PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şeyh Bedrettin

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7

küçükkarabalık
20-04-06, 19:23
Bedreddin sevgiyi, insanın bütün kötülüklerden kurtulması, yücelmesi ve Tanrı katına yükselmesi olarak anlar. Eşitlik ve kardeşlik düşüncesini hep ön planda tutar. Bu anlamıyla döneminin komünar önderlerindendir. Bu önderlik Anadolu topraklarında bir kesişme noktası olmuştur.
Şeyh Bedrettin, 1200'lü yıllar Anadolu'sunda geliştirilen felsefe sistemini, 1400'lü yılların ilk çeyreğinde bir devrim meşalesine dönüştürerek taşımaya çalışmıştır. Doğa ve insan olanaklarının gerçek kapsamları ve gerçek boyutları içinde değerlendirilmesi gerektiğini savunmuştur. Onun savunduğu düşüncenin özünü ifade eden "ünlü söylemi" şudur:
"İlahi irade dahi, bir nesnenin (ancak) yeteneğinde olanı Allah'ın dilemesi demektir; yoksa, o nesnenin yeteneğinde olmayanı, Allah'ın istemeye yetkisi yoktur".

Bedrettin, hemen her şeyin insanlar arasında ortak, paylaşabilir ve mubah olmasını bir eşitlik ilkesi olarak görmüştür. Osmanlı toprağında yaşayan halklar arasında, din farkının kaldırılmasını ve Müslüman olmayanların da ülke topraklarından yararlanması gerektiğini ileri sürmüştür. Bu çerçevede "bir toprak reformu ve buna koşut olarak dinsel bir reform" yapılmasını savunmuştur. Bedrettin her ne kadar dini bilimler okumuş olsa da, kendisi daha çok toplumun ekonomik ve sosyal yönüyle ilgilenmiştir. Öbür dünya yerine bu dünyaya yönelmiştir. Her şeyin insanda bulunduğunu, doğa ile insanın bütünlüğünü vurgularken, emeğin doğayla ilişkilerini açıklamaya çalışmıştır. Bu nedenle üretim-tüketim sorunlarıyla da yakından ilgilenmiştir. “Tanrı malı, Padişah malı” düşüncesine de karşı çıkmıştır. “yarin yanağından gayrı her şey ortak” tezini geliştirmiştir. Böylece Şeyh Bedrettin’de, üretim araçlarının mülkiyeti açısından, çok ciddi bir sosyalist düşünce anlayışının filizlenmiş olduğu ortaya çıkmaktadır.
Bedreddin’e göre, dünyanın toprağı ve bu toprağın bütün ürünleri insanların ortak malıdır. Bedreddin bu bağlamda derki “Ben senin evinde kendi evim gibi oturabilmeliyim, sen benim eşyamı kendi eşyan gibi kullanabilmelisin. Çünkü bütün bunlar hepimiz içindir ve hepimizin malıdır.”

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eeyh_Bedrettin

Neler Düşünüyorsunuz Bedrettin Hakkında?

canugur
20-04-06, 19:30
sayin artena,
Seyh Bedreddin´in felsefesinin orjinal osmanlicasi Vahdeddin tarafindan Ingiltereye özel esyalariyla birlikte götürüldügü söyleniyor.
Kitabin orjinalinin Ingiltere de bir müzede oldugu da ekleniyor.
Bu olayin dogrulugu hakkinda kesin bilgim yok.

Ingilizceye dogrudan cevrisi de yapilmis.
Okudugunu iddia edenlerden de, Bedreddin felsefesinin, cok daha SINIRSIZ denecek sekilde bir özgürlük acilimina sahip oldugu; ve bunu su anda bile türkiye de demokrat kesimin dahi asla kabullenemeyecegini dile getiriyorlar.

Bu konuda bir duyumunuz var mi diye soracaktim.
saygilar

küçükkarabalık
20-04-06, 20:28
Malesef yok,
hatta ilk defa sizden duyuyorum..
Gerçi Şeyh Bedrettin hakkında böyle bir yorum yapacak bilgi donanımına sahip değilim ama Türkiye'deki demokratları göz önüne alırsak, daha özgürlükçü olabilmesi fikri kafama hiç de ters düşmedi.

Ama Bedrettin'in eserinin orjinalinin olması fikri çok heyecan verici. Eğer siz de somut bir şeylere ulaşırsanız bizimle paylaşırsınız umarım :)

canugur
20-04-06, 20:45
Aynen, ben de; gercekten Ingilizceden orjinal cevirisini cok merak ediyorum.
Ilgili arkadaslardan genis bilgi gelirse konuya daha ykinlasmis oluruz sanyorum.

Dediginiz gibi, Türk demokratlarinin kabullenememesi gibi bir acilimi varsa, ülkemiz insani icin bu dogal olabilir, cünkü bir cok degerleri kirdigi yok ettigi söyleniyor.
Biraz daha sorusturmam gerek, Londra´dan bir kac kisi bulup ta...

uygar01
20-04-06, 21:27
Ben bir soru sormak istiyorum.Şeyh Bedrettin Anadoluda isyan bayrağı açmamışmıydı?Yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum..