PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Felsefede nasıl objektif olunur?

Sayfa : [1] 2 3 4 5 6

muqy
11-03-07, 11:45
arkadaşlar kafamda soru işaretleri var felsefe geniş bi düşünce akımlarından oluşmakta ve yazılan bi çok kitap var piyasada fakat bunları okuduğumuzda ne kadar objektif oluruz veya objektif olabilmek diğer filozoflardan etkilenmeden nasıl kendi düşüncelerimizi buluruz? Yorumlarınızı, fikirlerinizi bekliyorum.

Saygılarımla ...

barış
11-03-07, 12:27
Felsefede objektif (tarafsız) değil subjektif (öznel) olunur.
Sonuçta felsefede amaç doğru bilgiyi bulmak değildir; doğru bilgiye (eğer varsa) nasıl ulaşılacağını bulmaktır.

esitlik
12-03-07, 03:24
bir felsefe kitabını okurken objektif olunabileceğini ve filozofun anlattıklarından etkilenilmeden doğru sonuca ulaşılabileceğini düşünmüyorum. felsefe tamemen düşüncelerden ibaret olduğundan ister istemez öznel değerlendirmelerde bulunmak zorunda kalırız. Şu şekilde objektif olunmaya çalışılabilir belki; bir felsefe akımıyla ilgili kitabı okurken söyeldiklerini kitabın ilk sayfalarında okuyup beğenmediğimiz fikirlerinden ötürü baştan reddetmemek ve kitabın sonuna kadar gidip o kitapta kendi düşüncelerimize uygun olan çok az da olsa düşünceler bulabilmek önemlidir bence (biraz anlatım bozukluğu oldu ama nasıl düzelteceğimi bilmiyorum, o yüzden kusura bakmayın). İnsanın önemli konularda kendi düşüncelerini bulması bu tarz fikir kitapları sayesinde olur zaten, yani sosyal konularda kendi düşüncelerinizin oluşması için ille başka fikir adamlarının yazdıklarından etkilenmek zorundasınızdır bence. Aksi takdirde bir insan çok az fikir kitabı okuduğunda nasıl düşüncesi oluşabilir ki? oluşan düşünceleri de çok sığ olur bana göre ve en küçük bir eleştiriyle karşılaştığında derinlemesine savunmadığından dolayı vazgeçebilir ve bir süre sonra fikir çatışmasına kaptırabilir kendisini. En önemlisi her çeşit kitabın, o yazarın ne demek istediğini içtenlikle anlamaya çalışarak okumaktır, bunu başarabilmek de zordur. iyi geceler herkese.

serserikuş
12-03-07, 19:51
Çok basit; Nihilist olarak...

lachesis
12-03-07, 19:57
Sadece bir görüşü savunan kitaplar yerine her görüş hakkında fikir sahibi olunmalıdır. Zaten her olgun insanın bir kişiliği vardır ve bu kişiliğe uygun değer yargıları, hayata bakışı oluşmuştur. Bu nedenle okuduklarından sadece kendi doğrularına uyanları alacak, kendine yakın gördükleri hakkında bilgi sahibi olacaktır; yani okudukları onu değiştirmeyecek, varolan görüşlerini genişletecektir. Ama şu da bir gerçek ki kendi kişiliğini oluşturamayan kişiler, okuduklarına ve bazı düşüncelere körü körüne bağlanırlar. Hatta kendileriyle çelişen bir düşünce olsa bile bunu sorgulamazlar. Bu da kişinin bir yer edinme çabasından gelir. Yani kendi başına bir birey olamayan kişi, ancak bir gruba yada bir düşünceye ait olursa toplumda yer edineceğine inanır.
Kendini tanıyan ve kendi içine dönük düşünebilen, kendini sorgulayan kişiler için felsefe onların düşünce dünyalarında gelişmeyi ve ilerlemeyi sağlasa da; bazı insanlar için felsefenin zararlı da olabileceğine inanıyorum. Çünkü felsefede mutlak doğrular olmadığı için herkes istediği tarafa çekebilir. Ama yine de kendini bilen insan, kendi yolunu bulacaktır.