| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Arabesk Kültürün sosyolojik etkileri/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Yoksa konuyu toplumun arabesk kültüre yaptığı katkılar diye mi açsaydım? Arabesk bana, kabullenmişliği ve kuru bir isyanı çağrıştırıyor sanki: "Neden Geldim İstanbul'a..." Diye devam eden şarkıyı bilirsiniz. Şarkı'da bir öneri, fikir ya da devlete eleştiri yok. Sadece "neden geldim" şeklinde bir serzeniş var. Diğer şarkılarda da böyle bir depolitizasyon ve bir-iç isyan seziyorum. Sanatın da halkı etkilemedeki rolü tartışmasız olduğu için bu konuyu açma gereği duydum. Sizin düşünceleriniz nedir? __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
|
| #2 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Jun 2005
| arabesk kültürünün çıkış noktasına ve gelişimine baktığımızda gerçekten konu toplumun arabesk kültürüne olan katıkısı olarak görülüyor. Arabesk kültürünün en önemli çıkış noktası dolmuşlar(minibüsler) olmuştu.Şehrin dışında,varoşlarda,yaşayan halkı fabrikalara taşıyan minibüslerde doğan bu kültür.bir anda minibüs kültürü haline gelmiştir.Fabrikada çalışan,zenginliği gören ve imrenen ancak olanaksızlıklar içinde yaşayan bireyin içine kapanışının ve kendi kaderine yanışının sesi olan bu kültür.bir anda minibüs kültür olmaktan dışarı çıkmış ve bir anda yurdun dört bir yanında olanaksızlıklar içerisinde yaşayan halkın sesi olmuş ve büyümüştür. Bütün bunlara karşı hiçbir zaman için kendi kadercilğini yıkamamıştır.Bu nedenle arabesk daima halka kendi sesini dinletmiş bu da depolitizasyonu hızlandırmıştır. |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: Konya
| halkın arabesk e bakışı ezikliğini öne çıkarmasından kaynaklanır.düşünmeden mahrum olan halk isyan etmeden neye sarılabilir arabesk e.hep acı var.halkın bir sol müzik dinlemesi o kadar da kolay değil. sol deyince komünizm anlayıp dinsizlik algılamaya alıştırılmış bir halk tabi olarak arabesk e sarılıyor. |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2005 Ülke / Şehir: İzmir
| Acı çekmeyi çok büyük marifet sayan bir toplumda normal olarak görüyorum bunu. İnsanlarımız birey olmamak için vargüçleriyle direniyorlar. |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2005
| arabesk kültür bastırılmış duyguların tatmin edilmesi ihtiyacı taşıyan ülkemizde fonksiyonel bir yeri olan bir kültürdür. bir toplum hep aynı mübeccel kırayın tampon kurum anlayışıyla düşünmek gerekirse arabeski geçiş döneminin tam ortasına ikame etmek mecburiyetindedir. toplumsal gerçekliğin üncelikle yansıyan bu yönünü ifade ettikten sonra ancak eleştiriye başlanabilinir |
|
| #6 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Dec 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Arabesk kültür diye adlandırdığımız konuyu,ki bu alan müzikal anlamdan öte bir konudur,siz arkadaşlarımın da belirttiği gibi 70'li yıllarda sistemin kendisinden beklenilen tavrı olarak görüyorum.Doğudan gelen göçleri de göz önüne alırsak batı kentlerinde 'varoşların' oluşması,ki bu da sistemin kendini temellendirme açısından zorunludur,insanları kendilerini bağlayacakları ve üzüntülerini ifadde edebilecekleri bir müzikal türe götürmüştür.Özellikle 80 sonrası her alanda kendini gösteren uyutma politiları ile birlikte palazlanma ihtiyacı duyulan bu kültür bugün her alanda kendini gösteriyor. |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Arabesk topluma ümitsizliği güvensizliği aşılamakta ve miskinleştirmektedir. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Tersten düşünürsek insanların çaresizliği yada kendilerini çaresiz sanmaları arabesk kültürün yayılmasına sebep olmuştur. Bir çeşit ağrı kesici... |
|
| #9 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| Müzikten ziyade sanatçılardan kaynaklanan yozlaşmadır...Arabesk müzikler,arabesk filmler,arabesk yaşantı,arabesk söylemler..... Arabesk bence farklı bir çevrede kimlik ve statü edinme isteğidr.Ve hayatın her alanına sokulmaya başlandı.Arabesk büyük şehirlerin kenar mahallelerinde tutunma savaşı veren insanların yaşamından kesitler sunar. Arabesk çağ a ayak uyduramamış eski şehir yaşama biçimiyle,günümüz geleneklerini temsil eder... dr chE katılıyorum size. SAYGILAR |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|