PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Epistemoloji: Bilmek nedir?

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

filozofish
17-01-08, 03:41
"Bilmek" demek bir propozisyonun "dogru" olduguna yonelik gerekcelendirilmis bir inanca sahip olmak ile baslar. Bu noktada ozne propozisyonun dogruluguna dair bir inanca, ve bu inancini destekleyen gerekcelendirmelere sahiptir. Pesisira eldeki propozisyon "dogru" ise, iste o zaman ozne propozisyonun dogrulugunu biliyor deriz.

Ornek: Ozne pencereden disari bakar ve yagmur yagdigini gorur.

Uc sart gereklidir ozne'nin disarida yagmur yagdigini bildigini soyleyebilmemiz icin:

1) Ozne disarida yagmur yagdigina inanmalidir.

2) Ozne'nin bu inanca sahip olmasi icin gerekcesi olmasi gerekmektedir. Hangi tur gerekcelerin gecerli olduguna girmeden, bu ornekde ozne'nin gerekcesi disarida yagmur yagdigini gorme duyusuyla algilamis olmasidir.

3) Disarida gercekten yagmur yagmaktadir.

Bu uc sart'da gerceklestigi zaman Ozne "Disarida yagmur yagiyor" propozisyonunun dogruluguna yonelik gerekcelendirilmis dogru inanc sahibi oldugundan, "Ozne disarida yagmur yagdigini biliyor" diyebiliriz.

Bu yazdiklarim ben epistemoloji uzerine az bucuk ogrendiklerimden kaynaklaniyor. Kullandigim terimleri Ingilizce'den Turkce'ye kendim cevirdigim icin Turkce terimlerin seciminde isabetli olup olmadigimdan emin degilim.

Bilme eyleminin epistemolojik tanimi uzerinde yanlis yada eksik kaldigim noktalar var mi?

Elestirilerinize sunuyorum.

beysim
17-01-08, 14:11
Öz'üne Doğru ilerlemektir.

Kinem
17-01-08, 18:17
Evdeysen elini uzatırsın dışarıya ıslanıyorsa, yağıyordur..

filozofish
17-01-08, 18:34
Evdeysen elini uzatırsın dışarıya ıslanıyorsa, yağıyordur..
Konu, disarida yagmur yagip yagmadigi degil, disarida yagmur yagdigini bildigimizin soylenebilmesi icin gerekli kosullardir.

filozofish
17-01-08, 18:40
Öz'üne Doğru ilerlemektir.
Iste en sinir oldugum yazma tarzi bu. Bu tur cumleleri okumak bana aci veriyor.

Beysim, kusuruma bakma sen, soylediklerim sana degil, sadece bu culene yonelik.

Oncelikle "Oz'une dogru ilerlemek" ne demek olabilir? Bu yuzlerce, binlerce, milyonlarca anlama gelebilir. "Oz" nedir? bu "oz" e dogru ilerlemek ne demek olabilir. Senin bir "oz" un varsa nasil sen buna dogru yonelebilirsin? Oz'un sabit birsey ve senden ayri birseymi ki sen ona dogru yonelebilesin?

Bakin bir cumle ile bir yorum, bir dusunce ortaya attiginiz zaman, herkez icin en iyisi bu dusuncenizin en acik, en anlasilabilir sekilde ifade edilmesidir. Binbir anlama gelebilecek sekilde bulanik terimler kullanmak ne sizin kafanizdan gecenleri anlamamizi saglar, nede size kendi kendinizin ne dusundugunuzu anlamaniza yardimci olur.

Simdi tekrar deneyelim, ne dusunuyorsunuz "Oz'une dogru ilerlemektir" derken?