Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Ekonomi

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Ekonomi nereye gidiyor?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa

Konu Araçları
Eski07-08-05, 13:30  #1
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185
Ekonomi nereye gidiyor?

Önümüzdeki birkaç yıl için bir öngörüde bulunmaya çalışsak, ilerisi için neler söyleyebiliriz? Enflasyon ve faizler düşüyor ama, döviz kuru bağlamında dış ticaret açığı ne olur? Büyümede istikrar sağlanabilir mi?
Eski08-08-05, 12:52  #2
ışık

Giriş Tarihi: Apr 2005
Ülke / Şehir: İzmir

Türker Bey'e böyle bir konu açtığı için teşekkür ediyorum. Bu aralar Rusça kursuna gidiyorum, ondan biraz yoğunum ancak cevaplayabiliyorum konuyum.

Her ne kadar kısa vadeli düşündüğümüzde enflasyon ve kurların düşmesi olumlu gibi gözükse de bence asıl yapmamız gerekenler daha uzun vadeli şeyler. Çünkü şu anki siyasal istikrar 5 sene sonra olmayabilir, önemli olan o zaman faizlerin ne olacağı. Ya da bu seneki dış ticaret açığımız geçen yıldan biraz daha az oldu diyelim, ama daha da önemlisi bunu gelecek senelerde artıya çevirebilmek; ki bildiğim kadarıyla ihracaatın ithalatı karşılama oranı hala çok düşük. Büyümede istikrarın sağlanması da çok önemli. Ama Türk işadamlarının Türkiye'de yatırım yapmaktan kaçınıp Bulgaristan'a gittiği bir ortamda bu da pek kolay değil gibi.

Ama ben genel olarak şunu söyleyebilirim. Türkiye'yi bir şirkete benzetirsek şu anda işler iyi gidiyor gibi, ancak bu kurumsal değil şu anki yapı, kişilere bağımlı. Yani bir sonraki seçimde bir koalisyon oluşursa gene faiz, döviz allak bullak olabilir. Önemli olan yapısal tedbirlerin alınması ve ödünsüz uygulanması.

Diğer taraftan da artık bu kurların falan artık günlük kaygılardan kurtulunup bir şekilde ayarlanması gerekir. Belki ihracatçılara farklı bir kur çözüm olabilir.
ışık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-08-05, 13:15  #3
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın ışık şöyle demiş:

Bu aralar Rusça kursuna gidiyorum, ondan biraz yoğunum ancak cevaplayabiliyorum konuyum.
Ben de üzülmüştüm, Işık Hocam bu konuya neden yazmadı acaba diye :61

Alıntı:
Sayın ışık şöyle demiş:

Ama ben genel olarak şunu söyleyebilirim. Türkiye'yi bir şirkete benzetirsek şu anda işler iyi gidiyor gibi, ancak bu kurumsal değil şu anki yapı, kişilere bağımlı. Yani bir sonraki seçimde bir koalisyon oluşursa gene faiz, döviz allak bullak olabilir. Önemli olan yapısal tedbirlerin alınması ve ödünsüz uygulanması.
Peki ne tür yapısal reformlar istikrarı gelecek hükümetlere de taşıyabilir? IMF'in politikalarına devam edersek bunu sağlayabilir miyiz, yoksa başka politikalar mı lazım ülkemize?
Eski08-08-05, 13:59  #4
ışık

Evet yakında Rusça forum da açabilelim diye gördüğünüz gibi hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyorum :61

Bence IMF olmadan da işler yürütülebilir, ancak ülkemizde bu pek olmuyor maalesef. İlla DB, IMF, AB birşeyleri dayatacak ki yapalım. Dayatma olmayınca hükümetler hemen kendi bildikleri yola sapıyorlar. Cumartesi günkü gazetede hükümeti düşük ücret alan memurlara zam yapacağı söyleniyordu. Bu da bütçeye 2 kattrilyon yük demek. Peki bu para nereden çıkacak? Senden, benden, düşük ücret alan memurdan alınan kalıcı ve geçici(!) vergilerle. Hükümet bir taraftan vergileri düşürmeye çalıştığını iddia ediyor, diğer taraftan kalıcı vergilerin yükselmesini, geçici vergilerin kalıcı olmasına yol açacak bir düzenlemeye gidiyor. Halbuki hükümetimiz yapısal düşünse fazla memurları belirli haklar sağlayarak emekli eder, kalanların verimini yükseltir ve onlara doğru düzgün para verir. Böylece hem halk daha iyi hizmet alır, hem de memur aldığı paradan memnun kalır.

Bu bağlamda düşünüldüğünde tamamen bağımsız bir MB, ki bu da iyi kötü IMF sayesinde oldu; devletin elini eteğini ekonomik faaliyetten tamemen çekmesi, sadece fabrika değil, lokal, öğretmenevi, maliyeci kampı vs'den de kurtulması; büyük şehirlerin daha pahalı, küçük şehirlerin daha ucuz olması sağlanarak göçü dengelemesi; küçük ve ortaboy işletmecilere destek olunması, KOSGEB geliştirilebilir; ve bankacılık ve finansal kuruluşların çok az vergi ödemesi ya da hiç ödememesi sağlanarak ülkeye para girdisinin sağlanması bence çok yararlı olur.

Diğer taraftan artık orta ve büyük boy işletmelerimiz de cirodan ziyade karı düşünmeli. TV'ler hala Antalya'ya gelen turistleri saymaya devam ediyorlar. Önemli olan gelen turist sayısı değil bu turistlerin ne kadar para bıraktığı.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Eski08-08-05, 14:07  #5
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Yakında sizin katkılarınızla Rusça'nın yanında benden de İspanyolca bile açabiliriz :61 Arjantinlilerin IMF politikaları hakkındaki yorumlarını merak ediyorum da :-)

---------------

Aslında evet, ülkede adam gibi bir sistem sağlanmadığı sürece, devletin bitmez tükenmez israfları önlenmedikçe biz daha çok istikrar nasıl sağlanır'lardan bashsederiz gibime geliyor.

Sonuçta önemli olan sistem. Şöyle bir söz var, "İş başındaki adamın değil, sistemin namuslu olacak." Bu sistemi de sağlayabilecek tek düşünce akımının liberalizm olduğu görüşündeyim.

Ama bu sistemi de Türkiye şartlarında oturtmak, hele hele popülizm meraklısı siyasetçilerimiz varken ve hele hele, tribünlere oynamayı bu denli seven muhalefetimiz de varken ve halk henüz her mecraya çekilebilecek kadar her konuda az bilgi sahibiyken güzel bir sistem, iyi bir düzen nasıl oturtulur, orası da işin farklı boyutu.

Antioksidan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-08-05 14:09 .
Antioksidan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-08-05, 14:12  #6
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul

Türkiye Kapitalist Devleti bugün itibariyle tam anlamıyla çöküşe geçmiştir.Imf'nin dayattığı özelleştirme politikaları devletin can damarlarını birer birer direk olarak yabancı kapitalistler ve ya taşaronlarına satmaktadır.Bu ülkeyi tam anlamıyla dışa bağlı bir hala getirmektedir.öyle ki zamanında tam sömürge olmaktan filo taşlayarak kurtulan bu memleket,bugün tam manasıyla küçük amerika olmuştur.Öyleki dişi tırnağı sökülen Türk Kapitalist Devleti artık doğru dürüst bir politika üretemez,yürütemez olmuştur.Emekçilerin maaşları arttırılır gibi gözükse de vergilerle işçi,köylü gittikçe yoksullaşmaktadır.Bunun yanında ihracatçılar ve büyük patronlar servetlerine,ceplerine para üstüne para katmaktadırlar.Halk ise emeklerinin karşılığını alamamakta emek hırsızı patronlar sefa sürmektedir.Sağlık ve eğitim kurumları hızla özelleştirilmekte memleketimdeki hayat zenginlere göre düzenlenmektedir.Ekonomi iyiye gittiği sanılsada iyice dolan sadece patronların cebidir.Bir ekonominin gelişmişliği en yoksul kesime bakalarak anlaşılır benim kanımca.Ve Türkiye Ekonomisi gelişmek bir yana hızla çökmektedir.Benim düşünceme göre de bu solcu partilerde(chp'den bahsetmiyorum)bir dahaki seçimde oy patlaması yaratacaktır..
Eski08-08-05, 14:17  #7
ışık

Alıntı:
Sayın türker şöyle demiş:

Yakında sizin katkılarınızla Rusça'nın yanında benden de İspanyolca bile açabiliriz :61 Arjantinlilerin IMF politikaları hakkındaki yorumlarını merak ediyorum da :-)
Evet gerçekten ilginç olur Arjantinliler'in düşünceleri. Bizde herkes kızıyor ama onlarda durum ne acaba?
Eski08-08-05, 14:24  #8
ışık

Sayın Essence Türkiye kapitalist değil bürokrasi ağırlıklı, ahbap çavuş ilişkilerinin önde yeraldığı, demokrasicilik oynayan bir yer. Ülkede yabancı sermaye olması bağımlılık ise Almanya Türkiye'ye bağlı mı sizce?
Eski08-08-05, 14:41  #9
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Benim düşündüğüm kadarıyla Türkiye Cumhuriyeti Kapitalist Bir Diktatörlüktür.Bürokrasi gibi gözükebilir ama bence özde her şey çok farklıdır.Ayrıca ezilen ve ezen ulus milliyetçiliği gibi iki kavram var olduğu gibi ezen ve ezilen kapitalizim anlayışı da vardır.Bu bakımdan Alman kapitalizmini Türkiye kapitalizmiyle aynı kefeye koymak,enternasyonalizmi globalizmle benzeştirmeye benzer.Umarım anlatabildim.
Eski10-08-05, 10:37  #10
dr che

dr che'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Konya

satmadan,sömürülmeden,üreterek ekonomi düzelebilir mesela bundan on yıl önce ayçiçeği ve fındıkta dünyada birinciydik şimdi ise ihraç eder durumdayız?bir malezya otomobil üretirken biz be üretiyoruz? silahı bile israilden alıyoruz bu çok düşündürücü bence ilaç stokları altı ay dayanamıyor daha ne olsun gelecek yıl ekonomi ne olur bilmem ama ülke iyiye gitmiyor.
dr che is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı