizin anladığınız manada değildi.
Şimdi Akdeniz İmparatorluklarının göz önüne alırsak yerleşik hayata geçmiş vatandaşlar topluluğu ve bunların vergileriyle iş gören bir örgütlenme var.Bu devlet tanımına uyuyor.Roma bunların en ünlüsü.M.Ö 500 den M.S 400 e kadar bölünmeden kalmış.Sonra yerini Bizans,Balkan krallıkları almış.Yine İtalyan kolonileri vergi toplama ve vergilerle iş görme anlamında klasik birer devlet.Ki buralarda mülkiyet hukuku çok gelişiyor.
Bizde devlet geleneğinin çok güçlü olduğu söylenir.Ancak böyle düşününce ortada devletten çok göçebelik kültürünün verdiği çabuk organize olmak özelliği ön plana çıkıyor.Zaten selçuklu öncesi türk devletlerin kolayca yıkılıp yeniden oluşturulduğunu görüyoruz.Türk aşiretler arasında "eşitlerin birincisi" manasında bir grup öne çıkıyor ve diğer aşiretlerin katılımıyla bir kabileler konfederasyonu oluşuyor.Yani merkezin gücü fazla değil.Selçuklu devrinde ise iran kültürüyle içiçe olunca gerçek bir devlet yaratılmış oluyor.
tabiiki bu benim nihayi fikrim değil.Sadece meseleyi bir de bu açıdan düşünmek istedim.Saygılarla
sn orkhun
geçmişe bugünün gözleriyle asla bakmam.Bu tarihe saygısızlık olur.çağdaş tanımdan kastım sizin anladığınız manada değildi.
Şimdi Akdeniz İmparatorluklarının göz önüne alırsak yerleşik hayata geçmiş vatandaşlar topluluğu ve bunların vergileriyle iş gören bir örgütlenme var.Bu devlet tanımına uyuyor.Roma bunların en ünlüsü.M.Ö 500 den M.S 400 e kadar bölünmeden kalmış.Sonra yerini Bizans,Balkan krallıkları almış.Yine İtalyan kolonileri vergi toplama ve vergilerle iş görme anlamında klasik birer devlet.Ki buralarda mülkiyet hukuku çok gelişiyor.
Bizde devlet geleneğinin çok güçlü olduğu söylenir.Ancak böyle düşününce ortada devletten çok göçebelik kültürünün verdiği çabuk organize olmak özelliği ön plana çıkıyor.Zaten selçuklu öncesi türk devletlerin kolayca yıkılıp yeniden oluşturulduğunu görüyoruz.Türk aşiretler arasında "eşitlerin birincisi" manasında bir grup öne çıkıyor ve diğer aşiretlerin katılımıyla bir kabileler konfederasyonu oluşuyor.Yani merkezin gücü fazla değil.Selçuklu devrinde ise iran kültürüyle içiçe olunca gerçek bir devlet yaratılmış oluyor.
tabiiki bu benim nihayi fikrim değil.Sadece meseleyi bir de bu açıdan düşünmek istedim.Saygılarla
aslında orta asya tarihine baktığımızda sürekli otoritenin el değiştirmiş olduğunu görürüz.. bu da zaten sadece türklerin diğer birkaç halkın da aynı şekilde bir roma'da ya da iran'da görülen ''devlet'' anlayışından uzak oldukları görülebilir.. ''çabuk organize olabilme özellikleri'' ise güzel bir tesbit..
peki şimdi çağdaş tanıma göre orta asya'daki egemen türk kavimlerindeki ''yöneten otoriteye'' ne gibi bir isim bulacağız? :)
doğru bu mantıktan onlara da başka isim bulmak gerek.İşn o tarafını da düşünmek gerek.
Bazı kitaplarda türk devletleri için kabile federasyonları gibi tanımlar görmüştüm.Ama bu yeterli bir tanımlama olur mu bilmiyorum.
saygılar
vBulletin v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.