Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Doğa Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kuantum Kuramı

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji...

Konu Araçları
Eski10-08-05, 23:46  #1
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005
Kuantum Kuramı

Mikro dünyada gözlemciyi de gözlemin bir parçası yapan durum, makro dünya için ne ifade ediyor?

Yani, kısaca, bizden bağımsız bir evren var mıdır?
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-08-05, 09:20  #2
petricli

Kuantum fiziği kuantum boyutlarda geçerlidir. Kuralları çok farklıdır.

Makro dünyaya geçince bu kurallar geçerliliğini yitirir. Bu sebeple kuantum fiziği makro dünya ile ilgilenmez.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-08-05, 20:59  #3
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Bu konunun farklı bir açıklaması olmalı diye düşünüyorum.Madde mikro boıyutlarda "öyle", makro boyutlarda "böyle" davranıyorsa bunun bir nedeni olabilmeli...

Kuantum boyutlarında maddenin bu şekilde davranması, ölçme tekniğinin özelliğinden kaynaklanıyor olabilir, diyenler de var; çünkü madde bildiğimiz dünyanın sınırlarına geldiğinde o bildiğimiz davranışına geri dönüyor.
Eski12-08-05, 10:39  #4
petricli

Alıntı:
Sayın melnur şöyle demiş:

Bu konunun farklı bir açıklaması olmalı diye düşünüyorum.Madde mikro boıyutlarda "öyle", makro boyutlarda "böyle" davranıyorsa bunun bir nedeni olabilmeli...

Kuantum boyutlarında maddenin bu şekilde davranması, ölçme tekniğinin özelliğinden kaynaklanıyor olabilir, diyenler de var; çünkü madde bildiğimiz dünyanın sınırlarına geldiğinde o bildiğimiz davranışına geri dönüyor.
Benim kısaca değindiğim de buydu zaten.

Makro dünyada ölçümleri, gürültüyü (ölçümü engelleyecek her şeyi) en aza indirerek ve ölçtüğünüz şeyden kendinizi soyutlayarak yaparsınız.

Kuantumda ise her şey düzenin içindedir. Ölçü aleti ve deneyi yapanda düzenin bir parçasıdır ve ölçümü etkiler. Ölçüm yaptığınız zaman olay uzayın başka bir noktasına sıçrar ve artık belirsizdir.

Klasik fizikte kesinlik vardır. Neyin sonucunun ne olacağı bilinir. Oysa kunatum fiziği belirsizlik üzerine kurulmuştur. Aslında tam belirsizlik diyemesekte genel anlamda öyledir.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-08-05, 11:57  #5
ışık

Giriş Tarihi: Apr 2005
Ülke / Şehir: İzmir

Kuantum fiziği hem makro düzeydeki olayları hem de mikro düzeydeki olayları açıklar. Kuantum fiziğinin klasik fizikten farkı, klasik fiziğin açıklayamadığı olayları da açıklayabilmesinde yatar.

Örneğin eşit kütleli 20 ve 30 derecedeki suları çevreden ısı yalıtımlı bir sistemde birbirine karştırırsak sıcaklık 25 derece olur klasik fiziğe göre. Halbuki kuantum fiziğine göre karışımda 20 21 22 23 ... 30 derecede su molekülleri vardır. Ancak bu moleküllerin çok çok büyük bir çoğunluğu 25 derecedir. Suların 100'er gram olduğunu varsayalım. Yaklaşık 11 * 6 * 10^23 tane molekül vardır. Böyle bir durumda sistemin Gauss eğrisi çok dik olur, ve biz suyun sıcaklığı 25 derecedir deriz.

Ya da liseden bildiğimiz KE= 1/2 m v v formülü aslında kuantum teorisinin bir özel durumudur. Günlük hayattaki bir arabanın hızı ışık hızının çok altında olduğu için böyle bir sonuç verir.
ışık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-08-05, 16:21  #6
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Kuantum'a göre gözlemcinin kendisi gözlemi de belirleyen bir faktördür. Makro düzeyde böyle olmasa gerek.Maddenin davranışı kuantuma göre belirsizlik göstermekte, makro ölçüde ise maddenin davranışını nedensellik belirlemektedir. Bu da iki farklı bir davranış demektir.Mikro cosmos'da belirsizlik, makro kozmos'da nedensellik: Bunun nedenini soruyorum. Aynı davranış olsa,bir sonraki güneş tutulmasını bilememe durumunda kalmamız gerekli.Ama durum öyle değil.

Zaten bu nedenle Einştein bu duruma karşı çıkmış ve kuantum sonuçlarına biraz kuşkuyla yaklaşmıştı.
Eski12-08-05, 16:33  #7
petricli

Sayın Melnur,

Forumda fizikçi bir üstadımız (Işık Bey) varken benim cevap vermeye çalışmam biraz ukalalık olmaktadır. Ben kuantum fiziğini yeni yeni öğrenmeye başlayan biri olarak bu sorunuza tatmin edici cevap verecek düzeyde bilgiye sahip değilim.

Işık Bey belki bu sorunuza cevap verebilir.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-08-05, 09:49  #8
ışık

Giriş Tarihi: Apr 2005
Ülke / Şehir: İzmir

Sayın Petriçli çok teşekkür ederim ama ben sadece bu konularda biraz bilgiliyim o da bitirdiğim bölümden dolayı. Yoksa daha çok fırın ekmek yemem gerekir bu konularda.

Sayın Melnur,

Maddenin davranışı kuantuma göre belirsizlik-olasılık ihtimallerine dayalı- göstermekte bu doğru. Ama kuantum fiziği makro düzeydeki olayları da açıklar. Ancak makro düzeydeki olaylarda olasılık o kadar büyüktür ki, biz bunu diğer fizik kanunlarıyla da açıklayabiliriz. Q= m c (t_son - t_ilk) ya da kinetik enerji = 0,5 m v^2 de olduğu gibi.

Geleceği bilememe olayına gelince size modern fizik kitabımdan bir cümle yazayım: We cannot know the future because we cannot know the present. (Geleceği bilemeyiz, çünkü şu anı bilemiyoruz.) *Concepts of Modern Physics - Fifth Edition - Arthur Beiser - sayfa 107 *

Einstein'ın kuantum teorisine başlangıçta şüpheyle yaklaştığı doğrudur, ancak sonradan kendisi de bu teoriyi kabul etmek durumunda kalmıştır.
ışık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-08-05, 17:54  #9
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

" Şu an'ı bilemiyoruz" tümcesinin ne anlama geldiğini pek anlayamadım.

Bilim boşuna mı çabalıyor?

Ya da evreni anlamanın başka bir yolu mu var?
Eski13-08-05, 18:06  #10
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Ayrıca, sanıyorum, Einştein düşüncesini hiç bir zaman değiştirmedi. O kuantum kuramında eksik bir şeyler olduğunu düşündü ve ölünceye kadar da bunun araştırmasını yaptı.Ama bir çözüm bulamadı.

Söylediğimi gibi , kuantum kuramının belirsizlik lkesine karşı mesafeli bir tutum sergiliyordu.Bu konu için de meşhur "Tanrı zar atmaz" sözünü söylemiştir.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 17:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)