PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bayrak yakmak: İfade özgürlüğü mü, yoksa suç mu?

Sayfa : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

Libéral de gauche
21-05-08, 11:20
Normalde son derece apolitik olan Amerikalı bir arkadaşım bana bu soruyu sorunca biraz affallamıştım. Üzerinde daha önce hiç düşünmediğim bir şeydi. Government adlı derslerinde Flag Desecration Amendment denilen yasa değişikliği önerisini tartışıyorlarmış. Münazara gibi bir şey de yapacaklarmış. Arkadaşım, bayrak yakmanın ifade özgürlüğünün bir parçası olduğunu, söylüyor. Protesto amaçlı bayrak yakmanın bir suç olarak kabul edilmesi doğrudan özgürlük ihlalidir, diyor.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Size, yasanın ne olduğunu değil, ne olması gerektiğini soruyorum. Hukuki değil, felsefi bir soru. Bu yüzden hukuk sitelerinden alınan metinler bir işimize yaramayacaktır tartışmada.

Ben de meseleyi düşündüm. Siz yazdıkça, ben de fikirlerimi söyleyeceğimi.

analiz
21-05-08, 12:53
Milliyetçi bir Türke göre Ermeni Bayrağını yakmak özgürlüktür ama bir Ermeni'nin Türk bayrağı yakması idam sebebi olmalıdır :)

Bence bayrak yakmanın serbestliğinden çok bayrak yapmanın amacını tartışmalıyız.Bayrak yakmak ego tatmininden başka birşey değildir...Yasak olmalı mı derseniz olmamalıdır...

Nekro
21-05-08, 13:04
Bayrak yakmak yasal olamaz. İşlenecek en ağır suçlardan birisidir. Bir ülkenin bayrağı o ülkenin bağımsızlığını sembolize etmektedir. Bir ülkede bayrak yakılıyorsa gerekli yaptırımlar uygulanır. Tabi bunu kendi ideolojik yanlılıklarıyla degerlendirenler var. Lakin ulusalcı ve milliyetçi bir etnik grupta Türk Bayrağı yakmak nasıl hakaret olarak algılanıyorsa, diğer ülkeler için de aynı şey düşünülmelidir.

kemaler
21-05-08, 16:13
Bayrak yakmak ifade özgürlüğünün parçası mıdır yoksa bir suç mudur? Öncelikle bu soru konunun hangi mandalite ile hazırlandığını ve amacının ne olduğunu ortaya koyuyor. Arkadaş diyor ki; felsefik olarak ele alalım fakat senin sorduğun soru tamamıyla teorik açıklanması gereken ve küçük örneklerle açıklanacak bir başlık değil.

İfade Özgürlüğünün parçaları, teoriktir ve bilimsel bulguları vardır sosyolojik olarak. Toplumcular içinde bireyciler içinde sosyal açıdan temel budur. Yaşadığın toplumun kendi içinde yarattığı özgürlük ortamına yasal veya yasal olmayan özgürlük parçalarına bakmak gerekir; bu yüzdendir ki konu bilimsel ve teoriktir.

Bu soru ile kafama kuşkular doğuyor; özgürlüğün ifadesini, bayrak yakma ile ortaya koymaya çalışmak neye hizmettir, kime hizmettir sorgulanması gerekiyor. Bayrak yakarak, özgürlük yaşamak-ifade etmek acaba hangi AKLA hizmettir...

Bir arkadaşta klasik bir yaklaşım ile kendi içinde yaşadığı toplumun, ideolojik br yapısının genel bir eylem içinde yapacağı tutumu ortaya koyuyor ve bu ülkedeki milliyetçilerin yaptığını karalerken örneklendirmesinde. Ama göremediği Amerika'da yanan sayısızca Türk bayrağının, kimler tarafından yakıldığıdır. Bu örneği çizen ben ve Ermeniler yaktığı Türkiye bayrağını ön plana çıkaran ben bazı sözde özgürlükçüler önünde faşist olarak adlandırılıyorum. İşte bu da özgürlüğün ifadecileri tarafından algılanması gerekiyor...

Saygılar.

OZ
21-05-08, 19:01
Milliyetçi bir Türke göre Ermeni Bayrağını yakmak özgürlüktür ama bir Ermeni'nin Türk bayrağı yakması idam sebebi olmalıdır :)

Milliyetçi türkler kendi düşüncelerini yazabilirler! Sizin görüşlerininz önemli bizim için. Başka kurumlar ve kuruluşlar adına konuşma yapmayınız! Paylaşacak düşünceniz varsa paylaşın!

Biz Mustafa Kemal'in izinden yürüyen insanlarız! Bizim için her bayrak kutsaldır. Ama tabi ki kendi bayrağımız en kutsalıdır. Bayrak yakmak saygısızlık terbiyesizlik suçtur. Her ne şekilde olursun olsun bayrak yakmaya izin verilmemelidir..