"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Avrupa ülkelerinin 301'leri / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| 301. madde ile ilgili tartışmalar Hrant Dink cinayeti sonrasında yeniden alevlendi. Hrant Dink, 301. madde yüzünden tanınmışlığının arttığı, Türk düşmanı şeklinde gösterildiği, mahkeme salonlarında sözlü ve fiziki tacize uğradığı ve tüm bunlara karşın yargının bu duruma sessiz kaldığı bir gerçek. Bunu Hrant Dink de son yazılarında açıkça ifade ediyor, kaçınılmaz sonun her geçen gün yaklaştığını yazıyordu. Adalet Bakanı 301.’in savunucularından. Bunu açıkça söylemese de her yaptığı davranış, her söylediği söz Cemil Çiçek’in demokrat ve özgürlükçü bir bakan olmadığını gösteriyor. Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmayı hatırlamadık. Ermeni Soykırımı’yla ilgili bir konferans için “Sırtımızdan hançerlemek istiyorlar. “ şeklinde bir ifade kullanmıştı. 301. için uygulamayı görelim diyen de yine bu ülkenin Adalet Bakanıydı. Adalet Bakanı son olarak Avrupa ülkelerinde de 301 gibi maddelerin olduğunu savunuyordu. Onlarda var biz de neden olmasın diyordu Bakan. Bakanın özgürlüğü, insan haklarını düşündüğü yoktu. Tek ilgilendiği onlar hata yaparsa biz de yaparız. Lakin bakanın dediği gibi değildi gerçek. Birçok Avrupalı kendi 301lerini açıklamak zorunda hissetti. Çünkü, Türkiye’de sayın bakanın da katkısıyla yasakçı Avrupa şeklinde bir düşünce kamuoyuna dayatıldı ve bu düşünce toplumda kabul gördü. Lagendijk “ Avrupa hukukunda Türklük benzeri bir ifadenin söz konusu olmadığını, Türklük kavramının muğlâk olduğunu “ söyledi. Ayrıca siyasi çevrelerin sık sık Almanya’yı 301. madde ile ilgili anması üzerine Almanya Büyükelçisi açıklama yaptı. “ Almanya’da yazarların susturulmadığını, taşlanmadığını, linç edilmek istenmediğini ve Almanya halkını koruyan yasaların açık olduğunu” demeye getirdi. Birçok hukukçu “Türklüğe hakaretin” sınırlarının belirlenmesini istiyor. Fakat ilk olarak “ Türklük” kavramı tam olarak açıklanmalı. Nedir Türklük? Aslında Avrupa yasalarıyla bizim yasalarımız arasındaki en büyük fark burada başlıyor. Örneğin; İtalya kanunlarında “ İtalyan halkına hakaret” şeklinde bir ifade var. Polonya’da durum benzer. “Polonya halkına” şeklinde bir ifade var ve bu yasalar ülkedeki halkları hakarete karşı koruyor. Denildiği şekilde Avrupa’da ifade özgürlüğünü yasaklayan 301’ler yok. Hakaret ulusa olduğunda da, bireye veya kuruma olduğunda da suçtur. Bunun tersini iddia eden yok. Lakin bir bireyin bir ülkedeki 70 milyondan farklı düşünmeye hakkı yok mudur? Çoğunluk her zaman doğruyu mu bilir? Yazımı iki özgürlükçü düşünürün cümleleriyle tamamlamak istiyorum. "Eğer tüm insanlığın, farklı düşünen tek bir kişiyi susturmasını haklı buluyorsanız, gün gelip o tek kişinin iktidarı ele geçirdiğinde tüm insanlığı susturmasına karşı çıkmaya da hakkınız olmaz." John Stuart Mill “Düşüncelerinizin hiç birine katılmıyorum. Fakat bunları söyleme hakkını ömrümün sonuna kadar savunacağım” Voltaire __________________
A.Samet Kandemir Papyrus Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 23-02-07 09:07 . |
|
| #2 | |
| Yorum Bekliyorum... __________________
A.Samet Kandemir |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: İstanbul
| Verdiğiniz örnekler bütün halkı kapsıyor. Polonya halkı demek o ülkedeki bütün ırksal unsurları içeriyor. Fakat Türkiye'de Türklük'ten bahsediliyor. Türkiye halkından değil. Ve ne yazık ki kimi insanlar Türklük deyince "Kendini Türk kabul eden insanları" anlamıyorlar. Verdiğiniz örneklerde (başka dinden de olabilir) o ülkenin azınlığı da kapsama alanı içinde. Fakat 301'de, Türklük (bildiğimiz tanımı içinde müslüman olmak da var (bu vatan sınırları içinde yaşayan, kendini türk sayan her müslüman türktür)) toplumun bir kesimini dışarıda bırakacak şekilde tanımlanmıştır. Bence sorun burada. Ha bir de Türklüğü ırk olarak anlayanlarda. Eğer bu ülkenin anayasası zaten bir ırkı "eleştirilemez, aşağılanamaz, üstün" tutuyor, ülkesinde yaşayan diğer bir ırk için bunlardan bahsetmiyorsa, o ülke faşizme doğru ilerliyor demektir. Bilmem anlatabildim mi.. __________________
Karanlık sorgulanmalı! |
|
| #4 | |
| Merakımı mazur görün. Acaba bu kadar eleştirilen bu yasa maddesinden dolayı şu an kaç kişi hapiste yatmakta ? |
|
| #5 | |
| Ben 301. maddenin kalkması değil ama değiştirilmesi taraftarıyım. Bence madde bütün T.C. vatandaşlarını kuşkuya yer bırakmayacak şekilde kapsamalı... vip_erkan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 23-02-07 18:59 . |
|
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: İstanbul
| Alıntı:
Sayının ne önemi var? Hrant Dink aslında suçsuz olduğu halde (bkz. mahkemenin bilirkişi raporu) 301. madde yüzünden mahkum edillmedi mi? Daha sonra şoven milliyetçi gruplara bu madde ve mahkeme aracılığıyla hedef gösterilmedi mi? Bir maddenin olumlu mu olumsuz mu olduğu sadece yargının aldığı kararlara bağlı değildir. Toplumsal sonuçları da düşünülmelidir. Belki bir kişi bile hapis yatmadı, belki de onlarca insan hapis yattı, bilmiyorum. Bu konuda bir bilgim olsa paylaşırdım. Fakat 301 yüzünden insanlar yazılarını yazarken bile yanlış anlaşılma korkusuyla tedirgin oluyorsa, eleştirilerin önü kapatılmışsa, bu yüzden pek çok aydına tehdit mesajları geliyorsa, bu maddede aşırıya kaçılmış demektir. Bu gidişata bir son verilmesi gerekiyor demektir. __________________
Karanlık sorgulanmalı! | |
|
| #7 | |
| Hrant Dink bu sorunun cevabını çok güzel vermişti. "Adalet bakanı ve dış işleri bakanı hapse giren mi var canım diyorlar. Bedel ödemek hapse girmek midir sadece? Bu ülkede beni vatan haini olarak gören ciddi bir çoğunluk oluşturuldu. Kendimi gittikçe yalnız hissediyorum. İşte size bedel.. İşte size bedel... __________________
A.Samet Kandemir |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|