"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski17-01-07, 10:13  #1
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006
Yaratılış bir inanç mıdır?

Bu kavramın bilimden dışlanmasını savunanlar, "bu bir dini bir inançtır, bilim ise inançlara değil verilere dayanır" diyorlar. Kısmen haklılar da: Bilim gerçekten inançlara değil verilere dayanmalıdır.Peki yaratılış gerçekten tamamen bir dini inanç mı?
Bu fikir Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi tek tanrılı dinlerin kutsal kitaplarında yazılmış olduğundan kuşkusuz bir inançtır. Ama bir Yaratıcı'nın varlığı fikrine, hiç bir dini kaynağa dayanmaksızın, sadece evren ve canlılar hakkında akıl yürütülerek de varılamaz mı?
özedönüş is offline  
Eski17-01-07, 10:50  #2
yam_yam
Bilim

yam_yam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Bugünün bilinenlerine göre belki bu konuda deist bir yaklaşım benimsenebilir. Ancak evren ve canlılara bakmanın, teist bir yaklaşımı benimsemek için yeterli olduğunu düşünmüyorum.

YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN
ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN
yam_yam is offline  
Eski17-01-07, 11:26  #3
özedönüş

Evet deizm Tanrı anlayışına dinsel perspektiften bakmıyor.Akıllı tasarım diye söylenen kavramda bu olsa gerekir.Ben akıllı tasarımı veya deizmi bilim ve dinin tek bir arenada da olsa bir araya gelmesi olarak anlıyorum.

Bilinen Allah anlayışını iyi yorumlamadan sonra evrim konularında da söylediğim gibi bilimle çatışmayacağını düşünüyorum.Panteizm ve teizm arası bir düşünce düşünüyorum.Pantesitlerin dediği gibi Allah ötede değil anlayışını ve teizmin dediği gibi Allah ötede anlayışının ortak bir yorumla yorumlanması durumunda bilimsel bir açıklayıcısı olacaktır.
özedönüş is offline  
Eski17-01-07, 12:55  #4
yam_yam
Bilim

yam_yam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Alıntı:
Sayın mesut30 şöyle demiş:

Mesajı Göster
.Pantesitlerin dediği gibi Allah ötede değil anlayışını ve teizmin dediği gibi Allah ötede anlayışının ortak bir yorumla yorumlanması durumunda bilimsel bir açıklayıcısı olacaktır.
Burada kastettiğinizin ne olduğunu anlayamadım sayın mesut30. Konuyu biraz daha açar mısınız lütfen.

YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN
ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN
yam_yam is offline  
Eski17-01-07, 14:48  #5
özedönüş

Konunun daha netleşmesi bağlamında önce tanımlamalara bakalım

Teizme göre Tanrı; yarattığı varlıktan ayrı olan, fakat kendisini yarattıkları aracılığıyla gösteren, özünde kişisel olup, insanın ibadet ve itaatine en yüksek ölçüde layık olan varlık olarak görülür.

Panteizme göre Tanrı'nın evrenden ayrı ve bağımsız bir varlığı yoktur. Tanrı doğada, nesnelerde, insan dünyasında vardır. Her şey Tanrı'dır
İlk bakışta İslam inancının salt teist anlayışı önerdiği sanılabilir.Ancak hem ortak hemde kapsayıcı bir tanım da mümkündür.Nitekim klasik dönem İslam bilginlerinin ortaklaşa yaptıkları bir tanım vardır.[b]Allahın sıfatları yani Tanrısal özellikler ne onun kendisidir ne de ondan ayrıdır.[/B
Buna göre Allah , bilme-dileme-görme-işitme-yaratma gibi sıfatlarının bütününün bir araya gelmesinden meydana gelmiş bir varlık değildir. Bilakis bunlar onun varlığının sonuçlarıdır.Yaratılanların bu bağlamda onun kendisi olması mümkün değildir.Bu açıdan yaratılanlar da onun kendisi değil ama sonucu olduklarından ayrısı da değildirler

Buna göre yaratılış Onun varlığının bir sonucudur ve sıfatı olduğu içinde zaman ve mekanüstü bir gerçekliktir ve hep vardı.Ancak bigbang veya varlıkların oluşumu bu gerçekliğin maddeye dönüşmesinden ibarettir yani sıfatlarının ürünleri görülmeye başlanmıştır.
özedönüş is offline  
Eski26-03-07, 16:45  #6
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın özedönüş şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bu kavramın bilimden dışlanmasını savunanlar, "bu bir dini bir inançtır, bilim ise inançlara değil verilere dayanır" diyorlar. Kısmen haklılar da: Bilim gerçekten inançlara değil verilere dayanmalıdır.Peki yaratılış gerçekten tamamen bir dini inanç mı?
Bu fikir Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi tek tanrılı dinlerin kutsal kitaplarında yazılmış olduğundan kuşkusuz bir inançtır. Ama bir Yaratıcı'nın varlığı fikrine, hiç bir dini kaynağa dayanmaksızın, sadece evren ve canlılar hakkında akıl yürütülerek de varılamaz mı?
Sn.özedönüş;

Sanıyorum şurada bir yanlışlık yapıyorsunuz : Akıl ve mantık yürütülerek varılacak yargının bilim olduğunu sanıyorsunuz. Oysa değil. Bilim farklı bir şey.Bu an'a kadar yapılan tartışmalarda sizin deyiminizle bir "orta yol" bulunmamasının nedeni sanırım bu. Akşamdan sabaha düşünülerek, kafa patlatılarak varılan hiç bir sonuç, yargı, kanı, iddia ve bilmem ne...bilim değildir.

Bilim olabilmesi için, daha doğrusu bilimsel bilgi olabilmesi için doğruluğunun olgu üzerinde sınanabilmesi gereklidir. Bu durum yoksa, varılan sonuç istenildiği kadar akılcı ve mantıklı olsun bilimsel nitelikte değildir. Dolayısıyla yapılan şey de bilim değildir.
melnur is offline  
Eski26-03-07, 17:14  #7
özedönüş

teşekkürler Sayın Melnur..
Peki akıl varlığın sdece olgularla olmayabileceğini ve olguları oluşturanın da olabileceğini kabul eder.Buna rağmen labaratuvar gibi bir cihazla denenmedi diye bilimsel olmadığını söylemek bilimin sıırlarını daraltmak olmuyor mu?Eğer sınırlansa bile akıl bunu kabul ediyorsa neden bilimsel olmasın..Yaratılışı bu bakımdan ele alsak kesin olarak çürütülmemiş bir teoridir.Diğer taraftan birçok yolla ortaya konulmuştur.Buna bakarak bile bilimsel olduğu söylenemez mi?Neden deneyden geçmelidir?Bilimselliğin alnını neden daraltıyoruz?
özedönüş is offline  
Eski26-03-07, 17:18  #8
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

Alıntı:
Sayın melnur şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sn.özedönüş;

Sanıyorum şurada bir yanlışlık yapıyorsunuz : Akıl ve mantık yürütülerek varılacak yargının bilim olduğunu sanıyorsunuz. Oysa değil. Bilim farklı bir şey.Bu an'a kadar yapılan tartışmalarda sizin deyiminizle bir "orta yol" bulunmamasının nedeni sanırım bu. Akşamdan sabaha düşünülerek, kafa patlatılarak varılan hiç bir sonuç, yargı, kanı, iddia ve bilmem ne...bilim değildir.

Bilim olabilmesi için, daha doğrusu bilimsel bilgi olabilmesi için doğruluğunun olgu üzerinde sınanabilmesi gereklidir. Bu durum yoksa, varılan sonuç istenildiği kadar akılcı ve mantıklı olsun bilimsel nitelikte değildir. Dolayısıyla yapılan şey de bilim değildir.
sn melnur'a tamamen katılıyorum. Ben de daha önceki yazılarımda söylemiştim; salt akıl-mantık yoluyla ulaşılan sonuç ispat olarak sayılamaz ve bilimsel kabul edilemez.
Eski26-03-07, 19:28  #9
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın özedönüş şöyle demiş:

Mesajı Göster
teşekkürler Sayın Melnur..
Peki akıl varlığın sdece olgularla olmayabileceğini ve olguları oluşturanın da olabileceğini kabul eder.Buna rağmen labaratuvar gibi bir cihazla denenmedi diye bilimsel olmadığını söylemek bilimin sıırlarını daraltmak olmuyor mu?Eğer sınırlansa bile akıl bunu kabul ediyorsa neden bilimsel olmasın..Yaratılışı bu bakımdan ele alsak kesin olarak çürütülmemiş bir teoridir.Diğer taraftan birçok yolla ortaya konulmuştur.Buna bakarak bile bilimsel olduğu söylenemez mi?Neden deneyden geçmelidir?Bilimselliğin alnını neden daraltıyoruz?
Bilimin sınırlarını daraltmak!
Acaba öyle mi?

Bana öyle geliyor ki, öncelikle düşünülmesi ve araştırılması gereken konular bunlar. Buralarda bir hata varsa, daha üst düzeyde anlaşamama gibi durumların
ortaya çıkması doğal değil mi?

Bilim nedir? Çerçevesi sınırları var mıdır? Neleri kapsam içine alır? Bu konularda sağlıklı değerlendirmelere ihtiyaç var sanki. Eğer bilimden, ne olduğundan sözediyorsak en azından o konu hakkında bilgi sahibi olmak gerekmiyor mu?

Bir daha yineleme ihtiyacı hissediyorum: "akıl ne söylerse söylesin", bilimin farklı bir özelliği var.
melnur is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 01:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)