Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Okullardaki Tek Tip Kıyafet Uygulaması / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey

Konu Araçları
Eski22-02-07, 11:43  #1
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006
Okullardaki Tek Tip Kıyafet Uygulaması

Türkiye'de okullarda uygulanan ''tek tip kıyafet'' uygulamasını nasıl değerlendiriyorsunuz ?
Eski22-02-07, 11:45  #2
Kinem
Kültür&Sanat

Kinem'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006

Cevabı aslında cümle içinde vermişsin sevgili Barış,tek tip insan yetiştirme anlayışının ürünü olarak görüyorum..
Eski22-02-07, 11:48  #3
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Aslında anket hazırlıyordum ama bu sefer yapamadım, sanırım anketi yayınlamadan mesaj yazmışsın.
Baya hızlısın anlaşılan.
Eski22-02-07, 11:53  #4
gramsci
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın Kinem şöyle demiş:

Mesajı Göster
tek tip insan yetiştirme anlayışının ürünü olarak görüyorum..
Bu tek başına bir anlam ifade etmeyebilir. En azından anti tezi rahatlıkla çıkartılabilir. Bu nedenle ben buna bir de erkek öğrencilere uygulanan saç uzunluğu sınırlamasını eklemek istiyorum. Tek tipleştirme anlayışını pekiştiren bir uygulamadır kendisi.
Eski22-02-07, 11:56  #5
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

ben yerinde fakat eksik bir uygulama olarak görüyorum. İlk ve orta öğretim kurumlarında çocukların zihinsel olgunlukları oturmadığı için serbest kıyafet uygulamasına geçilirse zengin çocuklarının giydiği şık kıyafetlere özenebilirler ve arkadaşlarını kıskanabilirler, sonrasında arkadaşlıkları bile bozulabilir bu nedenden dolayı belki de. Herkes aynı üniformayı giyerse giysilerin güzel ya da çirkin olmasından kaynaklanan kıskançlık sorunları ya da yoksul öğrencilerin mutsuz olması engellenecektir. Yüksek öğretimde bireyler zihinsel olgunluğa ulaşmış olduklarından kıyafetin güzel ya da çirkin olması öğrencileri pek etkilemeyecektir.
Fakat eksik bir uygulamadır, çünkü bazı ailelerin o üniformayı almaya yetecek kadar bile parası olmayabilir. Üniformalar devlet tarafından öğrencilere bedava dağıtılırsa işte o zaman çok güzel ve tam yerinde bir uygulama haline gelecektir. Herşeyi pat diye eleştirmeye başlamamak gerekiyor bence. Saygılar.
Eski22-02-07, 12:15  #6
gramsci
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın esitlik şöyle demiş:

Mesajı Göster
ben yerinde fakat eksik bir uygulama olarak görüyorum. İlk ve orta öğretim kurumlarında çocukların zihinsel olgunlukları oturmadığı için serbest kıyafet uygulamasına geçilirse zengin çocuklarının giydiği şık kıyafetlere özenebilirler ve arkadaşlarını kıskanabilirler, sonrasında arkadaşlıkları bile bozulabilir bu nedenden dolayı belki de. Herkes aynı üniformayı giyerse giysilerin güzel ya da çirkin olmasından kaynaklanan kıskançlık sorunları ya da yoksul öğrencilerin mutsuz olması engellenecektir. Yüksek öğretimde bireyler zihinsel olgunluğa ulaşmış olduklarından kıyafetin güzel ya da çirkin olması öğrencileri pek etkilemeyecektir.
Fakat eksik bir uygulamadır, çünkü bazı ailelerin o üniformayı almaya yetecek kadar bile parası olmayabilir. Üniformalar devlet tarafından öğrencilere bedava dağıtılırsa işte o zaman çok güzel ve tam yerinde bir uygulama haline gelecektir. Herşeyi pat diye eleştirmeye başlamamak gerekiyor bence. Saygılar.
Sayın Eşitlik,
Olaya bana kalırsa 80 öncesi ve 80 sonrası diye bakmak gerek. 80 öncesinde sizin dediğiniz geçerli olabilirdi. 80 sonrası değişen ekonomik anlayış ile orta sınıfın tasviyesi ile birlikte zaten farklı gelir grupları arasındaki uçurum artmış ve mekanda ayrışma gerçekleşmiştir.

Gelir düzeyi belirli bir seviyenin üstünde olan kişiler sitelerde ikamet edip , çocukları özel okullarda ya da bağlı oldukları site veya çevrenin belirli seviyedeki okullarında öğrenim görmekteler. Belirli bir seviyenin altında olan kişiler de çocuklarını ikamet ettikleri gecekondu yakınındaki ya da çevre semtlerdeki okullara gönderiyorlar. Okullarda kayıt parası adı altında alınan para da bu ayrımı ortaya koymak için uygulanmakta.

Zihinsel olgunluk vurgunuz yerinde ancak yetersizdir. Mekanda ayrışmanın önünü açan devletin bu uygulamayı sürdürmesinin yegane sebebi tek tipleştirerek devlet eliyle yaratılan bu sınıfsal ve mekansal ayrışmanın gözler önüne sermektir.

Bütün öğretim süreci başta aşağı ideolojiktir. Çünkü okullar, devletin ideolojik aygıtlarıdır. Üniformalar , saç kontrolleri devletin ya da sistemin tek tipleştirme, itaat etme anlayışının bir ürünüdür. Kaldı ki 80 sonrasındaki bu dönüşüm içerisinde üniformanın savunulacak pek de bir yanı kalmamıştır. Artık zenginliğin göstergesi kıyafetler değil teknolojik ürünlerdir. Çocuklar onun niye kırmızı papucu var da benim yok diye üzülmüyor artık onuın cep telefonu var da niye benim yok diyor.

Saygılar

gramsci Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-02-07 12:22 .
gramsci is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-02-07, 12:23  #7
gulyabani
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Feb 2007
TEK TİP KIYAFET

Bu konuda dikkat edilmesi gereken aslında öğrencilerin bunları isteyip istemediğidir. Öncelikle öğrencilere sorulmalıdır. Devlet bu konuda esas adamların fikrini almalıdır.

il_bilge Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-02-07 16:38 .Sebep: Yazım hataları
gulyabani is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-02-07, 12:23  #8
Atilla

Atilla'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: Denizli

Liseye kadar tek tip kıyafet olmalıdır.En azından öğrenci olan ile olmayan arasında fark açıkça ortaya çıkar.Öğrenciler arasındaki gelir farkı en az olarak okula yansır.Eğer tek tip uygulaması kalkarsa tamahkarlık artar ''onun var benim neden yok?'' sorusu ortaya çıkar.Buna hiçbir ana hiçbir baba çocuklarını anlatmaz.Çocuğunu istediği şeyi alamaz.Zaten toplum çok gergin sefalet hat safada.Birde evdeki huzur bozulursa artık ben gerisini düşünemiyorum.Yani sizin anlayacağınız bir öğrenci üniforması ne işlere yarıyor.

Atilla Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-02-07 12:25 .
Atilla is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-02-07, 13:14  #9
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Alıntı:
Sayın esitlik şöyle demiş:

Mesajı Göster

Eşitlik arkadaşımız gerçekten rasyonel açıklamalar yapmış.

Ben eşitlik'in önerisine şöyle bir ekleme yapmak istiyorum.
Devletin vereceği giysiler tek tip değil de çok çeşitli giysiler olarak dağıtılabilir.

Giysilere de alt ve üst bazı sınırlamalar getirilerek belki sosyal denge sağlanmaya çalışılabilir.

Dengeyi sağlamak da çok kolay olmasa gerek..

Kırmızı-yeşil-sarı ; yeşil ; kızıl ; kırmızı-beyaz milliyetçi,ümmetçi,sosyalist sembolleri belirleyen giysiler tek tip giysilerden kaçalım derken adı serbest kendisi tek tip giysilere dönüşme riski var.

Küçücük çocuklar kullanılabilir.Buna hazır oluşumlar bu fırsatı kaçırmaz diye düşünüyorum.Acımasız taraflar ayrılık tohumlarını küçücük çocukların ölümüne neden olabilecek kadar ileriye götürebilirler..

Bunun örnekleri yaşanmadı değil!
''Üç Renk , Üç Dünya!'' idi sanırım.O başlık altında özgürlüğün art niyete dönüşünce her iki kesimimde tepkileri politize olmuş biçimdeydi.

Biraz üzerinde durulması gereken bir yaklaşım!

Saygılar,
doğançay

doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-02-07, 13:45  #10
canugur

canugur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayin esitlik, katiliyorum.

Ilk ve ortaokul ve liselerde tek tip okul giyisisine, sayin dogancay´in da ekledigi; tek tipte cesitlilik iceren giyisiden yanayim.

Cocuklarin, ruh sagliklarinin, ekonomik yaplarina bakarak bozulmasini önledigi gibi, arkadasliklari da engellememis olur tek tip okul giyisisi.

Avrup ´da bu sorun 2000 li yillarda kamuya sunulmus, tartisilmis, bir cok okul tek tip ünifrma.sivil karisimi güzel giyisiler yaratarak uygulamaya baslamitir bile.

Nedenleri de aynen topikteki arkadaslarin belirttigi nedenlerdir.

Giyisi farkliligi, pahali ve vasat giyisilerin, cocugun okul basarisini dahi etkiledigi ortaya cikmistir.
saygiyla
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 03:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)