"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Feministlerin Çelişkisi

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski11-02-07, 21:05  #1
pulsar85
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Feministlerin Çelişkisi

Feministler, kadınları korumak adına kamusal alanda kadınların türban takabileceklerini öne sürmektedirler. Yine feministler kadın ve erkeklerin her durumda eşit olması gerektiğini savunmaktadırlar ve erkeğin kadına göre ayrıcalıklı bir durumunu reddetmektedirler. Buna göre hem türbanlı kadını benimsemek hem de erkek ve kadın arasında eşitliği savunmak bir çelişki değil midir?
pulsar85 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-02-07, 00:00  #2
pinhann
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Feb 2007

feminizm tamamen çelişkiler üzerine kurulu bir düşüncedir.feminizm feminist olmayan kadınları küçük duruma düşüren ahlak dışı bir düşüncedir.
pinhann is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-02-07, 16:08  #3
Horozigo

Horozigo'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Denizli

Feminizm anlamı bılınmeden kullanılan bir terimdir...
Eski12-02-07, 16:28  #4
hayyam

hayyam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006

Feminizm Nedir?
Toplumda kadınlara, erkeklerle aynı hakların tanınmasını sağlamaya çalışan fikir akımıdır.
Ama ülkemizde tuzu kuru bayanların yumruğu kafasından sıpayı karnından eksik bırakılmayan kadınlara anlatmaya çalıştıkları akım gibi görünüyor.
Varından, yoğundan kurtul da yaşa.
hayyam is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-02-07, 02:18  #5
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

sn hayyam
gayet net bir tanımlama olmuş.Eli nasırlı,başı yazmalı hanımlara haklarını anlatmanın başka bir adı olmalı herhalde
Eski13-02-07, 17:23  #6
morgan

morgan'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın pulsar85 şöyle demiş:

Mesajı Göster
Feministler, kadınları korumak adına kamusal alanda kadınların türban takabileceklerini öne sürmektedirler. Yine feministler kadın ve erkeklerin her durumda eşit olması gerektiğini savunmaktadırlar ve erkeğin kadına göre ayrıcalıklı bir durumunu reddetmektedirler. Buna göre hem türbanlı kadını benimsemek hem de erkek ve kadın arasında eşitliği savunmak bir çelişki değil midir?
Değil efendim!Ben bunda çelişki göremedim.Bence feminizmle gayet bağdaşıyor.Sizin mantığınıza göre diyorsunuzki kadın başını örtüyorda erkek neden örtmüyor?Oda örtsün ozaman.

Alıntı:
Sayın hayyam şöyle demiş:

Mesajı Göster
Feminizm Nedir?
Toplumda kadınlara, erkeklerle aynı hakların tanınmasını sağlamaya çalışan fikir akımıdır.
Ama ülkemizde tuzu kuru bayanların yumruğu kafasından sıpayı karnından eksik bırakılmayan kadınlara anlatmaya çalıştıkları akım gibi görünüyor.
Bu tuzukuru kadınların anlatmaya çalıştığı feminizim dir değildir tartışılır.Fakat öbür zavallılarada haklarını bu tuzukurular anlatmasa vay kadının haline...Gayette iyi yapıyorlar.

Ayrıca bende feministim.

yam_yam Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-02-07 18:03 .
morgan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-02-07, 22:26  #7
Fedailer
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Feminizm. Önce hangi feminizm diyorum?
Sosyalist akımın feminizmi mi? yoksa,
Yeni feminizm , ya da diğer adıyla, liberal , islamcı , kendine sol diyen, liberallerin ittifakının kadın kimliğinde buluşmasının yarattığı feminizm mi?
Türkiye'nin üzerinden silindir gibi geçen 12 Eylül ün karanlığının sürdüğü,
80 li yıllarda, muhalif bir ses olarak feminizm düştü gündeme..
Ayrışmanın temelleri kadın kimliğinde atılırken,
Mor iğneler, mor çatılarla..
ABD ve AB istihbaratlarının fonları ve kontrolündeki NGO lar, Uluslarası Vakıflarla , proje eylem aktivasyonunda buluştular.
Güneydoğuda, varoşlarda kadınlar adına konuştular..
Kadınlar adına karar organlarında lobi faaliyetlerinde bulundular.Küresel politikalarla.
Ortaçağ kalıntısı feodalizmi, aşiretleri , tarikatları değil bunların sonucu töreleri dile getirdiler.
Haticeyi anlamadan neticeye baktılar.
Kadınların , emekçi kadınların sömürülen emeği onları ilgilendirmedi.
Küresel tekellerin gaspettiği , Ülke değerlerinin, Kapatılan fabrikaları ile evlerine döndürülen kadınlara , sosyal güvencesiz sömürü ev eksenli çalışmaları sundular.
Kadınlara İncik boncuk dizdirerek , kadını ve ülkeyi kalkındırdılar(!)
Velhasıl , küreseleşmeye hizmet ettiler.
Karşılığınıda aldılar tabii..
Malum üniversitelerde kürsüler.
Uluslararsı vakıflarda , dolarlı maaşlar.

Fedailer Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-02-07 23:00 .
Fedailer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-02-07, 02:16  #8
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

Alıntı:
Sayın Fedailer şöyle demiş:

Mesajı Göster
Feminizm. Önce hangi feminizm diyorum?
Sosyalist akımın feminizmi mi? yoksa,
Yeni feminizm , ya da diğer adıyla, liberal , islamcı , kendine sol diyen, liberallerin ittifakının kadın kimliğinde buluşmasının yarattığı feminizm mi?
Türkiye'nin üzerinden silindir gibi geçen 12 Eylül ün karanlığının sürdüğü,
80 li yıllarda, muhalif bir ses olarak feminizm düştü gündeme..
Ayrışmanın temelleri kadın kimliğinde atılırken,
Mor iğneler, mor çatılarla..
ABD ve AB istihbaratlarının fonları ve kontrolündeki NGO lar, Uluslarası Vakıflarla , proje eylem aktivasyonunda buluştular.
Güneydoğuda, varoşlarda kadınlar adına konuştular..
Kadınlar adına karar organlarında lobi faaliyetlerinde bulundular.Küresel politikalarla.
Ortaçağ kalıntısı feodalizmi, aşiretleri , tarikatları değil bunların sonucu töreleri dile getirdiler.
Haticeyi anlamadan neticeye baktılar.
Kadınların , emekçi kadınların sömürülen emeği onları ilgilendirmedi.
Küresel tekellerin gaspettiği , Ülke değerlerinin, Kapatılan fabrikaları ile evlerine döndürülen kadınlara , sosyal güvencesiz sömürü ev eksenli çalışmaları sundular.
Kadınlara İncik boncuk dizdirerek , kadını ve ülkeyi kalkındırdılar(!)
Velhasıl , küreseleşmeye hizmet ettiler.
Karşılığınıda aldılar tabii..
Malum üniversitelerde kürsüler.
Uluslararsı vakıflarda , dolarlı maaşlar.
Çok güzel anlatmışsınız sn fedailer, insanlar ben feministim diyen herkesin gerçekten feminist olduklarına inanamktalar.
Öncelikle şunları söylemek isityorum; feminizmi amacından saptıran iki temel anlayış doğmuştur, bunlar erkek düşmalığını ve kadının üstünlüğünü savunan pop-feminizm ve kadını kuran'ı etkin kılarak toplumda erkekle eşit değere getireceğini savunan islamcı feminizmdir. sn Pulsar85'in türbanla ilgili anlattıklarını (eğer doğruysa) islamcı feministlerin öne sürmüş olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kadını erkekten korumak amacıyla bir kıyafeti giydirmeye çalışmak/önermek bence feminizmle bağdaşmayan bir tutumdur. Hatta aksine kadına kapanması ve korunması gerektiği psikolojisini yükleyerek kadınların cesaretini kıracaktır. Dahası islami feminizm, eşit hak ve eşit olanak mücadelesinde kadının yolunu şaşırtmaktadır, çünkü islami feminizm'in izlediği yol aynı günümüzdeki en çok oy alan siyasi partilerin politikalarına benzemektedir. Küçük küçük, göstermelik refomlarla türkiye'de ekonomik ve sosyal atılım sağlanamayacağı gibi kadın hakları konusunda da küçük hakların devlet eliyle verilmesini beklemek ve aktifliğe fazla katılmamayı öne çıkarmak kadının toplumda erkekle eşit olanaklara sahip olmasını sağlamayacaktır.
Bu iki kollun dışında benim şahsen önemli gördüğüm iki feminist akım daha vardır; radikal feminizm ve sosyalist feminizm.
Radikal feminizmi tam anlamamakla birlikte ataerkil düzeni ve onaların kurduğu birçok kurumu ortadan kadırmak/değiştirmek istediklerini söyeleyebilirm. Sanırım radikal feministler olayı ekonomik olarak ele almaktan ziyede sosyal yönden ele alıyorlar.
Sosyalist feminizmde kadının erkekle eşit statüye gelmesini kapitalizme jarşı mücadelede görürler. Kapitalizmin egemen olmasıyla toplumlarda üretimde ve tüketimde kadınlar ikinci planda kalmışlardır. Kapitalist toplumda çalışma olanakları olarak kadına sunulanlar azaltılırken, tüketim tercihlerinde de kadının etkinliği azalmaktadır. Örneğin üçüncü dünya ülkelerinde kapitalizmin dayatması sonucu ailenin ekonomik seviyesini belirleyen kişinin erkek olduğunu, önemli mesleklere cinsiyetler arasındaki eğitim farklılıklarından dolayı erkeklerin gelebildiğini, kadının daha çok ev işleriyle ilgilenmesini sayabiliriz. Tüketim tercihlerini kadınların daha az belirlemesini yine kapitalizme bağlayabiliriz. Ekonomik bir değer üretemeyen, iş hayatında ikinci planda kalan kadın ekonomik özgürlüğüne kavuşamamasının sonucunda tüketimde de eve gelir getiren erkeğin tercihlerine uymak zorunda kalacaktır.

radikal feminizm hakkında bilgisi olan varsa ve yazabilirse iyi olur.

Bir de şunu söylemek istiyorum; türkiye'de kadınların erkeklerle eşit statüye gelmesinde kadınlar aktifleşmeden erkekler de gayret göstermeyeceklerdir. Kimin sorunu varsa önce o grubun/sınıfın/kitlenin harekete geçmesi gerekir.
Galiba feminist damarım kabardı gece gece Saygılar, iyi geceler.
Eski14-02-07, 07:09  #9
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Alıntı:
Bir de şunu söylemek istiyorum; türkiye'de kadınların erkeklerle eşit statüye gelmesinde kadınlar aktifleşmeden erkekler de gayret göstermeyeceklerdir. Kimin sorunu varsa önce o grubun/sınıfın/kitlenin harekete geçmesi gerekir.
Haklisiniz sayin esitlik; kadinolsun erkek olsun, önce kisi hak ve özgürlüklerinin bilincinde olmasi gerek.
ama bu hak ve özgürlükler ylniz basina kolay kazanilmiyor.
Kadin-erkek, insan haklari cercevesinde el ele vermeden; kadini elleri killi dayakci ve baskici magandalardan kurtarmak olasi degildir.
saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-02-07 09:41 .
Hoca is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-02-07, 09:20  #10
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: yerküre

Öncelikle bu topiği açan arkadaşa teşekkür ederim.Öncelikle şunu söylemeliyim.Son üç yıldır yoğun bir şekilde kadın çalışmalarıyla ilgileniyorum ve söyleyeyim henüz içinden çıkabilmiş değilim.Dünya üzerinde yüze yakın feminizm çeşidi olduğunu düşünürsek bunun nedenini daha iyi anlayabiliriz.Radikal feminizm,liberal feminizm,islamcı feminizm,pop feminizm,lezbiyen feminizm,marksist feminizm,eko-feminizm,varoluşçu feminizm ve psikanalizm ve feminizm dünya üzerinde en çok tercih edilen feminizm türleridir.
Feminizmin ortaya çıkışı 1800lü yıllara raslar.Tabii bu bir tesadüf değildir.Çünkü sanayi devrimi sonrası kadınlar ve çocuklar fabrikalarda erkeklerden daha düşük ücretle çalıştırılıyorlardı.Feminizmde işte kadınların ayaklanması ve "eşit işe eşit ücret" söylemleriyle ortaya çıktı.Eşitlikçi bu söylem günümüzde "pozitif ayrımcılık" masallarına dönüşmüş durumdadır ne yazıkki.Kadın sorunları diye sorunlar ortaya çıkarmışlardır.Oysa bir soruna kadın sorunu demek o cinsi alıp başka bir yere koymak demektir keza pozitif ayrımcılık söylemleri de aynı şeyi yapmaktadır.Bu tür feminist söylemler kadını toplumsaldan koparıp mitoslaştırmak ve mistisize etmektedirler.Sn. eşitliğin sorusuna gelince radikal feminizm adı üstünde radikal duruşları olan bir akımdır.Örneğin radikal feministlerin dahiyane(!) bir fikirleri vardır.Erkek de biyolojik olarak kadın gibi hamile kalsın ve çocuk bakımı her iki cins tarafından eşit bir biçimde paylaşılsın.Bu tür akımlar insanoğlunun hırsından ve doğayı fethetme dürtüsünden ileri gelmektedir.Ukalalık olarak algılanmasını kesinlikle istemem fakat feminizm ve aile içi şiddet ile ilgili daha ayrıntılı bilgi isterseniz yazıyaz dergisindeki makalelerime bakabilirsiniz.Saygılar...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 11:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)