PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sosyal Faşizm (Sosyalist Faşizanlık )

Sayfa : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11

Kemalist23
14-11-08, 06:31
Ben sadece bir tespit yaptım. Atatürk, marksisttir demedim. Benim de Atatürk'ün eksik bulduğum, eleştirdiğim tarafları var. Ayrıca Atatürkçülük adına yapılan darbeleri en sert şekilde eleştiren bir kişiyim. Ama bazı şeyleri bugünün değil, o zamanın koşullarını gözönüne alarak değerlendirmek lazım. Dediğim şu, her ulusun içerisinde farklı milletlerden, ırktan insan yaşar,farklı diller konuşulabilir. Hepsine saygım sonsuz. Fransız ulusunun içinde nasılki afrikalı, korsikalı, kamboçyalı vs. bir sürü etnik kökenden insan yaşıyorsa Türkiye'de de durum bu. Çin'de 250 farklı milletten insan Çin halkını oluşturuyor. Bu gocunulcak birşey mi? Senin dediğin anlamda düşünürsek Türkiye'de laiklik de halkın iradesiyle değil, tepeden devrimci bir şekilde geldi. Çoğu da buna "jakobencilik" der ama Türkiye'nin o zamanki koşullarında başka türlü yapılamazdı herhalde. Ayrıca Çanakkale şehitliğini gidip birgün gezersen bu vatan için canını vermiş türk, kürt, ermeni, yahudi kökenli bir sürü insana rastlarsın. Hatta içinde Tunceli eski adıyla Dersimli bir sürü insan da var.
Bunun haricinde bir söz vardır, aynı nehirde 2 defa yıkanılmaz diye. Leninizmin dünyada tekrar uygulanabileceğini düşünmüyorum. Her ne kadar Marx'ın, Lenin'in düşüncelerini kısmen savunsam da 100-150 yıl öncesinin düşüncelerini bugün aynen uygulamaya çalışmak çok yanlış olur. Farklı bir sol anlayış lazım.

Sebatayist
14-11-08, 11:29
Ama bazı şeyleri bugünün değil, o zamanın koşullarını gözönüne alarak değerlendirmek lazım.lazım.

Günün koşullarında değerlendiriyorum ve diyorum ki; kemalizm, köhnedir ve halkın ihtiyaçlarına cevap veremez.

Dediğim şu, her ulusun içerisinde farklı milletlerden, ırktan insan yaşar,farklı diller konuşulabilir. Hepsine saygım sonsuz. Fransız ulusunun içinde nasılki afrikalı, korsikalı, kamboçyalı vs. bir sürü etnik kökenden insan yaşıyorsa Türkiye'de de durum bu.

Örneklerin de hatalı; Kamboçyalı adamın ülkesi var ayrıca Türkiye kendi toprakları dışında kurulacak bir Kürdistan'a bile resmi polikaları itibariyle karşı.

Leninizmin dünyada tekrar uygulanabileceğini düşünmüyorum. Her ne kadar Marx'ın, Lenin'in düşüncelerini kısmen savunsam da 100-150 yıl öncesinin düşüncelerini bugün aynen uygulamaya çalışmak çok yanlış olur. Farklı bir sol anlayış lazım.

Farklılık, yenilik ihtiyacına bende inanırım ancak yapılacak olan "enternasyonalizmi" çıkartıp yerine "nasyonalizmi" şırınga etmeye çalışmak değildir. Ayrıca madem uygulanamıyor 100 sene önceki ideolojiler bizler de işe anayasımızdan kemalizmi temizlemekle başlayamaz mıyız?

Kemalist23
15-11-08, 14:36
Günün koşullarında değerlendiriyorum ve diyorum ki; kemalizm, köhnedir ve halkın ihtiyaçlarına cevap veremez.

Örneklerin de hatalı; Kamboçyalı adamın ülkesi var ayrıca Türkiye kendi toprakları dışında kurulacak bir Kürdistan'a bile resmi polikaları itibariyle karşı.

Farklılık, yenilik ihtiyacına bende inanırım ancak yapılacak olan "enternasyonalizmi" çıkartıp yerine "nasyonalizmi" şırınga etmeye çalışmak değildir. Ayrıca madem uygulanamıyor 100 sene önceki ideolojiler bizler de işe anayasımızdan kemalizmi temizlemekle başlayamaz mıyız?

Her ülkenin kurucu felsefesi ve ilkeleri vardır. Bunu toptan çıkartırsan kendi tarihine ihanet etmiş olmaz mısın? Neyi çıkartıcaksın Atatürkçülük diye, laikliği mi, demokrasiyi mi, sosyal ve üniter hukuk devleti maddelerini mi?Akpnin de istediği bu değil mi? Solcuyum diyorsun ama marksizminden etnik anlamda çıkarım sağlamak peşindesin. İnan bana sosyalizm o değil. Ayrıca K.Iraktaki küçük kürdistanı tanırsak ileride bunun Türkiyeye yayılmayacağını ve ABDnin BOP projesinin gerçekleşmeyeceğine yani Türkiyenin bölünmeyeceğine garanti verebilir misin?

Sebatayist
16-11-08, 17:03
Neyi çıkartıcaksın Atatürkçülük diye, laikliği mi, demokrasiyi mi, sosyal ve üniter hukuk devleti maddelerini mi?

1-Kemalizmin 6 okunda iddia ettiğiniz gibi "demokrasi" diye bir ilke zaten yoktur!
2-Toptan kabul yada toptan red etmek bağnazlıktır!
3-İlk elenmesi gereken bence "ulus devlet" açılımıdır.

DEEPBLUE
16-11-08, 17:20
1-Kemalizmin 6 okunda iddia ettiğiniz gibi "demokrasi" diye bir ilke zaten yoktur!
Kemalizmde demokrasi şöyle vardır: Kemalist ilkeler içinde demokrasi sözcüğü yoktur ama onun yerine Cumhuriyetçilik vardır. Cumhuriyetçilik, katılımcı, sivil toplumcu bir demokrasi demektir. Kadın haklarından Köy Enstitülerine, toplumu oluşturan en geniş kesimleri etkin ve etkili kılmak için, geçmişte en ileri adımları atılmıştır. Türk Dil ve Tarih Kurumları’ndan, Anadolu Ajansı’na, üretim ve tüketim kooperatiflerinden Türk Eğitim Derneğine, hatta özerk bir TRT’nin temellerine kadar, tüm “sivil toplum” tohumlarının, devlet dışında örgütlenmenin temellerini de atmıştır. Halkevlerini, sivil, katılımcı toplumu yaratmanın bir demokratik eğitim aracı olarak kullanmıştır.

Hiçbir totaliter rejim muhalefet yaratmak için uğraşmaz. Oysa Mustafa Kemalin partisinin, yani devrimin partisinin karşısında hilafet ve saltanatı geri getirmeyi amaçlayan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurulabilmiştir. 1930 yılında yine bir muhalefet partisinin-Serbest Cumhuriyet Fırkası- kurulmasına önayak olunmuştur. Atatürk’ün eski arkadaşı Fethi Bey, yeni partinin başına geçtikten sonra şapkanın kafirlik olduğunu, şeriatın geri gelmesi gerektiğini söylecek kadar ileri gidebilmiştir. Yine de azgınlaşan gericiliği kontrol edememiş, bir süre sonra partisini kendisi kapatmıştır.