"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kürtçe davetiye soruşturmaları

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski19-01-07, 12:51  #1
juji_21

juji_21'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Kürtçe davetiye soruşturmaları

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Hakkında Türkçe'nin Yanı Sıra Kürtçe Basılan 6. Kültür ve Sanat Festivali Açılış Daveti Nedeniyle İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu Tarafından Soruşturma Açılmasına İzin Verildiği Öğrenildi.

http://www.haberler.com/baskan-bayde...urmasi-haberi/
[b]

Genel başkanlığını Abdülmelik Fırat'ın yaptığı Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK - PAR), 4 Ocak'ta yapacağı kongresi için Türkçe ve Kürtçe davetiye bastırdı. Davetiyeler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç'a gönderildi. Davetiyeler, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder için de Kürtçe, Türkçe ve İngilizce basıldı.
Genel Başkan Yardımcısı Reşit Deli, mevcut yasalara göre davetiyelerin yasak olduğunu bildiklerini ancak, Türkiye'nin AB normlarına uymada ne kadar inandırıcı olduğunun belirleneceğini kaydetti. (2005'te açılan dava,bildiğim kadarıyla halen devam ediyor)

http://www.hakpar.org.tr/Basindan/nethaber_davetiye.htm

Kürtçe davetiye (Sadece kürtçe değil türkçesi ve ingilizcesi de var)basmak ve göndermek yada kongrelerde kürtçe konuşma yapmak suç sayılıyor,soruşturma açılıyor ve parti kapatılma nedeni sayılabiliyor.Bu konudaki düşüncelerinizi almak istiyorum.
saygılar

juji_21 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-01-07 12:57 .
juji_21 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-01-07, 12:58  #2
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Türkçe bu ülkenin dilidir.İngilizce de yabancıların anlaması için basılır,dünyada genel olarak en çok kabul gören dil olduğundan,gerisi siyasi oyunların masum gibi gösterilerek göz boyanma sanatının ustaca icra edilmesidir.

saygılar
Eski19-01-07, 13:12  #3
bbucak

Mesele karşılıklı inatlaşmadır...

Bir tarafta Kürtçe'nin resmi dil kabul edilmesini isteyenler, biryandan Türkiye'nin tek resmi dili olduğunu ve resmi yazışmalarda Kürtçe kullanımına karşı soruşturma başlatanlar yer alıyor.

Öteki yanda bu kavgada "devletin Kürtçe'yi yasakladığı" türünde bir yargıyı yayanlar yer alıyor.

Benim görüşüm,
Kürtçe dilinin yoğun kullanıldığı bölgelerde, Kürtçe bilen memurların olması hatta halka yönelik gerekiyorsa Kürçe dilinde yazılı belgelerin de verilebilmesinden yana. Ancak bunun yasalara uygun ve pratikte geçerli nedenlerinin olması gerekir.

Mevcut düzende, yasaların izin vermediğine inanılıyor ise; soruşturma açılması gayet normaldir. Sonuçta yaşama geçmiş bir eylemden bahsediyoruz...

Eğerki bir siyasi partinin "Kürtçe dili resmi dil olsun" tarzında bir siyasi isteği, siyasi platformda dile getirip de hakkında soruşturma açılıyorsa, bu aynı şey olmaz. Bu tür bir talebin, bugün dilendirilmesini yasaklamak hoş olmaz. Ancak böyle bir zemin olmadan, resmi yazışmalara Kürtçe dilini yer verebilmek için, yasal bir dayanağın olması gerekir. Var mı yok mu, soruşturma sonrası anlaşılacaktır...
bbucak is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-01-07, 13:14  #4
özedönüş

hakparı doğru buluyorum.Zaten durum değerlendirmesi yaptığını belirtmiş.Her alanda festival yapan kültürel çalışma yapan ama Kürdlerin çoğunluğunun dine yatkın olduğu bildiği halde dini hiçbir şeye yönelmeyen dehapın yaptığı tavır ise şovdan ibarettir.
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-01-07, 14:02  #5
seha
Admin

seha'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2005

Alıntı:
Sayın juji_21 şöyle demiş:

Mesajı Göster
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Hakkında Türkçe'nin Yanı Sıra Kürtçe Basılan 6. Kültür ve Sanat Festivali Açılış Daveti Nedeniyle İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu Tarafından Soruşturma Açılmasına İzin Verildiği Öğrenildi.

http://www.haberler.com/baskan-bayde...urmasi-haberi/
[b]

Genel başkanlığını Abdülmelik Fırat'ın yaptığı Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK - PAR), 4 Ocak'ta yapacağı kongresi için Türkçe ve Kürtçe davetiye bastırdı. Davetiyeler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç'a gönderildi. Davetiyeler, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder için de Kürtçe, Türkçe ve İngilizce basıldı.
Genel Başkan Yardımcısı Reşit Deli, mevcut yasalara göre davetiyelerin yasak olduğunu bildiklerini ancak, Türkiye'nin AB normlarına uymada ne kadar inandırıcı olduğunun belirleneceğini kaydetti. (2005'te açılan dava,bildiğim kadarıyla halen devam ediyor)

http://www.hakpar.org.tr/Basindan/nethaber_davetiye.htm

Kürtçe davetiye (Sadece kürtçe değil türkçesi ve ingilizcesi de var)basmak ve göndermek yada kongrelerde kürtçe konuşma yapmak suç sayılıyor,soruşturma açılıyor ve parti kapatılma nedeni sayılabiliyor.Bu konudaki düşüncelerinizi almak istiyorum.
saygılar
Kürtçe eğitim veren kursların açılması ve Kürtçe yayına izin verilmesi gibi düzenlemelerin şekilcilikten ileriye gitmediğinin bir göstergesi niteliğindedir. Bu tür bir yaklaşım ile çözüm değil , çözümsüzlük yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu yönüyle Sn. bbucak'ın inatlaşma tabirine de katılıyorum.
seha is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-01-07, 14:45  #6
Redmoon

Redmoon'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Ankara

Soruşturma iznini veren de Abdülkadir Aksu.Kürtler meclise girebiliyor,hiçbir dertleri yok işte!
Redmoon is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-01-07, 15:03  #7
geronibo57

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: nereye

Bu ülkede yazılı dil olarak kürtçeyi bilen herkes Türkçeyi de bilmiyor mu?Türkçe bilmeyenler yazılı olarak Kürtçeyi de bilmiyor. Benim bildiğim kadarıyla öyle. Bu konuda yapılan bir araştırma var mı acaba?
Bu arada blair ne alaka ?

Sonuçta anayasa'ya aykırı birşey yapılmış? Ama malesef yine hiçbir sonuça varılmayacak? AB normları için yine kendi anayasamızı çiğneyeceğiz!
Eski19-01-07, 16:37  #8
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Ben davetiyede Kürtçe de kullanmanın, hangi yasalarla yasaklandığını merak ediyorum. Böyle bir yasa gerçekten var mı, yoksa zorlama yorumlarla mı çıkarılıyor bu sonuç? Parti kongresinde, konuşmaların Türkçe olması, Türkçe bilmeyenlerin konuşmalarının ise simultane tercüme ile Türkçeye çevrilmesi en makul yoldur. Bu iş dünyada böyle yapılıyor. Milletvekili olmak için Türkçe bilme, hatta ilkokul mezunu olma zorunluluğu var ama, parti üyesi veya delegesi olmak için böyle bir koşul yok. Kaldı ki, kongrelerde misafir olarak TC vatandaşı olmayanlar bile konuşabilir.

yorum2006 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-01-07 16:54 .
yorum2006 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-01-07, 16:38  #9
onur0226

Ülke / Şehir: ankara

Baydemir'in tutumu ,özerk bir bölgenin yöneticisinin tutumunu andırıyor.
onur0226 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-01-07, 17:34  #10
juji_21

juji_21'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın seha şöyle demiş:

Mesajı Göster
Kürtçe eğitim veren kursların açılması ve Kürtçe yayına izin verilmesi gibi düzenlemelerin şekilcilikten ileriye gitmediğinin bir göstergesi niteliğindedir. Bu tür bir yaklaşım ile çözüm değil , çözümsüzlük yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu yönüyle Sn. bbucak'ın inatlaşma tabirine de katılıyorum.

AB'ye uyum yasaları cercevesinde gerçekleştirilen kurs açma ve yarım saatlik tv yayınları gibi şeyler biraz daha öteye gidicem ama göstermelik bir yaklaşımdır.Bana görede bu türden uygulamalar çözüm değildir.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 07:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)