| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Devletçilik mi, özel sektör mü?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Marx'tan bu yana,kendini sol siyasetten yana tanımlayanlar üretim araçlarının kamulaştırılmasını,yani kaba hatlarıyla devletçiliği, kendini sağ olarak niteleyenler ise -bilerek ya da bilmeden- üretim araçlarının bireylerin elinde yani, özel sektörde olmasını istemişlerdir. Eşitlik ve adaletin ancak bu şekilde sağlanabileceğini, kalkınmanın ancak bu yollarla olabileceğini savunagelmişlerdir. Dünya konjöktürünü de göz önüne alarak, sizce hangisi? Kendimi sol görüşlü olarak tanımlıyorum. Ama bir -çelişki her halde- bugün gelinen noktada stratejik olarak mı desem tam olarak kestiremiyorum,özelleştirme,özel sektör...dilime pelesenk oldu... Bu konuda beni aydınlatabilirsiniz, umarım; çelişkilerimden arındırabilirsiniz... Evet, devletçilik mi, özel sektör mü? |
|
| #2 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Aug 2005
| Dünyanın hiç bir yerinde kapitalizm ya da komünizm salt şekli ile başarıya ulaşamamıştır.Devlet günden güne ekonomik hayattan soyutlansa da sadece özel sektörün inisiyatifine bırakılmış bir piyasa sistemi düşünülemez.Neden mi? Özel sektörün hakim olduğu bir piyasa sisteminde piyasaya nihai amacı kar olan firmalar egemen olacağı için bu firmalar rekabet içinde en kaliteliyi en ucuza üretmek için çalışacaktır.Kapilalistler ekonominin ana sorunlarından tam istihdam,etkin kullanım ve üretimi artırmanın düzgün işleyen piyasa sistemi içinde kendiliğinden çözüleceğini savunurlar!Gerçekten de Özel sektörün hakim olduğu böylesi bir rekabet ortamında en kaliteliyi en ucuza üretme çabası doğacak,alternatifler çoğalacak ve hem tüketici,hem üretici hem de devlet karlı çıkacaktır!Bu sistemin iyi olan bir yanına daha değinmek isterim;devlet hiç bir yük ve risk altına girmeden nüfusun büyük bölümünü istihdam edecek,dahası üretimden aldığı vergi ile riski olmayan ve devamlı bir kazanç kapısı elde edecek.Ülke ekonomisi güçlenecek,ticaret artacak,döviz girdisi sağlanacak,devletin omuzlarından üretim gibi hantl bir yük kalktığı için de sağlık eğitim güvenlik gibi önemli meselelere daha çok kaynak ve emek ayırabilecektir.İşte kapitalimin güzel yönleri!Ancak bu sistemde piyasaya kar amacı güden firmalar hakim olduğu için de Monopolleşme(KARTELLEŞME) tüketici ve küçük üreticiye fazla şans tanımayan resmi ya da gayri resmi oluşumlar olabilecektir.Bu yüzden devlet bunun hukuki alt yapısını oluşturmalıdır.yazım çok uzun oldu!Bir daha ki sefere de komünizm ve benim de taraftar olduğum sosyal devletten bahsederim.saygılarımla |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2005
| Bence sorulan soruya şu da eklenmeli, millileşmek. Özel sektör olmalı ama millli olmalı. Yabancıların elinde olan özel sektör fayda getirmez. Şuan baktığımızda çoğu firmanın ortağı yabancı yatırımcılar, ne zaman ki bize özel olursa işte o zaman düzene girer. Bu rafa kaldırılacak bir düşünce değildir. __________________
Türkiye Hürriyet ve Vatan Cemiyeti |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İZMİR :)
| Devletin tamamen ekonomik sistemden çıkması imkansız. Devlet ekonominin düzenlenmesinde, yönetilmesinde mutlaka yeralmalı. Gerektiğinde gerektiği ölçüde de müdahale etmelidir. Çünkü özel sktörün devlet gibi toplum genelinin faydasını düşünecek tarzda davranmasını bekleyemeyiz. Ancak özellikle savunma teknolojilerinde devlet özel sektöre destek olmak, yönlendirmek zorundadır. Çünkü bu sektör hayati öneme sahiptir. Tabiki belirli temel alanlarda rekabet sağlamak ve kontrol etmek de gerekir. Örenğin enerji, petro kimya, önemli sanayi dalları- demir çelik v.b.- |
|
| #5 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005 Ülke / Şehir: CrusaderZone
| Her ülkenin üretim araçları farklı olduğu için farklı ekonomik ilişkiler kullanırlar Türkiye için sorarsanız sonuna kadar Özel Sektör derim... |
|
| #6 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Yani...Söylemek zor geliyor...Özel sektör... ( Hem solcu olduğunu söyleyeceksin hem de üretim araçlarının özel sektörde olmasını isteyeceksin. Artık değerin ne olduğunu öğrenemedin mi daha? Sömürüyü? Nasıl solculuk? Üstelik düşüncelerin de net değil. Ne geveliyorsun, açık açık savunsana düşünceni!! ) Dünyanın bu günkü düzeninde...Troçki'nin söylediği gibi...Kapitalist kuşatma altında bulunan bir ülkede devrim başarıya ulaşamaz... Strateji... ( Yani hepimiz sağcı mı olalım...Kapitalizm'i mi savunalım? Devrim böyle mi olacak peki? Sosyalizm nasıl gerçekleşecek?) Eh...Ama sosyalizm de köylü, feodal toplumlarda nasıl başarıya ulaşabilir ki? İşçi sınıfından söz ediyoruz ama, sanayileşemeyen bir toplumda etraf köylü ve köylülükten geçilmiyor. Yani bu nedenle mi özel sektör.? Bu nedenle mi Kapitalizm? Eee, solculuğun ? (...) Not: Ürkütücü bir rüya gibi geliyor. Özel sektör mü, devlet sektörü mü? |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: Konya
| şu veya bu yerine nasıl düzelir desek |
|
| #8 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005 Ülke / Şehir: CrusaderZone
| Sizce İşçi nedir? marx'a göre kölelik zingirinden başka kaybedecek bir şey olmayan halk mı? Yoksa Seka'da Aylık 2 milyar maaş alan işçi mi? YOk gelir eşitliğinden bahsediyorsanız sonuna kadar arkanızdayım ama Milli Kapitalizmimizi oluşturmamız lazım. Kapitalizme karşı Anti-Kapitalizm değil, Yine Kapitalizmi savunurum. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2005
| Devlet bazı kurumlarını özelleştirmeli ama milli eğitim gibi eğitimi elde tutacak kurumlarını özelleştirmemeli. Bence bunu yaparken de çok iyi bir denetim mekanizmasının olduğu bir sistem kurmalı. Kaliteli bir yönetim göstermeli.Kayırma denen hadiseden uzak bir şekilde. Hadi arkadaşlar fikirleri ortaya atalım. __________________
Türkiye Hürriyet ve Vatan Cemiyeti |
|
| #10 | |
| Arkadaşlar, Münazara bölümünde sayın Işık ile başlayıp henüz sonuçlandıramadığımız bir konumuz var. Kapitalist ötesi toplum. Peter Drucker tarafından yazılmış olan Kapitalist Ötesi Toplum isimli kitap bu konuda bir çok açmaza çözüm getiriyor. Çözümler ne kadar gerçekleşebilir ayrı bir konu. Merak eden arkadaşlar münazara bölümünden yazışmaları okuyabilir. En güzeli alıp okumanızı tavsiye ederim. Saygılar, |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|