Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Piramitler Her Yerde (Ortak Bir Din mi?) / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski31-01-07, 15:24  #1
Salvador

Salvador'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Piramitler Her Yerde (Ortak Bir Din mi?)

Çok zamandır ilgimi çeken bir konuyu buraya taşımak , sizlerin de değerli görüşlerinden faydalanmak istiyorum.Uzun zamandan beri dinin kökeni hususunda çeşitli dökümanlar topluyorum.

Bu dökümanlar arasında en dikkatimi çeken konu , eskiden Mısır dinine özgü sandığımız ve kral mezarları olarak bilinen piramitlerin , sadece Mısır'da değil , Orta Asya'da , Amerika'da ve Avrupa'da da bulunması...

Eğer internetten konuyu çekerseniz , konu hakkında ilginç anektodlar düşüldüğünü sizlerde görebilirsiniz.

Ben şu soruyu sormak istiyorum , dünyanın farkı coğrafyalarıda bulunan bu piramitler , bizi modern insanın ilksel döneminde ortak bir dinin varolduğu gerçeğine yaklaştırır mı?Mısır'da , Çin'de , Meksika'da , Bolivya'da , Bosna-Hersek'te bulunan bu piramitler , insanlığın çocukluk döneminde bir ortak dinin yaşandığının ispatı mıdır?

Bu soruya verebileceğimiz cevaplar ve sonucunda ulaşabileceğimiz sonuç , bizi dinin kökeni hususunda aydınlatacaktır.Zira böylelikle çoktanrılı dinlerin tek dinlerden mi doğduğu , yoksa dinlerin çok tanrılı özellikiğinden süreçle tek tanrılı dinlerin mi doğduğu hususu derinlik kazanacaktır.

Sevgiler
Salvador is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-01-07, 15:56  #2
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın Salvador şöyle demiş:

Mesajı Göster
Çok zamandır ilgimi çeken bir konuyu buraya taşımak , sizlerin de değerli görüşlerinden faydalanmak istiyorum.Uzun zamandan beri dinin kökeni hususunda çeşitli dökümanlar topluyorum.

Bu dökümanlar arasında en dikkatimi çeken konu , eskiden Mısır dinine özgü sandığımız ve kral mezarları olarak bilinen piramitlerin , sadece Mısır'da değil , Orta Asya'da , Amerika'da ve Avrupa'da da bulunması...

Eğer internetten konuyu çekerseniz , konu hakkında ilginç anektodlar düşüldüğünü sizlerde görebilirsiniz.

Ben şu soruyu sormak istiyorum , dünyanın farkı coğrafyalarıda bulunan bu piramitler , bizi modern insanın ilksel döneminde ortak bir dinin varolduğu gerçeğine yaklaştırır mı?Mısır'da , Çin'de , Meksika'da , Bolivya'da , Bosna-Hersek'te bulunan bu piramitler , insanlığın çocukluk döneminde bir ortak dinin yaşandığının ispatı mıdır?

Bu soruya verebileceğimiz cevaplar ve sonucunda ulaşabileceğimiz sonuç , bizi dinin kökeni hususunda aydınlatacaktır.Zira böylelikle çoktanrılı dinlerin tek dinlerden mi doğduğu , yoksa dinlerin çok tanrılı özellikiğinden süreçle tek tanrılı dinlerin mi doğduğu hususu derinlik kazanacaktır.

Sevgiler
Dinlerle piramitler arasında nasıl bağıntı kurulabilir? Ya da bildiğim kadarıyla sadece mısır uygarlığı ile güney Amerika ( maya-inka) uygarlığında görülen bir yapının aynı dinin varlığı ve egemenlik kurduğu yargısına varılabilir mi? Hiç sanmıyorum.

Bugün gözlediğimiz; yeryüzünde çoklukla tek tanrılı dinlerin hakimiyeti...Geçmişe baktığımızda, çok tanrılı dinleri görüyoruz. İlkel topluma geldikçe sihir ve büyü öne çıkıyor. Buradan dinsel gelişmenin seyri ortaya çıkarılabilir.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-01-07, 15:58  #3
Papyrus

Papyrus'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Piramitlerin tarihte bu kadar çok kullanımı, aşağıdaki nedenlerle olabilir:

Piramitler;
- Yapılması kolay yapılardır.
- Son derece dayanıklıdır (zeminden zirveye doğru daralan yapı nedeniyle).
- Görünüş olarak gayet estetiktirler.
- Basamaklı yapıya elverişli olmaları nedeniyle bu yapılar, mezardan tapınağa birçok farklı amaçla kullanılabilmektedir.
- Belki bu kısım bir dini işaret edebilir: Piramit, gökyüzünü işaret eder.
- Yapım aşamasının herhangi bir noktasında boyut değişikliğine kolaylıkla izin verir.

Belki fazla gerçekçi bir yaklaşım oldu ama, mantığım bana bunları yazdırdı.
Papyrus is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-01-07, 16:04  #4
göktürk

Giriş Tarihi: Mar 2006

Uzun mesele piramit olayi yanliz sunu belirteyim misirlilar cocukluk devri gecirmemis bilgin bir topluluktur, bu kavim bu topraklara olgun ve bilgin olarak yerlesmislerdir. piramitlerin yapanlarda misirlilar deyildir her ne kadar bu hususda bilgic olsalarda bu gün bu bilgileri kaybetdiler.
Piramit bir küreyi 5 parcaya bölmek demektir, evrenin her türlü bilmediyimiz enerjilerini toplar bu enerjiler gelip gecicidir yapi taslari olan granit tasi da hic bir elektiriksel enerjiyi bünyesinde tutmaz bunun icin giranit tasi secilmistir, aci durumlari ise medeniyetlerin odaklandigi galeksi kümelerinin enerji konumuna göre insahi yapilmistir, piramitlerin ici disi mugazzam enerji kaynagidir kulanildigi takdirde tahmin edilemiyecek olaylar yaratir genel görüs de dinle alakali deyildir, dinlerin cikis nedenidir cünkü piramitlerin enerjisini kötüye kullanan MU Toplumu ve atlantis dünyanin basini belaya sokmustur ve Nuh tufanindan sonra da din kitaplari gelmeye baslamistir, Nuh dan evvel din kitabi yoktur.
göktürk is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-01-07, 16:05  #5
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Alıntı:
Sayın Papyrus şöyle demiş:

Mesajı Göster
Piramitlerin tarihte bu kadar çok kullanımı, aşağıdaki nedenlerle olabilir:

Piramitler;
- Yapılması kolay yapılardır.
- Son derece dayanıklıdır (zeminden zirveye doğru daralan yapı nedeniyle).
- Görünüş olarak gayet estetiktirler.
- Basamaklı yapıya elverişli olmaları nedeniyle bu yapılar, mezardan tapınağa birçok farklı amaçla kullanılabilmektedir.
- Belki bu kısım bir dini işaret edebilir: Piramit, gökyüzünü işaret eder.
- Yapım aşamasının herhangi bir noktasında boyut değişikliğine kolaylıkla izin verir.

Belki fazla gerçekçi bir yaklaşım oldu ama, mantığım bana bunları yazdırdı.
Ekleyecegim bir sey olabilir
..ve hepsinin de ortak amaci, gök tanrilarina yaklasmak amacini güder...

Samanizmede gökyüzünün derinliklerine uzanan, hayat agaci, Sümer de Zigurat, ayni amaca yönelik olsa da bicimleri farklidir.
Eski31-01-07, 17:23  #6
Salvador

Salvador'nın Avatarı

Tekrardan merhaba...

Piramitlerin yapımındaki kolaylık hususuna katılmak mümkün görünmüyor.Çünkü halen daha piramitlerin yapımında kullanılan teknik ve uygulamalar tam anlamıyla gün ışığına çıkarılmış değildir.Ayrıca piramitlerin , arkeolojik bulgular sayesinde dinsel yapılar olduğu kaçınılmazdır.

Ciddi bir haber (link vermek yasak mı bilemediğimden dolayı link bırakmıyorum) portalından edindiğim bilgiye göre , en son Bosna-Hersek'te Avrupa'nın ilk piramiti bulunmuştu.Orta Asya'daki , Amerika'daki , Avrupa'daki piramitler , coğrafi açıdan birbirlerine oldukça uzak olduğundan dolayı , kültürel etkileşimin meydana getirdiği dinsel yapıların ortak eşyası olarak anlaşılmamalıdır.Çünkü bu bilimsel olmaz.

Şunu vurgulamakta yarar var ; konu hakkında çeşitli spiritüalist spekülasyonlar ve efsaneler yaratılmaktadır.Güçlü kanıtlar barındırmayan Mu ve Atlantis efsanelerin sadece kanıtsız savdan ibaret olduğu görüşünde hem fikirsek , konuya nesnel olarak yaklaşmamızın uygun olduğunu sanıyorum.

Dinlerin kökeni , arkeolojik bulgulara göre yaklaşık olarak 60 bin yıl öncesine dayandırılmaktadır.Şöyle bir mantık yürütelim ; azami olarak M.Ö.10 bin yıl öncesine dayandırılan çok tanrıcığın gelişimi ve sonuç olarak M.Ö.1400-1350 yılları arasında ilk tek tanrılı din olan ATON dini olarak , Mısır'da ilk sentezine ulaşmıştır.

Demekki azami olarak 8-9 bin yıllık süreçte insanlık , çok tanrılı dinlerden tek tanrılı senteze ulaşabilmiştir.

Sorum şudur ; önsel olarak çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere ulaşıldığını kabul edelim.Dinsel tapınımları kökenini 60 bin yıl öncesine dayandırabiliyorsak , insanlık 60 bin yıl öncesinden en az bir defaya dahil olmaz üzere tek tanrılı senteze ulaştığını söylemek yanlış mı olur?

Kıtaların o dönemki durumunu göz önünde bulundurursak , bu mümkün gibi görünüyor.İnsanlık , bilimsel veriler ışığında azami olarak 8-9 bin yıllık süreçte çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere geçebilmişse , bunu kayıp çağlarda da en az bir defa yapmış olmalıdır.

Eğer , o dönemde böyle bir ortak din oluşmuş ise , piramitlerin dünya coğrafyasında dağılmış olarak bulunması , onların ortak bir din simgesi olduğu sonucuna ulaştırabilir mi?

Kaldıki kutsal metinlerde Babil efsanesi gibi anlatımlar mevcuttur.Tüm dünyada ortak bir dilin konuşulduğu savlandığı bu anlatılarda , dilin ortaklığını kültürel olarak dinin de ortaklığına yorabilir miyiz?

Sevgiler
Eski31-01-07, 18:04  #7
göktürk

Giriş Tarihi: Mar 2006

Siz zaten bilgilisiniz bu hususda, fakat piramitler yapisi dinsel mantikende olamaz kullanilmasi nicin neden yapildigi unutulunca sonradan kutsallastirilmistir örneyin mayalarin kurban merasimleri gibi.
Dil ve din dünyada hic bir zaman ortak durumda olmamistir, bunun ispagti da 120 milyonluk tablet ve haritalarin ural daglarinda bulunmasidir bu dil hece bu güne kadar bilinenlere benzememektedir ve cözülemedi cok yüksek teknolojiyle yasadiklari bilinmekde.
Hoca ya döneyim simdi samaniz 9 bin senelik tarihi var bunun da ispatini sunayim 10 sene evvel ist. hilton otelinde 9 bin senelik takilari acik arttirmayla satildi, saman yanliz türkleri kapsamaz baska insan türlerini de icine alir.
Netice itibariyla gözler her zaman uzaya cevrilidir, uzaydan gelen koloniler deyisik insan toplumu ve kültürü dünyaya yaymislar cok tanrili devir ismini vermisiz savaslar neticesinde sümerlerde bu yana azalma görürüz kalan iki üc tanri son dinlerle ilgilidir, 1400 sene gecti kimse görünmedi ama bekleyis mantigimiza eklenmis tek tanricilik.
göktürk is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-01-07, 18:05  #8
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:

Mesajı Göster

Sorum şudur ; önsel olarak çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere ulaşıldığını kabul edelim.Dinsel tapınımları kökenini 60 bin yıl öncesine dayandırabiliyorsak , insanlık 60 bin yıl öncesinden en az bir defaya dahil olmaz üzere tek tanrılı senteze ulaştığını söylemek yanlış mı olur?

Kıtaların o dönemki durumunu göz önünde bulundurursak , bu mümkün gibi görünüyor.İnsanlık , bilimsel veriler ışığında azami olarak 8-9 bin yıllık süreçte çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere geçebilmişse , bunu kayıp çağlarda da en az bir defa yapmış olmalıdır.
Dinsel düşünüş biçimi ilkel insanın avcılık ve toplayıcılıktan yerleşik düzene geçmesiyle başlıyor, diye biliyorum. Önceki dönem sihirsel düşünme dönemi olarak da adlandırılabilir. ( Sanıyorum siz bu dönemi de din kavramının içine sokuyorsunuz.) Tarihlendirmeye baktığımızda ise sihirsel düşünme biçiminin ve buna yönelik bulguların en eskisi sanıyorum 20 bin yıllık. ( Farklı bir kaynak olabilir.) Dinsel düşünüş şeklini de yerleşik düzene bağladığımızda sanıyorum 1o bin yıllık bir zaman dilimi içinde gerçekleşmiş olması gerek.

Dinlerin ortaya çıkmasını insanın varolan toplumsal ve çevresel koşullarından soyutlayamayız. Bilgi birikiminin elvermediği ölçüde karşısına çıkan her soruna bir takım anlamlar yüklemesi doğal olarak çok tanrıcılığı getirecektir. Çok tanrılı dinlerin ortaya çıkışını bu bakımdan doğa güçleri üzerinde egemenlik kuramayışa bağlamak da mümkün. Tek tanrılı dinlerin ortaya çıkışı ise, üretim artışıyla birlikte sınıfların ortaya çıkması sonucu gerçekleşmiştir. Bu kronolojiye baktığımızda, tarihsel gelişim açısından tek tanrılı dinlerin çok tanrıcılıktan önce ortaya çıkması pek mümkün görünmemektedir; diye düşünüyorum.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-02-07, 01:10  #9
Papyrus

Papyrus'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Alıntı:

Mesajı Göster
Tekrardan merhaba...
Piramitlerin yapımındaki kolaylık hususuna katılmak mümkün görünmüyor.Çünkü halen daha piramitlerin yapımında kullanılan teknik ve uygulamalar tam anlamıyla gün ışığına çıkarılmış değildir.Ayrıca piramitlerin , arkeolojik bulgular sayesinde dinsel yapılar olduğu kaçınılmazdır.

Sn Salvador,

Elbette Mısır'daki devasa piramitler kolayca yapılmıştır demiyorum. Söylemek istediğim aynı büyüklükte (hacimde) bir mimari yapıyı en kolay, piramit şeklinde yapabilirsiniz diyorum. Örneğin Keops piramidini ele alırsak, o tonlarca ağılıktaki devasa taş blokları, piramit değil de küp şeklinde yapmaya kalksanız, ya da silindir şeklinde yapmaya kalkarsanız bu işi -hiç- beceremezsiniz.
Piramit, yapısı nedeniyle basamaklıdır ve çökmeye-yıkılmaya karşı doğal bir direnci vardır. Anlatmak istediğim buydu. Ancak sanıyorum siz "dünyaya dağılmış olan piramitler" konusunu dana çok "ortak din" tabanında tartışmak istiyorsunuz. Bu nedenle işin mimari boyutuyla daha fazla zaman kaybetmeyelim.

Bu kısa düzeltmenin ardından ortak din konusundaki fikrimi de sunmak isterim:
İnsanın tarih içerisindeki gelişimini dikkate alacak olursak, bu tez bana çok gerçekçi gelmiyor. Tarihte -daha kıtaların bile günümüzden farklı olduğuzamana kadar- geri gidecek olursak, bu dönemlerde insanın günümüzdeki (bırakın zeka seviyesini) fiziksel yapısına bile ulaşamadığını görürüz (belki de insanın varlığından bile söz edilemeyebilir). Bu ilkellik seviyesinde, düm dünya üzerinde (ki Güney Amerika'dan Orta Asya'ya kadar uzanan bir coğrafyadan bahsediyoruz) ortak bir din temelinde buluşabileceği fikri bence olası değil. Bunu söylerken de hiçbir bilimsel kaynağa dayanmadığımın da bililnmesini isterim. Bu konuda yapılmış bililmsel araştırmalar da muhakkak vardır. Eğer böyle bir kaynak sunabilecek arkadaşımız varsa, konuya büyük yarar sağlayacağı da açıktır.

Papyrus Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 01-02-07 01:14 .
Papyrus is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-02-07, 17:38  #10
Salvador

Salvador'nın Avatarı

Öncelikle herbirinize teşekkür etmek istiyorum.Çünkü oldukça yararlı ve öğretici cevaplar alıyorum.Cevabını aradığım sorulara böylelikle yeni bakış açılarıyla yaklaşmak benim için oldukça olumlu oluyor.

Fakat ben şimdilik yeni bir yorum yazmak yerine , diğer arkadaşlarımızında değerli yorumlarını öğrenmek istiyorum.

Eğer diğer arkadaşlarda konu hakkında yorumlarını yazarlarsa sevinirim.

Herkese teşekkürler.

Selamlar

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 23:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)