Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Komünizm nedir, ne değildir?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski07-08-05, 22:17  #1
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul
Komünizm nedir, ne değildir?

Komünizm satmak ya da almak değildir,
Komünizm paylaşmaktır.

Komünizm insanları milletlerine,dinlerine,renklerine göre ayırmak değildir,
Komünizm farklılıkları zenginlik olarak görüp beraberce yaşamaktır.

Komünizm savaş değildir,
Komünizm tüm dünyada barıştır.

Komünizm çalışmadan,ter dökmeden kazanmak değildir,
Komünizm her insanın emeği kadar kazanmasıdır.

Komünizm zenginlerin mahkemelerinde fakirlerin yargılanması değildir,
Komünizm herkese eşit adalettir.

Komünizm yoksul diye insanların hastahane kapılarında,zenginlerin ise hastane süitlerinde yaşamaları değildir.
Komünizm her insana eşit sağlık imkanı sunulmasıdır.

Komünizm fakirin okula gitmek için 10km yürümesi ya da baba parasıyla okumak değildir.
Komünizm her insana eşit eğitim olanakları sunmaktır.

Komünizm hayata baba bursuyla gelip,çalışmadan yaşayabilmek değildir.
Komünizm çalışmasını engelliyecek bir sağlık sorunu vs. vs. olmadığı sürece çalışıp yaşamaktır.

Komünizm sadece zenginlerin eğlenmesi değildir.
Komünizm halkın isteklerine göre kurulan eğlence mekanlarında(diskodan tiyatroya,sinemadan ortaoyununa vs.) herkesin eğlenebilmesidir.

Komünizm orduya milyar dolarlar harcanması değildir.
Komünizm önceliği insan olan bir ideolojidir.

Komünizm etnik kökene ya da dine göre kıyak geçmek değildir.
Komünizm her insana eşit yaklaşmaktır.

Cagdasdusunce.com'da yayınladığım bir kaç yazım.. - 1 -

küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-06-06 22:07 .
küçükkarabalık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-08-05, 12:23  #2
petricli

Cevabım için bakınız;

http://www.yaziyaz.com/forum/showthr...=3215#post3215
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-08-05, 13:17  #3
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005

Sayın Essence, yukarıdaki tanımlara genel manada katılmamak elde değil, bunları okuyunca şunu düşündüm, dünyada acaba herkes komünist mi? Çünkü bu tanımlara pek kişinin karşı çıkacağını sanmam. Ancak bununla beraber şunları da merak ediyorum.
-Bugün gerçek anlamda komünizm sistemiyle yönetilen, bu sistemi uygulayan ülke var mı?
-Geçmişte varmıydı.
-Komünizm le yönetilmiş diye bildiğimiz SSCB den bağımsızlıklarını kazanan Türk Cumhuriyetleri ve diğer ülkelerin bugünkü ve o dönemdeki halkları, o dönem ve komünizm hakkında neler düşünüyorlar.
Bu sorularıma kısa kısa cevaplar verirseniz memnun olurum.

Beyin Fırtınası Geri Döndü
ibra is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-08-05, 20:44  #4
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Alıntı:
dünyada acaba herkes komünist mi? Çünkü bu tanımlara pek kişinin karşı çıkacağını sanmam.
Size Marx'ın Bir lafıyla cevap vereyim;"Filozoflar hep dünyayı yorumlamakta kalmışlardır,halbuki önemli olan onu değiştirmektir." İşte herkes dediğiniz gibi keşke her şey böyle olsa diyor.Ama iş uygulamaya gelince "Neden Ben yapayım Kimse yapmazken" "Benim işim değil." "Taviz veremem." vs. cevaplar veriyor.İşte komünistler,sosyalistler dünyayı yorumlamaktan öteye geçen onu değiştirmek için savaş verenlerdir.

Alıntı:
-Bugün gerçek anlamda komünizm sistemiyle yönetilen, bu sistemi uygulayan ülke var mı?
Hayır yok ne küba ne vietnam ne de kore.Vietnam ve Kore'nin Sosyalizm ya da Komünizmle uzaktan yakından alakası olmadığını söyleyebiliriz.Küba ise sosyalizme çok daha yakın olmakla beraber bazı yönlerden farklılıkları vardır.Ve bilenenin Aksine Sscb Stalin başa geçtikten sonra ki bu 1930lara denk gelir sscb sosyalist bir devlet olmaktan çıkmış bir diktatörlüğe dönmüştür..

Alıntı:
-Geçmişte varmıydı.
Hayır,malesef hiç sosyalizmin üstaşaması olan komünizme geçilemedi.Zaten komünizmin gerçekleşmesi için Tek Bayrak,Tek Devlet dünyada olması lazım.
Alıntı:
-Komünizm le yönetilmiş diye bildiğimiz SSCB den bağımsızlıklarını kazanan Türk Cumhuriyetleri ve diğer ülkelerin bugünkü ve o dönemdeki halkları, o dönem ve komünizm hakkında neler düşünüyorlar.
malesef bilgi eksiğinizin var olduğunu görüyorum.Sscb bırakın komünizmi yukarda belirttiğim gibi sosyalist bile değildir.(Lenin'in ölümünden sonraki süreç)Klasik bir bürokratik diktatörlük olarak sırf Türklere değil,çeçenlere,ukranyalılara,polonyalılara,çok zülüm çektirmişlerdir.
Eski10-08-05, 10:20  #5
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Kore, Küba, SSCB veya diğerleri komünist olmadığı halde, neden bu şekilde tanındılar.
Bİr de şunu öğrenmek istiyorum Sayın Essence, kişisel olarak sizin siyasi amacınız nedir? Anladığım kadarıyla, komünizme dayalı bir sistem için emek veriyorsunuz, öyle mi?

Eski10-08-05, 10:25  #6
dr che

dr che'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Konya

merhaba ibra
geçmişte deneyimler yaşandı.biraz küba var.sscb den ayrılan o ülkeler şu anda açlar ve birer sömürgedir.birbirleirni yiyorlar çeçenler bağımsızlıkları için abd den silah aldılar ne oldu? şimdi açlar.
dr che is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-08-05, 10:44  #7
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Alıntı:
o ülkeler şu anda açlar ve birer sömürgedir.birbirleirni yiyorlar
Şu an sömürge olan bu devletler eskiden özgür bir devletmiydiler ki! Yani, şunu mu demek istiyorsunuz? BU devletler özgürlükleri için savaşmasaydılar, SSCB olarak devam etseydiler daha iyiydi. mi?
Özgürlük insanın ruhundadır. Bİr kafeste besleme olmaktansa, bir gün aç bir gün tok yaşamak her insanın en temel isteğidir herhalde. Kaldı ki, bu ülkelerin şu andaki durumları (maddi manevi) her halukarda eski dönemlerinden daha iyi.

Eski10-08-05, 11:33  #8
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Alıntı:
Kore, Küba, SSCB veya diğerleri komünist olmadığı halde, neden bu şekilde tanındılar.
Çünkü o amaçla kuruldular.Sscb'nin ilk on yılını ve küba'yı diğerlerinden ayırmak lazım.Tam sosyalist olmasalar bile diğerleri kadar bu yoldan sapmamışlardır.

Alıntı:
Bİr de şunu öğrenmek istiyorum Sayın Essence, kişisel olarak sizin siyasi amacınız nedir? Anladığım kadarıyla, komünizme dayalı bir sistem için emek veriyorsunuz, öyle mi?
Memleketimde herkesin emeği kadar kazandığı,kar yüzünden köylerin kapanmadığı,milliyetçi değil enternasyonel,teknolojinin ülkemin 4 bir yanına yayıldığı,yoksul,aç insanın kalmadığı,öncelikli olanın iktidarsızlık değil kanser ilaçlarının üretimi olduğu...vs. vs. bir ülke istiyorum ve diliyorum.Buna özgürlükçü demokrat sosyalizm diyorum.Bir üsta aşaması ki ona da komünizm diyorum.
Eski10-08-05, 12:23  #9
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Sizinle yüksek oranda aynı fikirleri paylaşıyoruz.

Eski11-08-05, 10:26  #10
dr che

dr che'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Konya

o ülkelerin sovyetlere karşı hareketlerinin gereksiz olduğunu tabiki özgürlük kesinlikle olmalıydı ama abd güdümünde yapılan hareketlerin sonucu açlık ve sefaletle boğuşuyorlar kendilerine özgürlük isteyebilirlerdi devlet değil.
dr che is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı