PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Liberal Demokrasi ile Sosyal Demokrasi arasındaki ortak payda

Sayfa : [1] 2 3 4

Aristo
02-09-08, 14:33
Arkadaşlar, Liberal Demokrat Parti'nin resmi sitesine göz atarken Sosyal Demokrasi ile bi kaç ortak yanını gördüm.

Sosyal Demokrasi'nin temel prensibidir; Özgürlük ve Eşitlik!

Liberal Demokrat'ların da bu birinci ilkeye sahip çıkmaları konusuna değinelim istiyorum:

Bence en önemli ortak payda "Özgürlük".

Parti, "Devlet birey içindir, birey devlet için değildir" diyor. Bu ne demek; Türkiye'de kökleşmiş ve siyasal anlamda CHP'nin temsilciliğini yaptığı "Toplumu düzenleme ve yönetme" zihniyetine karşı olmak!

Sosyal Demokrat'ların da tutumu böyle olmalıdır; Devlet-Toplum yani Birey çelişkisinde tutumunu Toplumdan-Bireyden yana kullanmalıdır.

Fakat arada bir ince ayrım var; Liberal Demokrat Parti bu özgürlük bayrağını sonuna kadar açarken, Sosyal Demokratlar Devletin emekçilerin yararına Ekonomik yaşama müdahale etmesini kabullenmektedirler.

Bu ne demek? Bu devletin, Liberallerin istediği gibi yalnızca sınırları koruyup, vergileri toplayıp, bireyin can ve mal güvenliğini sağlaması amacından öte; toplumsal yaşamdaki gelir-gider dengesine, emekçilerin haklarını koruyacak biçimde müdahil olması demek! Fakat bunu "Kızıl devletçilikle" yada "Kemalist devletçilikle" karıştırmamak gerek. Toplumun yaşam alanına, değerlerine müdahale edilmiyor; yalnızca toplumun büyük kesimini oluşturan emekçilerin ekonomik hakları korunuyor, geliştiriliyor; bu ise atanmışlar tarafından değil, seçilmiş parlamenterler tarafından yasama yoluyla yapılıyor!

Bunlar benim görüşlerim...

Ya sizce Liberal Demokrasi ile Sosyal Demokrasi'nin ortak yönleri, ortak paydası, birleşen küme elemanları nelerdir?

Türk Budun
02-09-08, 15:08
Devletten tüm halka sosyal güvence,yaşam güvencesi,eğitim güvencesi,asgari geçim güvencesi, adli güvence bekliyorsunuz.Yani bireyin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir devlet modeli ve diyorsunuz ki devlet güçsüz olsun.

Devletin bu güvenceleri sağlayabilmesi için yaptırımı olmalı,gücü olmalı.
Bu gün ülkemizden örnek vermek gerekirse ülkemizde bağımsızlık hülyaları ile yanıp tutuşan etnik gruplar var ve bu gruplarla devlet silahlı mücadeleye giriyor.Peki ne yapmalı onların isteklerini dinleyip yani bireyin isteklerine göre bir devlet yapılanması mı yapmalı.Bunu yapan devlet geri kalan halkın güvencesini nasıl sağlayacak?

Birey devlet için devlette birey içindir.
Dengeyi sağlayan ise devletin yaşam alanı olan yani devletin can damarları olan hususlarda bireyin dikkati ve devlete olan sadakatiyle bireyin yaşam hakları ve adalet gibi hususlarına devletin sahip çıkması ve hakkını gözetmesiyle olur.

Dikkatinizi çekerim burda devlet gözeten kollayan durmunda iken insan yani birey gözetilen kollanan durumundadır ve gözetilenle gözetenin eşitliği söz konusu olamaz ancak aradaki dengenin güzel kurulması sağlanılabilir.

Aristo
02-09-08, 15:25
Evet sayın Türk Budun; o Kürt vatandaşlarınızın da taleplerine kulak vermelisiniz; değerlerini ve kültürlerini kabul etmelisiniz! Azınlıkların hakları korunmalıdır, tehlike olarak algılanmamalıdır!

Doğu Anadolu bu devletin sınırları içinde değil mi? Evet. Peki oraya Sermaye gitmesin; memur, polis, doktor gitmek istemesin (zorunlu şark hizmeti!), yalnızca asker gitsin; o da sınırları korumak için!

Tel örgülerin arkasında fakirlik çeken, eğitimsiz, ilaçsız kalmış insanları mı? Dilini konuşması yasak olan, yaşam biçimi çoğunluk tarafından tehlike olarak algılanan insanları mı? Yalnızca korumak yeter mi?

Devlet bütün bireylere eşit mesafede olmalıdır!

Türk Budun
02-09-08, 15:35
Evet sayın Türk Budun; o Kürt vatandaşlarınızın da taleplerine kulak vermelisiniz; değerlerini ve kültürlerini kabul etmelisiniz! Azınlıkların hakları korunmalıdır, tehlike olarak algılanmamalıdır!

Doğu Anadolu bu devletin sınırları içinde değil mi? Evet. Peki oraya Sermaye gitmesin; memur, polis, doktor gitmek istemesin (zorunlu şark hizmeti!), yalnızca asker gitsin; o da sınırları korumak için!

Tel örgülerin arkasında fakirlik çeken, eğitimsiz, ilaçsız kalmış insanları mı? Dilini konuşması yasak olan, yaşam biçimi çoğunluk tarafından tehlike olarak algılanan insanları mı? Yalnızca korumak yeter mi?

Devlet bütün bireylere eşit mesafede olmalıdır!
Syn Aristo;

Bunu bu forumda birkaç kez yazdım ama yine yazacağım.
Ortaanadolu'nun çoğu köyü Doğu Anadolu'dakinden pekde farklı değil hala elektriğin suyun olmadığı köyler var benim kendi köyüm mesela hala bir ilkokulu yok hala bir yolu yok.
Benim köyümün suçu belki doğuda olmamaktır.

Doğu'ya hizmet gitmesin veya devlet bakmasın demiyoruz bu gün öğretmenden doktora hepsi doğuya gidiyor peki onlara orda nasıl davranıldığı gerçeği hiç aklınıza geliyor mu?

Türkçe öğretmek için vatanın öbür ucuna giden genç bir öğretmene hizmet götürmek için giden devletin mühendisine yapılanlarıda görüyormusunuz.

Hizmet götürülüyor ama hizmeti alan yok arkadaşım.
Doğu İçanadolu'dan pekde farklı değil hiçkimse kusura bakmasın ülkemizin ekonomisi ve hali bu.Metropoller dışındaki çoğu ilin taşra bölgeleri aynı.

Aristo
02-09-08, 15:56
Konu o değil ki dostum; konu kent-taşra çelişkisi ise tabi ki Anadolu'nun bi çok kenti merkezden hatta ve hatta topyekün Anadolu İstanbul'dan çok çok geride...

Ama mesele, geri kalmış bir bölgenin azınlıklarına da kültürel anlamda baskı yapmak! Taleplerine bakmamak! Onları tehlike olarak görmek!