Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Yaşar Kemal...O artık Kürtler'in yazarı...mı?.. / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski23-02-07, 01:18  #1
kgurleyen

kgurleyen'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Ülke / Şehir: Ankara
Yaşar Kemal...O artık Kürtler'in yazarı...mı?..

Yaşar Kemal: "Kürd Doğdum ve Kürd olarak öleceğım"..

13/14 Ocak günleri arasında „Türkiye Barışını Arıyor“ başlıĝı altında Kuzey Kürdistan sorununu konu alan bir toplantı yapıldı... Ben burada bu toplantıya katılan kesimleri ve ortaya çıkan sonuç bildirgesini deĝerlendirmeyeceĝım.. Çünkü ortaya çıkan manzara Kürd ve Kürdistan davasına ve Kürd halkını tüm dünya özgür halkları gibi kendi baĝımsız devletini kurma talebine yabancıydı.. Bu toplantıda diĝer bir çok toplantı gibi, TC’nin magnetik alanı içinde, Kürdleri Türk devletinin prokust çarkına yatırarak şekillendirmeyi hedeflemekteydi..
Bu anlamda Kürd cephesinin yapmış olduĝu eleştirilere katılıyorum..

Devamı: http://www.newroz.com/modules.php?na...md=read&id=238

Papyrus Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-02-07 09:45 .Sebep: Alıntı kuralları ihlali
kgurleyen is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-02-07, 02:10  #2
orkhun

orkhun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: ankara

sadece yazdığı romanların edebi değeri bile onu bu ülke için kahraman yapabilir.. yaşar kemal'i ''hain'' ilan etmek.. ayıptır!!
Eski23-02-07, 05:23  #3
canugur

canugur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Yasar Kemal de mi hedef tahtasinda?

Yasar Kemal, ne Atatürk posteri ardina saklanmis irkcilarin, ne de kürt irkcilarinin yazari degildir.

Ayrica, asagdaki alintida
Alıntı:
Yaşar Kemal'in bu yazıya bir yanıt vermesi Türkiye'ye olan bir borcudur.Koynumuzda bir yılan beslemediğimizi bilmek biz Türkler'in hakkıdır....

gibi bir utanc verici su metin, fasizmin ta kendisi degilse baska nedir?

Bu yorumun sahibini, acikca ayrimcilik yaptigindan ötürü siddetle kiniyorum.

Bölücülükten en cok dem vuranlarin, kimler olduklari da görülüyor.

Ayiptir, hic te etik degil bu tür hedef göstermeler.

!*?

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 23-02-07 13:33 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-02-07, 11:02  #4
sosyologgg

sosyologgg'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: yerküre

Kesinlikle sn. orkhun ve sn. hocaya katılıyorum.Bu kadar değerli bir aydını,bu kadar önemli bir kalemi hedef göstermek faşizmin ta kendisidir.İşte bu tavır tüm kimlikleri zehirleyen ve tüm aidiyet bağlarını zedeleyen şeydir.
Eski23-02-07, 13:24  #5
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Yaşar Kemal'in 1945'lerde Bal-Kaymakla Yaşayan Türkleri ile Açlık Çeken Kürtler'i!

Yaşar Kemal Demiş ki;

Kuzey Kürdistan’da TC’nin yürütüĝü kirli savaşı, göçleri, faile meçhul cinayetleri, koy koruculuĝuna, zorla boşaltılan köylere, yoksulluk ve açlıktan kırılan Kürdlere dikkat çekerek ikinci dünya savaşına girilseydi daha mı kötü olurdu? Sorusu vahşetin boyutunu ifade etmede iyi bir tespittir..

Yaşar Kemal'le ilgili ilk yazının her cümlesine olumlu ve olumsuz ; katıldığım ve katılmadığım yönleriyle yanıt verebilirim ve bu konuda şimdilik yanıt hakkımı saklı tutuyorum.

Yukarıda ki hassasiyet gösterilmesi gereken 2. Dünya Paylaşım Savaşı döneminde ki yoksulluk ile ilgili olarak sadece Kürtler üzerinden duygu sömürüsü yapılmasını ne Yaşar Kemal'e yakıştırabiliyorum; ne de Türkler'in Milliyetçilik yapısına Faşist etiketini dogma misali yapıştırırken Kürtler'in Milliyetçilik çıkışlarına İnsani yorum getiren İkiyüzlüler'e bile yakıştıramıyorum.

1945'lere kadar Türkiye'nin dört bir tarafında ,İsmet Paşa tarafından uygulanan Savaşa girmeden ama savaşa girecekmiş gibi zorunlu olarak ''SEFERBERLİK SİYASETİ '' güdülmüştür.

Rus Zahiresi diye anılan bir vergi biçimi vardır.Tüm Akdeniz,Ege,Marmara ile tüm Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da uygulanmıştır.Kesinlikle bir ayrım söz konusu değildir.

Halkın ürününün bir kısmı SAVAŞ VERGİSİ olarak devlete gitmiştir.

Su kanalları olmayan köylerin SU KUYULARI'nda su yoktur.

O dönemde askerlik yapanlar 3 yıl mı , yoksa 5 yıl mı askerlik yapmışlar,ayaklarında postal , üstlerinde üst baş olmadan tamamlan askerliklerdir bunlar..Üstelik Türkiye Cumhuriyeti Devleti , Kurtuluş Savaşı sonrası hiç bir Dünya ülkesinden yardım almadan,bu arada Osmanlı borçlarını öderken , yeni ekonomik hamleler,dağılmış bir orduyu düzenlemeye çalışırken,çalışacak nitelikli,eğitimli iş gücü eksikliği ile üretimde yer alabilecek sağlıklı erkek nüfusu eksikliğine rağmen ülkenin her tarafında ki yoksullukla yaşam savaşı vermekteyken bir türlü Dünya'yı paylaşmaya doymayan Sömürgeci Avrupa'nın,

(Kesinlikle Almanya ya da Fransa ya da İngiltere'nin savaşa bakışında çıkar bakışları haricinde bir farkları yoktur.Almanya 1. paylaşımda alamayıp İngiltere,Fransa,Rusya'ya kaptırdığı kendince görece haklarını almak için savaşı başlatmıştır.Yoksa diğer Batı Cephesinin Yahudiler'e acıdığı falan yoktur.1. paylaşımda ki aldıklarını kaptırmama öyküsünden başka bir şey değildir.) ,

yeniden Türkiye topraklarına her ihtimale karşı girmesini engellemek isteyen ,Alman Nazi Yönetimine Türkiye'nin tarafsızlığına rağmen güvenmeyen İsmet İnönü'nün savunmaya yönelik bir savaş stratejisi vardır.Çünkü Türkiye üzerinden Orta doğu ve Rusya'ya doğru kolayca açılma hevesinden aslında vaz geçmeyen Alman Hükümeti bu arada fırsat kollamaktadır.

SSCB yatıp-kalkıp Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve İsmet İnönü'ye dua etmelidir!

Böyle bir görünmeyen savaş ortamı yaşayan ülkemizin bugün ''Günmeydoğu Anadolu '' dediğimiz bölgeye ''TERBİYESİZ ve DÜŞMANLIK KOKAN'' .''GÜNEY KÜRDİSTAN'' denmesinin ayrılıkçı,bölücü bir siyasetten başka bir şey değildir.

Karadeniz'de FINDIKLARI KABUKLARI İLE BİRLİKTE KABA MISIR TANELERİYLE ÖĞÜTEREK YEMEK ZORUNDA KALAN'' KARADENİZ HALKI İHMAL EDİLMEMİŞ DE, Güneydoğulu Kürtler mi ihmal edilerek açlıkla terbiye edilmeye çalışılmıştır.

ASKERLİK YAPAN ASKERLER AT,KATIR PİSLİKLERİNİN İÇİNDEN ARPA TANELERİNİ YİYEREK AÇLIKTAN ÖLMEMEYE ÇALIŞIRKEN Mİ ihmal edilmemişler de Güneydoğulu Kürtler mi ihmal edilmiştir?

Yılmaz Güney'in AĞIT filminde ki gibi KABA , BOYASIZ ,İŞLENMEMİŞ kumaştan öylesine YILLARCA TEK TİP GİYİNEN AKDENİZ,EGE,ORTA ve DOĞU ANADOLU HALK ihmal edilmemiş de Güneydoğulu Kürtler mi ihmal edilmiştir?

Güneydoğulu Bölücü Ustaları ile Terörist ,Kürt FAŞİSTİ PKK'lar mı soracaklar 1945'ler de Türkiye'nin diğer bölgelerinde yaşam nasıl diye!?

Nasrettin Hoca Fıkrası gibi..!

''Geçinmeye gönlüm yokki ,adını niye sorayım!?'' diyen iğrenç zihniyetler her taraftan saldırıya geçmişlerdir...

1945'lerde ''Halkı çoluk-çocuk aç bıraktınız diyen Menderes önderliğinde ki Demokrat Parti(Nam-ı Diğer Demirkırat Parti/Kırat sembollü Adalet Partisi 'de devamı oduğu siyesetiyle yıllarca bu ülkeyi yönetti.)'ye(Ne denmekse,nasıl bir Demokratlık anlaşılıyor?) Yandaşlarına ;

İsmet İnönü'nün verdiği yanıt;

''Evet,aç bıraktım ama babasız bırakmadım!'' olmuştur!

Yaşar Kemal'in eğer sağlığında bir sorun yoksa ;eski Demirkıratlılar'ın söylemiyle Kürt Milliyetçiliğine soyunması gerçekten üzerined düşünülmesi gereken hayrete değer bir açılımdır!

İnce Memed,Bu Diyar Baştanbaşa adlı devasa kitapları yazan Yaşar Kemal mi bilmiyor 1945'leri..!?

Buradan bile çirkin siyaset yapılıyor..

Yazıklar olsun!
Yaşar Kemal'in bu bilerek yönlendirici,duygu sömürüsü yaparak kullandığı sözlere Yazıklar Olsun!

Türk Milliyetçiliğinin yükselmesinden ızdırap duyanlar,Kürt Milliyetçiliğine ''Şakşakçılık!'' yapmasınlar!

Miliyetçiliğin radikalleşmesinden rahatsız olanlar buna katkı yapmasınlar!

Güneydoğunun bilinen art niyetli oluşumlarının yalanlarına kendileri ve inandırdıkları inanıyor.

Başkasının milliyetçiliği eleştirenler önce kendi açılımlarını sorgulasınlar!

Onlara Türk Milliyetçilerinden gelecek yanıt ''DİNİME KÜFREDEN BARİ MÜSLÜMAN OLSA!'' olacaktır!

Saygılar,
doğançay

doğançay Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 23-02-07 21:40 .
doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-02-07, 14:02  #6
GASPIRALI
Uzaklaştırıldı

Ülke / Şehir: Ankara

Sayın doğançay,
yazdığınız bu yazıyı cağdaş, her şey insan içindir diye söylemlerde bulunan çevrelerin!!!!! okuyup anlamasını çok isterdim ama at gözlüğü takan bu çevrelerin bu yazıyı anlayacaklarına ihtimal vermiyorum.
Son olarak yaşar kemal'in söylediklerine saygı duymuyor eserlerinin değerini söyledikleri ile düşürdüğüne inanıyorum.
Herkese Saygılar...

GASPIRALI Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 23-02-07 14:56 .
GASPIRALI is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-02-07, 14:18  #7
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Yaşar Kemal'in Yazın Ustalığı ile Düştüğü Şoven Tuzak Ayrı Değerlendirilmelidir!

Yaşar Kemal daĝa çıkanların eĝitimli olduĝunu, bir dava uĝruna bilinçli bir şekilde daĝa çıktıklarını söylemesi ve bu gerçekliĝin tüm dünyaca bilindiĝini ifade etmesi anlamlıdır..

Burada PKK'yı desteklediğini ve bütün Dünya'nın bu duruma sempati ile baktığını anlatmaya çalışmıyor mu?Eli kanlı,eli silahlı kendi Kürt vatandaşlarına bile katliam yapmaktan çekinmeyen,Mavi Çarşı gibi yerlerde bomba patlatarak çoluk-çocuğun ölümüne sebep olan bir CANİ ÖRGÜTÜ nasıl destekler?
Kürt kimliği nedeniyle bir tür intikam duygusu mu,içine işlemiş?
Güneydoğu'nun hiç bitmeyen FEODAL KAN DAVALARINA katkı sağlamak değil de nedir?

Çünkü, Yaşar Kemal gibi geçen yüzyılın yetiştirdiĝı dünyanın en büyük yazarlarından( Le Magazine Litterraire) biri konuşuyor.. Onunun söylediĝi sözler toplantının yapıldıĝı küçük salonun yada Türkiye’nin boyutlarının çok ötesinde etki yapar.

Bu yoruma yüzde yüz katılıyorum!Zaten Yaşar Kemal'i bu amaçla çağırmış olsalar gerek!

Çünkü, Yaşar Kemal konuşması boyunca anlatıklarından hiç bir şey Türk ve Kürd „kardeşliĝini“ göstermiyordu.. Sanki bu kardeşlik kavramı zoraki bir şekilde konuşma metnine ilave edilmiş gibiydi..

Burada Yaşar Kemal'in Kürtçü söylemini destekleyenler ve bu güne kadar ''sözde barış çağrısı''nı kendi belirledikleri koşullarla destekleyenler açısından akılda kalıcı ve sonra ki olabilecek takiyye dönemlerinde unutulmaması gereken bir tesbit!

Türk devleti de bunu biliyor.. Türk basının „kiralık mehmetcikleri“ de bu gerçeĝi biliyorlar..

PKK'nın sivil Kiralık APOLARINI DA bilenler biliyor!

Çünkü, hepsi Yaşar Kemal’ın „Kürdlüĝünden“ ve „Kürd kimliĝinden“ korkuyorlar.

Bundan dolayı bazıları Yaşar Kemal’e „birleştirici“ olması için „Türkiyeli“ kimliĝini empoze etmeye çalışıyorlar..

Yaşar Kemal'in Kürt kimliğinden korkanlar ancak Devlet Bahçeli'nin Türk kimliğinden korkabilecekleri kadar korkabilirler!

Türkiyeli kimliğini dün destekleyenler belli ki daha derin bilinen , gem vurulamaz tutkular içerisindeler!

Yaşar Kemal'in Kürt olması ona olan bakışı hiç bir şekilde değiştirmez.
Dünya MİLLİYETÇİ ÇİZGİSİNE GEÇTİĞİ radikal Kürt Milliyetçiliği çizgisinde ki söylemleri ona olan bakışı değiştirebilir.

Bundan da pek gocunulmaması gerekir.Türk ve Kürt Milliyetçiler karşı karşıya getirilmesine çanak tutanlar varken!Kendisi de yaşlandığı şu dönemde sanırım bir vefa borcu ödeme isteğiyle bu radikal Milliyetçi tuzağa düşmüştür.

Çünkü, Yaşar Kemal konuşması boyunca anlatıklarından hiç bir şey Türk ve Kürd „kardeşliĝini“ göstermiyordu.. Sanki bu kardeşlik kavramı zoraki bir şekilde konuşma metnine ilave edilmiş gibiydi..

Yaşar Kemal'in İnce Memed'i yazmasının üzerinden çok zaman geçti.O da değişti.Yukarıda ki yoruma şaşıracak bir şey olmasa gerek!

Yalçın Küçük yılardan beri Yaşar Kemalı yahudi bir bayanla evlendiĝinden için Yahudi ilan etmeye çalışıyor.

Doĝu Perinçek Semih Balcıoĝlu’nun cenaze töreninde Yaşar Kemal’e „Her yerde Kürt olduĝunu söylüyorsun. Sen Türk yazarısın, nerede Kürd oluyorsun?“ diye soruyor.

Yaşar Kemal, „Elbette Kürdüm. Kendimi bildiĝimden beri Kürdüm“ diye cevap veriyor.

Yukarıda ki iddiaları doğru kabul edersek ,yazara bu tarz baskı yapanları kınıyorum.

Ben Fransız bir hanımla evlendiğini biliyordum.Etnik aidiyet sorgulanmış anlaşılan.

Ne farkeder ki kimi sevdiyse onunla evlenmiş!Kime ne?

Yaşar Kemal, „Anadilim Kürdçe“ diye cevap veriyor.

Yaşar Kemal burada etkiye tepki göstererek tepkili yanıt veriyor.
Yaşar Kemal'in anadili hem Türkçe'dir; hem de Kürtçe'dir.
Bu konu da samimi değil.

Bir insan vakıf olduğu dilde Dünya literatürüne geçebilir.
Gerçi bir iki romanını Kürtçe yazsa idi Nobel garantiydi.Nobel'i Orhan Pamuk'a kaptırdı.

Ben Ince Memed’in (Hemedok) Kürdçe ye çevrisini okuduĝum zaman Evdal Qulingo gibi kanatları iyileşmiş uçuyordu..

Aslında Kürtçe'sini okumak isterdim.Ancak bir şey kaybettiğmi düşünmüyorum.

Kürtçe olan nasıl olsa çeviridir.Türkçe olansa Anadili ile yazdığı bir romandır ve Yaşar Kemal Anadili Türkçe'ye vakıftır.

Darısı diğer Anadili ile yazacağı bir başka romanı okumaya..

Sonuç olarak Yaşar Kemal bizim bir deĝerimiz ve hemde uluslararası bir deĝerimizdir.

Yerden göğe kadar haklı bir yorum.Tüm yüreğimle katılıyorum.

Ona sahip çıkmak bizim görevimiz.

Evet sahip çıkmamız gerekiyor.

Ancak BU KOCA ÇINAR yaşlılığın duygusallığı ile Kürt Şovenizmden hızla uzaklaşmalı,yoksa eleştirdiklerinden hiç bir farkı kalmaz.
Bilgeliği daha fazla yara almadan bir an önce bu zamansız uykusundan uyanmalı...

Saygılar,
doğançay

doğançay Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 23-02-07 21:56 .
doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-02-07, 15:05  #8
musaaykan

musaaykan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Zaatı şahaneleri bunu daha önce de denemiş ve Nobel e aday isimler arasında bile adı geçmeye başlamıştı. Sonra her nedense geri adım atarak, içine kapandı. Taa ki Orhan PAMUK sivri söylemleri ile Nobeli kapana kadar.
Oyunu kurallarına göre oynuyor o kadar.
Ağdalı ve edebi yaklaşımlara gerek yok. Hamle ileriye dönük atılmış bir adımın işaretidir, o kadar.
musaaykan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-02-07, 17:02  #9
Cielo

Cielo'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Türkiye

Adam kendi kimliğine sahip çıkıyor, Kürtçe konuşur Kürtçe yazar ne var bunda? Sonuçta aynı memleketin insanıyız, aynı toprakların insanıyız.
Kürtçe'den daha büyük tehdit İngilizce'dir bu ülkede.
Bu ülkede Kürt'ler seviliecek arkadaşlar, yoksa bu polemikler ile bu tartışmalar ile memleket 20 yıldır yerinde saydığı gibi devam eder.
Eski23-02-07, 19:16  #10
heptenasi

heptenasi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Sevgili Doğançay'ın müthiş uyarıcı ,dem vurucu,olağanüstü bir analizden geçirerek yazdığı cevabı resmen ayakta alkışlıyorum.
Böyle bir alıntıyı, içine bile bakmadan forum köşesine Atatürk posteri ile taşıyan
Kgürleyen arkadaşı da şiddetle kınıyorum.
heptenasi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı