"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Ata'nın Bursa Söylevi/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Şubat 1933'te Bursa Ulucami'de toplanan 100 kadar irticacı camilerde Türkçe ezan okunmasına karşı bir ayaklanma girişiminde bulunurlar. Ayaklanma kısa sürede bastırılır. Atatürk Bursa'ya gider. Çekirge yolu üzerinde bulunan bir köşkte akşam yemeği yenildiği sırasında bir kişi Atatürk’e ayaklanmayla ilgili olarak şöyle diyecek olur: "Bursa gençliği olayı hemen bastıracaktı, fakat zabıta ve adliyeye olan güveninden ötürü..." Atatürk hemen konuşmakta olan kişinin sözünü keser ve aşağıdaki konuşmayı yapar: Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır. Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, "Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir" diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, "demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek" Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, "ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir." İşte benim anladığım Türk Genci ve Türk Gençliği! Mustafa Kemal Atatürk Bursa, 5 Şubat 1933 ![]() http://www.solbirlik.net/makale.asp?mid=100 __________________
''Kemalist Devrim tamamlanacak (...) Gençlik bütün Kemalist güçlerle yek vücut olmak zorundadır.'' DENİZ GEZMİŞ, Devrim Gazetesi - 23 Aralık 1969 - Sayı: 10 - Sayfa: 2-7 |
|
| |
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Alıntı:
bu söz her zaman için içimizdedir.... saygılarımla | |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| 1940 tan bu güne kadarda Atatürkün yetişmesini istediği gençliğin sürekli yetişmesini engellemek istemişlerdir.Karşıt devrimciler gençlik ten korktuğu için hapishaneleri hep düşünce suçlusu gençler ile doldurup. İşkencelerinide hep gençliğe uygulamışlardır.Amaç gençliği yıldırmak Atatürkün davasından uzaklaştırmak olmuştur. Şu an ülkemizin durumuda karşıt devrimcilerin ne kadar başarılı olduğu nun bir göstergesi değilmi? Saygılarımla |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli
| Atatürk'ün bu söylevini okuyunca aklıma Deniz Gezmiş'in mahkemeye verdiği savunma geldi. ATAM HAKLIYMIŞ!!! __________________
kağıt bir gemidir devrim kim bilir kaç yunus görmüş kaç DENİZ GEZMİŞ... |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Ata'nın Bursa Söylevi'ni, bir zamanlar yayınlamak yasakmış sanırım... __________________
''Kemalist Devrim tamamlanacak (...) Gençlik bütün Kemalist güçlerle yek vücut olmak zorundadır.'' DENİZ GEZMİŞ, Devrim Gazetesi - 23 Aralık 1969 - Sayı: 10 - Sayfa: 2-7 Gılgamış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-05-08 02:15 . |
|
| |
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2008
| Atatürk'ün böyle güzel bir lafı varken, Denizler yaptıklarındna dolayı nasıl asıldılar? Anlayamıyorum! __________________
Emperyalistlerin bağrına çökeceğiz! Yıkılacak bu kirli, bu hain düzen. |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
Daha sonra ise bu sözün gazetelerde dergilerde kullanılması 12 Eylül cuntası tarafından yasaklandı. __________________
Taşınca Ne Siperler Kalır Ne de Dev Barikatlar! | |
|
| #8 | ||
| Alıntı:
Emperyalistlerin bağrına çökeceğiz! Yıkılacak bu kirli, bu hain düzen. batuhan95 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-05-08 12:34 .Sebep: hal eki koymayı unutma | |
|
| #9 | ||
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Alıntı:
Atatürk'ün sanırım anıları canlanmış bir anda.... __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan | |
|
| |
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2008
| Söylevde geçen devrimler, komünist düzeni getirecek devrimler midir, yoksa Mustafa Kemal'in kurduğu Cumhuriyet rejiminin temelinde yatan inkilaplar mıdır? İşte tüm mesele bu sorunun cevabında. Mustafa Kemal'in komünizm hakkında ne düşündüğünü bilmeyen bir zat-ı muhterem, başlık altındaki yorumları okuyunca Atatürk'ü komünist zannedebilir. Şu da benim için bir önemdir ki, hiç kimse fikirlerinden/düşüncelerinden dolayı cezalandırılmamalıdır. __________________
Biz bu şehri tribünden sevdik |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|