Haber Ltfen Kurallar Okuyunuz.
Yeni yelerimizin Dikkatine!
Uyarlar ve Uyar Puanlar  
Yazyaz letiim

"Seviyenin olmad yerde ne zgr dnce, ne de demokratik bir ortam oluabilir."

Yazyaz Forum'a hogeldiniz.
Bir dakikanz ayrarak Trkiye'nin en zgr platformuna ye olabilir ve hemen yararlanmaya balayabilirsiniz.
ye olmak iin ltfen tklaynz...

Geri git   Yazyaz Forum > Tarih ve Mitoloji > Tarih

Tarih Toplumlarn geliim tarihine genel bir bak.

Seenekler
Alt 06-09-07, 22:24   #1 (permalink)

bozk?r - ait Kullanc Resmi (Avatar)

yelik tarihi: Nov 2006
Bulunduu yer: Kocaeli-Ýstanbul sýnýrý
Standart Fatih,Çandarlý'nýn kellesini niye uçurdu?

Tarih kitaplarýnda Çandarlý Halil Paþa ve Fatih üzerine yazýlmýþ farklý görüþler bulunmaktadýr.Bir tarafta Ýstanbul fatihi, diðer yanda Osmanlýnýn kurulmasýnda büyük hizmetleri bulunmuþ ve sadrazam sülalesi denilebilecek Çandarlý Ailesinin parlak bir üyesi.Sonunda Çandarlýnýn kafasýnýn vurulmasýyla biten bu iki isim arasýndaki husumet neden kaynaklanýyordu?

Öncelikle Çandarlý Halil Paþa'nýn durumuna bir bakalým.Ý.H.Uzunçarþýlýnýn yazdýðýna göre II.MURAT pek tahtta gözü olmayan ve daha çok alemlere akmaya hevesli bir padiþahtý.Sultanlýk onu biraz sýkýyordu.Biraz da bu yüzden döneminin en etkili ismi sadrazamý Çandarlý olmuþtur.
Ancak II.Muratýn tahtan çekilince Çandarlýnýn baþý aðrýmaya baþlayacaktýr.Çok genç yaþta tahta çýkmýþ sultan mehmet'in etkili ve hýrslý bir hocasý vardýr:Zaðanos Paþa.
Bu iki paþa arasýnda iktidar mücadelesi çok çabuk baþlayacaktýr.Temel sorun ise Ýstanbuldur.Çandarlý Halil,II.Murat devrinde pek çok savaþ görmüþtür. Özellikle macarlar ve karamanlýlarla uzun süre mücadele etmek zorunda kalmýþtýr.Bu mücadele Bizans yüzünden ayrýca zorluklar yaþanmýþtýr. Bunu bilen Çandarlý Halil Paþa Bizansý kýþkýrtmak istememektedir. Oysa Zaðanos paþa eylem adamýdýr.Ýstanbulu mutlaka almak peþindedir.Genç sultan mehmette adeta ana karnýnda bu iþe þartlanmýþtýr.Ýþte bu büyük ayrým çift kafalý bir yönetimin doðmasýna yol açmýþtýr.Burada belirleyici unsur hep YENÝÇERÝLER olmuþtur.Yeniçeriler güçlerinin farkýna yeni varmaktadýr ve onlar kimi tutarsa ferman onun sayýlmaktadýr.Yeniçeriler þimdilik büyük saygý duyduklarý Çandarlýnýn arkasýndadýr.

Bu sýrada Macarlar rahat durmamaktadýr.Avrupalýlarýnda desteði ile Tunayý aþýp Osmanlý topraklarýna girerler.Bu noktada bir tarihi efsaneye deðinelim:

"Eðer padiþah sen isen gel ülkenin baþýna geç.Yok eðer padiþah ben isem sana emrediyorum gel ordunun baþýna geç."
Bu müthiþ sözleri hepiniz biliyorsunuz.Bize öðretildiði kadarýyla bu sözleri sultan mehmet babasýna bir mektupla bildirmiþtir.Ýþte bu noktada devreye Çandarlý Halil Paþa girmektedir.Uzunçarþýlý ve R.Mantran baþta olmak üzere pek çok tarihçi bu mektubun sultan mehmete dikte ettirildiði görüþündedir. Yani mehmet bu mektubu isteyerek yazmamýþ ve isteyerek tahttan inmemiþtir..Buarada Çandalý Halil Paþanýn pek çok kez II.Muratýn yanýna gittiði ve tahta tekrar çýkmasý için teþvik edilidiði aktarýlýr.Böylelikle Çandarlýda hakimiyetini tekrar saðlayacaktýr.Ýþte bu oldu bittyile fatih tahtttan ayrýlýr ve ancak 7 yýl sonra tahta çýkabilecektir.Tabii ki Çandarlýnýn kendine yaptýðýný asla unutmaz.Ýstanbuluýn fethinde sonra Paþa Bizanstan rüþvet aldý diyerekten Sadrazamýn kellesini uçurur ve bütün mallarýna el koyar.

Ýþte önemli bir tarihi olayýn arkasýndaki iddialarýnda biri bu þekildedir. Osmanlýda iktidar uðruna kellerin gitmesi bu olayla ne ilk olmuþtur ne de son olacaktýr.
Ekþi ayran helal da güzelim þarap haram?

illaki Hayyam
bozk?r isimli ye imdilik offline konumundadr  

Sponsor
Alt 08-09-07, 15:42   #2 (permalink)

kkutkan - ait Kullanc Resmi (Avatar)

yelik tarihi: Aug 2007
Standart çandarlý

burda giriþte sanýrým yanlýþ yazýlmýþ.çünkü II mehmet tahta ilk çýktýðýnda onu tahtan indiren kiþi Çandarlýdýr.ee tabiki bu bir padiþah adayý için en büyük darbe olmalýdýr.bunun yanýnda ýý murat keyfine ne kadar düþkün olursa olsun padiþahlýk gibi bir mevkiyi býrakacak kadar da deli deðildir.
sanýrým ýý murat da tahtan zorla indirildi.ee tabii Çandarlýtý bekleyen son ölüm olacaktý.
kkutkan isimli ye imdilik offline konumundadr  
Alt 08-09-07, 19:38   #3 (permalink)

bende çandarlýnýn fatihi tahttan indirdiðini kastediyorum.Bir yerde sanýrým yanlýþ bir olumsuzluk eki kullandým.Orayý düzelttim.Umarým orayý kastetmiþsinizidir.
Ayrýca okuduðum kitaplara göre II.Muratýn tahttan feragat ettiðinde de ýsrarcýyým.Aksi görüþü hangi kitaplara dayandýrdýðýnýzý belirtirseniz sevinirim

saygýlar

illaki Hayyam
Alt 08-09-07, 20:00   #4 (permalink)

harbey - ait Kullanc Resmi (Avatar)

yelik tarihi: Jan 2007

Alnt:
Sayn bozkýr demi ki; Mesaj gster
bende çandarlýnýn fatihi tahttan indirdiðini kastediyorum.Bir yerde sanýrým yanlýþ bir olumsuzluk eki kullandým.Orayý düzelttim.Umarým orayý kastetmiþsinizidir.
Ayrýca okuduðum kitaplara göre II.Muratýn tahttan feragat ettiðinde de ýsrarcýyým.Aksi görüþü hangi kitaplara dayandýrdýðýnýzý belirtirseniz sevinirim

saygýlar
Sayýn Bozkýr,
II Murat'ýn tahtýndan feragat ettiði konusundaki nakliniz doðrudur..Þimdilik kaydýyla...
Saygýlarla...................Harbey.............. ..
harbey isimli ye imdilik offline konumundadr  
Alt 08-09-07, 20:12   #5 (permalink)

tabii resmi kaynaklar da ýý murat tahtý býraktý moral bozukluðundan.ikinci defa baþa geçtiðinde ise koca ýý kosaova savaþýný kazanan bir komutandýr.buna raðmen yine de tahtan feragat etmiþtir.herþey güzelken tahtý niye býraksýn ki.
ýý mehmet yavuz gibi bababsýný tahtan zorla indirmiþtir.
sonra da kanunname-i ali osmaný yayýnlamýþtýr..
tabiki kendini güvence altýna alma çabalarý.
benim söyleyeceðim kaynak resmi kaynaklardan çok daha uzaktýr.
Alt 08-09-07, 21:53   #6 (permalink)

Osmanlýda iktidar mücadelelerini eninde sonunda yaniçeriler belirlemiþtir.bu devirde yeniçeriler Çandarlý Halile baðlýdýrlar.Çandarlý halil ise Muratý tutmaktadýr. Bu yüzden küçücük bir veletin babasýný indirmesine imkan yoktur.Bakýn fatih çandarlýyý ne zaman bertaraf edebilmiþtir?Ýstanbulun fethinden sonra.Neden?Çünkü yeniçeriye büyük bir ganimet sunmuþ onun güvenini kazanmýþtýr.Ancak bundan sonra sadrazamýn kellesini alabilmiþtir.

Yavuza geldiðimiz vakit.Yavuzda ancak yeniçeri desteði ile iktidara gelmiþtir.çünkü doðuda büyük bir ganimet sunulmuþtur onlara.

Ayrýca ben halka kaynaðýnýzý bekliyorum

saygýlar

illaki Hayyam
Alt 08-09-07, 22:00   #7 (permalink)

evet yavuz yeniçerilerin desteðini alarak tahta çýktý.
peki fatih öyle birþey yapmýþ olamazmý.
madem çandarlý fatihi istemiyordu ve yeniçerilerde çandarlýya baðlýysa neden fatih yine de tahta çýktý.bu ilginç deðil mi?
belki de fatihin de verdiði sözlerde vardýr.

erdoðan aydýn kaynak.
Alt 08-09-07, 22:25   #8 (permalink)

Alnt:
Sayn bozkýr demi ki; Mesaj gster
Osmanlýda iktidar mücadelelerini eninde sonunda yaniçeriler belirlemiþtir.bu devirde yeniçeriler Çandarlý Halile baðlýdýrlar.Çandarlý halil ise Muratý tutmaktadýr. Bu yüzden küçücük bir veletin babasýný indirmesine imkan yoktur.Bakýn fatih çandarlýyý ne zaman bertaraf edebilmiþtir?Ýstanbulun fethinden sonra.Neden?Çünkü yeniçeriye büyük bir ganimet sunmuþ onun güvenini kazanmýþtýr.Ancak bundan sonra sadrazamýn kellesini alabilmiþtir.

Yavuza geldiðimiz vakit.Yavuzda ancak yeniçeri desteði ile iktidara gelmiþtir.çünkü doðuda büyük bir ganimet sunulmuþtur onlara.

Ayrýca ben halka kaynaðýnýzý bekliyorum

saygýlar
bak dostum kendinle çeliþiyorsun.yavuzun yeniçeri desteði ile tahta geldiðini söylüyorsun ama fatih için yapamaz diyorsu.
ki fatih artýk çocuk deðil kocaman bir adam olmuþtur.
bunun yanýnda madem bütün askerler çandarlýya baðlý ve çandarlý da ýý murata baðlýysa neden fatihi uzaklaþtýramamýþtýr?sebebi basit.
çünkü fatihin de yaniçerilere büyük vaatleri vardý.
düþünsene ýý murat morali bozulduðu için tahtý terk ediyor daha sonra ýý kosova savaþýný kazanýyor ama yine de o makamý býrakýyorç
yani çeliþkiler yumaðý.

kaynak olarak erdoðan aydýn diyebilirim.
Alt 08-09-07, 22:36   #9 (permalink)

harbey - ait Kullanc Resmi (Avatar)

yelik tarihi: Jan 2007

Alnt:
Sayn kkutkan demi ki; Mesaj gster
tabii resmi kaynaklar da ýý murat tahtý býraktý moral bozukluðundan.ikinci defa baþa geçtiðinde ise koca ýý kosaova savaþýný kazanan bir komutandýr.buna raðmen yine de tahtan feragat etmiþtir.herþey güzelken tahtý niye býraksýn ki.
ýý mehmet yavuz gibi bababsýný tahtan zorla indirmiþtir.
sonra da kanunname-i ali osmaný yayýnlamýþtýr..
tabiki kendini güvence altýna alma çabalarý.
benim söyleyeceðim kaynak resmi kaynaklardan çok daha uzaktýr.
Sayýn Kkutkan,

Amatör bir meraklý ve okuyan bir yurttaþ olarak, ben de tamamen öðrenmek amacýyla,yazýlý kaynaðýnýzý belirtmenizi rica edecektim..

Þayet mümkünse...Ýlginiz için teþekkürler..

Saygýlarla...Harbey............
harbey isimli ye imdilik offline konumundadr  
Alt 08-09-07, 22:40   #10 (permalink)

ya iki defa yazý yazdým ama hiçbiri çýkmadý

Konuyu Toplam 1 ye okuyor. (0 Kaytl ye ve 1 Misafir)

Seenekler