"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Irk

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski27-01-07, 14:34  #1
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185
Irk

Sizce bir insan, kendi ırkını neden diğer ırklardan üstün görme gibi bir durum içinde bulunabilir?
Antioksidan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-01-07, 14:36  #2
Roj u hev
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: Orasi

Türkiyede bilincli tüketim diyebilirim. Devlet politikasi...
Roj u hev is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-01-07, 14:20  #3
TURKOMAN
Kayıtlı Okur

Giriş Tarihi: Jan 2007

kendi ırkına aşık olması nedeniyle olabilir
TURKOMAN is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-01-07, 14:29  #4
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Irk; kaynagi Ben´e kadar uzanir.

Ben önemliyim, benim, ben varim, ben ve ailem, kardesim, anam babam atam bayragim gecmisim tohumum( bla bla.. ); giderek bana yakinlar, benim komsum uzaktaki benim köylüm, ortak dili kültürü benimseyenlere dek uzanan ben duygusu, bir topluma yönelik ortak duygu altinda irk kavraminin tam da orta göbegine sürükler insanlari.

Bunun icin binlerce yil öncesinin mitoslarindan yardim istenir.
Böyle kalsa iyi.
bir de diktatörler tarafindan kullanilmayagörsün irk...

Giderek artan nüfusa paralel yiyecek ve yasam alani darligi, ben duygusunu toplumsal harekete dönüstürüp, cevresine; ayni dili konusmayan farki kültürde olan komsu ülkelere saldirmaya, onlarda olana sahip olmaya götürür.

Tam bu noktada dinler iyi bir yapistirici olarak hakim siniflar tarafindan kullanilarak irk kavramina dinsel ögeler de yamandiginda artik icinden cikilmaz bir toplumsal vebaya dönüsür irk dedigimiz hastalik.

simdilik en kisa olarak ancak bu kadar özetleyebildim
saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 29-01-07 03:28 .
Hoca is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-01-07, 23:08  #5
Rüzgar

Saf ırk yoktur bu yüzden tartışmanında bir anlamı yok. Siyasi olarakta desteklenemeyecek kadar da zayıf argümanları vardır mesela hitler Almanyası.

Irk biyolojik bir terimdir. Bir türün sınıflarıdır. Sosyal yaşamı düzenlemde bir şey ifade etmez. Sosyal yaşamı düzenlemede kültür önemlidir. Kültür ve millet olgusu. Bu çok önemlidir ve sosyal açıdan ırkla alakası yoktur.
Eski29-01-07, 12:20  #6
Salvador

Salvador'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın turker şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sizce bir insan, kendi ırkını neden diğer ırklardan üstün görme gibi bir durum içinde bulunabilir?
Richard Dawkins'in gen bencildir savıyla açıklanabilinecek bir durum olduğunu düşünüyorum.

Varlıklarını her koşulda sürdürmek isteyen genlerin , topluluk içinde kendi maximum çıkarı için kendini yoketme ihtimalini göze alabilmesi olarak yorumlamak mümkündür.

Irksal bir yorum ile , gen benzeşimi de göz önünde bulundurulursa , kendini yoketme ihtimali dahilinde bile benzer genlerin varlığı sürdürebilmesi , bu riskin göze alınabilenme ihtimalini güçlendirir.

Şöyle ki , birey , genlerinin varlığını sürdürmesindeki maximum avantaj için kendi varlığını yoketme yoluna gidebilir.Bunu her toplulukta görmek mümkündür.Zira sadece ırk kavramına indirgenmemelidir.Ortak gen havuzunun paylaşılmadığı topluluklarda da bireysel çıkar uğruna kendini yoketme gözlemlenir.Irk kavramının özelleştirildiği toplulukların farkı , aynı zamanda , yok olma durumda benzer genlerin varlığını sürdürebilmesidir.

Bu sebepledir ki , ırksal üstünlük iddiası , yani ırkçılık , diğer kitlesel örgütlenmelerden daha güçlüdür.
Salvador is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-01-07, 23:11  #7
Rüzgar

Irk biyolojik bir gerçekliktir ve sosyal olarak : Toplımların ve kültürlerin oluşumu safhalarında Tarihçiler ve antropologlar tarafından halkanın başlangıcı olarak görülürler ; brakisafal insan ırkı veya dolikosefal ırklar gibi insan ırklarının yarattıkları kültürleri incelerken zincirin ilk halkasını oluştururlar ve kültürün olgunlaşması ile o kültüre maledilirler... Örnğin çin diye bir ırk yoktur ama tarih öncesi asya-tibet halklarının kaynaşması ve zaman için birleşmesi ile oluşan bir kültürden bir millet çıkarılmış ve bu ırklar yarattıkları küültürler ile yok olmuş saflıklarını yitirmiştir. Bundan sonra ki halka kültür ve millet halkası olacaktır ve kültürlerin evrensel değerler ile birbirlerine bağlanması sonucu medeniyet oluşacaktır....

Örnek olarak: Avrupanın değişik kültürleri Roma medeniyeti altında birleşmişlerdir. Bu birleşmeyi sağlayan üst kanal yani evrensel bağ hıristiyanlık olmuştur...

" Saygılar...
Eski29-01-07, 23:20  #8
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Konu hakkında daha ilgili ve bilgili arkadaşlar önce ırk kavramını açarlarsa iyi olur
Sayın türker'in ''IRK'' başlığı açıp sonrada yönlendirici ve tarflı bir soru sormasını yadırgadım.
Konuyu açtığına göre ırk tanımını ,ırkların ortaya çıkışını vb. açıklayarak konuyu belirli hale getirdikten sonra sorusunu sorsaydı , o zaman anlamlı olabilirdi.
Bunun devamında ırkçılığın yıkıcılığı hakkında görüşler açıklanabilirdi.

Belki ilgisini çekerse Sayın Gılgamış bizlere yardımcı olabilir.

Saygılar,
doğançay
doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-01-07, 18:18  #9
Turksad

Turksad'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

O zaman hiç önyargılı olmayalım. Irkçılığın yıkıcılığından bahsetmeyelim.İlk ırkın tanımını yapıp daha sonra da hiçbir yayına bağlı kalmadan ırkçılığa bir tanım getirelim.
Turksad is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-01-07, 22:38  #10
Salvador

Salvador'nın Avatarı

Irk kavramının biyolojik olarak kabulü , ırkçılığı olumlamak olarak anlaşılmamalıdır.Irk kavramı elbette biyolojik bir gerçekliktir.Elbetteki bu gerçeklik , ırkçılığı meşru kılmaz.Lakin ırk denildiği anda da , ırkçılıkla suçlanmamalı bir insan...

Ben turker'in başlığında herhangi bir yanlı tutum göremiyorum.Kaldı ki TÜRKİYE'de yaşıyoruz ve TÜRK vatandaşıyız.Bu bize birşeyler ifade edebilmelidir.
Salvador is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 13:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)