"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Forum Hakkında

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sansüre, Otosansüre Hayır, diyerek...

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Forumumuz hakkında öneri, istek ve eleştirileriniz

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski10-02-07, 02:42  #1
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Balıkçı Filozof'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Sansüre, Otosansüre Hayır, diyerek...

"Dink'in Gerçek Yüzü" başlığında Dink'in yazısında kullandığı bir ifadeyi tartışma amacı ile kullanmıştı.

Sn. Erdi, tartışmanın kendisini yok sayarak, o ifade ile Dink'i akladığım gibi asılsız bir iddia da bulunmuştur. Kendisinden özür dilemesini talep etmem karşılığında yazılan yazılar, tartışmayı da göz ardı ederek, kullanılan ifadede yer alan 'değer'e gönderme yapılmıştır.

1- Üye olduğum zamandan kısa bir süre hariç,gündelik yaşamımın kendimce önemli bir kısmını yazıyaza ayırdım.
Bu zaman ayırmadan dolayı hiç kimseye karşı bir ithamda bulunma hakkım yok. Zaman benimdi ve bunu yazıyazda kullanmayı tercih ettim....

Ancak harcadığım zamanların hiç birisinde düşüncelerimi ifade ederken, bir başkasının arkasına sığınarak, birşeyleri aklamaya çalışmadım. Düşüncem ne ise onu söyledim.

2- Düşüncenin tartışıldığı bir platformda, eğer düşünce değil de değerler ön plana çıkarsa, bana göre orada sorun var demektir.

Entellektüel için düşüncenin kendisi bir değerdir. Bunun dışındaki değerleri tartışabilme cesaretine ve özgüvenine sahip demektir. Değerin arakasına sığınırak düşünceyi baltalamaya değil.

Volter'in 'Düşüncenize katılmıyorum, ama düşüncenizi savunmanız için canımı veririm' dürüstlüğü ve cesaretinin fersah fersah ötesindeyiz.

Bahsettiğim tartışmada benden otosansür kullanmam istenildiğinin farkında bile olunmadı.

Eğer bir düşünceyi, bilinen ve kullanılan bir düşünceyi, kullanıdlğı bağlam dışındagenel olarak 'değer' adı altında tartışmayacaksak, bunu aklama çabası olarak göreceksek, düşünceler değil, değerler bizi yönlendiriyor demektir.

Bu sözlerinin çarpıtılma riskine karşılık da şunları söylüyorum. Değerler değersiz değildir. Üzerinde de tepinilmemelidir.

Ancak yazıyaz gibi düşünce üretmeyi amaçlayan bir platformda sunulan şeyin düşünce mi değer mi olduğu ayırımı silinmeye başlıyor vede özellikle silinmeye çalışılıyorsa orada tartışma olanakları artık kayboluyor demektir.

3- Dink cinayeti sonrası "ipler koptu" demiş ve yaşamın yazıyada yansısını bulduğunu söylemiştim. Günelik yaşamda insanlar savunma ve saldırı için sadece değere yaslanır oldukları gibi burada da değere yaslanılmaya başlanmış olması beni hem üzdü hem de ürküttü.

Sadece değer üzerine düşünce üretmek tehlikelidir. Çünkü değere dayanılırken, diğerlerinin de bir değeri olduğu zorulu olarak göz ardı edilmeye başlanır. Ve çatışmanın temeli hızlanır.

Çatışma doğada ve yaşamda kaçınılmazdır. Ancak entellektüel boyuttaki birçatışmanın yavan olmaması en önemli farktır ve ayrıcalıktır.

Yazıyaz'ın değerler üzerinden, bu entellektüel ayrıcalıktan (ister sağ olsun ister sol) hızla uzaklaşmaya başladığını düşünüyorum.

Yazıyaz yönetimininde en azından müdahale edemediği bir noktaya geldiğini düşünüyorum. Ve bu süreci daha etkin, daha az zaaiyatla giderecek bir önlemler dizisi ( cezalandırma değil, sistemi verimli işletme adına) üretemediğini, hatta bu durumun ciddiyetinin farkındalığına dair ciddi olarak şüpeliyim.

"Üstün" değerlere sığınarak, düşünmenin değersizleşmeye başlamasını protesto olarak belirsiz bir süre yazıyaza yazmayacağımı, sadece siteye girip yazılanları okuyacağımı; gelişmelere bağlı olarak da yazıyaz'da devam edip etmeme yönünde bir karar alacağımı üzülerek bildiririm.

Benim yazmamam elbette binlerce üyesi olan bir forum için bir kayıp olmayacaktır. Kendimi dağları yaratan olarak hiçbir zaman görmedin, görmüyorum.

Ancak var olduğunu düşündüğüm durumun da , düşünme becerimi ayaklar altına alınmasına da izin vereceğim anlamına gelmemektedir.

Saygılarımla...

Balıkçı Filozof

Balıkçı Filozof Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-02-07 02:57 .
Balıkçı Filozof is offline  
Eski11-02-07, 01:37  #2
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

ya kusura bakmayında çocuk gibisiniz.Bu küsüp gitme modası nerden çıktı?

Yazıyaz sonuçta sanal bir ortam.Kimse birbirini ne görüyor ne de başka bir temasta bulunuyor.Kızdığınız birşey yada biri varsa takmazsınız,cevap vermezsiniz,muhattap olmazsınız.Üstelik karşınızda her zaman kültür düzeyi tavan yapmış profler doçentler yok.Sıradan insanlarız hepimiz.Bu durumu bazen unutuyoruz sanırım.

Karar elbetteki size ait olmakla beraber yazılarıınızı burada paylaşmaya devam etmenizi dilerim.
en içten saygılarımla
Eski11-02-07, 13:27  #3
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın bozkır şöyle demiş:

Mesajı Göster
ya kusura bakmayında çocuk gibisiniz.Bu küsüp gitme modası nerden çıktı?

Yazıyaz sonuçta sanal bir ortam.Kimse birbirini ne görüyor ne de başka bir temasta bulunuyor.Kızdığınız birşey yada biri varsa takmazsınız,cevap vermezsiniz,muhattap olmazsınız.Üstelik karşınızda her zaman kültür düzeyi tavan yapmış profler doçentler yok.Sıradan insanlarız hepimiz.Bu durumu bazen unutuyoruz sanırım.

Karar elbetteki size ait olmakla beraber yazılarıınızı burada paylaşmaya devam etmenizi dilerim.
en içten saygılarımla
İçinde sansür ve otosansür gibi iddları bulunan,
Düşünce yerine değerlerin tartışılması noktasında bir tehlikeyi işaret eden
ve buruma karşı bir tavır olan bir yazıya 'çocukça' tanımlamasını açıkçası pek yakıştıramadım.

Kültür düzeyi tavan yapmış muhattap aramıyorum. Ama düşünce ve değer tartışmasında değere yaslanarak sınırı belirsizleştirmeyen bir taraf aradığım kesin.

Bu foruma yazı yazmak, düşüncelerimi paylaşmak, tartışmak amacı ile girdim. Eğer forum yazı yazmayı, düşünce payklaşımını ve tartışmayı kaybetmey başlıyorsa ( ki iddamı kesin doğru demiyorum, bana öyle gözüküyor diyorum) gitme durumunda da gidişi çocuksu bir küsme biçiminde değil, tavır biçimininde ele alırım.

Ve eleştirdiğim şeye benzer olarak, onca gerekçeli cümleye rağmen yaptığımı tavır olarak değil de çocuksu davranış olarak görmek, sınırları belirsizleştirmek demektir.

Ne benim ne de bir başkasının çocukça bir davranıştan medet umabileceğini düşünmekte anlamsızdır.

Yazının sonunda kendimi küçük dağları yaratma anlayışına değil, düşünme adına edindiklerimi çiğnetmeme adına olduğunun koyu olarak yazılmasına rağmen bunları düşünebiliyorsanız, kusura bakmayın bu sizin kurgunuzdur, benim ürettiğim bir durum değil.

Ne ben nede bir başkası yaşamda vazgeçilmez değildir. Ama bu durum adına da 'cevap yazmama, muhattap almama' gibi bir tavır yerine, eleştirdiğim durumu hedefe çakmayı daha uygun bulurum.

Burada yaptığımda budur. Yoksa küstüm ben oynamıyorum, değil.

BF...
Eski11-02-07, 13:38  #4
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

öncelikle şunu söylemeliyim size asla küçük dağları yaratmış gibi davranmakla itham etmedim.Bu büyük bie saygısızlık olurdu.Ben o haltı işlemedim

Fikirlenize ve bunu söyleme özgürlüğünüze sahip çıkmanızı takdirle karşılıyorum.Gerçek hayatta da bu özelliğinizi kaybetmeceğinizi umuyorum.Bu çok yararlı ve cesurca bir meziyettir.
Burada mesele pes edip gitme meselesidir.Yazıyaz benim gözümde gayet demokratik bir ortam.Ve bu ortamı bazen suistimal edenler olacaktır.Peki siz meydanı suistimal edenlere mi bırakacaksınız.Yönetime gelince yönetimin en baştan beri anlayışı sağlıklıydı.Eğer yönetimin yanlış yaptığına inanıryosanız bu muhtemelen bir yanlış anlamdan kaynaklanmıştır.Ayrıca bu konuyla ilgisiz başka olaylar tansiyonu biraz yükseltmişti.Bunu göz önünde tutun lütfen

Sizin kararınıza saygılı olmak dışında söyleyebileceğim bir şey yok.

saygılar.
Eski11-02-07, 17:32  #5
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Bu Gün Radikal'de çok hoş bir yazı okudum. Benim düşüncelerimi farklı bir şekilde ösetliyor. Sanırım bu gece o yazıdan bir kısmı sadece burada yer vermeyi umuyorum.
O düşünceler sanırım beni biraz daha anlatır kılacak.

BF...
Eski11-02-07, 20:10  #6
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:
Sayın Balıkçı Filozof şöyle demiş:

Mesajı Göster
"Üstün" değerlere sığınarak, düşünmenin değersizleşmeye başlamasını protesto olarak belirsiz bir süre yazıyaza yazmayacağımı, sadece siteye girip yazılanları okuyacağımı; gelişmelere bağlı olarak da yazıyaz'da devam edip etmeme yönünde bir karar alacağımı üzülerek bildiririm.
En azından forum hakkında tecrübelerim olduğunu düşünerek bir kaç bir şey karalama düşüncesindeyim.

Sanki forumda bir temizlik çabası var gibi. Şöyle bir düşündüğümde "gibi" edatı "var" fiilinin önüne geçiyor. Belki buna inanmak istemediğim için belki de bunu düşünmenin özellikle forum yönetimin de tanıdığım için salaklık oldugunu düşündüğüm için bu yargıya "gibi" edatını ekliyorum. Evet bahesedilen süre zarfında çeşitli yazarlar çok az yazmaya, diğer yazarlarda ayrılmaya karar verdi. Bunların hepsi de sol kesmi temsil eden kişiler. Son bir anket olayı yüzünden(sonuçları düşünülmeden açılmış) bir çok kalp kırıldı ve yazıyaz özgürlüğü gerek imza gerekse bu olay yüzünden tartışılmaya başladı.

Olabilidiğince sitenin taraftarlığını yapıp böyle bir şey düşünmek istemedim. Benim düşüncelerimin de ayrılan yazarlar tarafından kabul görmesi için de çabaladım. Ama onlar cümlenin içinden "gibi" edatını çoktan kaldırdıkları için ikna edilemediler.

Ben yine de burdan söylemeliyim ki sayın Bf, Yazıyaz yönetimi içerisinden gidişatı değiştirmek için hareket edecek olan kişiler yok. En azından varsa da çok az. Türkiye'yi saran ırkçı dalga eş zamanlı olarak forumu da sardığı için yönetimi de dahil yazarları etkilemiş olabilir. Ancak bence bu özellikle sizin gibi yazarların gitmesi değil kalması yönünde etki yapmalıdır. En azından savaşmak da böyle olmalıdır.

Ben kararımı verdim. Çok daha az yazdığım(benle birlikte bir çok yazar) kesin ama burada kalıp kavga vereceğim de kesin. Kavga da ise sizin gibi bir müttefik görmek ise en azından çok daha fazla şeyleri değiştirebileceğimizin bir göstergesi.

Saygılarımla...

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline  
Eski11-02-07, 20:38  #7
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Sevgili Elenorin,

Yazıyaz yönetimindeki hiçbir yönetici arkadaşımın ve benim; belirli görüşe sahip insanlar arasında hiçbir şekilde ayrım yapmayacağımızı, hiçbir görüşün etkisi altında olmayacağımızı, kimseyi sahip olduğu bakış açısı nedeniyle dışlamayacağımızı, herhangi bir dünya görüşüne sahip insanları burada istememe gibi çocukca bir istek içerisinde bulunmayacağımızı, daima forumun daha da gelişmesi ve ilerlemesi için çalışmaya uğraştığımızı bu forumda en iyi bilmesi gereken insanların başında geldiğini düşünüyorum.

Hiçbir şekilde ne benim ne de ekipteki diğer yönetici arkadaşlarımın herhangi bir "rüzgarın" etkisi altında kalma gibi bir durumumuz yoktur, bunun mümkünatı da bulunmamaktadır. Olaylar karşısında hepimizin kişisel fikirlerinin bulunması eşyanın tabiati itibariyle doğal karşılanmalıdır lakin bu kişisel görüşler forumdaki görev ve sorumluluk alanlarımızda yaptığımız hareketlere prensiplerimiz çerçevesinde yansımamaktadır.

Forum içerisinde yapılan her hareket yine forumumuzun kendi kuralları dahilinde ele alınır, görüş birliği içerisinde hareket edilerek karar verilir ve uygulanır. Yazarlarımızın bizimle kalmaları, forumumuza değerli katkılarını sürdürmeleri her zaman en büyük arzumuzdur. Beklentilerimiz, prensiplerimizin bel kemiğini teşkil eden kurallarımıza uyulmasından, kurallar doğrultusunda kaliteli ve seviyeli bir forumu hep birlikte yaşatmaktan ibarettir.

Çeşitli olaylarda hareket ederken bazen bizim de hatalarımız olabilir. Takdir edersiniz ki hepimiz insanız, ve her birimizin de bu forum dışında ilgilenmemiz gereken bir hayatı daha var. Ama her birimiz elimizden geldiğince emek vererek bu forumda çeşitli sorumluluklar üstlenmiş bulunuyoruz, elimizden geldiğince görevlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Ayda 25 bine yakın moderasyon işlemi gerçekleştirildiğini göz önüne alırsanız ne kadar çalıştığımızı siz de fark edersiniz.

Çözümler birlikte, beraber, karşılıklı uzlaşı sağlayarak meydana getirilebilir. Ancak özveriyle çalışan ve emek veren bir ekibe "gibi" sıfatı kullanmak bile üzüntü veriyor.

Sevgili Elenorin,

Birlikte ilk zamanlarımızdan beri bu forumda yer alıyoruz seninle. İyi niyetini, yardımseverliğini ve foruma olan sevgini paylaşıyor ve burada olmandan şahsım adına keyif aldığımı, bundan mutlu olduğumu belirtiyorum.

Bunlar yazmak istediğim, içimden gelen cümlelerdi ve senin beni her zaman anladığını, aynı düşünceleri paylaştığımızı biliyorum.

Umarım çok daha güzel ve başarılı bir çizgi yakalarız. Hiç kimsenin forumumuzdan ayrılmasını, katkılarını bırakmasını istemem. Tek mesaj yazsa bile tüm üyelerimizin bizim için önemi büyüktür.

Sevgili Balıkçı Filozof, kısa bir süre birlikte çalışmış olsak dahi sizin de bu forumda daimi olarak kalmanızı ve paylaşımlarınızı sürdürmenizi dilerim.

Sevgilerimle

İl_bilge
il_bilge is offline  
Eski11-02-07, 20:54  #8
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Sorunun 'özverili' çalışma olmadığını az önce açtığım başlıkat görebilirsiniz.
Kimse 'özverili' çalışılmadığını iddia etmiyor.
Açtığım yeni başlıkta da "stratejik" bir durumdan bahsediliyor.

Bkz: http://www.yaziyaz.com/forum/showthr...317#post147317

BF...
Eski11-02-07, 20:54  #9
erdi

erdi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Alıntı:
"Dink'in Gerçek Yüzü" başlığında Dink'in yazısında kullandığı bir ifadeyi tartışma amacı ile kullanmıştı.
Sn. Erdi, tartışmanın kendisini yok sayarak, o ifade ile Dink'i akladığım gibi asılsız bir iddia da bulunmuştur. Kendisinden özür dilemesini talep etmem karşılığında yazılan yazılar, tartışmayı da göz ardı ederek, kullanılan ifadede yer alan 'değer'e gönderme yapılmıştır.
Sn BF ne yapmaya çalıştığınızı anlamış değilim ama sabırla takip ediyorum...

Kendinizi aydın diye tanımlamanızdan olsa gerek....
Bazıları kendini dünyanın merkezi sanıyor. Sonları hep kara toprak. Ne büyükler ve dünyanın merkezinde sananlar var o toprak altında....

Özür dilenecek bir şeyde yok ayrıca...

Saygılar
Eski11-02-07, 20:56  #10
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:
Sayın il_bilge şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sevgili Elenorin,

Yazıyaz yönetimindeki hiçbir yönetici arkadaşımın ve benim; belirli görüşe sahip insanlar arasında hiçbir şekilde ayrım yapmayacağımızı, hiçbir görüşün etkisi altında olmayacağımızı, kimseyi sahip olduğu bakış açısı nedeniyle dışlamayacağımızı, herhangi bir dünya görüşüne sahip insanları burada istememe gibi çocukca bir istek içerisinde bulunmayacağımızı, daima forumun daha da gelişmesi ve ilerlemesi için çalışmaya uğraştığımızı bu forumda en iyi bilmesi gereken insanların başında geldiğini düşünüyorum.
Sayın İl_bilge bunun aksini düşünmek istemediğimi ve hatta bunu düşünmenin salaklık olacagını bir önceki mesajımda belirttim. Ancak bir dalga yükseldiğinde sizin de bu dalgadan etkilenmeniz kadar doğal bir şey yoktur. Koskoca çarlık rejimi bir dalgadan etkilenerek yıkılıyorsa sizin etkilenmemenizi beklemek iyi niyetle düşünmenin dışında kalır.

Bana yönelttiğiniz samimi cümleler için çok teşekkür ederim. Ancak dediğim gibi bir ay içinde ayrılan sol düşüncede ki yazar sayısına bakıldığı zaman düşünmek de gerekiyor. Elbette biliyorum yönetimde böyle hunharca davranacak kişilerin olmadığını ama hayata karşı sorumluluğumu getirerek sorguluyorum. "Sorgulanmayan yaşam, yaşanmaya değmez."

Sorgum sonucu da yine belirtiyorum sizden kasıt beklemek salaklık olur.

Öte yandan bir çok insanın ayrılmasına sebep olan ve çoğu kişinin kalbini kıran avatar konusunda yasak konulması yerine gönüllü bir çalışma ile bu tip avatarların bırakılmasını için bir öneri de bulundum. Belki bir kampanya herkes için en barışçıl yöntem olacaktı ama yönetimden tek bir kişi bile bir cevap yazmadı bana. İleri sürdüğüm bir fikir sizler tarafından boş geçildi ve hiç bir cevap verilmedi.

Her şeye rağmen ısrarla söylüyorum ki forum yönetimine güveniyorum. Gerçekten çabanızı biliyorum, pek çok kez de bu çabanız ve buna ayırdığınız zaman için üzülüyorum. Babam daha bana küçükken "emeğe saygıdan" söz etmişti. O yüzden emeğinize büyük bir saygı duyuyorum ve sizin hakkınızda art niyetli hiç bir şey düşünmüyorum..

Keşke daha barışçıl yöntemler sizler tarafından uygulanabilse. Benim tek temennim bu..

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 12:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)