Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Dünya Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Tony Blair ve Gerçek Solculuk / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği

Konu Araçları
Eski01-02-07, 16:56  #1
voldemort

voldemort'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007
Tony Blair ve Gerçek Solculuk

Tony Blair 1997'de başbakan olduğunda herkesi şaşırttı. Tony Blair ilklerle birlikte gelmişti. En genç İngiliz başbakanıydı. 4 çocuk sahibiydi. Hatta sonuncu çocuğu başbakan olduktan sonra dünyaya gözlerini açmıştı. Bununla birlikte o, yıllar sonra İşçi Partisini iktidara getirdi. Ve bunun için radikaller karar almıştı. Bunlardan en önemlisi devletçi politikaları andıran tüm ifadeler parti programından kaldırıldı. Tony Blair farklılıklarla geleceğini o zamandan belli etmişti.

Blair'le birlikte İngiltere'de bir çok şey değişiyordu. İngiltere daha özgür ve daha sosyal bir ülkeye dönüşmeye başladı. Ekonomik ve sosyal gelişmeler çözülmez denen sorunları bir bir ortadan kaldırmaya başladı. İşsizlik oranı son 30 yılın en düşük seviyesine çekildi. Enflasyonda da aynı gerçek gözüküyordu. İngiltere savaşa geniş bir bütçe ayırmasına rağmen her geçen gün Fransa ve Almanya'ya göre daha hızlı büyüyordu. Bu büyümeye karşın Fransa geçtiğimiz yıllarda İngiltere'ye yapılan yardımı kesmeyi teklif etti; lakin İngiltere bunu kabul etmedi.

melnur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-02-07 19:26 .
voldemort is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-07, 01:49  #2
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli

Her ülkenin başında böyle bir adam olsa ne olurdu acaba? Bu savaşlar,bu karmaşa yaşanırmıydı?

Ben kendisini ,Bülent Ecevit'e benzetiyorum.

SAYGILAR...
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-07, 01:54  #3
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Ülke / Şehir: izmir

Alıntı:
Sayın Beckho şöyle demiş:

Mesajı Göster
Her ülkenin başında böyle bir adam olsa ne olurdu acaba? Bu savaşlar,bu karmaşa yaşanırmıydı?

Ben kendisini ,Bülent Ecevit'e benzetiyorum.

SAYGILAR...
sn beckho
siz tony blairden mi bahsediyorsunuz? Hani şu ingiliz ordusunu ABD nin kuyruğuna takıp afganistan ve ıraka sokan adamdan.Savaşları bitirecek adamınız bu mu? Solculuğu neo-liberallik olarak anlayan bu adam sizce bülent ecevite benziyor ha?
Ben sizi solcu biliyordum.Yanlış mı hatırlıyorum.
Yoksa bunların hepsi bir kinayede ben mi anlamadım.
saygılar
Eski03-02-07, 01:59  #4
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Her işin altından İngilterenin çıktığını düşünürsek,yorumları biraz daha farklı yapmamız gerekebilir
Eski03-02-07, 02:11  #5
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli

Alıntı:
Sayın bozkır şöyle demiş:

Mesajı Göster
sn beckho
siz tony blairden mi bahsediyorsunuz? Hani şu ingiliz ordusunu ABD nin kuyruğuna takıp afganistan ve ıraka sokan adamdan.Savaşları bitirecek adamınız bu mu? Solculuğu neo-liberallik olarak anlayan bu adam sizce bülent ecevite benziyor ha?
Ben sizi solcu biliyordum.Yanlış mı hatırlıyorum.
Yoksa bunların hepsi bir kinayede ben mi anlamadım.
saygılar

Ben Blair'i Che Guevara'ya benzetmedim,Ecevit'e benzettim.Sosyal demokratların herşeye başkaldırmasını bekleyemezsiniz.Bazen ülkelerinin çıkarları doğrultusunda böyle işler yapabilirler,yanlış anlamayın doğru olduğunu savunmuyorum.Ama biz Türkiye olarak asker gönderiyorsak,İngiltere'nin başında bırakın Blair' komünist bir başbakan olsa bile yine asker gönderirler.O batılı bir sosyal demokrat.

Aslında Blair için yapılacak en iyi yorum kötünün iyisi demek olur.Kendi coğrafyasında yapabileceğinin en iyisini yapıyor,hem de İngiltere gibi bir ülkede.Ondan bir Chavez olmasını bekleyemeyiz.

SAYGILAR...
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-07, 04:05  #6
üMüT
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Liberal bir adam nasıl solcu olabilir.Emperyalist politikaları olan bir devlet sonuçta.
üMüT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-07, 04:52  #7
erdi

erdi'nın Avatarı

Alıntı:
Devletçilikten vazgeçmek, toplumun gerçekleriyle yüzleşmek, ekonomide sosyal reformlar yapmak bir sol partinin ilk yapması gereken unsurlardır. Gerçek solculuk, batılı anlamda solculuk bu demektir.

Bunu bizim tabucu solculara kim anlatıcak?
Eski03-02-07, 13:13  #8
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Ülke / Şehir: izmir

Alıntı:
Sayın Beckho şöyle demiş:

Mesajı Göster
Ben Blair'i Che Guevara'ya benzetmedim,Ecevit'e benzettim.Sosyal demokratların herşeye başkaldırmasını bekleyemezsiniz.Bazen ülkelerinin çıkarları doğrultusunda böyle işler yapabilirler,yanlış anlamayın doğru olduğunu savunmuyorum.Ama biz Türkiye olarak asker gönderiyorsak,İngiltere'nin başında bırakın Blair' komünist bir başbakan olsa bile yine asker gönderirler.O batılı bir sosyal demokrat.

Aslında Blair için yapılacak en iyi yorum kötünün iyisi demek olur.Kendi coğrafyasında yapabileceğinin en iyisini yapıyor,hem de İngiltere gibi bir ülkede.Ondan bir Chavez olmasını bekleyemeyiz.

SAYGILAR...
Tony Blair in üçüncü yolcu yaklaşımları ne sosyalizme ne sosyal demokrasiye benzemez.İngilterede sosyal devlet ilkesi zaten uzun önce terkedilmişti.Şu andada neo-liberal politikalr uygulanıyor.Neyse bu avrupalıların meselesi.Zaten solun pabucu 90 dan beri dama atıldı.

Ancak savaş konusuna gelince bu kadar hoşgörü(!) fazla oluyor.İngiltere IRAK a bir işgalci hüviyetinde girdi.Afganistan ve Lübnan a yollanan askeri birliklerimiz ancak uluslararası meşruiyet sağlandıktam sonra gönderildi.Arada derin bir fark var.İngiliz askerlerinin birkaç ay önce Iraklılara yaptıkları insani muameleyi(!) de hatırlatayım.

Eğer siz Bliar den ehven-i şer de olsa bir solculuk görüyorsanız solun ne olduğu konusunda bir daha düşünmenizi tavsiye ederim.
saygılar.
Eski03-02-07, 15:08  #9
karabaglı
Forumdan Uzaklaştırılmış

karabaglı'nın Avatarı

Üçüncü yol tezinin savunucularındandır....

söylemde sol icraatta sağ politikaların benimsenmesidir..

zira bu yolun çıkmasında ki en byük neden spvyetlerin yıkılması ve sosyalizmin yenilgisinin ardından sosyal demokrasinin girdiği bunalıma karşı bir çare aramasıdır...
karabaglı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-07, 15:16  #10
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Balıkçı Filozof'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Tony Blair en gerici sosyal demokratların başında gelir. Uygulanmasa da İçşi Partisi programındaki işçi sınıf önderliği ifadesini programdan çıartmış ve İşçi Partisininin kağıt üzerindeki işçi önderliğini fiilen son buldurmuştur.

ABD'nin yanında her daim müttfeik olmuş, Bush'un tüm dönemlerindeki suçlara alet olmuştur.

Bu noktada Blair'in işçi parti üyesiolması onun işçiliği ve solculuğu üzerinden tartışma açmak ne kadar doğrudur.

Siyasetteki akımlar Aristo mantığına göre, yani şeye göre belirlenmez. Bir politik akım sizin sağınızda ya da solunuzda duruyorsa bu sizin sağcı ya da solcu olacağınız anlamına gelmez.

Bir siyaset temel ilkelere göre konumlanır. Blair özellştirme yaparak, emperyalist ülkesinin çıkarlarına uyarak, bunu yaparkende toplusam durumları azcık duyarlılık gösteriyor diye solcu ifade edilemez. Sosyal Demokrat bile değildir.

BF...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı