Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Doğa Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kök hücreler umut vadediyor

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji...

Konu Araçları
Eski10-02-07, 10:47  #1
Papyrus

Papyrus'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006
Kök hücreler umut vadediyor

Bilindiği gibi kök hücreler, bedendeki diğer her hücreyi oluşturabilecek olan ana hücrelerdir. Bu özellikleri sayesinde, özellikle onarımı mümkün olmayan hücre yitimlerinde (örneğin sinir hücreleri ve kalp kası) oldukça umut vaad eder durumdadırlar. Bu umut, araştırmacıları kök hücreler üzerinde çalışmalar yapmaya itmiştir. Bu araştırmalardan biri, kök hücrelerden sinir hücreleri onarımı konusunda yararlanılabileceği tezini oldukça güçlendirir nitelikte.

Alıntı:
Bilim Adamları, Kök Hücreleri Kullanarak Motor Sinir Hücresi Devreleri "Üretti"

Kök hücrelerin iyileştirme potansiyelinin kayda değer bir göstergesi olarak, Johns Hopkins bilim adamları, felçli erişkin farelerde yeni, eksiksiz, tam olarak çalışan motor sinir hücresi devreleri - omurilikten hedef kaslara uzanan sinir hücreleri - oluşturduklarını bildirdiler.
Johns Hopkins ekibine liderlik eden nörolog Dr. Douglas Kerr (M.D., Ph.D.) konuyla ilgili olarak, "Bu, kök hücrelerin büyük vaatlerini gerçekleştirmeye nasıl başlanabileceğini anlamamıza yardımcı olabilecek, önemli bir ilerlemedir" açıklamasında bulundu.
Johns Hopkins ekibinin bildirdiğine göre, tedavi edilen 15 sıçandan 11'i, kemirgenlerde özellikle motor sinir hücrelerini hedef alan ve bunları öldüren agresif Sindbis virus enfeksiyonu nedeniyle motor sinir hücrelerini kaybettikten sonra gelen felçten belirgin -ancak kısmi- bir iyileşme sağladı. Hayvanlar, önceden felçli olan arka bacakla ağırlık taşıyabilmek ve adım atabilmek için yeterli kas gücünü geri kazandılar.
Kerr açıklamasına şöyle devam etti: "Felç, lambanın düğmesine basmanıza rağmen lambanın yanmaması gibidir. Bağlantının bir yerinde sorun vardır; ancak, sorunun nerede olduğunu bilmezsiniz. Biz, kök hücrelerden devrenin onarım gerektiren yerine gitmelerini istedik."
Omurilikte yaratılan 4.100 yeni motor sinir hücresinden kabaca 200'ü omurilikten çıktı ve 120'si iskelet kasına ulaşarak, uygun tipik kimyasal markörlerle tipik sinir-kas bağlantısını oluşturdu. Sinir hücrelerinin kaslarla bağlantılarının mikroskobik görüntüsü, sağlıklı hayvanlardaki doğal bağlantılarla aynı.
Kaynak: http://www.cooleremail.net/users/jhi...ugust2006.html
Bu da demek oluyor ki, kök hücreler sayesinde omurilik travmalarına bağlı hücre kayıpları ve Parkinson hastalığı gibi sinir hücresi yitimlerinden kaynaklanan ve günümüzde çözümsüz gibi görünen birçok hastalık için, kök hücreler sayesinde çok önemli bir yol çizililiyor.

Papyrus Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-02-07 10:55 .
Papyrus is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-02-07, 12:52  #2
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Motor sinir hücreleri deneylerinden başka bir de fetüsten beyne yapılması planlanan sinir hücre nakli konusu geldi aklıma.

Afazi (aphasia:ani bir travma, yaralanma, darbe sonucunda beynin sol bölümünde meydana gelen kalıcı hasar sonucunda oluşan dilsel bozuklukların tümüne verilen genel ad) hastaları için de bu kök hücre naklinin işe yarayabileceği konusunda uzun süredir devam eden bir tartışma mevcuttu.

Yalnız, beynin sol lobunda bulunan Wernicke ve Brocka bölgeleri başta olmak üzere ileri düzeydeki travmatik vakaların tedavisinde kullanılması planlanan hücrelerin fetüsten alınma olayı nedeniyle büyük olaylar da yaşanmıştı bilim dünyasında.

Parkinson (sub-cortical bölgedeki sinir hücresi yitimi nedeniyle meydana gelir) ve Alzheimer (cortical bölgedeki sinir hücrelerinin yitimi..) hastalarına da umut ışığı doğuran bu çalışmalar aslında uzun yıllardır konuşulan konuydu. Ancak tedavi mekanizmasında kullanılması planlanan fetüs hücreleri olayı etik açıdan halen tartışma yaratmakta.

Biz de bunu çok tartıştık, halen de tartışılıyor...
il_bilge is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-02-07, 15:54  #3
NİLSU

NİLSU'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: Ankara

Okuduğum bir dergide kök hücrelerin iyileştirilme ihtimalinden söz edilmişti ve daha gelecek vadeden bir çok özelliğinden.Fakat daha sonra Cumhuriyet/Bilim ve Teknoloji'de kök hücrelerinin riski olmadığına dair bir yazı olmadığından söz edilmişti.Sadece çaresiz durumlarda nbunun kullanılmasından yanayım şimdi.Çünkü:riski olmadığına dair bir heyet raporuna sahip değilmiş

<<<Doğacak Güneş Gibi Halıın Kara Yazgısının Üstüne>>>
NİLSU is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski24-02-07, 20:54  #4
mavi_ay

mavi_ay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Sayın il_bilge şöyle demiş:

Mesajı Göster
Motor sinir hücreleri deneylerinden başka bir de fetüsten beyne yapılması planlanan sinir hücre nakli konusu geldi aklıma.

Afazi (aphasia:ani bir travma, yaralanma, darbe sonucunda beynin sol bölümünde meydana gelen kalıcı hasar sonucunda oluşan dilsel bozuklukların tümüne verilen genel ad) hastaları için de bu kök hücre naklinin işe yarayabileceği konusunda uzun süredir devam eden bir tartışma mevcuttu.

Yalnız, beynin sol lobunda bulunan Wernicke ve Brocka bölgeleri başta olmak üzere ileri düzeydeki travmatik vakaların tedavisinde kullanılması planlanan hücrelerin fetüsten alınma olayı nedeniyle büyük olaylar da yaşanmıştı bilim dünyasında.

Parkinson (sub-cortical bölgedeki sinir hücresi yitimi nedeniyle meydana gelir) ve Alzheimer (cortical bölgedeki sinir hücrelerinin yitimi..) hastalarına da umut ışığı doğuran bu çalışmalar aslında uzun yıllardır konuşulan konuydu. Ancak tedavi mekanizmasında kullanılması planlanan fetüs hücreleri olayı etik açıdan halen tartışma yaratmakta.

Biz de bunu çok tartıştık, halen de tartışılıyor...
sn il_bilge bende okudugum bir makalede artık kök hücrelerinin yag dokusundan elde edildigini ve bunun bir kalbe nakledildigini ve hastanın tamamiyen iyileştigini okumuştum yani bu tartışmalar artık sona erdi:D
Eski27-02-07, 10:36  #5
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın mavi_ay şöyle demiş:

Mesajı Göster
sn il_bilge bende okudugum bir makalede artık kök hücrelerinin yag dokusundan elde edildigini ve bunun bir kalbe nakledildigini ve hastanın tamamiyen iyileştigini okumuştum yani bu tartışmalar artık sona erdi:D
Bildiğim kadarıyla henüz bitmedi Sevgili Mavi_ay, çünkü benim bahsettiğim transplant işleminde kullanılan ve sol lobdaki aphasia gibi hastalıklara umut vadeden hücreler motor sinir hücreleri...

Taze ve yıpranmamış olmaları açısından da bunun bulunabildiği yer ne yazık ki fetüs...

Beyin konusu biraz daha fark teşkil ediyor. Bahsettiğiniz makalenin link'ini veya nerede okuduğunuzu belirtebilirseniz ben de bakmak isterim.

Sevgilerimle
Eski27-02-07, 20:44  #6
mavi_ay

mavi_ay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

http://bilim.org/?s=haber&haberid=684 sayın il_bilge burdan ulaşabilirsiniz
saygılar
Eski01-03-07, 22:51  #7
neuronium
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Mar 2007

Arkadaslar oncelikle merhaba araniza yeni katildim,guzel konular konusuluyor gordugum kadariyla ...
Bazi konularda bilgim dahilinde olan bir iki katki yapmak istiyorum
1-Parkinson hastalıgı bir sinir kaybi sorunu degildir.Beyinde salgilanan Dopamin isimli maddenin az salgilanmasi ile ortaya cikan bir tablodur.Bunu salgilayan beyinde belli merkezler vardir burada az calisma soz konusudur.
2-Aphasia bir hastalık degil bir "bulgu"dur.Aphasia ile ortaya cikan hastaliklar vardir.tumorler,infeksiyon hastaliklari ,vitamin eksiklikleri bu sonuclara yol acabilir.i.broca veya wernicke afazisi'nin de bircok sebebi olabilir ve kok hucre nakli ile bunlarin hangisine care arandigina dair bir haber duymadim.

3-Kalbe yapilan kok hucre nakilleri sonrasi embriyonel kok hucre kullanilmamasi sonucu nakil yapilan yerde kemik doku dahil farkli doku gruplari olusabilmistir ve bunun kontrolunun saglanmasi acisindan daha cok yol alinmasi gerekiyor.Ancak benim alanim sinir sistemi dolayisiyla bu konuda genis okumalarim yok,Turkiyeden KTU Myokard Infarktuslerinde kok hucre implantasyonu konusunda 21 vakalik bir seri yayinlamisti.
4-Sonucta kok hucrelerin fetal dokudan alinmasi ciddi bir etik sorundur,ama bu sorun dogum esnasinda alinan kordon kanindan kok hucre temini yoluyla asilmaya calisiliyor aksi takdirde pil yerine kullanilan binlerce "morula"(dollenmeden sonra gelisen ilk dokulardan birinin adi) ciftligi ortaya cikabilir.

selamlar...
neuronium is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-03-07, 16:51  #8
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Aphasia ve Dementia

Alıntı:
Sayın neuronium şöyle demiş:

Mesajı Göster
...
Bazi konularda bilgim dahilinde olan bir iki katki yapmak istiyorum
1-Parkinson hastalıgı bir sinir kaybi sorunu degildir.Beyinde salgilanan Dopamin isimli maddenin az salgilanmasi ile ortaya cikan bir tablodur.Bunu salgilayan beyinde belli merkezler vardir burada az calisma soz konusudur.
Parkinson'a, özellkle idyopatik parkinsonizme neden olan olay beynin derin kısmında yer alan kara çekirdekteki (substansiya nigra) dopamin adlı kimyasal maddeyi üreten sinir hücrelerinin hasara uğraması ve eksilmesidir. Bu maddenin az salgılanmasının nedeni sinir hücrelerinin "deterioration" diye tabir ettiğimiz bozulmaya uğramasıdır. Bahsettiğiniz az çalışmaya neden olan bu sinir hücrelerindeki idyopatik kayıplardır.

Sekonder parkinsonizmde bu sinir hücreleri hiçbir şekilde madde üretme yetisine sahip değildirler. Bunun nedenleri substansiya nigrayı etkileyen damar hastalıkları veya tümörler, bazı kimyasal maddelerle zehirlenmeler, ansefalitler (beyin dokusu iltihabı) vb. olaylar olabilir.

Alıntı:
2-Aphasia bir hastalık degil bir "bulgu"dur.Aphasia ile ortaya cikan hastaliklar vardir.tumorler,infeksiyon hastaliklari ,vitamin eksiklikleri bu sonuclara yol acabilir.i.broca veya wernicke afazisi'nin de bircok sebebi olabilir ve kok hucre nakli ile bunlarin hangisine care arandigina dair bir haber duymadim.
Afaziyi tanımlarsak; santral sinir sisteminde kazanılmış bir hasara bağlı olarak dilin anlaşılması ve üretilme yetisinin kaybı ya da kısmi hasarlanmasıdır. Afazi dilin çoklu modalitelerini etkiler.

Afazi ile hastalıklar ortaya çıkmaz. Afazi onlardan sonra meydana gelir. Dementia'ya göre ani meydana gelişi sık rastlanan vakalardandır.

Afazi, santral sinir sisteminde kazanılmış hasar, beyin krizi, beyin travması, intracranial tümörler, bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, beyin apseleri, veya serebral zehirlenmeler sonucu ortaya çıkabilir.

Wernicke Afazisi lezyon hasarı Wernicke alanı, ya da yakındaki temporal ve parietal bölge içinde meydana geldiği zaman ortaya çıkar. Merkez olarak superior temporal gyrus’un posterior üçte birlik kısmıdır. Lezyon Wernicke alanı ve inferior parietal alan içindeyse akıcı konuşma ve fonemik parafazi gözlenir.

Broka afazisinde lezyon çoğunlukla Broka alanı olarak bilinen sol lateral frontal, prerolandik,suprasylvian bölgeyi kapsar ve kısaca precentral gyrus’a hemen anterior olan ön üçüncü convolution olarak bilinir. Lezyon orta cerebral damarların üst bölümünün sınırındadır, bazen parietal alanı içine alacak derecede posterior olarak uzar. Hasta konuşmasının özellikleri tutuk, gramersiz, prosody, ezgi ve çekim eklerinin olmadığı telgraf tipidir.

Global aphasia için umut çok fazla görünmese de,
Subcortical olarak; anterior capsular ya da putaminal afazi, posteriorcapsular ya da putaminal afazi ve global kapsular ya da putaminal afazi ve thalamic afazide

Akıcı cortical olarak; Wernicke, Kondüksiyon ve Transcortical duyusal afazide

daha fazla umut görülüyor bahsettiğim tedavide.

Transcortical motor, Brocka ve Global afazinin yer aldığı tutuk afazilerde ne derece yararı olabilir bilemiyorum ben de.

Eğer akademik seviyedeki nöroloji, nörolinguistik dergilerini takip ederseniz, bunun gibi birçok haberi ve tartışmayı görebilirsiniz.

Sevgiler...

il_bilge Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-03-07 16:57 .
il_bilge is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-03-07, 17:20  #9
neuronium
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Mar 2007

Parkinsonda kokhucre nakli calismalarinin oldugundanhaberim yoktu ama soylediginiz dogru da afazi konusunda lafı bu kadar uzatip afazi cesitlerini tanimlamanizin ne manasi oldu anlamadim?
Sonucta kavram karmasasina gerek yok afazi hastalıkların semptomudur.Nöroloji ve nörolinguistik dergilerinden hangisinde yaziyorsa link vs.. verirseniz su parkinson konusunu okumak isterim ve bana cok yarari olur.Ben nöroşirujiyenim takdir edersiniz ki hepsini tarayacak vaktim yok.
Neyse yinede tesekkurler..selamlar
neuronium is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-03-07, 17:52  #10
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın neuronium şöyle demiş:

Mesajı Göster
Parkinsonda kokhucre nakli calismalarinin oldugundanhaberim yoktu ama soylediginiz dogru da afazi konusunda lafı bu kadar uzatip afazi cesitlerini tanimlamanizin ne manasi oldu anlamadim?
O bilgi sadece sizin için değildi de ondan, konuyu okuyan herkes içindi.

Herkes bu konuda uzman değil. Ayrıca bahsettiğim transplant işleminin beynin hangi bölgelerinde yapılabileceğine dair de açıklama olması açısından yararlı olur diye düşünmüştüm. Neden böyle tepki verdiniz anlamdım.

Kavram kargaşası değil, söylediklerinize cevap verdim.

Üyelik gerektiren akademik dergilerden bahsediyorum. Link'e direkt giremiyorsunuz. Bazı üniversite kütüphanelerinden ulaşabilirsiniz. Uygun bir zamanda isimler veririm size.

Sevgiler

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 11:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)