"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Atatürk istemedi. İnönü katliam emrini verdi.../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Uzaklaştırıldı ![]() Giriş Tarihi: Dec 2006 Ülke / Şehir: Orasi
| Abdullah Çiftçi, Dersim İsyanı'nda görevli askerdi. Tam 69 yıl sonra 112 yaşına geldiğinde suskunluğunu bozdu ve yaşadıklarını anlattı. Bir hafta sonra da yaşamını yitirdi. Çiftçi, Atatürk'ün isyan çıkmaması için çaba gösterdiğini, 'katliam emrini İnönü'nün verdiğini' açıkladı devami http://www.gundemimiz.com/haber.asp?haberid=27649 |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: Evrenin Merkezi
| Yıkıcılar bulunmalı ki biz de birliğin ne kadar güzel olduğunu anlayalım. İyi-kötü ilişkisi... İnönü bilindiği üzre Ata'nın politikalarına tamamen ters davranmıştır "Milli şef" olduktan sonra. Dersim'de katliam olmamıştır o ayrı... Bir isyanı bastırıyorsunuz. Size kurşun sıkana gül atarak savaş olmaz bildiğim kadarıyla... __________________
SAYGILAR ------------ Yarın elbet bizim, elbet bizimdir! Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir! (NECİP FAZIL KISAKÜREK) |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2006
| Roj u hev arkadaşım, tarihde şu oldu, bu oldu, nasıl oldu, kim yaptı, niye öldürdü vs.. Gündemde çok var böyle konular. Gördüm hemen dikkatimi çekti. Klişe toplumumuzda 100 defa altı yakılmış çorba bu derim. Savaş dönemleri 100 yıl olmuş neredeyse. Bu insanların hepsi yaşamıyor ama hepimiz bu insanları tartışıp, tartışıp duruyoruz. Ülke yeniden bölünmeye çalışılıyor. Tarihi anlamak için o döneme geri dönüp tekrar yaşamakmı gerekiyor, bu saçma tartışmaları son buldurmak için. Bu beni gerçekten üzüyor. Kim suçlusuymuş, suçu neymiş, söyle yaşıyosa gidip soralım, yok yaşamıyo bu adamlar o zaman kimden hesap sorcan ? Havalara kuşlara böceklere mi ? Anlamsız, bu tarihleri tekrar tekrar gündeme getirme çabaları, ne yazık ki, doğmamış çocukların kanını toprağa yazmakdan farklı gelmiyor bana. Bir tarihçi olarak mı bunları tartışıyorsunuz. Türkiye bir devlettir, politikacıları iyide olabilir kötüde, bu halkı bağlamaz. Bunu topluma maletmek ırkçılık olur. Bir insan çıkar bir iş yapar iyidir 100 milyon insanın hayır duasını alır. Bir kişi çıkar 500 yıl barbar denir mesela. Tarih böyle tablolar ile dolu ve bütün toplumlarda kötü insan çıkmıştır, o zaman tüm dünya barbardır. Avrupa ülkeleri sömürgelerini bilmeyen yok. Afrikada yaşayanlar, insan olmadığı için ! Bu anlamsız sözümü değerlendirmeyiniz. Saygılarımla... |
|
| #4 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Anadolu
| Tarihi sorgulamalıyızki geçmişte yaşanan hatalar tekrar edilmesin. "Olan olmuş tartışmanın gereksiz mantığı oldukça yanlış.." Atatürk ve İnönü arasında özellikle son zamanlarda ciddi fikir ayrılıkları olmuştur. Aynı çizgide giden insanların zamanla birbirlerine zıt düşmeleri enteresan gerçekten. __________________
Her an bir çarpıntıyı yaşamaktayım Her an çılgın bir heves dağlıyor kalbimi Tanrım, ben mi hayatı aşmaktayım Yoksa hayat mı aşmakta beni... |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Sayın roj görüşünüze katılıyorum katliam ismet inönü , fevzi çakmak ve kürt kazım karabekir tarafından sırf dersim kızılbaş olduğu için yapılmışdır ayrıca bu üçü atatürke süikastte yapmak istemiştir fakat inönü süikaste katılmamıştır . Atatürke katliamın suçunu atmak vahim bir hatadır zira katliam daha sonra atatürkün eserlerinide tarumar edecek olan bu karşıdevrimci klik tarafından yapılmıştır bilirsiniz bunlar köy enstitülerinide kapattı. Bektaşi olan atatürkün dersimlilere sempati beslediğini herkes bilir. kamer Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-01-07 18:45 . |
|
| #6 | ||
Uzaklaştırıldı ![]() Giriş Tarihi: Dec 2006 Ülke / Şehir: Orasi
| Alıntı:
Bektasi Atatürk demissiniz. Bu konuda bence saglam kaynaklar olmadigi sürece bu inanilmasi zor bir iddia. Dersim yönetimde kim olursa olsun cok cekmis bir bölgedir. Tabi Dersim denildiginde sadece Tunceli Algilanmamalidir. Dersim bir bölgenin ismidir. Cogunlugu kizilbas ve Kürt olan bu bölgede Kizilbaslik yada bugünki adiyla Alevilik inanci cok farklidir. Hem Alevi hemde Kürt olmalari dezavantaj olarak görülmüs,kimse tarafindan kucaklanmamislardir. Alevi olmalari Müslüman unsurlar tarafindan Kürt olmalari da Türkcü unsurlar tarafindan hep eksi olarak görülmüstür. Bir arkadasimiz konuyu tartismaya deger bulmamistir. Kendi fikridir. Fakat tarihde ne gerceklesmisse öncelikle bunlarla yüzlesebilmeliyiz insan olarak. Gecmisle yüzlesirken hataya hata dogruya dogru diyebilmeliyiz ki ,gecmisin hatalarini bugünlere dogru olarak tasimayalim ve bir daha karsilasmayalim... | |
|
| #7 | |
Onay bekleyen
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Sep 2006
| Dersimli bi akrabam da katliamı İsmet İnönü durdurdu dedi. Sizin bahsettiğiniz Celal Bayar olmasın? __________________
Yaşasın Tam Bağımsız Ve Gerçekten Demokratik Türkiye Papyrus Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 20-01-07 16:51 . |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Tarihçi baki öz kendiside dersim kökenliydi atatürkün bektaşi köklerini ispatlamıştır. Birinci mecliste başta dersim mebusu diyap ağa olmak üzere atatürkün en büyük destekçileri aleviler olmuştur |
|
| #9 | ||
![]() Giriş Tarihi: Dec 2006
| Alıntı:
Hakkını aramayı bilmez insanlar, sonra çıkar bir hırşımla geldi geçti olur. Hata varmı yokmu bilmem. Gidip gözlerimle görmeden de pek kimseye inanmam. Belgeler bile türlü çıkıyor, şaşırıyor insan. İsmet İnönü iyi ya da kötü bir insanmıydı tartışılır. Fakat bunu tartışırken biz on katını yüz katını ayaklarımızın altından kaydırmadan yapmaya özen gösterelim. Yoksa önümüzdeki yüzyılda, bizden kimlerin, hangimizin katledildiğini, sebebini, suçlusunu torunlarımız birbirine sorup nefret edecekler bizlerden, hemde kendilerinden. Yazık ama ben bunun için söylüyorum geçmişe göz dikerken herkes, günümüzü kaybetmeme derdindeyim ben. Bu yaşadığımız günde, eğer ülke karmaşa içine sokulmaya çalışılıyorsa, bir halkın oluşturacağı herkesin beyeneceği insan gibi bir insan, bir lider vardır ben buna inanıyorum. Ama bu insanları bulmak istemiyor mu kimse. İdeolojilerini görüşlerini bir yana bırakın. Ortak bir ideoloji üretelim. En büyük sorunumuz açlık, eğitimsizlik, millet açken dili ne yapsın, kökeni ne yapsın. İç ve dış politika hataları bizi birbirimize düşürüyor ve vatanın bütünlüğüne leke getiriyor. Ben bu gün para kazanamıyorsam yaşam standartlarım içinde. İsmet paşa pek umrumda olmaz ne yapmış ne yapmamış. Öncelikli düşüncemiz kendimiz, ailemiz, halkımız. Beni kendinden farklıda görmesin kimse, sizden hiç farkım yok, sinek ıssırsa canım yanar emin olun. Birileri almış eline meşaleyi evi yakmaya çalışıyor ve size geçmişte o evde haksızlık yapıldığı söylenip, diğer kardeş ile kavga etmeniz sağlanıyor. Gözü dönmüş olursak yangını göremeden yanarız, birbirimize girmişken. Kimse sevmiyor ne Türk'ü ne Kürd'ü dünyada. Severmiş gibi yapıyorlarsa adamların üsleri bile var bizde ama sevmiyor kardeşim zorlamı. Evimiz yakılmaya çalışıyor. Bu ateş benide yakar sizide. İnsan sevgisini, doğa sevgisini, unutmuş insanlar bizi kendilerinemi benzetmeye başladılar. Evsiz yurtsuz kalırsak kim bize toprak verir. Amerika mı ? Avrupamı ? O acıdığımız Afrikalılar bile bile bize toprak vermez çünkü orada Amerika ve Avrupa'nın. Bir çok başka ülke toplumlarında, bizim kardeşliğimiz, sevgimiz kalmadı, aramıza kan bile girmiş olsa, kandırılsa bile tüm halkı kandırsalar bile kardeş, kardeştir. Aşiretlerin kan davası günümüzde saçma görülürken, şu gün yapılanın bundan farkı yok. Senin deden kimi öldürdü yok ben kimi öldüreyim. Senin bahçen bizimkinden seninkinden büyükmü. Bir ülkeyi paylaşmışız bir bütün olarak hepimizin diyoruz. Yok şura senin bura benim demek bile saçma geliyor. Ben bütün ülkem içinde yaşayan halkımı, çeşitli inançları fikirleri ile seviyorum. Beni sevmeyen sevmez. İsteyende yüzüme dahi söylesin. Üzülürüm sadece. Saygılarımla. | |
|
| #10 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Jan 2007
| ROJ arkadaşım atatürkün alevi olmasını içine sindiremediğinden dolayı kaynak istiyorsun atatürk ün babası konya taraflarından selanike yerleştirilmiş olan yörük türkleridir. Yörük türkleri orta asyadan anadoluya gelmiş türkmen alevilerdir. atatürkte kök olarak yörük türküydü. ve o bir aleviydi. Tahtacı ,çepni ler bu gün anadoluda yaşayan yörük türkleridir. ve alevilik özelliklerini kaybetmeden yaşıyorlar. kaynak; http://216.239.59.104/search?q=cache:SnKsd7sYqDUJ:turkbilim_29.sitemynet .com/babasoyu.htm+atat%C3%BCrk+y%C3%B6r%C3%BCk&hl=tr&gl =tr&ct=clnk&cd=1 Makbule Hanım, E.B. Şapolyo'nun sorduğu "Babanız nerelidir?" sorusuna şu yanıtı vermiştir: "Babam Ali Rıza Bey yerli olarak Selaniklidir. Kendileri Yörük Türk’ü soyundandır. Annem her zaman Yörük Türk’ü olmakla övünürdü. Bir gün Atatürk'e "Yörük nedir?" diye sordum. Ağabeyim de bana 'Yürüyen Türkler' dedi." Yine Şapolyo'nun Ruşen Eşref Ünaydın'dan aktardığına göre, "Atatürk çok kez benim atalarım Anadolu'dan Rumeli'ye gelmiş Yörük Türkmenlerindendir" derlerdi. üstteki kaynak)))yörüklüğüyle ilgilidir. dersim isyanın nedeni ,Dersimli feodal beylerin yani toprak ağalarının osmanlıdan beri ve cumhuriyetle birlikte ağalık haklarının elinden alınmasına itiraz nedeniyle çıkarılmış bir isyandır zarar kime olmuş derseniz toprak ağalarının güç istemesi nedeniyle arada kalan dersimlilere olmuştur cemal şenerin söyleşisi ,Karacaahmet Sultan Derneğinden alıntı ; Ben bugünkü programımızda şüphesiz o isyanların tümünü işlemek gibi bir kaygı taşımıyorum. Ama Koçgiri İsyanı’na, Dersim İsyanı’na geçmeden kısaca bir iki anımsatmayı yapmak istiyorum. Sevgili dinleyiciler, Dersim ve Koçgiri’nin farklı bir misyonu vardı. Örneğin Anadolu’daki ve Balkanlar’daki tüm Aleviler Kurtuluş Savaşını, Mustafa Kemal’i destekledikleri halde Koçgiri ve Dersim isyanının neden olduğunu bugün bile birçok insanımız hala bizlere sormaktadır. O nedenle bu iki isyan hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Çünkü bu iki isyanın bugün bile doğru değerlendirilmediğini ve taşların yerine doğru oturmadığı kanaatindeyim. Koçgiri İsyanı’nın İstanbul’da kurulan İngiliz işbirlikçisi Kürdistan Teali Cemiyeti ile bağlantılı olduğunu daha önceki programlarımızda söyledik. İsyanın liderlerinden Baytar Nuri Dersimi’nin kendi anılarında bunu açıkça ifade ettiğini de biliyoruz. Kürdistan Teali Cemiyeti üyesi Nuri Dersimi İmranlı bölgesine gelerek o bölgedeki birçok kasabada, ilde, ilçede hatta köyde bu cemiyetin şubelerini açtıklarını da biliyoruz. Nitekim Erzurum Kongresi’nde Kürt ileri gelenlerini ve Kürt halkını milli mücadeleye kazanan Mustafa Kemal Paşa Sivas’a gelince daha sonra Koçgiri İsyanı’na liderlik yapacak olan Alişan Bey’le buluştuğunu hatta ona milletvekilliği teklif ettiğini de biliyoruz. Ayrıca Ferit Paşa hükümetinin aleti ve İngiliz uşağı mevkiine düşmüş bulunan Seyit Abdülkadir’den talimat alarak teşkilat yaptıkları için Alişan Beyi de Mustafa Kemal’in uyardığını gene belgelerden öğreniyoruz. Mustafa Kemal Paşa’yla işbirliği yapan Kürt mebuslarının sayısı o sırada 70 civarındadır. Yani Kürtler’in tümünün bu ayrılıkçı hareketlere katılmadıklarını belirtmekte yarar var. Nitekim Mustafa Kemal’in TBMM gizli oturum görüşmelerinde Koçgiri İsyanı’nda düşman parmağı olduğu özellikle İngiliz ya da Yunan parmağı olduğunu söylediğini de biliyoruz. Programımızın buraya kadarki bölümünde Dersim Olayı’nın kısa tarihini anlatmaya çalıştım. Kurtuluş Savaşı şartlarındaki ilişkileri, çelişkileri vermeye çalıştım. Şimdi bütün bunları anlattıktan sonra insanın sormadan edemeyeceği bazı şeyler var. Örneğin; Peki Dersim Cumhuriyet’ten ne istiyordu?Cumhuriyet ne getirmişti, hangisi eksikti, Dersim Cumhuriyetin neyini beğeniyordu, neyini beğenmiyordu? Sevgili dinleyiciler, Osmanlı teokratik yönetimi yıkılmış, laiklikten yana, Cumhuriyet’ten yana, demokrasiden yana olan bir yönetim kurulmuş. Peki Dersim,Dersim halkı ya da Dersim ayaklanmasına önder olan kişiler kendilerini bu olayın neresinde görüyorlardı. Şimdi baktığımızda yaklaşık 400 yıldır bağımsız yaşamış, bir anlamda merkezi otoriteyi kabul etmemiş Dersim önderleri merkezi otoriteyi kabul etmemekte direniyorlardı. Dersim’i ağalar yönetiyordu. Halk Dersim ağalarının yönetim biçiminden çok da memnun değildi. Konuştuğum o yörenin yaşlıları ağaların çok diktatör davrandığını, birbirlerine karşı çok acımasız olduğunu, hatta kendi tebası arasında, marabası ya da köylüleri arasında hata işleyenler için neredeyse her ağanın kendi özel hapishanesi olduğunu, insanları orada cezalandırdıklarını, zaman zaman ağalar ya da aşiret reisleri birbirlerinin atlarını, birbirlerinin hayvanlarını çaldıklarını, yaktıklarını, sattıklarını böylece adeta dağ kanunu dediğimiz kuralların geçerli olduğunu görüyoruz Dersim’de. Yani Dersim’de Cumhuriyet yönetiminin getirdiği ilkelerden daha ileri bir yönetim olsa ve Cumhuriyet yönetimi de bazı hakları almaya kalksa o zaman insan düşünebilir, diyebilir ki acaba var olan hakları Cumhuriyet yönetimi Dersim’lilerin elinden alıyor muydu?Halbuki Dersim feodallerin yönettiği bir yerdi ve yönetimdi. Cumhuriyet hükümeti 1920’lerde kurulmuştu. Dersim Olayı ise 1937-38’de olmuştu. Sevgili dinleyiciler, 15-17 yıl boyunca Dersim Cumhuriyet Devleti’nin meclisinde milletvekilleri ile yer alıyordu. Ama Dersim’e yol, okul, karakol, kaymakamlık, valilik gibi devletin bölgeye girmesini gerektirecek kurumların yerleşmesini istemiyordu Dersim feodalleri. http://216.239.59.104/search?q=cache...r&ct=clnk&cd=4 TURKOMAN Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 20-01-07 20:17 .Sebep: kaynakı belirtmedim |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|