"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Paris
| TKP’nin ilk Genel Başkanı Mustafa Suphi ve 14 lider kadrosu, 28-29 Ocak 1921 gecesi katledildiler. Mustafa Suphi ve yoldaşları, Anadolu’da sosyalizmin anahtarını emperyalizme karşı mücadelede görüyorlardı. Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) önderi Mustafa Suphi ve yoldaşları 86 yıl önce 28-29 Ocak 1921 gecesi katledildi. Onbeşler Katliamı olarak da anılan olayda, Mustafa Suphi ve 14 yoldaşı Bakü’den Anadolu’da emperyalizme karşı mücadeleyi yükseltmek üzere yola çıkmışlar, ancak Karadeniz’de öldürülmüşlerdi. 86 yıl önce katledilen Mustafa Suphi, Ethem Nejat, Kâzım Ali, Bahaeddin, Emin Şefik, Cemil Nazmi, Kâzım Hulusi, Halitoğlu Mehmet, İsmail Hakkı (Topçu), Hayreddin, Mehmet Ali, Dr. İsmail Hakkı, Maksut, Mustafaoğlu Mehmet ve Çitoğlu Nazmi İsmail, TKP’nin lider kadrosunu oluşturuyordu. Devamı: soL __________________
Afyon Garı'ndaki küçük kızı anımsa, hani, Trene binerken pabuçlarını çıkarmıştı; Varto Depremi'ni düşün, yardım olarak Batı'dan Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni. |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Mustafa Suphi, Türk solunun azizleri arasina girmesi icin hakkinda pek fazla sey bilinmemesi daha iyi olurdu sanki. Suphi hakkinda simdiye dek net bir tablo cizildigini sanmiyorum. Yalnizca, TKP li kurucu komünist Suphi, Karadeniz´de bogduruldu.. Baska neler eklenebiir bu büyük özetlemeye? Incelemek gerek. M Suphi kimdir?-cok kisa- Suphi/1883, o zamanlar Trabzon´a bagli olan Girsun dogumludur. Istanbul´da hukuk, Paris´te siyasal bilimler egitimi alir. Gazetecilik yüksek Ticaret okulunda ögretmenlik yapar. Basbakan, Mahmut sevket Pasa´nin katil zanlisi olarak göz altina alinir. Suphi, ayni zamanda ittihat Terakki karsitidir. I.Dünya savasi baslayinca kayikla karadeniz´i gecer ve savas esiri olarak Rusyaya gecer. Rusya´da Ekim devrimi döneminde 1918 de Moskova Islam Komiserliginde görevli serif Matinov ile görüsür ve bir Türk subesi acmak icin basvurdugunu söyler. 1920 de TKP yi kurar, genel sekreter olur ve ayni yilin sonunda Anadolu Savasi´na yardimci olmak üzere Kars´tan Türkiye´ye gelir. ..ve gelir gelmez yine Trabzon´dan 15 arkadasiyla birlikte bir kayiga bindirilerek kuzeye kürek cektirilirken bogdurulurlar. Fakat ayni M.Suphi´yi, Rus Komünist Parti toplantilarinda, 1920 de Komünist enternasyonal II.kongresinde, Türkiye Komünist firkasi kongresinde, ve Dogu Halklari Kurultayinda delege olarak görüyoruz Suphi´nin trajik kaderi, belki bu uyumsuzlukta belirlenmisti. Cünkü Rusya, dogu halklari kongresine bir sirk ya da komedi gözüyle bakarken, Bakü Komünist Parti ile Rus Komünist partisinin kontagina su kacirdigini kimse göremedi belki Suphi´nin bu cok delegeli katilimlari???? Ya da bir aziz omasi icin görülmemesi gerkirdi..... __________________
"Milliyetcilik bizim igrenc günahimizdir." E.Fromm Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-04-07 14:21 . |
| #3 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| M.Suphi'yi kim öldürtmüştür kesin bir bilgi var mı? Atatürk diyen var,Karabekir diyen de duymuştum,bilgisi olan var mı acaba? |
| #4 | ||
| Alıntı:
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Kimin öldürdüğü değilde Kimin gönderdiği beni ilgilendiriyor. __________________
En iyi silah fikir, en iyi fikir Türk Milliyetçiliği'dir... |
| #6 | |
| Nazım yanılıyormu? __________________
En iyi silah fikir, en iyi fikir Türk Milliyetçiliği'dir... |
| #7 | ||
| Alıntı:
| #8 | |
İnançlar ve Dinler ![]() Giriş Tarihi: Dec 2006 Ülke / Şehir: şarap şişesi..
| Elbette yanılmıyor,dünyaca bilinen bu olayı kalkıp 'O' yapmadı diyerek üstünü örtmek pekde akıl işi değil açıkcası... __________________
‘Nereye baksam herkes birbirine aşık oluyor ya da ondan bahsediyorlar, ima ediyorlar ..Tüketiyorlar.’ |
| #9 | |||
| Alıntı:
Alıntı:
| #10 | |
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| şu NAZIM tuhaf adam.Sen git hem bir adama katil de sonrada git mavi gözlü sarı kurt deyip üsütne destan yaz. Benim kafam bunu almıyor.Nazım değil de siz yanılıyor olmayasınız. __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan |
|
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|