Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Forum Hakkında

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Yazıyaz'ın eksikleri... / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Forumumuz hakkında öneri, istek ve eleştirileriniz

Konu Araçları
Eski04-02-07, 14:37  #1
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005
Yazıyaz'ın eksikleri...

Yazıyaz denildiğinde çoğu kez artılarından, saygınlığından, iyi bir tartışma ortamından sözediyoruz. Peki, eksileri nedir?

Neleri yapabilmeli? Daha iyi olabilme adına neleri ön plana almalıdır?
Bunları konuşmanın yararlı olacağını düşünüyorum.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-02-07, 16:14  #2
Anadolu
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Sayın melnur;yanlış anlamlar çıkarmadan ilk ve en belirleyici eksiği(bana göre)belirtmek istiyorum.
Forum kuralları gerekli çerçeveler gözardı edilmeden,kullanıcılar tarafından belirlenmelidir.Hatta bunun bir üst aşaması yazar diye belirlenen insanların forum içinde demokratik bir şekilde belirlenmesi taraftarıyım.Buna uzaklaştırmalarda dahildir.
-Forum hakkındaki tartışmalar aynen şimdi yaptığımız gibi açık yapılmalı.
-Konulara vurulan kilitler rahatsız ediyor.Bu son sözü söyleyen haklıdır gibi bir imaj doğmasına sebep oluyor.Başkalarının söz hakkı engelleniyor böylece.Forum işleyişine aykırı bir durum olmadığı sürece kilit konulmasına karşıyım.
-Üye alınıyor,üye uzaklaştırılıyor.İnsanın yüzlerce mesajdan sonra uzaklaştırılmasındaki sebepler birden mi ortaya çıkıyor?Bunu anlamakta güçlük çekiyorum.
Aslında üzerinde düşünülüp yazılaması gereken bir konu;birden karşıma çıkınca bunları yazdım öncelikle.Saygılar.
Eski04-02-07, 16:32  #3
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Alıntı:
-Üye alınıyor,üye uzaklaştırılıyor.İnsanın yüzlerce mesajdan sonra uzaklaştırılmasındaki sebepler birden mi ortaya çıkıyor?Bunu anlamakta güçlük çekiyorum.
*Bu üzerinde durulmasi gereken bir sorun bence.
Cünkü arada dogal olarak moderatörler degisiyor, forumu iyilestirme adina verilen cezalar yukaridaki paragrafta sayin Anadolu´nun belirttigi konu; yani forum yönetiminin duyarligi ile dogrudan iliskili olabilir.

*Moderatör arkadaslar, kati bicimde hata buluculugu yapmaktan cok, olumsuzluklari giderici, düzeltici; hatta arabulucu rol almalari, degerli üyelerin kaybini da bir nebze önlemis olabilir.

*uyari alan yorumlarin, uyariyi hakedip etmedigi ise bambaska bir sorundur.
Zaman zaman böyle durumlarla karsilasildiginda, bir topikte coklu tartisma ile konu aydinliga kavusur, hatta üyeler biribirinden özür dahi dileyebilirler.

*Ani yorum silmeler ve hemen ardindan gelen uyarilar, hem üyeleri biribirine daha zit konuma düsürür hem de yönetim ile üyeler arasi sicak baglar soguyabilir.

Yani anlasmazlik yaratan, uyari alabilecek celisik bazi konulari ve yorumlari da forumda serbest bir kürsüde tartisirsak, forumun islevini yaptigi inanciyla, güven ortami yaratilacaktir.
*Yorum okurken topiklerin altinda, o ndaki katilimcilarin kücük mavi isimlari görünüyordu. Bence iyiydi.
saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-02-07 16:54 .
Hoca is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-02-07, 17:21  #4
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Alıntı:
Sayın Anadolu şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın melnur;yanlış anlamlar çıkarmadan ilk ve en belirleyici eksiği(bana göre)belirtmek istiyorum.
Forum kuralları gerekli çerçeveler gözardı edilmeden,kullanıcılar tarafından belirlenmelidir.Hatta bunun bir üst aşaması yazar diye belirlenen insanların forum içinde demokratik bir şekilde belirlenmesi taraftarıyım.Buna uzaklaştırmalarda dahildir.
-Forum hakkındaki tartışmalar aynen şimdi yaptığımız gibi açık yapılmalı.
-Konulara vurulan kilitler rahatsız ediyor.Bu son sözü söyleyen haklıdır gibi bir imaj doğmasına sebep oluyor.Başkalarının söz hakkı engelleniyor böylece.Forum işleyişine aykırı bir durum olmadığı sürece kilit konulmasına karşıyım.
Aslında üzerinde düşünülüp yazılaması gereken bir konu;birden karşıma çıkınca bunları yazdım öncelikle.Saygılar.
Sn.Anadolu;

Forum kurallarını koyar ve zamanla eklemeler yaparken tamamının da değiştirilebilir nitelikte olduğunu, bu konuların " sakin zamanlarda" tartışılabileceğini de defalarca söyledik.Hangi kuralımız sizlere "yanlış" geliyorsa bunu madde madde tartışabilir ve gerekiyorsa bu düşünce alış verişi sonunda değiştirebiliriz.

Forum kurallarını bu hale getirirken ceza sistemi ile bir üyenin uzaklaştırılmaması gerektiği konusunda bir anlayışı benimsedik. Süresiz uzaklaştırma için daha önce varolan ceza puanını 100'den 200'e çıkardık. Ceza limitlerini de en aza indirdik. 5 ve 10. Üstelik 120 gün sonra da verilen cezalar sistem tarafından otomatik olarak silinmektedir. Bu konularda yanlış anlaşılabiliyoruz belki.Bunun için, bu konuları zaman zaman konuşmakta yarar var. Hiç bir kişi bu nedenle de süresiz uzaklaştırmaya uğramamıştır. Bir kişi bile yoktur. Bunların yazarlar tarafından belirlenmesi pek mümkün değil. Pratik zorluğu var. Ama dediğim gibi forum kurallarının her zaman tartışılabilir özelliği var. Üzerinde uzlaşıldığında eklenecek veya çıkarılacak maddeler kuşkusuz olabilir.

Bazı konularda çok dinamil davranmak gerekmektedir. Uzaklaştırma olayını yazarların "oylamasına" bırakılamaz diye düşünüyorum. Çünkü böyle bir şeyin olabilmesi, perde arkalarını da bilmenizi gerekli kılar ve bu da bir yığın prosedürün yerine getirilmesine yol açar. Bir yazar süresiz uzaklaştırmaya 9. maddemiz nedeniyle uğramaktadır. Bu süreci en iyi bilen kişiler de moderasyon ekibidir. Eğer küfür gibi doğrudan bir uzaklaştırma nedeni yoksa, bu kural çok nadir uygulanmakta ve ancak, gerçekten foruma zarar verdiği öne çıktığında uygulanıyor. Buradan da bildiğim kadarıyla hiç böyle bir uygulamaya gidilmemiştir.

Yazar adaylığına düşürme konusunu da çok nadir yerine getiriyoruz. Ama sürekli olarak verdiğimiz uyarıları dikkate almayan, sürekli olarak kural ihlali yapan bir kişiyi 200 ceza puanına ulaşmasını beklemek de çok doğru değil, gibime geliyor. Burada da moderasyona güvenmek gerekiyor. Zaten böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişinin itiraz hakkı da var. Böyle bir şey olduğunda belki son bir kez o kararı alanların dışında kalanların incelemesi mümkün olabilir. Böyle bir itiraz da olmadı bugüne kadar.

Size yansımıyor. Bir üye uzaklaştırma aşamasına öyle sabahtan akşama kadar
bir süre içinde gelmiyor. Bir kere çok yoğun bir ihlal de bulunuyor. Ve her ihlalde kendisine uyarı gidiyor. Ama bu ihlal üye tarafından ciddiye alınmadığı sürece, buraya adım adım yaklaşılıyor. Yani bu normal bir durum değil. Burada bir samimi olmama durumu var. Böyle alıntı yapılamaz denildikten sonra, ısrarla o yanlışta direnmenin ne anlamı olabilir.?

Aslında bu tür sorunlar, kural dışılıktan kaynaklanmaktadır. Kurallara uyulduğu sürece bir problem çıkacağını sanmıyorum. Moderatör arkadaşlarımızdaki iyi niyete inanılması gerekmektedir. Ayda ortalama 25 bin işlem yapılıyor moderasyon alanında, yazı düzelt, yazı sil, raporlara bak, uyarı, ceza...-bu iş değil gerçekten. Biraz özeleştiri gerekiyor. Uyarı verildiğinde, bu yazı düzenlenmelidir denildiğinde bence tartışma imkanı yaratmadan ona uymak gerekiyor. Sonra itiraz edilebilir. Gereğim de neyse sakin kafayla yapılır.

Şuna kesin inanıyorum.
İyiniyet varoldukça konuşularak çözülmeyecek hiç bir sorun yoktur.
Eski04-02-07, 17:33  #5
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Alıntı:
Sayın Hoca şöyle demiş:

Mesajı Göster
*Bu üzerinde durulmasi gereken bir sorun bence.
Cünkü arada dogal olarak moderatörler degisiyor, forumu iyilestirme adina verilen cezalar yukaridaki paragrafta sayin Anadolu´nun belirttigi konu; yani forum yönetiminin duyarligi ile dogrudan iliskili olabilir.

*Moderatör arkadaslar, kati bicimde hata buluculugu yapmaktan cok, olumsuzluklari giderici, düzeltici; hatta arabulucu rol almalari, degerli üyelerin kaybini da bir nebze önlemis olabilir.

*uyari alan yorumlarin, uyariyi hakedip etmedigi ise bambaska bir sorundur.
Zaman zaman böyle durumlarla karsilasildiginda, bir topikte coklu tartisma ile konu aydinliga kavusur, hatta üyeler biribirinden özür dahi dileyebilirler.

*Ani yorum silmeler ve hemen ardindan gelen uyarilar, hem üyeleri biribirine daha zit konuma düsürür hem de yönetim ile üyeler arasi sicak baglar soguyabilir.

Yani anlasmazlik yaratan, uyari alabilecek celisik bazi konulari ve yorumlari da forumda serbest bir kürsüde tartisirsak, forumun islevini yaptigi inanciyla, güven ortami yaratilacaktir.
*Yorum okurken topiklerin altinda, o ndaki katilimcilarin kücük mavi isimlari görünüyordu. Bence iyiydi.
saygiyla
Sn.Hoca;

Moderatörlerin konuya müdahil olmaları çoğunlukla bir raporlama sonucunda olmaktadır. Bir raporun değişik kişiler tarafından raporlanması da sözkonusu olabilmektedir.

Dediğim gibi ayda 25 bin işlem yapılmaktadır. Burada elbette ki zaman zaman hatalar da olabilir. Çözüm önerilerinin olabildiğince pratik olması gerekmektedir. Şu andaki sistemden daha işlevsel bir sistem ne olabilir.? Biz bulamıyoruz. Silinen mesaj genellikle sizler tarafından görülmese de fiziki olarak silinmemektedir. İtiraz edildiğinde ve itiraz da bir haklılık payı varsa elbette düzeltilebilir.

Ama yazılar genellikle üslup nedeniyle silinmektedir. Yani kişiye yönelik, uygun olmayan sözcükler içeren yazılar bir de çoğu kez, kou ile hiç ilgisi olmayan konu dışı yazılar. Buna anında müdahale etmemek, bunu üyeye açmak ...bu tür mesaj sayısı dikkate alındığında mümkün olmayacak bir durum.

Konu kilitleme ise bence de gerekli. Kilitlenen konu, hep öyle kalacak diye bir kural yok. Bir başvuru, açılmasını gerekli kılabilir.

Yani pratik ve somut öneriler getirilebilirse bu konular daha anlaşılabilir diye düşünüyorum.
Eski04-02-07, 17:51  #6
drakko
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jan 2007

İtirazları sadece itiraz eden ve moderatörler değil herkes görebilmeli...böylece daha demokratik bir ortam oluşur... itiraz edenmi yoksa itiraz edilenmi haklı herkes yorumlayabilir...forum yönetimi bu forumda çok ulaşılmaz bir zirvede yaşama taraftarı gibi duruyor...yönetici olmak ulaşılmaz ve son sözü söyleyen olmak anlamına gelmez...itirazı cezayı verene yapmak ne derece çözümdür.? örneğin şu anda tüm forum üyelerinin okumasını arzuladığım bir itirazım var bunu sadece ben ve itiraz ettiğim makam okuyabiliyor...ayrıca cevap vermek ve haklılığını savunmak gereği bile duymayan bir makam ne derece demokratik olabilir....foruma girmeme kararı aldığım halde sırf yazdığım itirazın karşılığında ne gibi bir yorum yapılacağını merak ettiğimden bekliyorum ama galiba gereksiz bir bekleyiş....Demokrasinin ülkede yerleşmesini beklemek gibi umutsuz ...Eh kendisine "çiftçinin anası ağlıyor" diyen vatandaşa "ananıda al git" diyen hükümetlerin olduğu ülkelerde bundan fazlasını beklemekde fazla iyimserlik galiba...
drakko is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-02-07, 18:05  #7
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Alıntı:
Sayın drakko şöyle demiş:

Mesajı Göster
İtirazları sadece itiraz eden ve moderatörler değil herkes görebilmeli...böylece daha demokratik bir ortam oluşur... itiraz edenmi yoksa itiraz edilenmi haklı herkes yorumlayabilir...forum yönetimi bu forumda çok ulaşılmaz bir zirvede yaşama taraftarı gibi duruyor...yönetici olmak ulaşılmaz ve son sözü söyleyen olmak anlamına gelmez...itirazı cezayı verene yapmak ne derece çözümdür.? örneğin şu anda tüm forum üyelerinin okumasını arzuladığım bir itirazım var bunu sadece ben ve itiraz ettiğim makam okuyabiliyor...ayrıca cevap vermek ve haklılığını savunmak gereği bile duymayan bir makam ne derece demokratik olabilir....foruma girmeme kararı aldığım halde sırf yazdığım itirazın karşılığında ne gibi bir yorum yapılacağını merak ettiğimden bekliyorum ama galiba gereksiz bir bekleyiş....Demokrasinin ülkede yerleşmesini beklemek gibi umutsuz ...Eh kendisine "çiftçinin anası ağlıyor" diyen vatandaşa "ananıda al git" diyen hükümetlerin olduğu ülkelerde bundan fazlasını beklemekde fazla iyimserlik galiba...
Sn.drakko;

İtirazlar bölümünü sadece admin ve genel modların görmesi olumsuz bir durum değil. Burayı gizli kapaklı yapışımızın nedeni "gizli kapaklı işler" çevirme isteğimizden kaynaklanmıyor.

İtiraz ettiğiniz konuyu başkalarının özellikle bölüm modlarının görmemesi, genellikle onların vardığı bir sonucun tartışılıyor olmasından ve itiraz eden kişinin çoğu kez çok olumsuz eleştirilerde bulunmasından kaynaklanıyor. Bir haksızlığa uğrayacağınız yargısı sizde neden oluşmuş anlayamadım. Yaptığınız itiraza bakacak bir genel mod, ya da admin sitede bulunmadığı için bir yanıt verilemiyor. Her yazıya yanıt verecek kişinin her an sitede hazır beklemesini sanmak biraz haksızlık oluyor.

Önce iyi niyet varsa, elbette iki "tarafta" muhtemel sorunlarımız her zaman çözülecektir. Bundan kuşku duyulmaması gerekir.
Eski04-02-07, 18:22  #8
drakko
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Her konuda sistemin öne çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Kişilerin sistem içinde birtakım belirleyici rolleri de olabilir. Ama akılcı ve amaçla örtüşen sistemler er geç belirleyici olurlar. Yazıyaz forum alanında oluşabilecek her türlü hatayı ve yanlışlığı önleyebilecek sisteme sahiptir. Eksiklerimiz varsa bu yönde de iyileştirmelere devam edecektir. Hiç kimsenin, hangi siyasal görüş ve dini inanca sahip olursa olsun...hiç kimsenin bu konuda bir kaygı içine girmesine gerek yoktur. Bu platformda her görüş dillendirilecektir. Bu bizim olmazsa olmazımızdır. Kurallarımıza uyduğu sürece her görüş forumumuzda yerini alacaktır. Konumu ne olursa olsun, forum alanındaki sıfatı ne olursa olsun -kullanıcı ya da yönetici- bu ilkenin değişmesi sözkonusu değildir. (sn.melnur' dan alıntı)

uygulamalarınızda bu cümle içindeki" Bu platformda her görüş dillendirilecektir. Bu bizim olmazsa olmazımızdır. Kurallarımıza uyduğu sürece her görüş forumumuzda yerini alacaktır. Konumu ne olursa olsun, forum alanındaki sıfatı ne olursa olsun -kullanıcı ya da yönetici- bu ilkenin değişmesi sözkonusu değildir." cümlesiyle tezat tutumunuz ve " Eksiklerimiz varsa bu yönde de iyileştirmelere devam edecektir. Hiç kimsenin, hangi siyasal görüş ve dini inanca sahip olursa olsun.." cümlenizin sadece sözde kalmasından ve sürekli haklılığınızı dile getiran antiözeleştirel tutumunuzdan dolayı sizi kınıyorum.Söylemleriniz hep haklılığınızı savunmaya yönelik ve anlaşılmaya davet eden cümlelerle bitiyor..."sanırım haklılık payınız var.. bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışacağız" gibi bir cümle kurmaktan neden bu kadar imtina ediyorsunuz anlamak güç...yanılma payınız olmadığı fikrindemisiniz ????yönetici olmak en son noktayı koyma hakkını her zaman saklı tutmanız konusunda size sınırsız yetkimi veriyor???fikirleriniz demokratik gibi görünüyor ama iş pratiğe gelince hiç aynı tutumu sergilemediğinizi üzülerek belirtmek isterim...
Eski04-02-07, 18:53  #9
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Alıntı:
Sayın drakko şöyle demiş:

Mesajı Göster
Hiç kimsenin, hangi siyasal görüş ve dini inanca sahip olursa olsun.." cümlenizin sadece sözde kalmasından ve sürekli haklılığınızı dile getiran antiözeleştirel tutumunuzdan dolayı sizi kınıyorum.Söylemleriniz hep haklılığınızı savunmaya yönelik ve anlaşılmaya davet eden cümlelerle bitiyor..."sanırım haklılık payınız var.. bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışacağız" gibi bir cümle kurmaktan neden bu kadar imtina ediyorsunuz anlamak güç...yanılma payınız olmadığı fikrindemisiniz ????yönetici olmak en son noktayı koyma hakkını her zaman saklı tutmanız konusunda size sınırsız yetkimi veriyor???fikirleriniz demokratik gibi görünüyor ama iş pratiğe gelince hiç aynı tutumu sergilemediğinizi üzülerek belirtmek isterim...
Sn.drakko;

Konuyu çok kişiselleştirdiğinizi düşünüyorum. Sizi tanımama, rağmen, böylesi yargılara varmanız kişisel bir "olaydan" mı kaynaklanıyor bunu da bilmiyorum. Ama yine de yanıt vereyim size.

"sanırım haklılık payınız var.. bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışacağız" gibi bir cümle kurmaktan neden bu kadar imtina ediyorsunuz anlamak güç...yanılma payınız olmadığı fikrindemisiniz ????"

Sanıyorum size hiç "hak vermemişim "ki böyle bir tema üzerine kurmuşsunuz yazınızı...

Sn.drakko;

Bundan doğal bir şey olabilir mi? Eğer katıldığım bir düşünce varsa, katıldığımı açıklıyorum zaten. Bakın silahlı avatarlar konusunda Sn.erdi gibi düşündüğümü de ifade ettim. Ama katılmadığım bir konuda, benden aksi bir davranışı nasıl beklersiniz.? Kaldı ki, çok uzun zamandır foruma da müdahil olmuyorken, bu sert tutumunuza bir anlam veremedim. Kuşkusuz bir bildiğiniz vardır. Ona da saygı duymanın ötesinde bir şey gelmiyor elimden.
Eski04-02-07, 19:18  #10
drakko
Onay bekleyen
Yazar Adayı

galiba anlatamadım...yazılarımın ..konularımın..cevaplarımın hiç anlamadığım bir şekilde silinmesinden...hiç çıkmamasından.. adeta uzay boşluğuna yollanmasından rahatsızlığımı ifade etmiştim.. buna sebep olarak kurallardan bahsediyorsunuz üslup veya yazım hatalarından sözediyorsunuz...üslubumda tahrik edici..aşağılayıcı..yasalara aykırı bir tutum sergilmemeye her zaman özen gösteririm...yazım hataları konusuna gelince onlarca imla hatası yapılmış bir çok mesaj yayınlanıyor... hatta sizin yazılarınızda bile çok var...ee geriye ne kalıyor? sanırım "içerik" le ilgili sorun var ...bu konuyu bu kadar uzatmamın sebebi "özgür düşünce platformu " iddiasıyla yola çıkanların sergilediği tutum...bunu hazmetmekte zorlanıyorum...bu konuda itiraz bölümüne yazdığım yazıyı okumanızı rica edeceğim...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 23:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)