| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Devlet ve Rekabet/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Sizce Devletin, özel sektörün de faliyet gösterdiği sektörlerde üretim yapması rekabeti ne ölçüde etkiler? Devletin maliyetleri düşük olduğu için fiyatlarda düşüş olur mu yoksa haksız rekabet yarattığı söylenebilir mi? __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
|
| #2 | |
| Devletçili ilkesi gereği devletin kimi sektörlerde bulunması gerekli. Ama bu sektörlere özel sektör girince ve işler rayına oturunca özelleştirme yolu ile çekilmeli. Çekildikten sonra ise fiyatları kontrole devam etmeli; aşırı düşüş ve yükselişleri engellemeli. Ama kimi sektörler var ki bu sektörlerde ben özele karşıyım. Mesela; Petrol, telekominikasyon, silah vb. gibi. |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2005 Ülke / Şehir: İzmir
| Devletin her türlü üretim yapmasına karşıyım. Ancak her sektörde de gerekli rekabet ortamı sağlanmalı. Ama Türkiye'de bazı uygulamalarda devlet rekabeti sağlamak yerine tekellerin oluşmasına yardım ediyor. Bildiğim kadarıyla bir sigara fabrikası kurmak isteseniz gerekli lisansı almak için her yıl belli miktarda sigara üretmeyi taahhüt etmeniz gerekiyor. Bu da piyasayı tekellere devrediyor. Ne demek şu kadar az ya da bu kadar fazla üreteceksin? O zaman, yarın öbür gün bir başka hükümet de dükkanında şu kadar miktarda yağ, şeker, un bulundurmayan bakkalları kapatacağım der. Türk şirketleri ise belli bir miktar para kazandıktan sonra, kendi temel iş(core business-özür dilerim ama tam Türkçe karşılığı yok ne yazık ki-)'lerini geliştirmek; bu konuda araştırma-geliştirme yapmak yerine başka sektörlere atlıyorlar: bankacılık, turizm, inşaat, vs. Halbuki kendi işlerini geliştirseler, bu sefer dünyaya doğru açılmayı başarabilecekler. Sayın Petriçli'ye katılamıyorum. Devlet belli miktarda petrol stoğu, buğday stoğu yapabilir, yapmalıdır da. Ancak bu sektörlerin barış zamanında stratejik bir önemi olduğunu düşünmüyorum. Telekomünikasyon sektörüne gelince belirli güvenlik gerektiren kurumlar -MİT, Askeriye- ayrıldıktan sonra bir sorun olmaz. Silah konusunda ise ne yazık ki kendimiz doğru dürüst silah üretemiyoruz-hem özel hem devlet- ondan sürekli yabancılara bağlıyız ki asıl tehlike budur. Saygılar. |
|
| #4 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Bence özel sektör tamamiyle kaldırılmalıdır.Çünkü özel sektörün tabanı vahşi rekabete dayanır.Ve Lenin'in tabiriyle her kapitalist devletin sonu emperyalizm olacaktır.Çünkü bu sistem her zaman daha fazlasını ister.Şöyle dersek kapitalizm almak,satmak,çalmaktır,sosyalizm-komünizm üretmek,işlemek ve paylaşmak. Sosyalizmde rekabet nasıl olur derseniz? Yokeden rekabet yerine ilerleyen rekabet getirilir.İnsanlar sosyalist sistemde para tabanlı araştırmalar,çalışmalar yapmayacakları ya da yapamayacakları için ister istemez bir şeyler üretme çabası içine girecektir.Çünkü devlet her emeğin bir ürünü olması gerekliliğini sağlar.Bildiğiniz gibi bizim sistemimizde taban para değil emektir.Ve emeğin tek kriteri çalışmaktır. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #5 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Sosyalist sistemde insanları rekabete teşvik edecek bir şey ne yazık ki pek bulamıyorum. Bunu aynı işi yapan devlet kurumları ve özel şirketler arasındaki farktan pek rahat çıkarabiliriz. Devletin işletmesinde müşteri hizmetlerini aradığımızda, karşımıza doğru düzgün cevap veren muhatap bulamazken, özel sektör'de size en iyi şekilde hizmet verilmesi için gayret gösterilir (çok düz bir mantıkla ve genelleme yaparsak) Evet liberal sistem kapital tabanlıdır ve para için her şey yapılır ancak, bu da rekabeti ve güzel hizmeti getirir. Sosyalist sistemde bunu sağlayabilecek bir güdü göremiyorum. __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
|
| #6 | |
| Kapitalizmdeki rekabet anlayışı sosyalizmde yoktur.Bizim ideolojimizdeki rekabet tanımı tamamen farklıdır.Biz insanları yok eden,köleleştiren,açgözlüleştiren rekabetin yerine insancı bir rekabet getiriyoruz.Nasıl mı?Sosyalizmde her insan emeği kadar kazanır(Bakınız : Forumdaki Komünizm Hakkında Konusu )Ve hiçbir insan o sistemde bugünkü gibi para tabanlı imparatorluklar kuramayacağı için,yani maddi olarak kazanabilecekleri kısıtlı olduğu için insanlar ister istemez maddi tabanlı duygulardan arınacak.Bunların yerine manevi şeylere yönelecektir.Mesela yeni bir formül,kanser tedavisi,hızlı tren vs. vs. İşte bu sistem yeni insanın oluşumuna taban oluşturcak,yeni insan da kendini oluşturacaktır.Bunun yanında tabi devletin rekabeti artırıcı önlemleri olacaktır.Bir hedef koyulacak ve ona ulaşılacaktır.Ödüller vs. vs. Rekabeti bu sistemde sorun olarak görmüyorum.Ki sosyalizmden uzak da olsalar sscbde bunu gördük.Sosyalizme daha yakın olan kübada ise sağlık sektöründe araştırmaları görebilirsin.kanseri tedavi konusunda baya yol aldılar. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #7 | |
| Sosyalizm dünyada sadece ayakkabı üreten fabrikalar var olsa çok güzel bir ekonomik sistem olabilirdi. O zaman herkes ürettiği, paketlediği, ya da taşıdığı ayakkabı kadar para kazanırdı. Ama pek çok iş kolu için bu geçerli değildir. Örneğin herkes kitap yazabilir, ama herkes bir Harry Potter yazamaz-edebi değeri ayrıca tartışılır- bunu yazan kişi yüz milyonlarca dolar para kazandı. Diğer taraftan TR'de bir sene boyunca binlerce kişi çalıştıran pek çok fabrikanın, holdingin cirosu bu paranın altında. Ya da bir hamalın 30 sene boyunca kazandığı parayı 20 yaşındaki bir futbolcu bazen 1 ayda alıyor. Bu gibi durumlarda sosyalist mantık işi çözemiyor. |
|
| #8 | |
| Biz aslında kitap işini internet üzerinden halletmeyi düşünüyorduk.İnternet üzerinden bedava yayınlanan kitaplar ve okunma miktarına göre ödüller,artı maaşlar vs. __________________
|
| #9 | |
| Bu arada hoşgeldin demeyi unuttum pardon. Hoşgeldiniz forumumuza. |
|
| #10 | |
| Hoşbulduk ışık (: __________________
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|