Orijinalini görmek için tıklayınız : Osmanlı "biz"miydik?
Sayfa :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Sn abat
Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum en baştan beri....
Türk devletleri olarak andığımız selçuklu ve osmanlının kurucuları bildiğiniz gibi oğuz boylarıdır.Bu kurucu oğuzlar aynı zamanda yıkıcı unsurlardır.Çünkü yereleşik yaşamla göçebelik arasındaki çelişki eninde sonunda oğuzları kurdukları devletleri yıkmaya çalışmaya mecbur eder.Üretim tarzlarında farklılık bir türk çatışma yaratır.
Tarihimize baktığımızda Gazne sultanı mesutunu devirenler göçebe oğuzlar,büyük selçuklunun kuruculardır.Lider hanedan göçebe yaşam tarzından ve onun yağmaıcılığından sıyrılıp yerleşik yaşama geçerler.Artık gelir kaynakları tarımdır.Bu yüzden tarım nüfusunun güvenliğini sağlamaya mecburdurlar.Ancak oğuzlu göçebe kardeşleri işte bu yerleşik tarımcılarla anlaşamazlar.Bunu gören lider hanedan(selçuklu ailesi) mecburen türk olmayan yerel unsurlardan daimi bir ordu ve kul sistemi yaratır.Böylelikle kendi kardeşlerine yabancılaşmış olurlar.Sürekli bir çatışma olur.Bir fırsatını buldukları anda göçebeler yerleşik hanedanın işini bitirir ve devleti yıkarlar.
Anadolu selçuklu devletini yıkan baba ishak ayaklanması yine bunun bir benzeri hareketlenmedir.
Osmanlı bu merkezileşme işini en iyi yapan devlet oldu.Bu yüzden 600 yıl hakim oldu.Ancak yine osmanlının Anadoluya asla tam hakim olamadığını görüyoruz.İşte karamanlılar,işte şah şah kulu isyanı,işte kanuniye şehzade isyanları.Hepsi aynı göçebelerin isyanlarıdır...
Osmanlının türk dediğimiz göçebeleri dışlaması işte bu yüzdendir.Ben bunu anlatmaya çalışıyorum.Ama işte ancak sınırlı sayıda kişiye anlatabiliyorum derdimi...
saygılar....
Sayın Bozkır,
Devşirme çocuklar TÜRK ailelerden hangilerinin yanına gönderilmiştir. Benim bildiğim Devşirilen çocuklar Sunni İslam olarak değil de, BEKTAŞİ olarak yeniçeri ocaklarında yetiştirilirlerdi. Devşirilen çocukların TÜRK ailelerine verildiklerinin kaynaklarını bana lütfederseniz, bilgim genişler ve size teşekkürler ederim.
Saygılarımla,
fenerbahçeli
27-04-08, 02:27
Burada niyetimiz anneleri küçümsemek değil, onlar hangi milletten olursa olsun kutsaldırlar. Ancak üzerimizde ne kadar etkili oldukları da bir gerçektir.Acaba Orhan beyden itibaren tüm padişahlar sadece Türklerle evlenmiş olsalardı, dejenere olmasalardı OSMANLI İMPARATORLUĞU batarmıydı ?
Osmanlı' yı yükselten padişahların anneleride yabancı değil miydi? O halde soru terstende sorulabilir.
1 -Gazi sultan Murat Han - annesi; Rum Horofira (Nilüfer hatun)
2 -Beyazıt Han - annesi; Bulgar Marya (Gülçiçek)
3 -Çelebi Mehmet Han - annesi; Bulgar Olga
4 -II. Murat Han - annesi; Veronika
5 -II. Mehmet Han (Fatih) - annesi; Sırp Mara Despina
6 -II. Beyazıt Han - annesi;Rum Kornelya (Gülbahar hatun)
7 -Yavuz Sultan Selim -annesi; Karamanoğlu Türkü Ayşe Hatun
8 -I.selim Han
9 -Kanuni Sultan Süleyman -annesi; Leh yahudisi Helga (Hafsa )
10-I. Selim Han (sarı) - annesi;Rus Roksalan (Hürrem sultan)
11-III.Murat Han - annesi; Yahudi Raşel
12-III.Mehmet Han - annesi; Venedikli Bafa (Safiye sultan)
13-I. Ahmet Han - annesi; Yunanlı Helen
14-I. Mustafa Han - annesi; Anastasia (Mahpeyker Kösem s.)
15-II. Osman Han - annesi; Evdoksia (Mahfiruz sultan)
16-IV. Murat Han - annesi; Anastasia (Mahpeyker Kösem sultan)
17-I. İbrahim Han - annesi; Anastasia (MahpeykerKösem sultan)
18-IV. Mehmet Han - annesi; Rus Nadya (Hatice Turhan sultan)
19-II. Süleyman Han - annesi; Rus Nadya ( Hatice Turhan sultan)
20- II. Ahmet Han - annesi; Polonyalı Eva
21- II. Mustafa Han - annesi; Rum Evemia (Emetullah Gülnuş)
22-III. Ahmet Han - annesi; Rum Evemia
23-I. Mahmut Han - annesi; Alekssandra
24-III. Osman Han - annesi; Sırp Mari
25-III Mustafa Han - annesi; Fransız Janet (Mihrişah sultan)
26-I. Abdulhamit Han - annesi; Fransız İda ( Rabia sultan)
27-III.Selim Han
28-IV. Mustafa Han - annesi; Bulgar Sonya ( Saniyeperver s.)
29-II. Mahmut - annesi; Fransız Aimee (Nakşıdil sultan)
30-I. Abdulmecit Han - annesi;Yahudi Suzi ( Bezm-i Alem sultan)
31-Abdulaziz Han - annesi; Besime (pertevniyal sultan)
32-V. Murat Han - annesi; Fransız Vilma (Şevkefsa sultan)
33-II. Abdulhamit Han - annesi; Ermeni Virjin ( Tirimüjgan)
34-Mehmet Reşat Han - annesi; Arnavut Sofi ( Gülcemal s.)
35-Mehmet Vahdettin Han - annesi; Henriet ( Gülustu sultan)
Osmanlicilar, osmanli hayranlari, padisah sevicileri yandi desenize...
Tesekürler sayin Einhabt, bunlar inanilmaz kaynaklar, meger padisahlarimiz neymis.
Meger isgal ettikleri ülkeleri neden inanclarinda serbest birakiyorlarmis, anlasiliyor.
Buna da hosgörü diyorlar:) Hosgörünün kaynagi neymis, simdi ögrendik.
Simdi bunlara hayran olanlara ne demeli?
yorum yok...
Sayın Bozkır,
Devşirme çocuklar TÜRK ailelerden hangilerinin yanına gönderilmiştir. Benim bildiğim Devşirilen çocuklar Sunni İslam olarak değil de, BEKTAŞİ olarak yeniçeri ocaklarında yetiştirilirlerdi. Devşirilen çocukların TÜRK ailelerine verildiklerinin kaynaklarını bana lütfederseniz, bilgim genişler ve size teşekkürler ederim.
Saygılarımla,
Devşirilen gayri müslim çocuklar -ki bunlar yavuz dönemine kadar rumeliden alınmıştır- anadoludaki müslüman ailelerin yanlarına gönderilmiştir.6-10 yaş arası bu çocuklar burada belirli bir dönem ailelerin yanında kalmıştır.Çocukların buralardaki yaşayışlarıyla ilgili çok bir bilgim yok.Ancak çocukların geçmişlerini ve nereden geldiklerini unutmadıklarını biliyorum.En açık örneği doğduğu Sokol köyünü kollayan Sokollu Mehmet Paşa'dır.
Ailelerin sünni veya bektaşi olarak ayrıldığını zannetmiyorum.Kim bunun imkanı da yok.Anadolu köylerindeki din asla koyu sünni inancı olmamıştır.
Bununla ilgili herhangi bir osmanlı tarihi kitabına bakmanız yeterli olacaktır.Ama illa kaynak istiyorsanız Halil İnalcık'ın "Klasik Çağ",İ.H. Uzunçarşılı'nın "Osmanlı Devletinde Kapıkulu Teşkilatı" ve Reşet Ekrem Koçi'nin "Yeniçeriler" adlı kitaplarına bakabilirsiniz.
Yeniçerilerin bektaşiliği aslında sembolik bir ritüeldir.Evet ocağın simgesi Hacı Bektaş'ın kazanıdır, sefere giderlerken yanlarında bektaşi dedelerini götürürler. Ancak askerlerin dinle imanla işleri olmaz.Bektaşilik gevşek bir dini inanç getirdiği ve şaraba izin verdiği için tutulur.Yaniçeri teşkilatı kaldırırlırken halkın desteğini kazanmak için bu teşkilatın bektaşiliği öne çıkarılmıştır.Şarap içen dinsizler denilince millet hep birden yeniçerilere yüklenmiştir.Yani ocağın bektaşiliği çocğunlukla semboliktir....
saygılar
vBulletin v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.