"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Yeni kutuplaşmalar

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski23-01-07, 22:15  #1
abidindino
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Yeni kutuplaşmalar

Şu anda ülkemizde eski sağ ve eski sol çok değişti. Sağ abd karşıtı oldu, sol milliyetçi oldu. Nereye gidiyoruz?

(Milliyetçilikten kastım sağ görüş yani biraz ırkçılık ta denebilir)

Papyrus Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 23-01-07 23:03 .
abidindino is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-01-07, 23:23  #2
mcpo
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Oct 2006

Alıntı:
Sayın abidindino şöyle demiş:

Mesajı Göster
Şu anda ülkemizde eski sağ ve eski sol çok değişti. Sağ abd karşıtı oldu, sol milliyetçi oldu. Nereye gidiyoruz?

ama solcularda çeşit çeşit..
Bazıları ,ABD ve AB 'nin dizi dibinde..
ABD ve AB onlara DEMOKRASİ getiricek ya!
Aynı Irak gibi...
mcpo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-01-07, 23:30  #3
Batu_Balta
Forumdan Uzaklaştırılmış

Batu_Balta'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006

Sol dediğiniz hangi sol (?) , İşçi Partisi'ne sol olarak kabul ediyorsanız , sol evet milliyetçiliğe kaydı biraz. Ama sosyalist düşünce milliyetçiliğe karşıdır. Ve ben hiç bir sol düşünceli insanın milliyetçi olucağını düşünmüyorum . Sol düşünceli insan da yurdunu sever. Yurtseverdir ve yurdunda yaşayan herkesi sever. Ama bazıları konuları çarpıtıyor ve solu vatan hainliğine kadar götürüyor.
Sağa gelirsek , biraz değişik işler yapıyorlar. Mesela ülkücü yemininde emperyalizme karşıyız diyorlar . Emperyalizm terimini Lenin ortaya atmıştır. Ve eskiden 6.filoyu protesto edenlere sataşanlar şimdi ABD karşıtıyız , Marksistler haklıymış diyorlar .....
Batu_Balta is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-01-07, 23:32  #4
analiz

analiz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Denizli

Sosyalist sol eskiden neyse şimdi de odur...

Diğer kesimler için pek yorum yapmayayım...
analiz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski24-01-07, 18:44  #5
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Türkiye sağı öldürme ve susturmaya dayalı bir ideolojidir. Asla antiemperyalist yanı olmadıgı gibi paralel emeller doğrultusunda iş birliği yapmışlardır ve onların ABD karşıtı oldugunu düşünmek bir hayal alemi kurmak gibidir...

Türkiye soluna gelince..
Tek kelimeyle Rezalet.. Aslında Türkiye'de oluşturulan politikaların hepsinin kökeni Atatürk izlerini kendilerine yol edndikleri için aslonana erişemediler hiç bir zaman. Sol da bu yolda ilerlediği için içerisinde gerçek savunmasını yapamadı. Yıllar ilerledi sol günümüzde burjuvaya hizmet eden parti durumuna geldi. Üstelik en milliyetçi olan en baskıcı sistemi uygulayan konuma geldiler.

Her zaman derim ki bu ülkede siyaseti siyasetçiler değil öğrenciler yapmalı..

Saygılarımla..

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-01-07, 22:42  #6
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli

Alıntı:
Sayın abidindino şöyle demiş:

Mesajı Göster

Türk solu hiç bir zaman milliyetçi olmadı,vatansever oldu.Vatanseverlikte etnik kökenden dolayı insanlar ayırılmaz.Sol bu bütünlüğü halen daha savunmakta.Milliyetçilik yaparsa solculuğu nerde kaldı?

Bilginize...
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-01-07, 23:47  #7
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Beckho şöyle demiş:

Mesajı Göster
Türk solu hiç bir zaman milliyetçi olmadı,vatansever oldu.Vatanseverlikte etnik kökenden dolayı insanlar ayırılmaz.Sol bu bütünlüğü halen daha savunmakta.Milliyetçilik yaparsa solculuğu nerde kaldı?
Bilginize...
Bana kalırsa bu söyleminizde tamamen yanılıyorsunuz..

"Türk solu" demek bile bir milliyetçiliktir.Çünkü Türkiye sınırları içinde bir çok etnik köken bir arada yaşamaktadır. Türkiye solu tarihi boyunca hep milliyetçi olmuştur. Her zaman milliyetçiği kendine baz almıştır..

Eski26-01-07, 01:46  #8
masteer

Sol milliyetçi olmaz diye bir şey zaten yok, önemli olan insanların kafalarındaki kesin çizgilerin ve doğruların dünyanın şartları değiştikçe
ve milletlerin çıkarları farklılaştıkça nasıl değişebileceğini görmeleri.

BU yüzden sol, sağ, faşist, milliyetçi vs gibi kavramlar çeşitli zamanlarda çeşitli özellikler barındırabilirler.

Türkiyede solun milliyetçi olması biraz da ihtiyaçtandır, yani sol sol olarak
yapısı ve topluma sunduğu modelle güçlü bir oy potansiyeline ulaşamayacağını gördüğü dönemlerde milli duygulara bürünerek palazlanma çabasına girer.

İşin ilginci aynı çabaya şu anda daha önce görmemiş olduğumuz şekilde
Akp ninde girmiş olmasıdır.Sadece dini kimlikle konumlarını koruyamayabileceklerini düşünmüş olacaklarki biraz daha merkeze ve milliyetçi duygulara yanaşıyorlar.
masteer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-01-07, 15:28  #9
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli

Alıntı:
Sayın Elenorin şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bana kalırsa bu söyleminizde tamamen yanılıyorsunuz..

"Türk solu" demek bile bir milliyetçiliktir.Çünkü Türkiye sınırları içinde bir çok etnik köken bir arada yaşamaktadır. Türkiye solu tarihi boyunca hep milliyetçi olmuştur. Her zaman milliyetçiği kendine baz almıştır..

Sayın Elenorin , ne diyelim yani ''Alman solu'' mu diyelim.Bunun bir adı olacak.Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğini taşıyorsak,elbette ki Türküz.Kürt,Türk,Ermeni,Çerkez ve ya hangi etnik kökenden olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğini taşıyorsa siyasi açıdan Türktür..Ama kimseyi sen Kürtsün ,ben Türküm ,ben daha iyisini hakederim diye ayırmadık.Türk Solu 'nda ki Türk kelimesi ,Türkiye Vatanını temsil eder.Mesala Kübalılar sosyalisttir diyoruz.Ne diyeceğiz? Kübalıların sosyalist olduğunu, onların milletlerini söylemeden nasıl dile getireceğiz?

Konuşmayacağımızı söylemek için,konuşmamız gerekir.Bu kadar basit.

SAYGILAR...
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-01-07, 21:16  #10
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Beckho şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın Elenorin , ne diyelim yani ''Alman solu'' mu diyelim.Bunun bir adı olacak.Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğini taşıyorsak,elbette ki Türküz.Kürt,Türk,Ermeni,Çerkez ve ya hangi etnik kökenden olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğini taşıyorsa siyasi açıdan Türktür..Ama kimseyi sen Kürtsün ,ben Türküm ,ben daha iyisini hakederim diye ayırmadık.Türk Solu 'nda ki Türk kelimesi ,Türkiye Vatanını temsil eder.Mesala Kübalılar sosyalisttir diyoruz.Ne diyeceğiz? Kübalıların sosyalist olduğunu, onların milletlerini söylemeden nasıl dile getireceğiz?

Konuşmayacağımızı söylemek için,konuşmamız gerekir.Bu kadar basit.

SAYGILAR...
Cevabı kendi agzınızla vermişsiniz zaten..

Çok basit "Türk solu" diye oldukça milleyetçi bir kelime yerine "Türkiye solu" demek gereklidir..Bunu başka biri dese umrumda olmazdı ancak kendininizin sosyalist oldugunu söylüyorsunuz o yüzden söyledim bende bunları..

Öte yandan herkes Türk değildir. Buna asla katılmıyorum. İnsanın alt ya da üst kimliği yoktur tek kimliği vardır. Bu kimliklerin birleşimi de "TÜRKİYE HALKINI" oluşturur. Eger siz onlara siyasi açıdan Türk derseniz onların kültürlerini,dillerini yok etmiş olursunuz ve bu söylem ırkçılığa girer, hümanizme kesinlikle aykırıdır..

Saygıylar..

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 07:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)