"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.



 



Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İnsan Düşüncelerini Okumak Etik mi?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...


Cevapla
 
Konu Araçları
Eski14-02-07, 15:07  #1
il_bilge
 
il_bilge'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jul 2006
Mesajlar: 2,242
İnsan Düşüncelerini Okumak Etik mi?



Dünyanın önde gelen nörologları, beyin aktivitelerini analiz ederek bilgisayar aracılığıyla geliştirdikleri bir teknikle "insanın düşüncelerini okumayı" başardı.

Almanya’nın İnsan ve Beyin Bilimi Enstitüsü ile Londra ve Oxford üniversiteleri bilim insanlarının "insan düşüncelerini okuma" çalışmaları başarılı sonuç verdi. Hepsi de nörolog olan uzmanlar, yüksek çözünürlü beyin tarama cihazı kullanarak beynin faaliyetlerini geliştirilen bilgisayar programı aracılığıyla okumayı başardılar. Buluş, ileride daha karmaşık düşüncelerin okunması için önemli bir adım oluşturuyor.

SUÇLUYU TESPİT ETMEK
Yeni teknik, beyin kontrollü bilgisayarlar, yapay kol ve "düşünceyle hareket eden makinalar"ın üretiminde kullanılabilecek. Tekniğin daha da gelişmiş bir versiyonunun, "Azınlık Raporu" (Minority Report) filminde olduğu gibi, suçluların sorgulanmasında kullanılabileceği belirtildi. Ayrıca cezaevinden tahliye edilecek mahkumların ileride yeni suç işleyip işlemeyeceğini saptamak da bu teknik sayesinde mümkün olabilecek.

***

Kaynak

Çok heyecan verici bir gelişme olsa da, bunu İnsan Bilimleri topiğinde açmamın en önemli sebebi sosyolojik olarak ve ETİK açıdan konuyu tartışmamız. Bu tarz bir uygulamanın gerçekleşmesi ne kadar doğru olur insanlar için?

Sevgiler

Papyrus Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 16-02-07 14:22 .
il_bilge is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-02-07, 13:46  #2
Kaktüs
Yazar Adayı
 
Kaktüs'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Feb 2007
Mesajlar: 7

bu haber benimde dikkatimi cekmişti ama okduğumda bu durumun %70 başarıyla gerçekleştirildiği yazıyordu.Suçları belirleyen sistem oldugu için ve yine bu sistem suç unsurlarını ortadan kaldırmak yerine daha da suça teşvik edeceğinde,bu durumun etik olarak tartışması şu an için ( bence ) gereksiz bir entellektüellik olur,daha gerçekçi olup suç'un neden oluştuguna bakmamız lazım,ben bunu sınıflı toplumların değişmez bir çelişkisi olarak acıklıyorum,umarım düşündüğümü ifade edebilmişimdir.
__________________
Basit yaşa ki başkalarıda var ola bilsin
Kaktüs is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-02-07, 12:33  #3
Hoca
 
Hoca'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Oct 2006
Mesajlar: 2,344

Insanlarin gizlisi saklisi kalmayacak bu gidisle.
Bu insanlik adina gelecekte iyi bir sey olabilir mi tartsilir ama, bu sistemde hic te ahlakli bulmuyorum.
Düsüncelerinden dolayi yakalanan insanin, avukata bile gergi olmadan düsüncelerine göre yargiya varilirsa, cekecegi var insanligin demektir.

Siyasal alanda düsünen insanlar icin bir hezimet, ciddi calisan hükümetler icin mafya-gladio-yolsuzluk iliskilerinin cözülmesi acisindan yarari yok da denemez.
__________________
"Milliyetcilik bizim igrenc günahimizdir."
E.Fromm
Hoca is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-02-07, 12:43  #4
AranEL
 
AranEL'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Dec 2005
Mesajlar: 99

Bir kere yargılama eşit olmaz ki.Kafasının içinde suç düşüncesi var diye bir kişinin cezalandırılması,bütün insanlağın cezalandırılması demek olur.Herkesin kafasının içinde bir şekilde farklı suçlar belirebilir.Bu durumda cezayıo verecek olan ve suçu tespit edecek olan kişilerinde sicili temiz olmaz.Adalet kavramında eşitlik kaybolur.

İnsanların beynini okuduktan sonra insan olmanın yaşamanın bir anlamı kalmaz ki.kim tarafından ve niçin kullanılacak bir teknik olduğuda muamma olduğu için kesinlikle etik olmaz.Bana göre bir insanlık ayıbı olur.Bir kadının ya da erkegin habersizce mahrem anlarının gözetlemesinden farksız bir durum...
AranEL is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-02-07, 22:49  #5
Anadolu
Ayrıldı
 
Giriş Tarihi: Aug 2006
Mesajlar: 1,522

Yazıyı okuyunca aklıma nedense direkt devlet geldi.Varolanın devamı için her yol mübahtır.Dünyayı cezaevine çevirmenin başlangıcı olur.İşkencenin başka bir biçimi gibi geliyor bana.İnsanı kendi doğasının dışına çıkaracak bir yöntem gibi üstelik.Olmuşken yeni birer beyin takıversinler insanlara,böylece sorun kökten çözülsün.Bilimin kimin için ve hangi amaçlı kullanıldığının canlı bir örneği işte.Saygılarımla.
__________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir.
Anadolu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-02-07, 23:02  #6
mipodrall
 
mipodrall'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Feb 2007
Ülke / Şehir: Kadıköy
Mesajlar: 103

Bana pek rasyonel gelmedi. Kimyasal bir olaydır bu. Bir duygu her insanda farklı aksedebilir...
__________________
*Savaş herşeyin babasıdır!
*Cesaretini kaybetmiş insan herşeyini kaybetmiştir!
*Şeytanı yenemezsin, sadece karşı gelirsin. O yüzden şeytanla savaş bitmez...
mipodrall is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-02-07, 00:07  #7
samuray1
Yazar Adayı
 
Giriş Tarihi: Feb 2007
Ülke / Şehir: ist
Mesajlar: 1

İnsan beynini okumayı başarmışlar aman ne güzel ,nerde kullanılacak adalet mekanizmasında çok ta komik iyide burda önemli olan kim kimin beynini okuyup ona ceza verecek yada aklayacak .
her rejimin kendine ait suçluları ve haklıları var .peki kıstas ne neyse boşverin sonuçda bu beyin okuma başarısı adaleti getirmeyecek anlatmak istedigim bu.önemli olan karşıdakinin beynini okumak degil , kendi beyinlerimizi onarmak.saygılarla.
samuray1 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-02-07, 00:56  #8
ATASEVER
Yazar Adayı
 
Giriş Tarihi: Feb 2007
Mesajlar: 14

Pek doğru bir olay gibi görmüyorum insanoğlu malumumuz bu tip şeyleri tez elden savaş ve benzeri olgularda bol bol kullanmıştır.
Bunu Atomu bulma çabasında olan bilimadamının bugünü görse pişmanlığını ifade edebilmesiyle anlayabilirdik şayet yaşasaydı.
Bu teknoloji haberalma servisler ajanlık güvenlik vb. isimler adı altında insan haklarına teavüze dönüşmeyip örneğin ; yatalak konuşamayan bir duruma gelen bir düşünürün,yazarın,bilimadamının düşüncelerini okumakta kullanılacaksa pekala insanlığa faydası dokunabilir.
Ya aksi hareket edilirse o zaman ne olur sizce ....
Ki bu ihtimal kuvvetle muhtemel belki sorgulamada işkence yöntemlerinin tesirini azaltır ne dersiniz?
ATASEVER is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-03-07, 23:45  #9
orlof
 
orlof'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Mar 2006
Mesajlar: 31

İnsan Düşüncelerini Okumak Etik mi?

Alıntı:
Sayın il_bilge şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bu tarz bir uygulamanın gerçekleşmesi ne kadar doğru olur insanlar için?
aman tanrım. yoksa okuyabiliyormusun il_bilge

bırakın etiği falan, bu düpedüz ahlaksızlık olurdu. anahtar deliğinden banyodaki birini izlemek bile bunun yanında masum kalır.

ayrıca suçu önlemek adına böyle bir uygulama yapılamaz, çünkü hepimiz aklımızda ne suçlar işlemişizdir ama bunları uygulamaya koymak gibi bir niyetimiz yoktur aslında. bu aygıt niyetle fanteziyi nasıl ayıracak.

son olarak da böyle bir şeyin mümkün olabileceği kabul edilemez. suçluların geneli suç işlemeyi planlamazlar aslında. yani suçların büyük çoğunluğu anlık duygularla işlenir. cihaz geleceği görebiliyorsa bilemem tabii ki.

ve bu buluşun (elbette başarıya ulaşırsa) burada söylenildiği gibi mutlaka askeri alanda uygulamaya çalışılacağı konusundaki fikirlere de katılıyorum.


saygılarımla...
orlof is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-03-07, 06:30  #10
Enfantin
 
Giriş Tarihi: Jan 2007
Mesajlar: 32

Eger insan beynini bilgisayar yardimi ile okumayi basardilarsa, felaket kapida demektir, cunku cok yakinda insan beynine "yazmaya" da baslarlar, bu da insanligin felaketi olur sanirim.
Enfantin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla


Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 13:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Bu sitede yazılan her yazıdan yazarları sorumludur. Yazıyaz Forum'da yer alan tüm içeriğin her hakkı Yaziyaz.com'a aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.
Evrim | Evrim nedir? | Mutasyon nedir? | Küresel ısınma | Yazı yaz