"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2005 Ülke / Şehir: İzmir
| Öğrenciler hece tablosu ezberlemeyecek Yeni öğretim yılında ilköğretimde ders yükü azaltılacak, okuma yazma sistemi değişecek, öğrenciler bilgiye kendi araştırmalarıyla ulaşacak. GÜLSEREN ERGEZER GÜVER NTV Güncelleme: 15:34 TSI 05 Eylül 2005 PazartesiİSTANBUL - Üç aylık yaz tatilinin bitmesine günler kaldı. Yeni eğitim ve öğretim yılı, birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Bu yıl liseler 4 yıla çıktı. Lise müfredatı ve kitapları yeni sisteme uyarlanıyor. Ancak en önemlisi tüm ilköğretim okullarının 1 ile 5’inci sınıfları arasında yeni müfredat uygulanacak olması. 12 Eylül Pazartesi günü ders zili yeniden çalacak ve 14 milyon öğrenciyle 575 bin eğitimcinin 9 aylık yeni eğitim maratonu başlayacak. Bu öğretim yılında önemli yenilikler de uygulanacak. İlköğretimin 1 ila 5’inci sınıflarına devam eden öğrenciler, kuşaklar boyunca uygulanan klasik eğitim sistemine veda edecek. DERS YÜKÜ AZALTILACAK Yeni müfredatın en önemli özelliği, ders yükünün azaltılacak olmasında. Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’deki ilköğretimde ders sayısının hala çok fazla olduğunu söylüyor. Prof. Özdemir, yeni uygulamayı anlatırken “Oysa birçok ülke dil becerileri, matematik, sosyal beceriler diye dersleri gruplandırıyor, 1-2-3. sınıfta ders sayısı az. yukarıya doğru çıktıkça 30’a kadar çıkabiliyor” dedi. Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/339962.asp Evet görüşünüz nedir? Bu söylenenler uygulanabilir mi? Haberi yazan arkadaşın kuşaklar boyunca uygulanan klasik eğitim sistemine veda edecek sözü doğru olacak mı? Bence pek çok şey eski hamam eski tas devam edecek. Tabii yapılanlar mutlaka iyi niyetle yapılıyor ama bazı şeyleri yapmak için iyi niyet yetmiyor maalesef. tuqu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-01-08 12:09 .Sebep: uzun alıntı |
| #2 | |
| Ezber yönteminden vazgeçilmesi bile bir aşamadır. |
| #3 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Ezberden kolay kolay vazgeçilemez, çünkü çoğu öğretmenlerin kafasında halen o ezberci zihniyet olduğu görüşündeyim, önce orayı temizlemek gerek. __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| ilk okul 1 i dün gibi hatırlarım. öğretmen hece kitabı aldırmıştı herkese , ben almamıştım. Kendi kendime , amma salak bi kitap ne işe yarar ki bu demiştim . Yani hece kitabı olmadan oluyor. Hisstetiğim "herkesin kitabı var benim yok" duygusundan başka rahatsız edici bir durum yoktu ortada. |
| #5 | |
| Bizim zamanımızda (vay be böyle söylemeye başladığıma göre yaşlanmışım ) ezber yoktu. harfleri tek tek ve seslerini çıkararak hece okumayı öğrenirdik. Oğlum ilkokul 1. sınıfta 3 ay geçmesine rağmen okumayı sökemeyince zoruma gitti. (her öğrenci aynı durumdaydı ama beni oğlum ilgilendirdiği için öyle yazdım.) Aldım karşıma ve bize öğretildiği gibi sesleri çıkararak hecelemeyi gösterdim. 2 saat sonra heceleyebiliyordu!.. |
| #6 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Ben okula gitmeden önce, bir akşam üstü bana abim okumayı öğretivermişti. Sesleri yanyana getirme sistemi ile... Sanırım şu ana kadar gördüğüm en iyi öğretmen o ![]() __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
| #7 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Okullar açıldı... Yollardaki yoğunluk ve karmaşadan da bunu anlamak mümkün. Adım başı okul servisleri... Bu yıl ilkokullarda kompozisyon ağırlıklı bir eğitim verilecekmiş. Okuma ve yazma temel alınacakmış.İlk gün 5. sınıfa giden kızımı okuldan aldığımda, oflayıp pufluyordu. Daha ilk günden bir hikayenin yirmi sayfası okunacak ve üç soru çıkarılacakmış...Zorla da olsa yaptı. Bugün okuldan aldığımda, yüzü her zamankinden daha da asktı : Öğretmeni kitabın geri kalanının da okunmasını ve özetinin çıkarılmasını istemiş. "Baba tam kırk iki sayfa daha okuyacağım" diyordu, "sonra da özetini çıkaracakmışım..." Ben kahkahayı patlatırken o hala yakınıyordu. |
| #8 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Oct 2005
| bakın gecmişteki egitim sistemini hernekadar eleştirsek de, türkiyede yapılan her degisiklik bir öncekini aratıyor. degişimin temelleri saglam atılmıyor. ögretmen yetiştiren tüm egitim kurumlarını bir sekilde yönlendiriyorsunuz sonra farklı bir söylem ve degisiklik gündeme getiriyorsunuz. ögretmenlere kızmayın lütfen bu kadar hızlı degisime, böylesine komik bir zamanda yetişemezler. üniversiteler bu sorunu neden yasamıyor ; çünkü onlar kendi egitim politikalarını kendileri belirliyor( genel anlamda). o yüzden üniversitelerde kadrolasma var; akademik personeli kendi politikasıyla yetiştirdigi kisiler arasıdan seciyor. bu da bir nevi kendi politikalarını statiklestirme cabasıdır ve yadırganmamalıdır. örnegin; bir ankara siyasal ekolüyle yetişmiş birinin orda hoca olması beklenir. ancak bizim ilk ve orta egitimde yapamadıgımız sey bu: statik degil burda suç hocaların degil sistemin kendisinindir. türkiyede gelmiş geçmiş en iyi ögretmen yetiştiren okullar olan köy enstitüleri kapatıldı; bir düsünelim neden? burdan bile güzeli nasıl kolay bozdugumuz ortaya cıkıyor. portia Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-10-05 22:01 . |
| #9 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Eğitimdeki sıkıntılarımızdan biri de herhalde bu. Size katılıyorum, Sn.Portia. |
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Türkiye´de devlet yönetimini ve egitimi oyuncaga cevirdiler. Bu arada bir cok kusak celiskiler icinde yiginla eksiklerle hayata atildi. Cok derin bakmasak ta kabaca söylüyorum; Avrupa´da hükümetler degisse de, devletlerinin önceden belirli, ortak bir egitim hedefi, egitim plani oldugundan, hic bir hükümet keyfi olarak egitim yasalarina dokunamiyor. Degisiklik gerektiginde, olaya bakanlar degil egitimci profesörlerin uzun süreli kamuoyu önünde tartismalari sonunda, önce deneme olarak uygulaniyor, eger sonuctan basari elde edilirse yasallasiyor. Ülkemiz öylesine gidiyor iste. Cok üzücü. Milyonlarca masraf yapiliyor, adamin biri gelip cografya dersinin adini degistirip Milli cografya yapiyor, sanki milsizi kötüydü:-) Biri geliyor felsefe derslerini kaldiriyor, bir digeri Darwin´e takmis, evrimi yalanlayan sahte bilgilerle donatiyor kitaplari...vb... Yarin AB, egitimdeki bu kesmekeslige el attiginda cikacak avazlari simdiden duyar gibiyim? Böyle bir ülkede egitim görmenin ve egitici olmanin zorluklarini cok iyi cikarsayabiliyorum. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|