"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Postotistik İktisat üzerine/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa |
| Anket Sonuçlarını Göster: sizce iktisat bilimi gerçek yaşamdan kopuk olmalı mı? | |||
| evet | 0 | 0% | |
| hayır | 6 | 85.71% | |
| fikrim yok | 1 | 14.29% | |
| Oy Verenler: 7. Bu ankete oy veremezsiniz | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazar Adayı
Giriş Tarihi: Feb 2007
| Postotistik İktisat üzerine Günümüzde git gide önemi artan ekonomi bilimlerindeki gelişmeleri tüm dünya büyük bir merakal takip eder oldu.Peki son zamanlarda özellikle bu bilimin eüğitimini alan öğrenciler tarafından başlatılan bir kampanya var.Bu kampanya her ne kadar bugüne kadar ekonomi biliminin temel taşlarından s sayılsada ilerlermesine engel biri ile ilgili.Kim mi bu? Bu öyle biri ki hayattaki tüm gerçekleri göz ardı ederek her ne olursa olsun kendi çıkarlarını maksimize etmeyi düşünür.Ve ne yazık ki bu insan yalnızca kitaplarda yaşama fırsatı bulabilen ve bu alanda eğitim alan hemen herkesin oldukça yakından tanıdığı biri.O Homo-Economıcus.Peki başta Fransa olmak üzere pek çok ülkede öğrencileri eylem yapma noktasına getiren homo-economıcus tam olarak ne yaptı? Aslında onun ne yaptığından çok ne yapmadığı rahatsız etti Fransa'daki ekonomi öğrencilerini.öğrenciler, postotistik iktisat adını verdikleri bu şekil iktisadın mezun olduktan sonra kendilerine hiç bir yarar sağlamadığını savunuyor.Çünkü bu öğreti yalnızca teoride geçerli.Gerçekte homo-economıcus gibi bir insanın varlığı mümkün müdür sizce?Tabi ki değil.Ancak ne yazık ki bu güne kadar bizlere öğretilen iktisat hep bu yönde.Gerçekle alakası yok.Üstelik Nobel alabilen tek sosyal bilim olan iktisadın bu kadar sevimsiz görünmesinin sebebi de bizce bu hayattan kopuk öğretiler. İŞTE son birkaç yıldır aralarında Türkiye'den İSTANBUL ve GAZİ üniversilerinin bulunduğu pek çok öğrenci bunu savaşını yaptıkları eylemlerle vermektedir. Konuya başka bir açıdan bakmak gerekirse neden bunca yıl dünyanın her yerinde bu şekilde pasif bir iktisat eğitimi verilmiştir,neden yalnızca kapitalizmin temelini oluşturan KLASİK İKTİSAT baz alınmıştır üzerinde düşümülmesi gerken başka bir konu. |
|
| #2 | |
Dergi Felsefe Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: yerküre
| Sn. surya çok güzel bir konuya değinmişsiniz,teşekkür ederim.Klasik iktisat ve homo-economicus kapitalizmin temsilcileridir ve onlara ortam hazırlayan bir ekoldur.Fakat şahsen ben tarihçi okulun duruşunu ve düşüncelerini önemsiyorum.Özellikle bu okulun temsilcilerinden Sombart ve Weber bu konuda üstaddırlar ve ülkemizde de Sabri Ülgener ve Hilmi Ziya Ülken ile birlikte tarihçi okulun izleri görülmeye başlanmıştır.Zihniyet çözümlemesine önem veren bir ekonomi anlayışı ile ekonomik durumlar aydınlatılmıştır.Çünkü klasik okulun ortaya koyduğu homo-economicus modelinde özne yoktur ve insan çekip alınmıştır.Fakat tarihçi okul özneye hakkını teslim etmiştir diye düşünüyorum.Özellikle Sombart'ın zihniyet çözümlemesi,aşk ve lüks çözümlemelerinden postmodern düşünürlerde etkilenmişlerdir.Özellikle Jean Baudrillard aşk ve lüks kavramlarını postmodern çağa göre marka,erotizm ve reklam bağlamında yeniden yorumlamıştır.Sonuç olarak tarihçi okul bu anlamda bir çığır açmıştır.En önemlisi de insan eylemlerini hiçe saymamıştır.Çünkü klasik okulun gözden kaçırdığını-ekonomik eylemlerin insanların eylediğini-görmeyi başarmıştır.Biraz dağınık oldu ve toparlayamadım umarım anlatabilmişimdir.Saygılar... __________________
hiç birşey hissetmiyorum artık tüm duygularımı vestiyere bıraktım ruhsuz burjuvalar gibi et parçası gibi maskemi takıp dans ederim... |
|
| #3 | |
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| günümüz dünyasında iktisatın sadece finans boyutu öne çıktığı için belirttiğiniz sıkıntı doğuyor.emek gücüne dayalı üretimin yerini paradan para kazanma anlayışı çerçevesinde borsa,devlet kağıdı alıp satma gibi kazanç yolları aldığı için iktisat insani yaşamdan kopuyor.Sovyetlerin çöküşüyle planlamacılığında devre dışı kalması,bankacılığın yükselişi homo-ekonomicus tahtını iyice sağlanlaştırdı. saygılar __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|