"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." Lütfen forum kurallarını okuyunuz. |
||||||||||
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: Ankara
| Sorum açıktır.''Akıl ile Vahiy çelişir mi???'' İlgilenenlerden cevap bekliyorum.Örnekler verişrseniz sevinirim... __________________
sÜpÜrGeSiNi eLiNdEn dÜşÜrMeYeN BiR cAdInIn lAnEtİ oLmAlı bU...yA dA kOcA bİr şEhRe TanRıNıN iHaNeTi... |
| #2 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Önce bunu cevaplamak için şu ayrımı yapmak gerek; Tanrı var mı yok mu?Yok diyorsak zaten vahiy akılla bir noktada çelişecektir,çünkü yok diyorsak,vahiy diye önümüze sunulanların insan sözü olduğunu anlayacağız ve hatasız insan olmaz. Tanrı var diyorsak,vahiy diye baktıklarımız acaba Tanrı'dan mı gelme diye bakacağız,eğer Tanrı var diyorsak,akılla çelişenler Tanrı'dan gelmemiştir diye yanıtlarız,dolayısıyla bunlar da vahiy olmazlar. Yani 2 çıkış noktası var sorunun,Tanrı yok diyorsak zaten vahiy diye birşeyin varlığını söyleyemeyiz. Tanrı var diyorsak ta,akıl ile çelişenler vahiy değildir deriz ![]() saygılar __________________
"Yeneceğiz bu karanlıkları,bu tutsaklıkları yeneceğiz!Çevremizdeki bu kanlı zincirleri söküp atacağız,diz çökmeyeceğiz!Yenilmeyeceğiz" Uğur Mumcu.. |
| #3 | |
| Ben böylşe düşünmedim.Kur'an a inanabiliriz ama:kabvul etmeyebiliriz.Böyle bir ihtimal de var.Kur'an ın hayatımızı kurallara dönüştürdüğünü düşünüyor isek ya da Kur'an ın gelen vahiylerden sonra değiştirildiğini düşünüyor isek bu konuda bize 2 seçenek kalabilir.Ve benim hatırlamadığım daha nice ihtimal var.Sorunun çıkış noktasını bu nedenle bu saymamak gerektiğine inanıyorum. Gelen vahiylerden bir örnek vereyim,tam hatırlayamadığım.Bence müslümanların da bu konuda çelişkiye düşmesi gayet normaldir.İçki yasaktır.Neden:toplumsal düzeni bozar,insanlar arası huzursuzluğu arttırır v.s v.s Peki arttırmayacak derecede içki neden yasak?Bunu Hz.Muhammed'e sorduklarında:fazlası yasak olan şeyin bir yudumu da yasaktır(buna benzer bir cevap)vermiştir.Bunu din adamlarına sorduğumuzda bize 2 türlü açıklar: *Bir iğne çalsanız da hırsızlıktır,banka soysanız da(halbuki konunun böyle olmadığını herkes rahatça görebilir) *Allah sizi sınamak için yapmıştır. Size hangi cevap mantıklı geldi(hepimizin inandığını düşünürsek)?Genellikle ikincisi.Çünkü:birincisini insan beyni idrak edebiliyor fakat:ikincisindeki kavram bilinmezliğe sürüklüyor. Düşünün şimdi müslüman gelen vahiy ile akıl arasındaki bağlantıyı eleştiremez mi?Benim bir çok müslüman arkadaşım bunu rahatlıkla yapıyor.Tabi ki bunda müslümanlığı araştırmak,iyi bilmek istemenin verdiği tarafsızlığın da payı var. Bence bu konuda düşünürken dinini tam olarak tanımayan(hristiyan,müslüman,budist,ateist...)herk es gerekli özeni gösterip bu konuyu araştırmalıdır.Zaten dini tam bilen insan da bu soruya dinde yazdığı kadarı ile tatmin edici cevaplar verebilir. Bu nedenle,bu konuya herkesin katılmasını bekliyorum. Saygılarımla... __________________
sÜpÜrGeSiNi eLiNdEn dÜşÜrMeYeN BiR cAdInIn lAnEtİ oLmAlı bU...yA dA kOcA bİr şEhRe TanRıNıN iHaNeTi... |
| #4 | |
| Şimdi o zaman şöyle söyliyeyim.İçki yasaktır deniyor,gene 2 seçenek var derim ben.Hatta daha fazla. Evet yasak dersiniz,zararlı dersiniz. Allah insanları yola getirmek için böyle demiştir,"biz içeriz şarap yoktur vebali" dersiniz ![]() İçki niye yasak ki,bunun Kur'an 'da olması çok saçma derseniz,bu sefer Kur'an 'ı reddetmeyi seçersiniz. Yani Kur'an 'a inanıyorum diyorsanız,ya içki yasaktır dersiniz,ya da yazdığım dizedeki gibi düşünürsünüz,islamın özü bu değilf alan dersiniz,size kalmış,ancak içki kesinlikle,hiçkimseye yasak olmamalı,bunun Kur'an 'da yazması saçma derseniz,üstüne bir de Kur'an 'a inanıorum derseniz ![]() burada çelişkiler başlar.Yani böyle düşünüyorsanız,Kur'an 'a inanmanızın bir manası yok,yani diyorsunuz ki,benim Tanrım herşeyden üstündür,ama bu konuda saçmalamış ![]() saygılar __________________
"Yeneceğiz bu karanlıkları,bu tutsaklıkları yeneceğiz!Çevremizdeki bu kanlı zincirleri söküp atacağız,diz çökmeyeceğiz!Yenilmeyeceğiz" Uğur Mumcu.. |
| #5 | |
| Mesela şarap,günde bir bardak içilmesinin faydaları olduğu söyleniyor.Daha doğrusu doktorlar söylüyor.Yani aslında faydalıdır da... Siz diyeceksiniz ki:e işte yine buna geliyor konu.Peki açıklık getireyim size,din konusunda çelişkilere düşenlere bunu nasıl açıklayavaksınız?Ne doğru,ne yanlış bunu araştırmak isteyenlere.Tanrı'ya inanıyor ya da inanmıyor olarak bakmayanlara..?Ben bu konuda iki taraftan da yorum bekliyorum. Sanırım en baştan bunu söylemeliydim... ![]() __________________
| #6 | |
| Yani bilemiyorum tabii,bakış açıları farklıdır,bir dini nereden araştırmaya başladığınız da önemlidir.Bu yüzden ben içki konusunda pek şarap konusunda söyleyebileceğim,için,ben de arkadaş ortamlarında içki içerim,genelde pek alkol kullanmayı sevmem,ancak bu dinle alakalı değil,sanırım yapım böyle,kafam yerinde olsun istiyorum daha çok,inancıma göre de hesabımı ben veririm,yine inancıma göre,Tanrım da bu yüzden bana kızmayacaktır,o ağzıyla içmeyenleri doğru yola iletmek için öyle demiştir belki de ![]() Yani şöyle diyeyim açıka,benim tanıdıklarım da var birsürü,Kur'an değişmiştir diyorlar,ancak müslümanlar,yani her modeli var bunun Ateist ve deistlik başta bir seçimdir bana göre,ondan sonra dinlere dalarsınız,teist olursunuz ya da deist kalırsınız,ateistseniz dine dalmaya gerek te yok zaten![]() __________________
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Şu açıklamayı yapmak gerekli sanırım. İslam haram addettiği her şeyin tümüyle zararlı olduğunu iddia etmez. Yalnızca sözü geçen nesnenin veya konunun zararının faydasından fazla olup olmadığı önemlidir. Bu yüzden alkol yasaklanmıştır. Siz eğer inanıyorsanız mutlaka vahyi akla uygun bulursunuz, her soruya bir cevap verebilirsiniz. Tersi durumda da aynı durum söz konusudur, bardağın diğer tarafından bakar, farklı sonuca ulaşırsınız. |
| #8 | |
| Ateistler,garip ama genelde dine en iyi dalanlardır.Bir çok ateiste rastladım ve hepsi benim 1 yıllık araştırmalarımdan daha ço şey biliyorlar.Bu yüzden bu gruplandırmayı yapmaya karar vermiştim zaten. Dini neden mi araştırmaya karar verdim ya da neden mi bu din..?En başta dinm hayatımızda hükümsüren bir şey.Gerçek ya da değil ama var...Önceliklşer din konusunda bu kadar ısrarcı olmamın nedeni budur.Belki ben de bıu araştırma sonunda''dinin bir afyon olduğuna ya da sadece Tanrı'nın varolup öteinin olmadığına''karar vereceğim.İslam dinine bakacak olursak,diğer dinler hakkında da elbette fikrim var ama çevremde beni en çok zorlayan,-şu an yorumsuz kalmama tepki gösteren insanlar-çevremde sayıları fazla olduğundan Müslümanlar. Bu konuda konuştuğumuzda,sen nesin sorusuna cevap verme isteğidir belki de benimki.Ateistsem dini çok iyi bilen bir ateist oolmayı tercih ederim.Sizin dediğiniz dinb ile ilgilenmeyenler agnostiklerdir.Onlar için din bir şey ifade etmez.Fakat ateistler reddederler.Agnostik değilim,bunu söyleyebilirim.Hayatıma sinen bir gerçeklik(varlık anlamında)iken din bunları görmezden gelip,yoluma devam edemem. Ve karar vermek için dinde ufak gibi görünen büyük konulara da akılmak zorundayım... __________________
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Konu icki deyil vahi, vahi meselesini yanliz islama göredir diyede görmek ne kadar dogrudur bilmem ama vahiyi ele alirsak radyo dalgasiyla suguru etkileyip ileri geri gibi kumanda verilmesi gibi algilariz, ikincisi telapati gibi verileri beyine ulasmasi hissetmesi. Fakat vahi anlami kelime söz gibi kulakdan duyuldugu gibi beyine intikäl ediyorsa is deyisir. Inrernetde arayin bulursunuz 500 bin kisinin burun deliklerinde ve kulak arkasinda beyine giden damarlara takilmis 2 mm lik metal vericilere raslanmistir, nasilmi kaza sonrasi kafatasi rotgenlerinde ve hastaliklar neticesinde bu vericilere raslanmistir bilinmiyenlerde haric, bu kisilere soruldugunda bu metal verici kimler tarafindan takildi diye verilen cevap bilmediklerini söylemeleride ayri bir soru isareti. Daha neler var neler. |
| #10 | |
| Şüphe her zaman olacaktır,insan doğasının zorunluluğu bu. Ancak bazı şeyler vardır ki,şüpheden öteye geçer,böyle birşey varsa,zaten devam etmenin anlamı yoktur. Agnostikler hakkında da bence yanlış düşünüyorsunuz,onlar da dini araştırır,yani araştıranları da vardır,hem de çok derinine araştıranları. Ancak benimdemek sitediğim şu,ben ateist olduktan sonra dini araştırmaktan bahsediyorum,bu araştırma,dinlerdeki yanlışları(kişiye göre) bulmaya yöneliktir.Yani ateist birkişi,bir dinde yanlış bulamazsa bile,o dine yönelmez,ya da deist olmaz,ancak deist bir kişi böyle yapabilir.Yani ateist-deist ayrımı kafada biter,kendi mantık çerçevesinde biter insanın.Kitaplar,dinler çok fazla etki edemez bir yerden sonra,bu konuda.Buradaki ayrıma geçtikten sonra din devreye girer,en azından,benim düşüncem bu.Şimdilik hoşçakalın,iyi akşamlar. __________________
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|