"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Atatürk zamana göre değişebilen ilkeler mi bıraktı?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Atatürk'ün 6 ilkesinin değişmeyecek olmasından hareketle 'Kemalizm dogmatiktir' şeklinde bir yargıya varılabilir mi? Atatürk çağa göre değişebilen ilkeler bırakmıştır, bu nedenle değişime ve yeniden zaman uyarlanmaya müsaittir deniliyor. Bu makul bir argüman mı? Yoksa Atatürkçülük/Kemalizm sahiden de Türkiye'yi artık geride bırakan bir model mi? __________________
DEVRİM yok, DİRİLİŞ var. |
|
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Alıntı:
hangisi ilerlememiz önünde engel ATATÜRKÇÜLÜK ilericiliktir çağdaşlıktır vatanseverliktir... | |
|
| #3 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Atatürk'ün ilkeleri,yani 6 ilkesi,bana göre eskimeyecek niteliktedir,değişmeyen tek şey değişimi kendisidir sözü ile bunlar dogmatiktir yorumları yapılıyor,ancak ben buna katılmıyorum,zira bu sözü kullnarak herşeyi dogmatik yapabiliriz. Ayrıca Atatürk'ün ilkeleri gelişmeye kapalı,yeniliklere kapalı değildir,sadece korunması gereken değerleri ele alır. saygılar __________________
"Yeneceğiz bu karanlıkları,bu tutsaklıkları yeneceğiz!Çevremizdeki bu kanlı zincirleri söküp atacağız,diz çökmeyeceğiz!Yenilmeyeceğiz" Uğur Mumcu.. |
|
| #4 | |
| Yanlış anlamayın lütfen ben Atatürk'ün hiçbir ilkesini gericilikle itham etmiyorum yalnızca her şeyin tartışılması taraftarıyım. Doğruyu ancak bu şekilde bulabiliriz. __________________
DEVRİM yok, DİRİLİŞ var. |
|
| #5 | |
| Kemalizm'in temel taşları olan bu 6 ilke için çağa göre değişmesi fikrimce yanlıştır. Dogmatik olduğunu düşünmüyorum günümüzde devrimci sosyalist/komunist ideolejilerin bile temel taşları vardır.Yıllardır süregelen önemli temelleri bulunmaktadır.Bu temeller değiştirilirse ideoloji özünü kaybeder.Bir komunizm devletçilikten vazgeçip yabancı sermayeye topraklarını açarsa,liberal bir metod izlerse buna komunizm denebilir mi? Kemalizm için de söz konusu olanlar bundan ibarettir.İdeolojilerin temel taşları ile oynandığı zaman benliğini kaybeder. Fakat şu vardır ki bugün bir kez daha forumumuz sayesinde tanık oldum.Bizim halkımıza Kemalizm ağır geliyor.Bir kaç gömlek üstün bu ideoloji. Hamurunda devrimcilik olan Kemalizm kendisini sürekli yeniler 6 temel taş haricinde.Burada şu esastır ideolojinin temeli ile oynamazsınız fakat 1920'ler de ki bir biçimde de halka seslenemezsiniz.Anayasal,hukuksal,toplumsal değişimler sürekli mevcuttur ama asla ideolojinin özünü kaybetmeden bu yapılmalıdır... |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Atatürk´ün hic bir ilkesi gelisime kapali degildir. Her sey degisime mahkumdur. Atatürk ilkeleri; ancak ülke bu ilkelerin altina cekilmeye calisiliginda bazilarina degismez dogmalar gibi gelir ve feryadi basarlar. Atatürk, o ilkeleri, üzerine basrak yükselmek,dünyaya acilmak icin, saltanatin üzerine oturtmustur. saltanatta bu ilkeler var miydi? Demek ki Atatürk ilkeleri saltanat üzerine sosyalizm gibi cökmüs, geriye dönmek isteyenlerin karsisina da kapi gibi dikilmistir. (Yani, buradan gecmeden adam olmaniz mümkün degildir anlamindadir) Kisaca, karanliga gömülmek istendiginde, atatürk ilkeleri ülkenin degismez yapi taslari olmus, ileriye gitmek icin ise uygarlik basamaklari görevini sürdürmüstür. saygiyla __________________
"Milliyetcilik bizim igrenc günahimizdir." E.Fromm Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-02-07 09:03 . |
|
| #7 | |
| Sizin bu iyi niyetinize inanmak isterdim arkadaşlar.Ama Kemalzimin tarihi hiç de evrensel düşüncelere sahip bir şey geliştirmedi. Ümmetçiliği yıktığı doğru ama yerine Evrensel olan İnsan merkezli düşünceler yerine Türk Ulusalcılığını getirmiştir.İnsan haklarına saygı konusunda ise hala karneleri zayıftır.Bir kutsallığı yıkarken yerine başka bir kutsallığı getirmek hiç te evrensel bir bakış olmasa gerek. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007
| En azindan devletciligin tartisilmasinin dogru olacagi kanaatindeyim. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007
| burada tartışılacak olan Atatürk'ün 6 ilkesi ve onun Atatürk dönemi uygulamaları mı? Yoksa aynı ilkelerin Atatürk sonrası dönemdeki uygulayacılarının elinde ne hale geldiği ve günümüze yansıması mı? |
|
| #10 | |||
| Alıntı:
Alıntı:
Atatürk cumhuriyetinde bir basbakan´in (Menderes) hilafetten, totaliterizmden yeni cikmis, anadili unutturulmus bir halka; " Dilerseniz hilafeti geri getirirsiniz" diyerek, dini akideleri cumhuriyet yasalari üzerine oturtan politika yaparsa, sonuc iste su icinde yadadigimiz ülke olur. Atatürk ilkelerini kutsallastiranlar ise yine bu insalardir; darbecilerdir. atatürk ve ilkeleri sacma sapan darbelerle kutsallastirlmis, demokrasi adina ne varsa silip süpürülmüstür. __________________
"Milliyetcilik bizim igrenc günahimizdir." E.Fromm | ||
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|