Orijinalini görmek için tıklayınız : Kurtuluş Savaşı Tartışması
fellefelle
18-06-07, 18:24
Bence ingilizler tüm güçünü kullansaydı kesinlikle şavaşı kazanırdılar.
işin esprisi orada zaten.İngilizler Türk ordusuyla savaşamazdı.
Birincisi İngiliz halkı pek umursamdığı bir coğrafyada oğullarını kaybetmek istemiyorlardı ve hükümeti sıkıştırıyorlardı.
İkincisi Fransa ve İngiltere yedikleri kazıktan sonra İngilizlerden desteklerini çekmiş hatta Türk tarafını desteklemeye başlamışlardı.Bu çıkar çatışamasına İngiltere boyun eğmek zorundaydı.
Üçüncüsü gerek İngiliz gerekse Fransız sömürgeleri anadoludaki savaş yüzünden kaynıyordu.Halifelik makamı yüzünden yerel sömürge aydınları İngiliz yönetimine atel püskürüyordu.Sömürge valileri en baştan Yunanlıların Anadoluya çıkarılmaları protesto etmiş ve savaş bitirmeleri için başkenti baskı yapmışlardı.
Diğer bir etken -pek bilinmez- savaş yalnızca anadoluda değildi.Ankara tarafından İngiliz sömürgelerine subaylar gönderilmiş ve yerel isyancılar teşvik edilmişti.Arap topraklarında,Afganistanda,Hindistanda bu subayların çalışmaları İngilizleri korkutmuştu.Bunu engellemenin tek yolu Ankarayla uzlaşmaktı.
Atatürk bunu bildiği için Ordularınızı tarafsız bölgeyi ihlal etmesin diyerek tehdit eden İngiliz subaylarına "Muzaffer ordumu artık ben bile durduramam" diyerek gerekli cevabı vermişti.Tek kurşun atmadan boğazların ve trakyanın alınması işte usta taktisyenin mevcut durumu iyi okuması sayesindedir.İngilizler tıpış tıpış evlerinin yolunu tutmuştur.Selaniklinin deyişiyle geldikleri gibi gitmişlerdir.
Sırf İngiliz olacaksa kesinlikle şapa otururlardı...
Pakistan,Hindistan,Avustralya,Y.Zelanda ve bilumum Afrika sömürgelerinden getirecekleri zevat ile savaşa iştigal edilecekse durum kafa kafaya olurdu ;)
Kurtuluş savaşı diye bir savaş yoktur ya da ben inanmam.Bir Yunan savaşı vardır.Hiçbir destansı yonunu goremedim.Ayrıca Rusların 100000 rublesi pek iş gormuştur.
ingiliz halkının savaşa karşı olumsuz tavrı ingiltere nin müttefiki fransa nın anadolu topraklarından çekilmiş olması vb ingiltere aleyhine şartlarda savaştığımız askerler ingiliz olsaydı savaşın akıbeti yine değişmezdi..ama şartlar farklı olsaydı eğer ingiltere açısından muhtemelen şu anda ırak ta bir kaç bin askerimiz şehit düşmüş olurdu...
vBulletin® v3.6.11, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.