"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski25-01-07, 13:46  #1
arkadascaa
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Nov 2006
Hrant Dink'e Rahmet Dilemek

İslam dini'nde bir Ermeni'ye rahmet dilemek günah mı?
BEn Hrant Dink'e Allah rahmet eylesin dedim
ve bunun günah olduğunu söylediler.
Bugün Ahmet Hakan'ın yazısını okuyun ca haklı olduğumu düşündüm
Bir günahı varsa benimdir.
İslami bilgisi yüksek olan arkadaşlarımız bir açıklama yapabilirler mi?
Kaynak göstererek.günah olduğu nerede yazıyor mesela

DİYANET İşleri Başkanlığı’na açık soru:

Bir Müslüman, bir "gayrimüslim" için "Allah rahmet etsin" derse...

O Müslüman "günah batağı"na mı batmış olur?

O Müslüman çok büyük bir günah mı işlemiş olur?

Allah’ın geniş rahmetinden bir katrenin, bir Ermeni kardeşimizin ruhuna ulaşmasını dilemek gerçekten günah mıdır?

Hadi günahı geçtik...

Yakışıksız mıdır?

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...rid=131&gid=61

arkadascaa Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-01-07 17:36 .
arkadascaa is offline  
Eski25-01-07, 14:25  #2
erhanbay

erhanbay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Dileğinin hiçbir günahı yok arkadaşcaa.Sen samimi ,artniyetsiz Allahtan dilemişsin.Rahmetini kime vereceğine de kullar değil Allah karar verir.
erhanbay is offline  
Eski25-01-07, 15:06  #3
kartanesi

Ülke / Şehir: istanbul

Alıntı:
Sayın erhanbay şöyle demiş:

Mesajı Göster
Dileğinin hiçbir günahı yok arkadaşcaa.Sen samimi ,artniyetsiz Allahtan dilemişsin.Rahmetini kime vereceğine de kullar değil Allah karar verir.
Allah rahmet etsin, Allah hidayet versin gibi dualar müslim veya gayri müslim olan herkese yapırlır. Bu insanlık için iyi dileklerin günah olacağını mantık almaz bir kere. sayın erhanbay ında dediği gibi Rahmetini kime vereceğini Allah bilir. Korkmanıza gerek yok sayın arkadaşcaa günaha girmiş olmazsınız iyi niyetinizden dolayı.
Eski25-01-07, 18:31  #4
erdi

erdi'nın Avatarı

Çok net bilmiyorum ama bize de gayri müslimler için ''ona toprağı bol olsun denir, Allah rahmet etsin denmez'' diye öğrettiler..
Eski26-01-07, 06:32  #5
sonmehdi
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Jan 2007
çok üzüldüm

Ben müslüman ana ve babadan doğmayım ama kendim herhangi bir dine mensup degilim.50 ye yakın yaşımın ilk çeyreginde bende ölen birine allah rahmet eylesin derdim ama sora düşündüm yüce yaratıcı ne yapacağını bilmiyormuda yarattığı kulların dilekleriyle hareket edecek.Hırant Dink'in dengesiz birileri tarafından katledilmesine çok üzüldüm,üreten biriydi.
sonmehdi is offline  
Eski26-01-07, 14:12  #6
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Günümüz dünyasında inançların orjinalinden anlaşılmadığı konusunda dini çevrelerden de gelen sesler artmıştır.İnançlar üzerinde karabulutların döndüğü bir asırda kafası binbir keşmekeşiçinde olan insaların hakk bilinen dine ne kadar doğru bir metod ve anlatımla davet edildiği tartışmalı bir meseledir.Gazzali,Said Nursi,Rabbani başta omak üzere otorite durumunda olan İslam bilginlerinin de ifade ettiği gibi buna benzer insanların hak inancın adını net bir şekilde almamış olmaları umulur bir durumdur.

Ancak buna rağmen İslam hukuku görünen somut kanıtları uygulama sahasında çalıştırır.Dolayısıyla bunlara müslüman uygulaması yapılmaz.Bu bakımdan en güzeli ,rahmet dilemeyi kendisi ile aynı inanç dünyasını yaşayanlara bırakmaktır..

İslam inanışında anlaşılan durum ise öldükten sonra zaten herkesin hakkında kararın verilmiş olduğudur..Kim neyi işlemişse onu görecektir.Rahmet dilemek kişi hakkında bir iyi niyet göstergesinden ibarettir.
özedönüş is offline  
Eski26-01-07, 14:23  #7
bol

[quote=özedönüş;137418]Bu bakımdan en güzeli ,rahmet dilemeyi kendisi ile aynı inanç dünyasını yaşayanlara bırakmaktır..
quote]

Tevbe suresi 113"ü hatırlatsak, yerinde olur mu sizce?
bol is offline  
Eski26-01-07, 14:32  #8
bol

Muhammed'in, kendisine kol kanat germiş ve kendisini hayatının sonuna kadar korumuş olan amcası Ebu Talib için bile olsa ve hatta annesi Amine hatun için bile olsa, mağfiret dilememiş olduğunu hatırlatalım sayın Özedönüş. Bunları söylemeye çekinmeyin.
bol is offline  
Eski26-01-07, 14:33  #9
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

müşrik
sıfat, eskimiş Arapça muşrik
Tanrı'ya ortak koşan.

(Kaynak:http://www.tdk.gov.tr)
Bir de Tevbe 113'e bakalım.
113. Ne peygambere, ne iman edenler, akraba bile olsalar, cehennemlik oldukları iyice belli olduktan sonra müşrikler için af dilemek olmaz.

Teşekkürler sayın bol konuya açıklık getirdiğiniz için.

sagılar
Eski26-01-07, 14:47  #10
bol

Müslümanların gözünde, Islam ı din kabul etmeyen herkezin, -sade puta taparların değil (!), -"Allah'a ortak koşan biri" olarak görüldüğünü bildiğim için, bu ayet buraya uyar dedim. Niye rahatsız oldunuz?
bol is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 22:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)