| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
| #1 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005 Ülke / Şehir: CrusaderZone
| Arkadaşlar. Pek tabi biliyoruz ki felsefenin, problemleri çözmede uyguladığı metod; ne, neden ve nasıl sorularına cevap bulmaktır. Çünkü biliriz ki Nedensiz hiç bir şey yoktur evrende. olduğunu iddia edenlerin iddiaları çürüyeli çok oldu. Benim anlatmak istediğim /daha doğrusu hızlıca geçeceğim konu/ diyalektiktir. Felsefe tarihi her zaman için istisnasız cevap verme süreci olmuştur. yani tez-antitez bazen bunlardan bir sentez çıkar. Örnekler: TAles'in, evrenin ana maddesi nedir sorusuna verdiği cevap sudur. ona karşı anaksimanos, anaksimandros gibi o kadar kişi ona cevap vermek için başka iddialar öne sürer. Luther Katolik Klisesine karşı cevap olarak yazısını yazar. Kant'ın tüm çalışmaları skolastik düşünceye karşıdır. Marx'ı Marx yapan adan Adam Smith'dir (onun Ulusların Zenginliği kitabını satır satır okuyarak cevap verip ünlü 3 ciltlik Kapital kitabını yazar) Marx'a Weber cevap verir hep Platon'un "devlet" ine Aristotales "Hukuk" ile cevap verir. Atatürk'ün ünlü nutkunda Vahdettin Karşıtlığı vardır. Şimdi ben bunu neden yazdım? cevap vereyim bir felsefe kitabı ha deyip okunup özümlenmesi doğru değildir. bir felsefe kitabı hangi düşünceye karşı cevap niteliğindeyse o da araştırılmaldır. Ancak Böyle Entellektüel Zekaya sahip olursunuz ve Aydın olursunuz... |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: manisa
| Yahu moralim düzelsin veya ulan birazda felsefe yapim tarzında felsefeci değil hiç bir şey olunmaz. Aydın olmak kolay iş değildir önce içten gelen bir merak ve araştırmacı ruha sahip olacaksınız çok okuyacak ve okuduklarınızı çevrenizde göreceksiniz temel bilimlerden haberiniz olacak Astroloji,tıp,biyoloji,psikoloji,parapsikoloji,fiz ik, yani her konudan soru sorabilme ve cevap verebilme düzeyiniz olacak Hiç bir siyasi görüşçe beyniniz yıkanmayacak, yıkatmayacaksınız Hiç bir cemaatladabeyniniz yıkanmayacak Hiç bir ekonomik çevrenin adamı olmayacaksınız,menfaat kayıklarında dolaşmayacaksınız Satılık bir kalemşör asla olmayacaksınızHırs,hased ve korkaklık yanınıza uğramayacak Güçlü iradeli ve fikirlerinizin ardında adam gibi duracaksınız Hatanızı gördüğünüzde karşınızdaki çocuk bile olsa özür dileyebileceksiniz Eveeeeettt bu ölçülerde kaç tane entellektüel aydın var ? |
| #3 | |
Guest Mesajlar: n/a
| Var mı? |
| #4 | |
| Tabiki var... İlber Ortaylı Mesela Türkiyenin en büyük tarih profesörü (benim ekolüm diye yazdım) ismini saymaya başlasam çok uzun sürecek bilim adamları var. Ama dediğin benim dediğimle aynı aydın olmak için : "Hiç bir siyasi görüşçe beyniniz yıkanmayacak, yıkatmayacaksınız Hiç bir cemaatladabeyniniz yıkanmayacak Hiç bir ekonomik çevrenin adamı olmayacaksınız,menfaat kayıklarında dolaşmayacaksınız Satılık bir kalemşör asla olmayacaksınızHırs,hased ve korkaklık yanınıza uğramayacak" demişsin ben de bunu dedim bir bakıma yani kısaca özetlersek "tarafsızlık" |
| #5 | |
| ancak tarafsız bir insan toplumun normlarını yıkar ve objektif düşünür. o zaman aydın olur işte... |
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
öneri ve temennileriniz iyi de, surada birkac kisiyiz yani degil mi:-) Aydin olmak ile bilim insani olamayi biraz karistirmadiniz mi acaba diye sorsam? Iyi ki aramizda siyasal bilimler, politika okuyanlar,Felsefe bölümünde okuyalar, sosyolaji, kitle psikolojisi, antropoloji ve hukuk okuyan arkadaslarimiz yok. Hemen soracaklardi: biz neredeyiz diye?:-) astroloji ve parapsikolojinin oldugu yerde, aydin degil, aydinlanmasi engellenmis insan cikmasin sakin? Hic olmazsa astroloji yerine astronomi okusaydik ta sistemi biraz anlasaydik degil mi? Saydiginiz seyler, insanin hobi ya da meslek edinmenin yaninda (biologi ve tip)bilimsel ugraslarindandir. saygilar | |
| #7 | |
| "Felsefe bölümünde okuyalar, sosyolaji, kitle psikolojisi, antropoloji ve hukuk okuyan" Bakınız İmzam Burda bilimadamlığından çok entellektüel zeka öneli olan sayın canugur. Bir felsefeci ya da sosyolog olmak için pek tabiki İleri düzey matematik gerekir. (HEr felsefeci aynı zamanda bir matematikçidir) da konu bu değil insan bilim adamı da olabilir aydın da olabilir her ikisi de olabilir. burda bi şey söyleyemem. |
| #8 | |
| yazmis olmak icin yazmaktansa, forum konularinin iceriginin iyi anlasilmasi daha önemlidir sanirim. Yoksa, deger verilen bazi kavram ve yorumcu arkadaslar, öylesine yazilarla filozof oluvereyim derken, güme gidiveriyorlar bazen:-) saygilar |
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: manisa
| Aydın olmak dendiğinde ben bu şartları taşıyan kişiyi düşünüyorum sayın canugur, bütün bilimsel bölümleri yazmak gereğini duymadım ama hepsini kasdettim. tıp mezunları iyi tanırlar Hipokrat ı, onun bir sözü yeterli olacaktır sanırım <<astroloji bilgisi olmayan bir hekimin kendine <<HEKİM>> demeye hakkı yoktur>> der. Aydın kişi her konuda söz söyleyebilecek ve soru sorabilecek kapasitede olması gerekir.Aydın bence o dur. |
| #10 | ||
| Alıntı:
saygilar. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|