"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Edebiyat > Ustalardan Seçkiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Elif Şafak...

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri

Konu Araçları
Eski10-02-07, 20:21  #1
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: yerküre
Elif Şafak...

Elif Şafak (d. 1971) Strasbourg doğumlu Türk romancıdır. Ortaokulu Madrid'de okudu, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde "Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları" üzerine doktorasını tamamladı. Elif Şafak'ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi.
Elif Şafak, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Türkiye ve Kültürel Kimlikler", "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler vermiştir. 2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Halen, Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır. "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya'da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler vermektedir. Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir.
Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık ile evli olan Elif Şafak'ın Şehrazat Zelda (2006) adlı bir kızı vardır.
Şu an Zaman gazetesinde ve aynı gazetenin "Pazar" isimli ekinde makaleleri yayımlanmakta.
Kitapları

İlk kitabı olan Kem Gözlere Anadolu adlı öykü kitabı 1994'te, ilk romanı Pinhan'ı 1997'de yayımlandı ve 1998 Mevlana Büyük Ödülü’nü kazandı. İkinci romanı Şehrin Aynaları ise 1999'da yayımlandı.
2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas(2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) dlı kitapları izledi. Ayrıca (2004) yılında Beş yazarın bir roman projesinde de yer aldı, bu roman Beşpeşe adıyla yayımlandı. Yazarlar kitaptaki yazı sırasına göre şöyle: Murathan Mungan, Faruk Ulay,Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür. Med Cezir (2005) adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi.
Son romanı "Baba ve Piç"i (2006) İngilizce olarak kaleme aldı. Türk-Ermeni ilişkilerini inceleyen bu roman nedeniyle hakında Türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile dava açıldıysa da, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Elif_%C5%9Eafak sitesinde alınmıştır.

Arkadaşlar sizin fikirlerinizi merak ediyorum.Ben şu ana kadar Pinhan,Med-Cezir yazıları,Baba ve Piç ve Bit Palas kitaplarını okudum.Şu an onun yeni dönem türk edebiyatçılarının en iyilerinden biri olarak görüyorum.Sizler neler düşünüyorsunuz?
Eski10-02-07, 20:42  #2
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Kendisinden hiç hoşlanmamakla birlikte edebi olarak kelime dizgileri ve anlatım tekniği açısından oldukça başarılıdır. Edebiyatın olmazsa olmazlarını en iyi elinde tutan yazarlardandır Elif Şafak. Newsweek'deki yazılarında kullandığı dil de akıcı ve kurgusal açıdan başarılı. Hem İngilizce'ye hem de Türkçe'ye hakim olarak yazdığı yazıları beğenmemek kesinlikle mümkün değil.

Kişi olarak, görüş olarak, dünya görüşü olarak ve fikirleri itibariyle gerçekten hiç hoşlanmadığım ve tenkit ettiğim bir kişi olmasına rağmen, bu boyuttan kendimi soyutlayarak tamamen edebi alanda teknik - kurgu - biçimsel ifadeler gibi terimlerden yola çıkarak yaptığım değerlendirmede en başarılı olan isimlerdendir. Akademik olarak yaptığı çalışmaları takip ettiğimden, bu konuda da kendisini takdir etmemek de mümkün değil.

Tamamen kişisel bir değerlendirme yaptım Sevgili Sosyologgg
il_bilge is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-02-07, 20:56  #3
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Çok sevindim sevgili İl_Bİlge.İyi bir analizdi.Ben kendisini her yönüyle çok beğeniyorum ama bir edebiyatçı olarak hakikaten denilecek birşey yok.Özellikle Osmanlıca kelimeleri ve unutulmaya yüz tutmuş kelimeleri canlandırma çabası övgüye değer.Kelimeleri çok iyi kullanıyor.Oyun hamuru misali eğiyor büküyor ve yeniden biçimlendiriyor.
Eski10-02-07, 22:00  #4
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

Ben sadece BABA ve PİÇ romanını okumuştum.Eli yüzü düzgün bir kitap olduğunu teslim etmekle beraber fazla tesadüfi bir olay dizgisi kullandığı için gerçekçilik çizgisini biraz fazla aşmıştı.Kısacası biraz zorlama bir olay dizisi vardı.

Bunun dışında işlediği hassas konuyu hem geçmiş hem de bugünün gözüyle iyi betimlemiş.En azından çift taraflı anlama (türk-ermeni) çabası insancıllık açısından olumlu.Yalnız burada belirtmem gereken bir yer var.Seçtiği Türk aile, toplumdan çok uzak olmuş.En azından daha geneli ifade eden bir aile seçebilseydi bize daha yakın olur kitabı daha fazla benimsemizi sağlardı

kitabın aslını İngilizce yazması İngilizceye hakim olduğunu zaten belli ediyor.Ama Türk edebiyatına uslup yada anlatım tekniği açısından bir şey kattığını söylemek abartı olur.

saygılar
Eski11-02-07, 15:24  #5
pinhann
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Feb 2007

301 mağduru,yaşlı ama güzel,aydın ama aydınlatamayan,anlamış ama anlatamayan,zaman'daki yazıları pazar sabahı güzel giden,dışardan bakınca bayağı değişik bir ülke olduğumuzu anlamış ve devamlı karşılaştırmalarla köşe yazılarını yazan, türk edebiyatı tarihine adını yazdıramayacak bayan,solcu ama osmanlıyı seven,hem radikal hem zaman'da yazan, ilk kitabını sevmeyen, gerçek soyadı "belgin" olan, yabancı ülkeleri tanıdıktan sonra türkiyedeki durum karşısında afallamış, şaşırmış ve ne yapacağına verememiş şahış.
pinhann is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-02-07, 17:28  #6
mr.baykan

mr.baykan'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Buse-i Zeyneb

yazarın sadece baba ve piç romanını okudum ermeni meselesine gerçekten tarafsız yaklaştığını belli eden bir kitap ancak bu kadar tarafsız olması bende uzaydan gelmiş izlenimi yarattı.

zaman gazetesindeki edebi yazılarını okuyorum özellikle türk kadını hakkında yazdıkları yadsınamayacak ancak duymak istemeyeceğimiz gercekler...
Eski11-02-07, 21:31  #7
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın pinhann şöyle demiş:

Mesajı Göster
301 mağduru,yaşlı ama güzel,aydın ama aydınlatamayan,anlamış ama anlatamayan,zaman'daki yazıları pazar sabahı güzel giden,dışardan bakınca bayağı değişik bir ülke olduğumuzu anlamış ve devamlı karşılaştırmalarla köşe yazılarını yazan, türk edebiyatı tarihine adını yazdıramayacak bayan,solcu ama osmanlıyı seven,hem radikal hem zaman'da yazan, ilk kitabını sevmeyen, gerçek soyadı "belgin" olan, yabancı ülkeleri tanıdıktan sonra türkiyedeki durum karşısında afallamış, şaşırmış ve ne yapacağına verememiş şahış.
Sn. pinhan,siz katılmıyorum Elif Şafak aydındır ve aydınlatır da ki buna en somut örnek okuyucu olarak benim.Türk edebiyat tarihine adını yazdırmıştır bile çoktan ki bu kadar genç yaşta edebiyat camiasında bu kadar çok adından söz ettirir.Geri kalanlar zaten bariz olan şeyler.Saygılar...
Eski11-02-07, 23:48  #8
pinhann
Yazar Adayı

evet haklısın.bir ben varım şimdilik bir de siz.iki kişiyiz.elif şafak okuyupta aydınlananları burda toplayalım.adından nasıl söz ettirdiği malumunuz.edebiyatı ise kişiliğimiz ve beğenilerimizle ilgili bir konu.popüler edebiyatçı uslubuyla yazdığı kanaatindeyim.son dönem türk edebiyatının en kaliteli ismi hasan ali toptaş'tır.şimdilik türklüğe bir hakarette! bulunmadığı için çoğunluk tarafından tanınmıyor.ki öyle birşey yapacağınıda sanmıyorum.
Eski12-02-07, 09:20  #9
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın pinhann şöyle demiş:

Mesajı Göster
evet haklısın.bir ben varım şimdilik bir de siz.iki kişiyiz.elif şafak okuyupta aydınlananları burda toplayalım.adından nasıl söz ettirdiği malumunuz.edebiyatı ise kişiliğimiz ve beğenilerimizle ilgili bir konu.popüler edebiyatçı uslubuyla yazdığı kanaatindeyim.son dönem türk edebiyatının en kaliteli ismi hasan ali toptaş'tır.şimdilik türklüğe bir hakarette! bulunmadığı için çoğunluk tarafından tanınmıyor.ki öyle birşey yapacağınıda sanmıyorum.

Sığ düşünmek toplumumuzun en büyük hastalığı.Ben elif Şafak'ın avukatı değilim fakat sıkı bir okuyucusu olarak ve Baba ve Piç kitabını da okumuş biri olarak söylüyorum Elif Şafak asla Türklüğe hakaret etmiş değildir.Sadece empati kurmuş ve Ermenilerin duygularını aktarmıştır.Ama insanlar henüz bunu anlayabilecek düzeyde değil kanımca.Saygılar...
Eski12-02-07, 11:16  #10
pinhann
Yazar Adayı

ben türklüğe hakaret sözünün ardından soru işareti koydum.bu edebiyatta öyle bişey varmı yahu, enterasan anlamına gelir.türklük öyle elif şafak'ın hakaretiyle küçülecek bişey değil,70 milyon toplanıp yine türklüğe hakaret etsek türklüğe hiçbişey olmaz.türklük türk milletinin çoğunluğunun dışında gelişme gösteren bir olgudur.çoğunluk üstüne almaz.neyse konumuz elif şafak'ın uslübu ve aydınlatıcılığı....mustafa yıldızdoğan'ın bir şarkısı vardı.

aydın aydın olaydı
iş o zaman kolaydı
halktan kopuk şu aydınlar
dede hiç olmasaydı....dedesine söylüyor bu şarkıyı...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 12:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)