"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Ata'nın Bursa Söylevi

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski04-02-07, 18:25  #1
Gılgamış

Gılgamış'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ata'nın Bursa Söylevi

Şubat 1933'te Bursa Ulucami'de toplanan 100 kadar irticacı camilerde Türkçe ezan okunmasına karşı bir ayaklanma girişiminde bulunurlar. Ayaklanma kısa sürede bastırılır. Atatürk Bursa'ya gider. Çekirge yolu üzerinde bulunan bir köşkte akşam yemeği yenildiği sırasında bir kişi Atatürk’e ayaklanmayla ilgili olarak şöyle diyecek olur: "Bursa gençliği olayı hemen bastıracaktı, fakat zabıta ve adliyeye olan güveninden ötürü..." Atatürk hemen konuşmakta olan kişinin sözünü keser ve aşağıdaki konuşmayı yapar:

Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, "Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir" diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, "demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek"
Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, "ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir."
İşte benim anladığım Türk Genci ve Türk Gençliği!
Mustafa Kemal Atatürk
Bursa, 5 Şubat 1933

http://www.solbirlik.net/makale.asp?mid=100
Eski04-02-07, 18:31  #2
flager45

flager45'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Alıntı:
Sayın Gılgamış şöyle demiş:

Mesajı Göster
Şubat 1933'te Bursa Ulucami'de toplanan 100 kadar irticacı camilerde Türkçe ezan okunmasına karşı bir ayaklanma girişiminde bulunurlar. Ayaklanma kısa sürede bastırılır. Atatürk Bursa'ya gider. Çekirge yolu üzerinde bulunan bir köşkte akşam yemeği yenildiği sırasında bir kişi Atatürk’e ayaklanmayla ilgili olarak şöyle diyecek olur: "Bursa gençliği olayı hemen bastıracaktı, fakat zabıta ve adliyeye olan güveninden ötürü..." Atatürk hemen konuşmakta olan kişinin sözünü keser ve aşağıdaki konuşmayı yapar:

Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, "Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir" diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, "demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek"
Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, "ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir."
Mustafa Kemal Atatürk
Bursa, 5 Şubat 1933

gerçek bir inanca sahip olanlar ,cumhuriyeti savunanlar, yapmaları gerekenleri bilenlerdir.

bu söz her zaman için içimizdedir....

saygılarımla
flager45 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-02-07, 00:52  #3
MK DEVRİM

MK DEVRİM'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2006

1940 tan bu güne kadarda Atatürkün yetişmesini istediği gençliğin
sürekli yetişmesini engellemek istemişlerdir.Karşıt devrimciler gençlik
ten korktuğu için hapishaneleri hep düşünce suçlusu gençler ile doldurup.
İşkencelerinide hep gençliğe uygulamışlardır.Amaç gençliği yıldırmak
Atatürkün davasından uzaklaştırmak olmuştur.
Şu an ülkemizin durumuda karşıt devrimcilerin ne kadar başarılı olduğu
nun bir göstergesi değilmi?
Saygılarımla
MK DEVRİM is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-02-07, 01:12  #4
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli

Atatürk'ün bu söylevini okuyunca aklıma Deniz Gezmiş'in mahkemeye verdiği savunma geldi.

ATAM HAKLIYMIŞ!!!
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-05-08, 01:48  #5
Gılgamış

Gılgamış'nın Avatarı

Ata'nın Bursa Söylevi'ni, bir zamanlar yayınlamak yasakmış sanırım...

Gılgamış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-05-08 02:15 .
Gılgamış is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-05-08, 02:05  #6
batuhan95

batuhan95'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2008

Atatürk'ün böyle güzel bir lafı varken, Denizler yaptıklarındna dolayı nasıl asıldılar? Anlayamıyorum!
Eski04-05-08, 08:53  #7
BOIKOT

BOIKOT'nın Avatarı

Alıntı:

Mesajı Göster
Ata'nın Bursa Söylevi'ni, bir zamanlar yayınlamak yasakmış sanırım...
12 Eylül döneminde yasaktı.Hatta 70 li yıllara kadar böyle bir söz bilinmiyordu daha sonra bir gazeteci bu sözleri bir yazısında yayımladı.Gazeteci mahkemelik oldu.Ancak gazeteci aynı sözleri mecliste Cemal Gürsel'in de söylediğini ispatladı.

Daha sonra ise bu sözün gazetelerde dergilerde kullanılması 12 Eylül cuntası tarafından yasaklandı.
Eski04-05-08, 11:46  #8
batuhan95

batuhan95'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın BOIKOT şöyle demiş:

Mesajı Göster
12 Eylül döneminde yasaktı.Hatta 70 li yıllara kadar böyle bir söz bilinmiyordu daha sonra bir gazeteci bu sözleri bir yazısında yayımladı.Gazeteci mahkemelik oldu.Ancak gazeteci aynı sözleri mecliste Cemal Gürsel'in de söylediğini ispatladı.

Daha sonra ise bu sözün gazetelerde dergilerde kullanılması 12 Eylül cuntası tarafından yasaklandı.
Çünkü söz gençlerin gittiği yolunun doğru olduğunu savunuyordu.

batuhan95 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-05-08 12:34 .Sebep: hal eki koymayı unutma
batuhan95 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-05-08, 13:16  #9
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Ülke / Şehir: izmir

Alıntı:

Mesajı Göster
Mustafa Kemal Atatürk
Bursa, 5 Şubat 1933
gençliğe hitabeyle beraber bu nutuk bir arada ele alınınca bir yandan adeta bir kehanet gibi teşhiş var ortada, bir yandan tedavi...
Atatürk'ün sanırım anıları canlanmış bir anda....
Eski04-05-08, 13:45  #10
Tatanga

Giriş Tarihi: Feb 2008

Söylevde geçen devrimler, komünist düzeni getirecek devrimler midir, yoksa Mustafa Kemal'in kurduğu Cumhuriyet rejiminin temelinde yatan inkilaplar mıdır?

İşte tüm mesele bu sorunun cevabında.

Mustafa Kemal'in komünizm hakkında ne düşündüğünü bilmeyen bir zat-ı muhterem, başlık altındaki yorumları okuyunca Atatürk'ü komünist zannedebilir.

Şu da benim için bir önemdir ki, hiç kimse fikirlerinden/düşüncelerinden dolayı cezalandırılmamalıdır.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 01:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)