Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Doğa Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kibrit roket

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji...

Konu Araçları
Eski29-08-05, 21:56  #1
oktanyum

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İzmir
Kibrit roket

Yediden yetmişe birçok kişinin hayatının bir döneminde roketlere ve amatör roketçiliğe ilgi duyması kaçınılmaz bir gerçektir. Sırf bu nedenle bayram harçlıklarının da bakkal amcaya verilmesi bu yüzdendir. Bu hevesle değişik boyut da zihinde projeler hazırlanır,daha sonra kağıda dökülür,çeşitli ortamlarda tartışılır ve iş uygulamaya gelince yapım esnasında birçok engellerle karşılaşılır. Çoğunluklada yaşanan başarısızlıklar bu işin üzerinin küllenip örtülmesinin gerektiğini düşündürüp içimizde bir ukde olarak kalmasına neden olur.İşte bu yazı bu ukdeyi yeniden canlandırmak isteyenler için yazılmıştır.
Tahmin ediyorum ki kibrit roket den daha küçük ve çok kısa sürede ve pratik olarak bir roket daha doğrusu roketçik yapılamaz. Nedir ki bu kibrit roket?...
Kibrit roket en basit olarak şöyle yapılır:Bir kibrit çöpünün eczalı baş kısmını saracak kadar küçük bir alüminyum folyo kağıdı kesilip içine birkaç kibritten keskin bir bıçak yardımıyla sıyırtılan kibrit başındaki o renkli kimyasallar konur ve üzerine bütün bir kibrit çöpü yerleştirilerek alüminyum folyosu iyice sardırılır. İşte size mini mini çok kısa zamanda yapabileceğiniz bir roketçik. Bu roketi bir kurşunkalemi fırlatma rampası gibi kullanarak 45 derece açı ile yerleştirip alüminyum folyo bir çakmak(heyecanlı iseniz uzun saplı mutfak çakmağı) yardımıyla ısıttıktan birkaç saniye sonra roketiniz büyük bir hızla ileri doğru gidecektir. Folyonun içine koyduğunuz kibrit parçalarının miktarına bağlı olarak roketinizin gücü ortaya çıkar.
Bu yazıyı küçümseyerek okuyanlar için şunu diyebilirim ki bu yazı roketçilik konusundaki yazıları okuyup bir şeyler yapmak isteyip de yapamamanın verdiği sıkıntıyı bir nebze hafifletmesi gayesi ile yazılmıştır. Ne de olsa bu roketi yaparken yakıt teminine ve de roketin dizaynına kafa patlatılmaz. Hem de alfabenin ilk harfinden başlanılıp roketçilik de cümleler kurmak gerekecek değil mi?
Bu konuya ilgi duyanlar,katkıda bulunmak isteyenler ve de bu işle ciddi olarak ilgilenen veya ilgilenmek isteyenler benimle irtibata geçebilirler.
oktanyum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-08-05, 10:18  #2
petricli

Sayın Oktanyum,

Çocukken çok yapardım kibrit roket. Bana o günleri hatırlattınız. Teşekkürler.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-07-06, 22:32  #3
sinsiati

sinsiati'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Sn. oktanyum
Bu islerle ilgilenmek için ilk baslarda ne kadarlik bir maliyet gerekli olur acaba ?
sinsiati is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-08-06, 09:54  #4
oktanyum

Kibrit roket roketçiliğin daha doğrusu amatör roketçiliğin kavranabilmesi için sadece bir fikir verebilmesi için yapılan küçük bir gösteridir. Model uçakçılık biraz tanınsa da amatör roketçilik ne yazık ki ülkemizde hemen hemen hiç tanınmamaktadır. Amatör roketçiliğe ciddi olarak ilgi duyan ve birazda el yeteneği olan yetişkin kişilere elimden geldiğince her zaman yardımcı olmaya hazırım ve amatör roketçiliğin ülkemizde yaygınlaşması içinde çaba gösteriyorum. Eğer bu konuyla ilgileniyorsanız benimle temasa geçebilirsiniz.
Eski20-03-07, 21:16  #5
oktanyum

Model roketçilik çalışmalarıma ait uçuş videoları aşağıdadır.

http://www.youtube.com/watch?v=ZTEVi3pOu7E
Eski20-03-07, 22:25  #6
maxim

maxim'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: i s t a n b u l

sayın oktanyum ve sayın sinsinati,,
alemsiniz valla
Ben de her bayram harçlıklarımın bir kısmıyla (küçük banknotlar daha makbuldü,çok gibi dururdu) direktman roketimtrak şeyler alırdım. VE hatta benim hayalim de şuydu, ya da dizaynım. Alt tabakada üçgen formunda üç köşede birer roket; ikinci katta tek roket. Alttaki 3 roket belli bir irtifaya ulaştırdığında,üst kattaki roket devreye girecekti Denemeye tırstım heralde abuk subuk uçar,biryerimizie birşey olur diye
Bahsettiğiniz roketi deneyeceğim ilk fırsat. Açıkcası tek bir kibrit çöpünden uçan birşey yapabileceğimi hiç düşünmezdim.
Bu arada roketin paraşütle inişi çok hoş olmuş.

maxim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 20-03-07 22:31 .
maxim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-10-07, 23:39  #7
oktanyum

Deneysel Amatör Roketçilik alanında edindiğim tecrübeleri, fikirleri ve çalışmalarımın teknik detaylarını olabildiğince sizlerle paylaşacağım yeni bir web sitesi yayın hayatına başlamış bulunmaktadır.
http://www.oktanyumroket.com/

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 18:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)