PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lozan Antlaşması Üzerine...

Sayfa : [1] 2 3 4

bozkır
24-09-07, 18:52
Bize kapitülasyonları hep Kanuni'nin ya büyüklüğünden ya da Fransayı kendi yanına çekmek istemesinden dolayı gönüllü verdiği bir hediye gibi öğrettiler.Peki ya öyle değilse? Ya kanuni kapitülasyonları vermeye mecbur kaldıysa.Burada fransa bizi zorladı filan demiyorum.Bizi kapitülasyonlara zorlayan fransa değil osmanlı ekonomisinin düştüğü darboğazdı
Şimdi osmanlının altın çağının kanuni devri olduğu ve sokulludan sonra yokuş aşağı inmeye başladığı söylenir.Bu bir gerçek midir,tartışılır.

Fatih Sultan Mehmet gerçekten adının hakkını veriyor ve fetih peşinde koşuyordu.Gerçi bunu yaparken şurayı da alayım burayı da alayım diye değil ekonomik çıkarları için yapıyordu.İmparatorluk ekonomisinin her ne kadar tarıma dayalı olsa da yağmadan elde edilen kazanca önemli bir gelir kaynağıydı vardı.Neyse.Fatih bu seferlere çıkabilmek için "Fatih kanunnameleri" denen düzenlemelerde tımar ve vakıf arazilerini öenmli oranda yeniden düzenledi.Bu da Anadolu'da bitmeyen bir kavga başlattı.Bakın size peş peşe olaylar sayacağım.Hepsinin temelinde bu kargaşanın az ya da çok etkisi vardır.
-Bayezit-cem kavgası
-Şah-kulu ayaklanması
-Yavuzun babası bayezite baş kaldırabilmesi
-Şah ismaille olan savaşlar
-Kanuniye oğulları mustafa ve bayezitin baş kaldırması
-Celali isyanları.
bunların hepsi peşi sıra olmuştur ve hepsi tımar düzenlemelerden ve tımar siteminin bozulmasından kaynaklanmıştır.Taht kavgaları ve din savaşları bu ekonomik nedenleri sadece maskelemeye yaramıştır.Yani osmanlıda işler kötüye gitmektedir.buna birde portekizlilerin Hint okyanusun inmeleri eklenince osmanlı ekonomisi darboğaza girmiştir.

Şimdi osmanlı ekonomisi bir ithalat ekonomisidir.Osmanlı gümrük duvarı yada ihracat bilmez.Tersine ithalatı teşvik eder.Her şey benim pazarımda ucuza satılsın ister.Yoksa İstanbulun ihtiyaçlar karşılanamaz ve devlet çöker.
Şimdi hem şah ismail savaşlarıyla iran ticareti hem portekizliler yüzünden hint ticareti durmuştu.İşte osmanlı bunlara karşılık olarak üç önemli şey yaptı.
1.Fransaya kapitülasyon vererek ticareti canlandırmaya çalıştı.
2.İbrahim Paşa iran seferine çıktı
3.Hürmüz boğazı yoluyla hint okyanusuna inilip portekizlilerle çarpışılmaya başlanıldı.

işte Osmanlının frnsaya kapitülasyon vermesinin ardındaki gerçek neden budur?Osmanlı ekonomisinin darboğazları yüzünden Fransaya kapitülasyon vermeye mecbur kalmıştır.Bu muhteşem süleymanın bir lütfu filan değildir.Daha sonra kapitülasyonların uzatılmasının amaçları da benzerdir.Dayatma haline gelmeden önce kapitülasyonlar uzun süre Somanlı ekonomisini canlandırmak için yapılmış çaresiz hareketlerdi.Bugün nasıl yabancı sermaye gelsin bizi kalkındırsın diyorsak dün de yabancı sermyeden bizi zenginleştirmesini istiyorduk.Oysa yaptığımız tek şey ülke içindeki üretimi bitirmekti.

barış
24-09-07, 22:12
Kapütülasyon vermek o devletin güçsüzlüğünü göstermez.
Fatih Sultan Mehmet de Venediklilere kapitülasyon (ayrıcalık) vermişti.

tepki
25-09-07, 17:26
Ona bakılırsa osmanlı rusyaya da kapitülasyon verdi.Fakat mecbur kaldığı için(anlaşma maddelerinde vardı.)Küçük kaynarca anlaşamasının yapıldığı zamn 18. yy. osmanlının ekonomisi çökmüş.Kanuni devrinden çok daha kötü.Fakat kapitülasyonlar zorla anlaşma maddeleri arasına koyuldu.osmanlı istemedi,rusya zorladı.
madem osmanlı kapitülasyona bu kadar meraklıydı neden rusyanın kapitülasyon maddesinden rahatsız oldu?

bozkır
25-09-07, 18:09
her devrin kapitülasyonun verilme sebepleri farklıdır.Ben kanuni özellinde fransaya verilenleri özellikle ayırdım.Elbetteki Osmanlı o dönem bir büyük devlet gücü.Yaptığı kapitülasyon anlaşmasında bir dayatma söz konusu değil.Şartları eşit olarak belirleniyor.Benim anlatmak istediğim bunun nedenlerinin sadece fransayı müttefik olarak kazanmakla sınırlı olmadığı.Ekonomik zorluklar bunu bir şekilde gerektiriyordu.Yine çeşitli tedbirler saydım.Bunların hepsi kendi aralarında bir bütünlüğe sahip bir hastalığa çözüm bulmak amacıyla aynı dönemde yapılmış....

tepki
25-09-07, 18:23
Osmanlı ekonomisinin darboğazları yüzünden Fransaya kapitülasyon vermeye mecbur kalmıştır.Bu muhteşem süleymanın bir lütfu filan değildir.
benim size itiraz ettiğim nokta bu sözünüz.
osmanlının verdiği kapitülasyon tabii ki de hediye değildir.kapitülasyon verilmesinin sebebi de sadece fransayı yanına çekmek değildi.akdeniz ticaretini canlandırmak gibi kendi lehine nedenleri de vardır.
yani kısaca içinde menfaat de bulunur.
yalnız bunların hiçbiri mecburiyet belirtmez.
sanırım daha iyi açıklayabilmişimdir.
saygılar...