Orijinalini görmek için tıklayınız : Tarih nedir?
Pek çoğumuz okullarda öğretilen tarihten şikayet ederiz.Gerek tarih olarak bize belletilen şeylere gerekse de bunların bize nasıl anlatıldığına.
Peki size sormak istiyorum.Tarih sizin gözünüzde nedir?Gerekli midir gereksiz midir?Tarih yazımı ve değerlendirmesinde nerede yanlış yapılıyor ve nasıl olmalıdır?
saygılar
Benim gözümde çok şeydir.
Tarih geleceğin aynasıdır. Ama Tarihi objektif öğrenmeye çalışmak gerekir...
türk tarihini yabancılar bizden daha gerçekçi bir şekilde bilirler. İranın tarihini ise biz iranlılardan çok daha iyi bilirixz...
oligarşinin olduğu ülkelerde tarih ilk ırzına geçilen bilim olur...
Ben bir tarihçi olarak söylüyorum:
Propagandadır...:)
Benim gözümde çok şeydir.
Tarih geleceğin aynasıdır. Ama Tarihi objektif öğrenmeye çalışmak gerekir...
türk tarihini yabancılar bizden daha gerçekçi bir şekilde bilirler. İranın tarihini ise biz iranlılardan çok daha iyi bilirixz...
oligarşinin olduğu ülkelerde tarih ilk ırzına geçilen bilim olur...
Tarihin kötü emellere alet edilmeye çok müsait bir yapısı var gerçekten.Bir belge üzerinden bile iki zıt anlam çıkarabiliyoruz.Ermeni tehciri ile ilgili belgeler buna tipik birer örnektir.
Tarih neden saptırılır peki?Hobsbawma göre tarih insanlara bugün içinde bulundukları düzeni onaylamaları ve takdir etmelerini sağlamak için öğretilir.Türk tarihini ele alalım.Bugün gelişmiş ülkeler karşısında geri kalmış kimi zaman yarı sömürge durumuna düşürülmüş bir ülke durumundayız.Herşeyimiz dışa bağlı milyar dolarlık borçlarımız var.Bunun yanında en azından "borçlarımız kadar büyük bir tarihimiz" var.Neden?Çünkü bugün gurur duyacağımız şeylerin sayısı az.Onun yerine at sırtında ele geçirdiğimiz toprakların hayalini kuruyoruz.Ne büyük imparatorluklar kurmuşuz diye kendimizle gurur duyuyoruz.
Tarih bu olmamalı.Elbetteki insanların ulus olma bilincine sahip olması için ortak bir tarihe ihtiyacı var.Ama bu saptırılmış yalanlar dolu bir yığın olmamalı.Yoksa Türkiyede olduğu gibi ortaokulda osmanlının büyüklüğü günümüzde ise Türkiyenin ezikliğini öğrenen bireylerin yaşadığı travmaların sonu gelmez.
Ben bir tarihçi olarak söylüyorum:
Propagandadır...:)
siz maksist değil misiniz?Marksist tarihi de mi bu sınıfa sokacaksınız;)
vBulletin® v3.6.11, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.