Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Kültür - Sanat > Kültür-Sanat tartışmaları ve haberleri > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski01-09-05, 00:37  #1
cyrano

cyrano'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2005
Ülke / Şehir: İstanbul
Devlet Tiyatrolarında Deprem!!!

Geçtiğimiz günlerde Genel Müdür Lemi Bilgin'in görevinden alınarak yerine, Dramaturg Mine Acar'ın getirilmesi ve bunun sonrasında yaşananlar sanat gündeminde deprem etkisi yarattı... İstifa eden bölge müdürleri, görevlerini bırakan yönetmen ve oyuncular, haklı olarak tepkilerini ve ne kadar ciddi olduklarını gösterdiler.
Peki, neden ayrı bir tüzükle işleyen kuruma, böyle bir yaptırım yapılmıştı? Neden sanata siyaset bulaştırılmıştı?.. Bunun nedenini anlayan yok neyazıkki...
Sanat, özgür olmalıdır. Bunun dışına çıkılırsa, o, sadece basmakalıp bir düşünceyi yansıtma olarak kalır. Herhalde Sayın Turizm ve Kültür Bakanımız Atilla Koç, bir gün, o meşhur güzellik uykusundan uyandı ve 'Bu gün ne yapsam ababaa?...' diyerek, ilk önüne çıkan Devlet Tiyatroları'na kıydı!!! Mükemmel eserler sahneye koyan ve harika bir şekilde işleyen kuruma zarar verenler, akla zarar kişiler olsa gerek. Hadi bunları geçtim, herşeyin, tam da sezonun açılış arifesinde olması en kahredicisi bence...
'Hayatın Aynası: Tiyatro' ya biraz daha ilgi göstermeniz dileğiyle...
cyrano is offline  
Eski01-09-05, 09:35  #2
petricli
Guest

Ne yazik ki siz farkında değilsiniz ama sebebi var!..

Görevden alınan müdür müfettiş raporlarına göre devleti 1.4 trilyon zarara uğratmış. Daha önce Ecevit hükümeti sırasında da aynı müdür görevinde yetersiz olması sebebi ile görevden alınmış.

Yerine göreve getirilen müdür ise üniversitede tiyatro bölümü mezunu ve 20 yıldır görev yapmakta. Kabul etmemelerinin sebebi ise nedir biliyormusunuz? Üniversitenin tiyatro bölümü mezunu olmasına rağmen konservatuar mezunu olmadığı için kabul etmiyorlar!..

Bırakın komediyi oynasınlar. Görülen o ki halkı kandırmayı da başarıyorlar.

Eski01-09-05, 09:42  #3
BRAVEBLACK

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İZMİR :)

Bu arada bakanlığa hiç bir istifanın ulaşmadığı açıklandı. Bunalr reklam yapıyor , bakanlık açıklamasında bu rekalmı yapanların arasında aylardır tek bir oyunda görev almayan sanatçılar olduğu söyleniyor. Gazetede bu gün yazıyodu - BANKAMATİK SANATÇILARI - HAHAHH ne kadar da doğru sanatla alakası olmayanlar çıkıp abuk subuk laflar edip devleti soyanları savunuyorlar. Biliyorlar ki kendi çıkarları zarar görecek. Biz çalışalım vergi verelim bunlar da yesin . HARAM o paralar kursağiınızdan geçmez, bunların hesabı sorulur elbet.
BRAVEBLACK is offline  
Eski01-09-05, 09:56  #4
petricli
Guest

Van Üniversiteri rektörünün hırsızlığı açığa çıkınca onu Atatürkçü diye savunanları ibretle seyretmiştim. Atatürkçülüğün arkasına saklanarak hırsızlık yapmaları ilginç gelmişti.

Şimdide sanatın arkasına saklanan hırsızları ibretle seyrediyorum.

Eski01-09-05, 10:04  #5
ışık

Giriş Tarihi: Apr 2005
Ülke / Şehir: İzmir

Alıntı:
Sayın cengiz şöyle demiş:

Sanat, özgür olmalıdır.
Doğru, bu yüzden Devlet Tiyatroları özelleştirmeli ve vergiden muaf tutulmalıdır.
ışık is offline  
Eski01-09-05, 11:20  #6
BRAVEBLACK

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İZMİR :)
Evet üstad çok Doğru

Alıntı:
Sayın petricli şöyle demiş:

Van Üniversiteri rektörünün hırsızlığı açığa çıkınca onu Atatürkçü diye savunanları ibretle seyretmiştim. Atatürkçülüğün arkasına saklanarak hırsızlık yapmaları ilginç gelmişti.

Şimdide sanatın arkasına saklanan hırsızları ibretle seyrediyorum.

Atatürk meydanı. atatürk caddedi, atatürk mahallesi, atatürk okulu, atatürk çöp kutusu, atatürk kaldırımı...... Tamam atatürk ' ün ulusumuzun en başta gelen unusuru olduğunu biliyoruz. Yeri ve önemi tartışılmaz derecede açık. Ama herşeye onun adını verme de ne oluyor. Bu yapılanlar atatürkü yüceltmez, ona fayda sağlamaz. İnsanalara kusturuncaya kadar atatürkün önemini yerini analatmaya çalışmak her yere onun adını vermek ters tepki yapıyor. Askerde iken dersler olurdu Atatürkçü düşünce, atatürkün hayatı, inkılapları .... ya bu adam asker ona savaşmayı öğreteceklerine hala atatürkün doğum tarihini ezberletmeye çalışanlar bu gün soyguncu ve hırsızların da atatürkçü oluğunu öne sürüp bu saçma sapan atatürkçü diktenin nerelere vardığını kanıtlıyorlar. Ben atatürkün doğum tarihin ezberledim ver şurdan bi ihale. ben atatürk ilkelerini ezberledim ver şurdan bi kaç tarihi eser.
BRAVEBLACK is offline  
Eski01-09-05, 13:56  #7
cyrano

cyrano'nın Avatarı

Devlet Tiyatrolarına verilen ödenek, tiyatro dışında bir yere kullanılmamıştır. Yıllardır yapılamayan '81 ilde, 365 gün tiyatro' adlı bir düşünce gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Gerçektende çok çok başarılı prodüksyonlara imza atılıyor. Şimdi size sorarım: Bu işlerden hangi birini gördünüz, izlediniz?
Tamam hiç bir iş yapmadan maaş alan oyuncuları asla tasvip etmiyorum ama ayrı bir tüzükle işleyen bir sanat kurumuna karışılmaması gerekirdi. Bu arada yapılanlara gerçektende büyük tepki var. Olaylar sizin sandığınız gibi değil.
Bir de olaya şurdan bakalım: Devlet oyun çıkarması için Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu gibi özel bir kuruluşa da maddi destek veriyor ve ödenek ayırıyor. Peki onun işlerine neden karışılmıyor. Sanatla siyaset ayrı şeylerdir. Bırakalım da sanatı sanatçılar, politikayı da siyasetçiler yapsın.
Alıntı:
Yerine göreve getirilen müdür ise üniversitede tiyatro bölümü mezunu ve 20 yıldır görev yapmakta. Kabul etmemelerinin sebebi ise nedir biliyormusunuz? Üniversitenin tiyatro bölümü mezunu olmasına rağmen konservatuar mezunu olmadığı için kabul etmiyorlar!..
Mine Acar'ın atanma olayına gelice... Mine Acar B kadrosunda yer alan bir dramaturgtur. Devlet Tiyatrolarının tüzüğüne göre; yalnızca A kadrosundaki kişiler genel müdürlüğe ve bölge müdürlüklerine getirilirler. Bu Şehir tiyatrolarında da böyledir. Bir nevi Rütbesi yeten kişiler olabilir. Bu isimin Mine Acar olmasının daha başka nedenleri hakkında da bir çok söylenti vardır...

cyrano Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 01-09-05 19:45 .
cyrano is offline  
Eski01-09-05, 17:05  #8
cyrano

cyrano'nın Avatarı

Alıntı:
Daha önce Ecevit hükümeti sırasında da aynı müdür görevinde yetersiz olması sebebi ile görevden alınmış.
Bir dönem, Lemi Bilgin'in yetersizlik sonucu görevinden alınması olayı ise Bilgin'in açtığı davada, mahkemede, herşeyi kanıtlayarak görevini tekrar almasıyla sonuçlanmıştır...

cyrano Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 01-09-05 19:46 .
cyrano is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı