Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Doğa Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Evrende yalnız mıyız?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji...

Konu Araçları
Eski23-05-05, 10:57  #1
petricli

Evrende yalnız mıyız?

Sizce uzaylılar var mıdır?

Geçen yıl Meksika hava kuvvetleri ufoların varlığını onayladı!..

Bu üst düzey onaylama Dünya'da şok etkisi yaptı...

Uzaylılar ve U.F.O.'lar hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-08-05, 05:33  #2
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005
Evrende yanlız mıyız?

Bilindiği gibi evren,yaklaşık 13.8 milyar yıl önce adına 'big-bang' denilen büyük patlama ile başladı.Ondan önce ne olduğunu belki de asla bilemeyeceğimiz bu olay hem maddenin,hem de zamanın başlangıcıydı.Önce atom-altı parçacıklar oluştu,sonra proton ve nötron ve nihayet ilkatomlar:hidrojen ve helyum.Bütün bunlar olurken,evrense'kritik'bir hızda genişlemeye ve buna bağlı olarak soğumaya devam etti..Ama evrenin genişlemesi her yerde aynı olmuyordu.Maddenin oluşumu ile birlikte bazı yerler daha fazla yoğunluk kazanmış ve buralardaki kütle çekimi bu genişlemeyi yavaşlatmış ve giderek durdurmuştu..Saatler iki milyar yılı gösteriyordu.Bu bölgeler,aralarında bizim
Samanyolu'muzun da bulunduğu galaksileri oluşturacak şekilde içine çökmeye başlamışlardı.İlk yıldızlar oluşmuştu,artık..Bu ilk yıldızların büyük bir çoğunluğu bizim Güneş'imizden defalarca büyüktü.Büyüklüğü oranında ömürleri küçük oluyor,süpernova şeklinde patlarken'fırınlarında'oluşturduğu oksijen,demir...gibi
daha ağır atomları uzaya fırlatıyordu.Artık ikinci tür yıldızların ve bu yıldızların etrafındaki gezegenlerin oluşumu için her şey hazırdı.
Güneşimizin yaşı yaklaşık 4.5-5 milyar yıl. İkinci kuşak yıldızlardan ve önünde daha yaşayabileceği bir o kadar daha zaman var.Güneşimiz 'yalnız ' bir yıldız.Yanında -'yakınında' başka bir yıldız yok..Samanyolu galaksisinin Orion kolunda ve merkezin yaklaşık 25-27 bin ışık yılı uzağında.Çevresinde, şu anda bilinen dokuz gezegen dolaşıyor.Güneş'imiz bu dokuz gezegene,asteroid kuşağına,kuyruklu yıldızlara ve yıldızlar arası boşluğa...hiç' bıkmadan usanmadan'ısı ve ışık vererek 'ömrünü'tüketmeye devam ediyor.
Ve dünyamız;değerini bilemediğimiz ;havasıyla,suyuyla,ormanlarıyla,üstünde yaşayan
milyonlarca canlı türüyle...o mavi gezegen.!Ama bir zamanlar böyle değildi.Bir zamanlar bütün bir güneş sistemi de gaz ve toz bulutu halindeydi.Bu gaz ve toz bulutunun içine gene kütle çekiminin etkisiyle yıldızlar arası uzayda dolaşan süpernova kalıntıları -örnekse,karbon,azot ve daha bir yığın ağır elementler
karışmıştı.Güneş sistemimizin bu bebeklik çağı 'ağırlaştıkça' daha fazla çöküyordu..Bu çökme yeterli düzeye gelmeye başladığında merkezde hidrojen atomları tutuşmaya başladılar.Tutuşan hidrojen atomları helyuma dönüşürken çevreye ısı ve ışık vermeye başlamışlardı.Güneşimiz parıldıyordu,artık.Çevresindeki madde topakları bu büyüklükte olamadıklarından
'tutuşma'gerçekleşmedi.Kimisi katı kimisi gaz ağırlıklı gezegenleri oluşturdular.Dünyamız bu dokuz gezegenden güneşe yakınlığıyla Merkür ve Venüs'ten sonraki üçüncü gezegen.Ve bildiğimiz kadarıyla sadece onda yaşam var.
Dünya her geçen gün soğumaya devam etti.Bu soğuma halen devam ediyor.İlk 500 yıl içinde kimyasal tepkimeler sonucu yerkabuğu üstünde eriyik halinde "yaşam çorbaları"meydana geldi.Bu yaşam çorbalarında ilk yaşam belirtisi-nasılsa ortaya çıkmış, DNA molekülleriydi.DNA moleküllerinin ilk tek hücreli canlıları oluşturması ve tek hücrelilerden çok hücreli yaşama'geçiş 2.5-3 milyar yıl aldı.Çok hücreli yaşam "aklın" ortaya çıkmasının belirtisiydi.Homo-sapiens'ler çok yakında evrimdeki yerlerini alacaklardı.Ve öylede oldu.
Kültürel tarihimiz yazının bulunuşu ile başladı.İnsan artık DNA'larının dışında bilgi aktarımını kendine özgü yollardan da yapabiliyordu.Gelişme olanca hızıyla sürdü.İnsanın ANLAMAK merakı
BİLMEK isteği -nice acılardan sonra- BİLİM'i ve BİLİMSEL YÖNTEM'i ortaya çıkardı.

İnsanlık kendini bildi bileli hep gökyüzünü,yıldızları...başka dünyalar,başka yaşamlar olup olmadığını merak edip durdu.Düşler kurdu.Düşlerini kimi zaman "tabletlere",kimi zaman kitaplara döktü.Belki de ,içindeki "yalnızlıktan korkma güdüsü"ydü bunun nedeni.Efsaneler yarattı,sonra da bu efsanelere inanmaya başladı.Peki,evrende yalnız mıydık?Başka başka gezegenlerde yaşam ortaya çıkmış olamaz mıydı?Evrim süreci bizden önce başlamış,bizim teknolojimizin çok daha ilerisinde bir uygarlık ve bu uygarlığın bizi 'ziyareti' mümkün değil miydi?
Gerçekten de ,bu adına evren dediğimiz "boşluğun"içinde milyarlarca galaksi,yüzmilyarlarca yıldız ve belki de hesaplayamayacağımız kadar gezegen varken hayatın sadece dünyada ortaya çıktığını söylemek,biraz fazla "insan merkezli"bir düşünce olsa gerek.Yapılan istatistiki çalışmalar-Asimov,Drake-sadece bizim galaksimizde 75 bin ile 540 bin arasında değişen "akıllı yaşam
formu"olduğunu söylüyor.Ama kimi bilimadamları da hayatın ortaya çıkmasını,gelişmesini,akıllı yaşam'a dönüşmesini...çok fazla etkenin bir arada olmasının yarattığına ( mutasyonlar,rastlantılar,uygun atmoferik koşullar,zaman,dış etkenler,meteorların süreci bozmaması...) dikkat çekerek yalnız olabileceğimiz olasılığından da söz ediyorlar.Ben birincisinden yanayım.Belki de öyle olmasını umut ettiğimden.Bütün zorluğuna rağmen,"HAYAT BİR YOLUNU BULUR:"
Ama nerdeler?Uzaya ilk radyo sinyalinin 30'lu yılların sonunda gönderdiğimizi düşünecek olursak, yaklaşık 60 yıldır uzaya radyo dalgaları göndermeye devam ediyoruz.' Oralarda kimse yok mu?Yoksa gönderdikleri "yanıt"yolda mı?Bizden daha ileri bir teknolojileri varsa onların çok daha önceden "yaydıkları"radyo sinyallerini biz neden alamıyoruz?,En yakın yıldızın 4.2 ışık yılı ötede olması,ışık hızının geçilemeyeceği gerçeği...umutlarımızı biraz kırıyor." Karadeliklerden geçilebileceği,paralel evrenlerden ,kurt deliklerinden gelebilecekleri"henüz,bir hipotez bile değil.Belki onlara hiç ulaşamayacağız.Ama ulaşma çabası göstermek bile anlamak ve bilmek anlamına gelmiyor mu?

11.02.2005

melnur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-08-05 05:44 .
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-08-05, 10:47  #3
petricli

Evrende yalnızız. Bunun tersini ispat edecek en ufak bir şey bulunamadı bu güne kadar. Ufolar mı? Öyle bir şeye ben inanmıyorum.

Şimdi sayın menur bana kızacak ama ben onların cinler olduğunu düşünüyorum.

Bilim her ne kadar kabul etmese de metafizik canlılar (cinler, melekler gibi) vardır. Ve insanlarla dalga geçen cinlerden başka bir şey değildir ufolar.

Evrende yalnızı derken insan formunda ya da bizim gibi maddi vücuda sahip ve bizim gibi düşünebilen canlıları kasdediyorum. Yoksa Mars gezegeninde bile donmuş halde mikroorganizmalar bulundu.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-08-05, 12:14  #4
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Ben Ufoların Her Zaman Gelecekte uzay-zamanda "kaymayı" öğrenen gelecek insanları olduğunu düşünmüşümdür.Bunun yanında bence yalnız değiliz çünkü bu kadar geniş bir evrende yalnız olduğumuzu düşünmüyorum.

küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-08-05 00:30 .Sebep: Yanlış Yazmışım Yahu :P
küçükkarabalık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-08-05, 18:03  #5
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Yalnız olmadığımızı düşünüyorum.Yeryüzünde insanı oluşturan koşullar mutlaka bir başka yerde de oluşmuştur.Ya da silikat ağırlıklı bir yaşam düşük ihtimal de olsa vardır, diye düşünüyorum.Ama kesinlikle , bunların dünyada cirit attıkları anlamı çıkarılmamalı...Başka dünyalardan dünyamıza gelen akıllı bir yaşam formu olduğunun hiç bir kanıtı yok.
Eski17-08-05, 19:16  #6
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Sn Petricli,

Siz orda ben burda olduğum sürece daha çok tartışacağız.(Tartışmanın kırıcı boyutlara gitmemesine özen göstererek.)

Evet, bilimin olduğu bir yerde bu tür kavramlar beni rahatsız ediyor.. İnsan bunların var olduğunu düşünebilir ve bu tür yorumlar yapabilir.Anlaşamadığımız, bilimsel bir konuda bunları kullanmama duyarlığı içinde olabilmek noktasında çıkıyor. Bilimsel yazı felsefik yorumla bitmemeli.Doğu usulü bilimsellik ve sulandırma dediğim bu.Felsefe köşelerinde yapılması uygundur.Felsefe bir bakıma budur.Bilimsel bilgiyi kullanarak her türlü düşünce geliştirilebilir. Ama ortaya çıkan şey bilimsel değildir.Bir görüştür, bir düşüncedir. Ama bilimsel bir bilgi değildir.

Anlatabiliyor muyum?

Bir yazınıza "tamam ok. " diyeceğim günü özlemle bekliyorum.
Eski17-08-05, 22:30  #7
hakanen
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jul 2005

Evrende yalnız değiliz.
Daha insanoğlu doğru dürüst kendi dünyasının bile 5-10 bin yıllık tarihini bilemezken ,evrende yalnızız diyebilmesi ,çok boş bence....
Evren öyle kalabalık ki aslında.Gelecekte bir gün gelecek..
hakanen is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-08-05, 22:34  #8
ilker
Yazıyaz Kurucu Üyesi

ilker'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: Virginia, USA

evrende yanlız olduğumuzu söylemenin çok sığ bir düşünce olduğunu söylemek istiyorum.

sadece bizim samanyolu sistemimizdeki 300 milyar yıldızdan mutlaka küçük bir azınlıkta olsa canlı olacaktır.

bizim samanyolu sistemimizde olmasa bile bizim samanyolu sistemimiz gibi herbiri 300 küsür milyar yıldız barındıran 250 milyar samanyolu sistemindedemi canlı yok diyorsunuz ?

Bence bu bırakın bilmi Tanrıya bile hakarettir görüşündeyim. O sonsuz güce sahip yüce yaratıcının gücü küçük bir dünyaylamı sınırlı ?

Yasin suresi 81. Ayet.
Gökleri ve yeri yaratan onların benzerlerini yaratamazmı ? Elbette yaratır Allah herşeye kadirdir.

Daha hala kendi güneş sistemimizi bile tam çözemeyen biz insan oğlunun atacağı çok adım vardır.
ilker is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-08-05, 09:48  #9
petricli

Bizden başka galaksilerde, çok uzaklarda binlerce yaşam formu olabilir. Benim bahsettiğim bizim galaksimizdir.

18 bin alemden bahsedildiğini de unutmuş değilim.

Sayın Melnur,

Sizin felsefe dediğiniz canlıları (yani cinleri) görmüşsem, siz felsefe desenizde ben gerçek olduğunu biliyorsam durum ne olur dersiniz?

Nerede ve nasılını anlatmak istemiyorum ama cinlerin var olduğunu bizzat bilen bir insanım. Sizin duyularınızın algılamaması onlara yok deme hakkını vermez.

Bu sebeple metafizik canlıların olduğunu adım gibi biliyorum. Felsefe yapmıyorum. Bu sizin fikriniz.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-08-05, 15:05  #10
milkyway

milkyway'nın Avatarı

cinler konusunda bir kaç kelime etmek isterim.
Atom altı görülmeyen partiküller olabilir mi?
Fizik alemin akıl almaz miktarda onlarla döşenmiş olduğunu ve insanları
yönlendirdiğini düşünüyorum. :68

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı