PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Osmanlı "biz"miydik?

Sayfa : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13

sesli
27-04-08, 14:30
Sayın Bozkır,

Yeniçerilerin BEKTAŞİ olmaları pek çok kişiyi rahatsız etmektedir. Siz dahi bunu şaraba ve gevşek bir dini anlayışa bağlamaya kalkınca, konu kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor.

Her YENİÇERİ ocağında bir BEKTAŞİ AĞASI bulunurdu. YENİÇERİLER ayinlerinde BEKTAŞİ NEFESLERİ okurlardı...BEKTAŞİLİK insan sevgisini İslam içerisinde eski ŞAMAN düşüncesiyle birleştirmiş tüm canlılara karşı sevgi dolu bir tarikatın adıdır.

Devşirilen çocuklar doğrudan YENİÇERİ OCAKLARINA gönderilirlerdi. Halk ile hiç bir ilgileri olmazdı...Hatta YENİÇERİLERİN EVLENMESİ dahi yasaklanmıştı.

Bu denli görkemli bir tarikatı BEKTAŞİLİĞİ tutup da şarapla ve gevşeklikle nitelendirmeyi size yakıştıramadım...Siz belli ki YENİÇERİLİĞİN kuruluşu ve gelişimi yerine, son demlerine bağlı kalmışsınız. Ve II.Mahmut gibi konuya bakmaktasınız.

Farkındalık en büyük aracımızdır...

Saygılarımla,

bozkır
27-04-08, 15:09
sn sesli
lütfen beni sofu bir dinci yada bağnaz bir türkçü yerine koymayın.Benim bunlarla alakam yok.Ben bektaşiliğe saygı duyarım.Hatta bektaşilik benim için sünni müslümanlıktan çok daha yerli ve cana yakındır.

Bektaşilik ve dolayısıyla tasavvuf üzerindeki düşüncelerinzi anlıyorum.Ben de bunların çoğuna inanırım.Ama bu düşüncelerim benim yeniçerilik meselesine romantik bakmama neden olmayacaktır.Yeniçeri teşkilatılının dinle imanla işi olmamıştır.Onlar sıkı dini ritüellere gelemedikleri ve içinde büyüdükleri anadolu toplumu şamanizmle karışık bir islam yaşayışına sahip oldukları için bektaşiliği sıcak bulmuşlardır.Anadolu müslümanlığı böyle bir şeydir.

Yeniçeriler evet büyüyüp saray hizmetinene alınca halkla olan bağlarını koparmışlardır.Çünkü saray bunu emretmiştir.Ancak çocukken türklüğü ve müslümanlığı da halktan öğrenmişlerdir.Devşirmeliğin töresi budur.Bunu tersini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz....

saygılar

Alp_aslan
27-04-08, 15:24
Sanırım biz Türkler, yabancıları seviyoruz. Yabancılarla halvet olmakta bir sakınca görmüyoruz.

fenasi
27-04-08, 15:27
Türk'ün Türk'ten başka dostu yoksa? insan bence dostu ile halvete girmez babında yaklaşmak lazım kanaatimce...

mustiest
28-04-08, 01:27
osmanlı egemenlik kurdugu yerde türkçe konusturmaması türkçe bilinmediginden yahut benemsenmediginden degildir..
sömürgecili zihniyetine sahip olmadıgındandır..buyüzden fethettigi yerlerde kimse baskı rejiminden sözedemez..
eger bu dediginiz olsaydı ejdadımızla övünemez,afrika'daki ingiliz hollandalı fransız'dan farkımız kalmazdı..!