PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alnımdaki kara leke

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

haca
25-04-08, 00:51
Baş papaz birgün 100 papaz adayını manastır bahçesinde toplayarak şöyle diyor...."Dün gece çok ürkütücü bir rüya gördüm,İblis manastırda kol geziyor en az birinizi Tanrının yolundan saptıracak.İblisin ruhunuzu esir aldığının kanıtı ise alnınızda oluşacak siyah leke...Eğer alnınızda siyah lekenin oluştuğunu anladıysanız derhal kendinizi öldürünüz...İblisin sizin canınızda yaşam bulmasına kesinlikle izin vermeyiniz.."

1)Manastırda ayna yok
2)Papaz adayları kesinlikle birbirleri ile konuşmuyor....
3)Baş papaz konuşmasını yaptıktan 1 gün sonra kehanet gerçekleşiyor, belirli sayıda kişinin alnında siyah leke oluşuyor...

Eğer 1 kişinin alnında siyah leke oluştuysa 1.gün kendini öldürüyor...Eğer 2 kişinin alnında siyah leke oluştuysa 2.gün ikisi birden aynı anda kendini öldürüyor...Eğer 3 kişinin alnında siyah leke oluştuysa 3.gün üçü birden aynı anda kendini öldürüyor...Eğer 100 kişinin alnında siyah leke oluştuysa 100.gün yüzü birden aynı anda kendini öldürüyor...

Şimdi soru şu:
Nasıl oluyorda alnında leke çıkan "5 tane" papaz adayı "5'inci gün" , "5'i birden" kendini öldürüyor
Soruyu genelleştirelim...
Nasıl oluyorda alnında leke çıkan "N tane" papaz adayı "N'inci gün" , "N'i birden" kendini öldürüyor ?

Bu olaya nasıl bir mantık geliştirebiliriz?
.................................................. .............................

Sorunun kitaplı dinler ile alakası olmadığını düşünebilirsiniz ancak verilen cevaplara göre haddim olmayarak forumda yürütülen hararetli tartışmalara farklı bir perspektif getirmek istiyorum...Kimbilir belki de siyasi görüşümüz, dini inanışlarımız ve anne baba tarafından dayatılan hayat algılamamız nedeniyle belirli düşünme metodlarından uzağızdır.

İpucu: Soruyu çözebilmek için düşünme gücünün yanında ismini daha sonra zikredeceğim duygusal bir beceriye ihtiyaç var....

Modlardan ricam soruyu başka bölüme taşımamaları...

özedönüş
25-04-08, 10:46
Sayın Haca

Bu örnekle neyin amaçlandığını anlamamakla beraber varolan dini inanç siyasi görüşlerin anne babadan kalma şartlanmışlıklarla oluştuğuna söz getirdiğinizi düşünüyorsunuz.Eğer bunu söylüyorsanız kesinlikle size katılıyorum.Hepimizin kültürlenme esnasında etkilendiğimiz kimliklerimiz var.

Ama bunun gerektiği zaman iman ve bilgi byutunda değişime tabi tutulması ve sorgulanması bizzat Kurandan tavsiye edilmektedir.Mekkelilerin putperetstlik inançlarını atalarından almalarını bahane edenlere bunu sorgulamaları bir çok ayette istenmektedir."Yataları doğru bir yol üzerinde değilse" diye tartışmaya açar.

Özellikle herşeye rağmen neden Kuranın "Allahtan gelmeyebileceğini de" hesaba katmadığımızdan hareketle taklidi bir imana sahip olduğumuz düşünülüyorsa(ki sayın Şüpheci bir mesajında bunu ifade ederken "ne kadar bilinçli tespitler yaparsa yapsın eğer birisi dinlerden birisine inanıyorsa zırvalamaktadır." demişti) bunun yanlış bir izlenim olduğu kanaatindeyim.

Çünkü bizler taklidi imanı yetersiz bulan ve tahkiki(araştırmaya dayanan) imanın yeterli olduğunu düşünüyoruz.Bir peygamber olduğu halde Hz.İbrahimin ölülerin nasıl dirilttiğini Allahtan istemesi ve Hz.Musanın Allahı görmek istemesini ve hatta hz.Muhamedi Hiraya çeken arayışa ikra örneğinde cevap vermesini bunlara Kurandan örnekler olarak bakıyoruz.Yani sizin sandığıjız gibi değiliz.biz Bu nedenle Kur’anın “Önce iman et, sonra düşün” değil; “Önce düşün, sonra iman et” dediğini düşünüyoruz. Zaten önce iman edip sonra düşünenlerin davalarında bu kadar kararlı olmaları da mümkün değildir.

Peygamberler bile bu kadar soru sorabiliyorlarsa bizlerin daha çok sorulara ihtiyacımız olduğu kesin.Umarım,konuyu yanlış anlamadım.

harbey
25-04-08, 11:21
Bu nedenle Kur’anın “Önce iman et, sonra düşün” değil; “Önce düşün, sonra iman et” dediğini düşünüyoruz.

Zaten önce iman edip sonra düşünenlerin davalarında bu kadar kararlı olmaları da mümkün değildir.

Peygamberler bile bu kadar soru sorabiliyorlarsa bizlerin daha çok sorulara ihtiyacımız olduğu kesin.Umarım,konuyu yanlış anlamadım.

Sayın Özedönüş,

Sizin asli branşınız olan bu meselelere pek klavye oynatmadığım malumunuz..Ben genelde İslam fıkıhı ve akaid çerçevesi,bunların da tarihsel süreç içerisinde uygulanma pratikleriyle,SİYASETİYLE ilgilenen sıradan bir vatandaşım..Hatta bu işlerin Caferi,Vehhabi anlayış biçimleri de ilgi alanıma girmekte..

Yukarıda yazdıklarınız ışığında...

1-) Önce düşün sonra iman et dediğini düşünüyoruz...Demişsiniz..Bunu siz kendi kendinize mi düşünüyorsunuz ?..Yoksa mensubiyeti içerisinde bulunduğunuz AKAİD-İTİKAD kurallarından sağlam referanslarınız var mı ?

2-) Önce iman edip sonra düşünenlerin davalarında kararlı olmaları mümkün değildir,diyorsunuz...

Hz.Ali,Hatice,Zeyd ve bir dolu diğerleri...İlk iman edenler önce düşünüp sonra mı iman ettiler ?..

Yoksa Mekke'nin alınmasına kadar Kureyş'te sizin çok iyi bildiğiniz,haklarında vur emri çıkartılanlar,sığındıkları kabe örtüsünün altından affa uğrayarak çıkıpta iman edenler..Sonraki yıllarda EMEVİ tarzı uygulamaları hakim kılan,kimselerin ÇOK DÜŞÜNÜP sonra İMAN ettiğini söylemek mümkün mü..

Gerisini yazmıyorum...Siz ilim sahibi olma istidadında ve talipli bir kimse olduğunuzdan, ne demek istediğimi anladığınızdan eminim.....

Eğer aksisi bir durum varsa,cevap yazmazsanız da olur...

Saygılarla.............Harbey..................

haca
25-04-08, 11:21
Teşekkürler Sayın Özedönüş bir an kimse ilgilenmeyecek sandım...Meseleyi doğru yerden algıladınız ...Zaten sizi kafamda oluşmuş dindar imajının dışında tutuyorum, meselelere bakışınız klasik bakışın dışında...Konuya sizinle başlamak benim için sevindirici...

Sayın Özedönüş konuya ortamın gerginliğini alacak zihin açıcı bir soruyla girmeyi uygun gördüm...Soruyu çözebilmek için sadece zihinsel beceriye değil aynı zamanda "KENDİMİZİ BAŞKASININ YERİNE KOYABİLME" becerisine de sahip olmalıyız....Yani empati kurma yeteneğine sahip olmak gerek...

Çözümün başlangıcı için varsayalımki birtek sizde siyah leke oluştu...İlk gün ne yapardınız sizde oluştuğunu nasıl anlardınız? Yada sizin dışınızda sizin gözlemlediğiniz sadece 1 kişide siyah leke oluştu onun önce davranmasını mı beklerdiniz belki de aynı şeyi o da sizin için düşünüyor...o da sizdeki kara lekeyi görüyor sizin adım atmanızı bekliyor...

Sayın Özedönüş belki bu tarz sorularla ilgilenmiyorsunuz ancak soruyu çözdüğümüzde insanlığın sahip olması gereken temel ahlak kuralına da ulaşacağız...Soruyu çözerken geliştireceğimiz yaklaşım birbirimizi daha iyi anlamamıza vesile olacak...

Soruyla ilgilendiğiniz için tekrar teşekkürler...

haca
25-04-08, 11:59
Değerli arkadaşlar soruya çözüm önerisi olan yok mu?