Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Bilim (Genel) ve Rasyonel Bilimler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Bir Soru ?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Bilimsel kavramlar-Mantık, Matematik, Hukuk

Konu Araçları
Eski14-02-07, 16:45  #1
orkhun

orkhun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: antalya/ankara
Bir Soru ?

tasavvuftaki egoları yoketme ve insanı evrenin, doğanın bir parçası olarak niteleme ve insanın bir çiçekten, bir böcekten farkı olmadığını savunma fikri ile diyalektik materyalizmde belirtilen benzer görüşler.. (vardıkları nokta ayrı olsa da öz olarak)

hayyam'ın ''ben düşündükçe var dünya, ben yok o da yok'' dizesinde dünya görüşü ile mesela bir kuantum fiziğindeki ''bilinç, algılayış, gerçeklik, vs..'' ilişkileri arasındaki muhtemel benzerlik..

ve daha birçoğu.. doğu'nun felsefesinden örnekler verdim.. bunların özünün de yunan felsefe'sine uzandığını biliyoruz.. neyse, daha geriye gitmeye gerek yok.. şunu sormak istiyorum:

bugün konuştuklarımız, yüzyıllar öncesinde söylenenlerin düzenlenmiş, genişletilmiş ve bilimsel olarak desteklenmiş şekli mi??

eğer öyleyse evet biliyorum insanlığın macerası zaten aşama aşamadır.. ama esas merak ettiğim yeni yüzyılın bilimi hangi noktaya kayacak??
Eski15-02-07, 16:35  #2
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

bilimler şüphesiz birikimle ilerleyen mevzulardır.Atomlar ancak yakın zamanda gözlenebilirken,varlığı sezgisel yolla felsefeci Demokritostan beri biliniyordu.
Bugünün bilimi yüzyıllar öncesi yunan filozoflarının düşünceleri temeli üstünde yükselmiştir.rönesansla hız kazanan dünyayı ve kendini bilme isteği bilimi (Bilgiyi) sonu gelmez yolcuklara çıkmaya götürecektir.
Bilim her alana genişleyen bir balon gibi.Üstünde yaşadığımız yerkürenin içiyle ilgili ne kadar bilgimiz varsa milyonlarca ışıkyılı ötedeki galaksilerle ilgili o kadar biligmiz var.Ya da genetik şifremizi yeni yeni çzöüyoruz.Yani hem yaşadığımız dünyada hemde bizim dışındaki uzayda bizi bekleyen bilinmezlikler çok

Selanikli biri...
bozkır is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-02-07, 17:08  #3
orkhun

orkhun'nın Avatarı

yunanlı fizlozoflar atomu çok basit bir şekilde ele almışlardı ama haklısınız, biraz kafa yorarak da atomun varlığı fikrini ortaya atabilmişlerdi.. bugün geldiğimiz noktanın yunan felsefesi üzerine inşa edildiği ve rönesans ile insanlığın bir devrim yaşadığı fikrinize de sonuna kadar katılıyorum.. uzayın boşluğunu bırakın daha üzerinde yaşadığımız dünyada bile bizi daha çok yeni gizemlerin ve soruların beklediğine de inanıyorum sonuna kadar..

bu yüzyıl şüphesiz çok enteresan olacak.. bilimin gelişimi katlanarak hızlanıyor, insanlık yüzbinlerce yıl karanlık içinde ve hemen hemen aynı şekilde yaşadı, bugün birkaç yüzyıl arasında inanılmaz farklılıklar oluşuyor ve bu gerçekten inanılmaz.. insanlığın macerasının son noktasını hayal etmeye çalışıyorum ve tüm bunları göremeyeceğim için gerçekten üzülüyorum..
Eski16-02-07, 15:31  #4
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Kutsal metinler bize hep düşünmeyi ve ancak düşündükten sonra belli yargılara varmayı önermekte ve hatta emretmektedir. Ancak bunlardaki basit sözel anlamın içinde bilimsel gerçekler saklıdır.Buradan beslenen ve tasavvuf adı verilen öğreti ile bilimin söylediği şeyler aynen çıkmaya başlayabilmektedir.Üstelik, onlar bunu bir hal olarak yaşarlarken, bir kısmı yaşadıkları bu hakikatı dışarıya aksettirmemiş, bazıları ise, içinde bulundukları toplumun anlayış seviyesine uygun, bir tarzda açıklamaya çalışmıştır.

Şimdi biz. bir takım bilimsel verilerin ışığı altında, onların bir zamanlar ne demek istediklerini daha iyi anlayabilmekteyiz.
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-02-07, 15:41  #5
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Kutsal metinler hic bir zaman bize, yargilara varmayi ve düsünmeyi önerip emretmediler sayin özedönüs.
lütfen tekrar ve dikkatle okuyunuz kutsal kitabi.

tüm kutsallikler, yalmizca kendilerine yonttular, bunlari ben tekrar etmek istemiyorum

Yargi ne demek bilir misiniz?
Yargi; sorgulayip bir sonuca varmaktir.
Bu ne demek dediginiz anda kutsalligin disina cikar ve dinen suclu olursunuz,

Tanri kuluna yargiyi ve düsünmeyi degil, inanmayi emretmistir
saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-02-07 10:09 .
Hoca is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-02-07, 16:04  #6
orkhun

orkhun'nın Avatarı

sayın özedönüş, ben de katılamayacağım size.. tevratta mitoloji vardır, öyküler vardır, kurallar vardır.. incil'de hazreti isa'nın anıları ve öğütler vardır.. kuran'a baktığımızda direkt tanrı tarafından biz anlatım vardır, kesin emirler ve bolca da tehdit vardır.. ve biraz da tarih vardır..

şimdi semavi dinler, bilimi bir kenara bırakın, genel olarak ahlak kuralları oluşturmuşlardır.. ayrıca toplumların kültürlerine etki etme gibi bir özelliği de vardır.. yani bir konfüçyus ile hazreti isa'nın yaptıkları yada yapmak istedikleri pek farklı değildir..

tarihe baktığımızda ise bilime dinsel değil, dinlere bilimsel bir kılıf giydirilmeye çalışıldığını rahatlıkla görürüz.. mesela mevlevilik.. tamam, özü islamdır.. ama zamanla islam'ı aşarak deizme daha çok kaymıştır bence.. ama kuran'a bakın, bilimsellikten eser bulamazsın.. ne bilim vardır, ne bilimi öğen birşey..

saygılar..
Eski17-02-07, 15:55  #7
mavi_tuna

mavi_tuna'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Alıntı:
Sayın orkhun şöyle demiş:

Mesajı Göster
tasavvuftaki egoları yoketme ve insanı evrenin, doğanın bir parçası olarak niteleme ve insanın bir çiçekten, bir böcekten farkı olmadığını savunma fikri ile diyalektik materyalizmde belirtilen benzer görüşler..
sn orkhun,

Çok merak ediyorum bu yazdıklarınızdan emin misiniz? Tasavvuftaki ego yetme mevzusu insanın böcek ve çiçekle eşit olduğu anlamına mı geliyor..

Lütfen bir kez daha düşünüz ve bir araştırmasını yapınız..
mavi_tuna is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-02-07, 18:29  #8
dstlms

Giriş Tarihi: Nov 2006

yargılamak "TANRININ"gücüne gitmez merak etmeyin.zaten "TANRI"yargılayarak bana gel der.ban yüzeysel bak demez.ama yargılama sürecinin sonunda "TANRI"olmalı.herşey tesadüf değildir.tesadüfler bir damla sıvıdan canlılar ortaya çıkaramaz.ve tesadüf oluşanlar hep belli bir sistematik işleyiş içerisimde değildir.
dstlms is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-02-07, 19:01  #9
edakacar

edakacar'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Alıntı:
Sayın Hoca şöyle demiş:

Mesajı Göster

Tanri kuluna yargiyi ve düsünmeyi degil, inanmayi emretmistir
saygiyla
Allah kuluna yargıda bulunabilmek için de diğer yarattıklarından üstün tutarak düşünmeyi yani aklını kullanabilmeyi vermiştir yani bu güzelliği kulum görerek emin olsun inansın demiştir.Görüyorum Görüyorsun Görüyor Görüyoruz Görüyorsunuz Görüyorlar pardon biran kendimi sınıfımda öğrencilerime ders verdiğimi hissettim o yüzden çekimledim galiba
edakacar is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-02-07, 19:06  #10
orkhun

orkhun'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın mavi_tuna şöyle demiş:

Mesajı Göster
sn orkhun,

Çok merak ediyorum bu yazdıklarınızdan emin misiniz? Tasavvuftaki ego yetme mevzusu insanın böcek ve çiçekle eşit olduğu anlamına mı geliyor..

Lütfen bir kez daha düşünüz ve bir araştırmasını yapınız..
sayın mavi_tuna.. tasavvufta ''ben'' yoktur.. evet, insan da bir böcekle ve bir çiçekle eşittir.. çünkü herşey tanrının bir parçasıdır.. herşeyi sevmek, tanrıyı sevmek demektir.. vs..

diyalektik materyalizmde de sürekli her insanın bu doğada geçici olduğuna ve önemli olanın doğa ve doğayı oluşturan herşeyin korunması gerektiğine vurgu yapılır.. vs..

aradaki benzerliği göremiyor musunuz??

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 20:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)