PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Arılar

Sayfalar : [1] 2 3

petricli
24-05-05, 11:57
Elimde büyük bir kavanoz var, ağzı kapalı. İçerisinde arılar uçuşuyor (hiç birinin yüzeylere konmadığını varsayın). bu şekilde tartıyorum. Çıkan sonuç "X" i bir yere not ediyorum.

Bırakıyorum arıları o şekilde ertesi gün geliyorum havasızlıktan hepsi ölmüş kavanozun dibinde yatıyorlar. Şimdi tekrar tartuyorum. Sonuç daha mı büyüktür yoksa "X" midir?

(Nedenli ile birlikte yazın)

hancı
08-02-06, 01:28
Elimde büyük bir kavanoz var, ağzı kapalı. İçerisinde arılar uçuşuyor (hiç birinin yüzeylere konmadığını varsayın). bu şekilde tartıyorum. Çıkan sonuç "X" i bir yere not ediyorum.

Bırakıyorum arıları o şekilde ertesi gün geliyorum havasızlıktan hepsi ölmüş kavanozun dibinde yatıyorlar. Şimdi tekrar tartuyorum. Sonuç daha mı büyüktür yoksa "X" midir?

(Nedenli ile birlikte yazın)

sonuç x tir. ağırlık değişmez. Çünkü newtonun ilgili yasasına göre kavanozun içindeki toplam kuvvet değişmez.

canugur
08-02-06, 08:13
saniyorum, ikinci tarttigimizda kavanozun agirligi; yani arilar ölüp kavanozun dibine düstügündeki agirligi, ´birinci durumdakindén farkli olarak arilarin agirligi kadar artacaktir.

Arilar birinci durumda yüzeye inmediklerinden, ucarak yercekimine karsi direndiklerine göre, kavanozun agirligina o anda etkimezler diye düsünüyorum.
Ama öldüklerinde, iceride ne kadar ari varsa, kütlelerinin agirligi kadar kavanozun agirligina eklenecektir.

hancı
08-02-06, 10:20
saniyorum, ikinci tarttigimizda kavanozun agirligi; yani arilar ölüp kavanozun dibine düstügündeki agirligi, ´birinci durumdakindén farkli olarak arilarin agirligi kadar artacaktir.

Arilar birinci durumda yüzeye inmediklerinden, ucarak yercekimine karsi direndiklerine göre, kavanozun agirligina o anda etkimezler diye düsünüyorum.
Ama öldüklerinde, iceride ne kadar ari varsa, kütlelerinin agirligi kadar kavanozun agirligina eklenecektir.

Arıların kavanoza temas etmediklei esnada, havada kalmaları için ağırlıklarınca bir havayı kanatlarıyla aşağı yönde itmeleri gerekecektir. Bu havada kendiliğinden durmayacağı için kavanoza çarpacak. Ve arıların kütlesine eş bir kütleyi kuvvet (ağırlık yani kütle değil) olarak aktaracaktır.

Tabi bende emin olamıyorum. Ama teorik olarak böyle olması gerekir diye düşünüyorum.

canugur
08-02-06, 15:20
Arıların kavanoza temas etmediklei esnada, havada kalmaları için ağırlıklarınca bir havayı kanatlarıyla aşağı yönde itmeleri gerekecektir. Bu havada kendiliğinden durmayacağı için kavanoza çarpacak. Ve arıların kütlesine eş bir kütleyi kuvvet (ağırlık yani kütle değil) olarak aktaracaktır.

Tabi bende emin olamıyorum. Ama teorik olarak böyle olması gerekir diye düşünüyorum.

Ilk düsündügüm buydu benim de sayin hanci.
Ama havanin homojen yapisindan ötürü, kanatlarin havaya yaptigi basinc, kavanozun dibine kadar iletilmeyecektir.

Kanat o anda hemen en yakin temas ettigi oynak havayi asagi iter ve ari yukarida kalmayi basarir.

Elinizi istediginiz kadar hizli yer savurun, havanin basinci yalnzca elinizde hissedilecektir. elinizin basinci, havayi da iterek asagiya etkimeyecektir.

Aksi halde, kücük otonuz ile bir otoban da seyredeken karsidan gelen TiR in, önündeki havayi itmesiyle, derhal takla atmaniz isten degildir.
Tir ne kadar hizli elirse gelsin, yolun kenarinda durdugunuzda, tirin havayi itmesinden kaynaklanan basinci yüzünüzde hissedemezsiniz.
Ama arkada biraktigi hava boslugu rahatlikla algilanacaktir.
Bu nedenle arinin tabana etkimedigini savunuyorum.
Kanadin havaya etkimesi, saniyorum havanin da gazlardan olusmasindan kaynaklanan nedenle basinc, arinin hemen cevresinde olacak, asagilara kadar inemeyecektir diye düsünüyorum.
ilginc ve güzel bir soru gercekten.
saygilar